Смекни!
smekni.com

Особливості використання компютера для вивчення змістової лінії Нежива природа на прикладі уроків (стр. 2 из 4)

аналізувати, порівнювати окремі об’єкти природи, узагальнювати й робити висновки;

встановлювати в межах програми взаємозв’язки в природі, пояснювати їх, моделювати;

планувати й вести спостереження за об’єктами природи;

планувати й виконувати елементарні досліди на виявлення ознак і властивостей об’єктів природи;

працювати з підручником та іншими навчальними посібниками;

розв’язувати природознавчі практичні й теоретичні задачі

висловлювати оцінні судження про предмети і явища природи, свою поведінку та поведінку інших людей у природі.

1.2 Психолого-педагогічний аспект використання ППЗ для створення дидактичних засобів для змістової лінії «Нежива природа» на уроках природознавства у початковій школі

Саме собою зрозуміло, що становлення і успішний розвиток інформаційного суспільства неможливі без поліпшення якості освіти кожної особи і, як наслідок, поліпшення якості освіти всього суспільства.

Не маючи загального формального визначення терміну «якість» в контексті освіти, вважаємо, що можна включити в це поняття такі здібності людини, як його здатність орієнтуватися в різних областях науки і техніки; здатність оволодіння навичками, відповідними вимогам новітніх технологій і ринку; здібностями до самоосвіти і постійного культурного та професійного вдосконалення.

Таким чином, якість освіти визначається можливостями людини відповісти на заклики сучасного світу, а наукові знання і професіоналізм як продукт якісної освіти повинні забезпечити успішну участь людини у розвитку суспільства.

На наш погляд, в процесі підвищення якості освіти можуть бути виділені необхідні і достатні умови досягнення цієї кінцевої найважливішої мети освіти.

До необхідних умов слід віднести такі компоненти освіти, як добре обладнані класи і лекційні аудиторії, високопрофесійні адміністратори, висококваліфікований вчительський склад, доступ вчителів і учнів до якісних підручників, методичної і професійної літератури, а також до сучасної навчальної інформації.

Достатні умови мають безпосереднє відношення до здатності кожної окремо взятої людини перетворювати одержані знання і навички в освіту, тобто в персоніфіковану систему етичних, культурних і професійних цінностей, а також до здатності застосовувати цю систему в різних областях духовної і практичної діяльності людини.

Та унікальна роль, яку грають інформаційні і комунікаційні технології в підвищенні якості освіти, заснована на їх здатності ефективно сприяти забезпеченню як необхідних, так і достатніх умов для отримання якісної освіти. Перш за все, сучасний рівень розвитку інформаційних і комунікаційних технологій значно розширює можливості доступу до освітньої і професійної інформації для вчителів і учнів, покращує керування освітньою установою, підвищує ефективність його і освітньої системи в цілому, спрощує інтеграцію національної системи освіти в світову, значною мірою сприяє доступу до міжнародних джерел інформації у області освіти, науки і культури.

В той же час варто згадати, що нинішній рівень розвитку інформаційних і комунікаційних технологій дозволяє успішно застосовувати їх в освіті з метою розвитку творчого потенціалу людини за допомогою ефективнішої організації пізнавальної діяльності навчаних в ході навчального процесу на основі такої найважливішої дидактичної властивості комп’ютера, як індивідуалізація навчального процесу при збереженні його цілісності за рахунок програмних засобів і динамічної адаптивності навчальних програм.

Більше того, нові інформаційні і комунікаційні технології викликали серйозні зміни і в технології отримання знання, перетворення знання в освіту і його застосування на практиці. Сучасні інформаційні і комунікаційні технології забезпечують учня великою кількістю носіїв інформації, такими, наприклад, як:

· відеозображення,

· складні структури системи знань і їх комбінації, які можна одержати через Інтернет або інші комп’ютерні мережі тощо.

Інформаційні і комунікаційні технології значно розширюють можливості зорового сприйняття, зокрема сприйняття невидимого, в зміненому колірному спектрі і формах. Вони стають інструментальною основою нового напряму, що швидко розвивається, в мистецтві — екранного мистецтва, яке робить доступним мільйонам людей у всіх куточках Землі шедеври світової культури. Об’єднання загалом тематичному плані не тільки барвистих зображень творів архітектури, скульптури і живопису, але і супровід цих зображень багатоаспектною текстовою інформацією, музичними творами надає сильну емоційну дію на учня, розвиває його художній смак і одночасно дає можливість отримання знань в області культури, мистецтва, історії розвитку людства. Тут, нам здається, доречно привести слова Оскара Уайльда: «Благо, дароване нам мистецтвом, полягає не в тому, чому ми від нього навчаємося, а в тому, якими ми завдяки йому стаємо».

В той же час ми повинні приймати до уваги той факт, що паралельно з навчанням як прожилкою підготовки в кіберпросторі розвивається лінія кіберпростору, як освітнього середовища.

Після основоположних робіт Л.С.Виготського, Ж.Піаже, Дж.Брунера стало звичним говорити про інтеріоризацію фізичних об’єктів, в процесі якої ми будуємо їх «психічні» еквіваленти у формі концептуальних моделей, а потім використовуємо останні для того, щоб конструювати з їх допомогою різні версії нашої внутрішньої реальності або реальностей, що переживаються віртуально.

Таким чином, інформаційні і комунікаційні технології не просто підвищують роботу інтелекту: вони визначають нове вимірювання в свідомості людини, формують систему нової загальносвітової культури і відкривають нові прекрасні перспективи їх використання для підвищення якості освіти.

Потрібно відзначити, що якщо перший підхід до вивчення взаємин людини і навколишнього середовища вироблявся впродовж багатьох століть еволюції людства, то другий підхід привніс вражаючі зміни в людську свідомість всього за декілька десятиліть. Ми можемо тільки здогадуватися, яка природа цих змін, який масштаб їх дій і наслідків в майбутньому.

1.3 Опис ППЗ для розробки дидактичних засобів

Використання вчителем комп’ютерних дидактичних засобів на сучасному етапі розвитку комп’ютеризації освіти передбачає і одночасне створення таких засобів.

Звичайно, мало обізнаному вчителю в галузі комп’ютерних технологій навряд чи прийде в голову використовувати комп’ютер як засіб навчання.

Але за умови певного навчання (роботи, хоча б у деяких найбільш поширених програмах) таке використання стане досить можливим.

Пропонуємо опис можливостей деяких основних прикладних програм із показом їх використання на темах змістової лінії «Нежива природа».


Використання Word

Функції програми:

· створення документів;

· відкриття документів;

· збереження документів;

· роздруковування документів;

· набір, редагування та форматування текстів;

· створення простих таблиць;

· вставка таблиць з інших програм;

· створення найпростіших малюнків;

· вставка малюнків з інших програм;

· вставка (запис) звуку;

· вставка відео;


Розділ 2. Конспекти уроків з природознавства із використанням дидактичних посібників, зроблених за допомогою комп'ютера

Тема. Повітря навколо нас. Термометр

Мета. Ознайомити учнів із повітрям, його властивостями, значенням; властивостями рідин, які здатні розширюватися при нагріванні та стискатися при охолодженні, використанням цих рідин у термометрах; ознайомити із будовою термометра, його видами; розвивати спостережливість, вміння) аналізувати природні явища; виховувати бережне ставлення до повітря, що нас оточує, зацікавленість до уроку природознавства.

Хід уроку

І. Хвилинка спостережень.

- Яке сьогодні небо?

- Чи були зранку опади?

- Чи є сьогодні вітер?

- Яка довжина тіні від гномона?

- Що можна сказати про сьогоднішню погоду?

- Порівняємо її з погодою попередніх днів тижня. Що ви помітили?

ІІ. Актуалізація опорних знань.

- Що оточує нас усюди і завжди?

- Чим ми дихаємо?

- Загадка: без рук, без ніг, а ворота відчиняє? (Вітер).

- Чому буває вітер?

- Рослини - легені Землі. Чому так говорять?

ІІІ. Повідомлення теми та завдань уроку.

Загадка.

Куди вступиш, усюди маєш, хоч не бачиш, а вживаєш. Що це таке? (Повітря).

- На сьогоднішньому уроці ви дізнаєтеся про повітряну оболонку Землі, властивості повітря, про те, яке значення має воно для всіх живих організмів. Навчимося користуватися термометром, розглянемо його будову й різні види термометрів для вимірювання температури.

IV. Вивчення нового матеріалу.

1. Розповідь зелементами бесіди про властивості повітря.

- Сьогодні мені зустрівся добрий чародій. Як звуть його, ви дізнаєтесь тоді, коли відгадаєте загадку:

"Прийшов хтось, взяв щось, бігти за ним - не знати за ким" (Вітер).

- Так, саме Вітер, житель країни Таємниць повітряного океану, відкрив їх мені, а я хочу розповісти вам.