Смекни!
smekni.com

Формування умінь молодших школярів розв язувати складені задачі (стр. 7 из 12)

- Чи на всі запитання ми відповіли? (Ні, ще треба відповісти на запитання “Скільки всього дітей гуляло в парку?”) Що треба знати, аби відповісти на це запитання. (Два числових даних: 1-ше – скільки гуляло дівчаток – 6, та 2-ге – скільки гуляло хлопчиків – 10.) За допомогою якої арифметичної дії відповімо на це запитання? (Дії додавання, тому що всього дітей більше, ніж окремо дівчаток, окремо хлопчиків.)


- Запишіть розв’язання: 6+10=16(чол.) Повторіть запитання. Запишіть відповідь. (16 дітей гуляло парком.)

- Уважно розгляньте схему, порівняйте її з попередніми схемами.


Аналіз задачі графічно зображено на даному малюнку. Кружечки із знаком запитання позначають головне і проміжні запитання задачі. Від кожного з них проведено дві стрілки. В кінці стрілок у кружечках записують числа (відомі або невідомі), необхідні для знаходження відповіді на запитання.

Потрібно зауважити, що при відшуканні способу розв’язування від числових даних до запитання, графічне зображення буде мати такий вигляд:


- На яке запитання ми відповіли спочатку? Сформулюйте задачу з таким запитанням. (У парку гуляло 6 дівчаток, а хлопчиків на 4 більше. Скільки хлопчиків гуляло в парку?) На яке запитання ми відповіли потім?

- Сформулюйте задачу з таким запитанням. (У парку гуляло 6 дівчаток і ____ хлопчиків. Скільки всього дітей гуляло в парку?)

Наступним, і останнім, видом роботи при підготовці до введення поняття “складена задача” є послідовне розв’язування двох простих задач. Це проводиться з метою:

- формувати у дітей уявлення про складену задачу як таку, що містить кілька простих задач;

- вчити складати складену задачу із двох пов’язаних між собою простих;

- формувати розумові операції – аналіз і порівняння.

Завдання 1. Розв’яжіть задачі:

1)

У дівчинки було 8 олівців. Вона купила ще 4 олівці. Скільки олівців стало у дівчинки?

2) У дівчинки було олівців. Вона подарувала подрузі 6 олівців. Скільки олівців у неї залишилося?

Треба мати на увазі, що необхідною умовою для розв’язання складеної задачі є тверде уміння дітей розв’язувати прості задачі, які входять до складеної. Отже, для введення складених задач певної структури треба сформувати вміння розв’язувати відповідні прості задачі.

Ознайомлення з поняттям “складена задача”. Його мета:

- ознайомити учнів зі складеною задачею;

- формувати уявлення про складену задачу як про таку, що складається з двох простих;

- про процес розв’язування складеної задачі як послідовне розв’язування простих задач, які вона містить;

- формувати розумову операцію – аналіз, аналізуючи зміст задачі та шукаючи шляхи її розв’язання, розбиваючи на прості;

- продовжувати формувати уміння порівнювати задачі.

Для ознайомлення зі складеною задачею в 2 класі відводять два уроки. Для ознайомлення учнів із складеною задачею, доцільно взяти таку, яка розв’язується різними діями першого ступеня. Варто розпочати із задачі, яка складається з простих задач на знаходження суми і остачі. Розглянемо один із способів введення складеної задачі.

Завдання 1. Мама зірвала з одного куща 5 помідорів, а з другого 4. 6 помідорів вона віддала дітям. Скільки помідорів залишилося?

- Уважно прочитайте задачу. (Учитель читає задачу, наголошуючи на ключових словах та числових даних, паузами розбиваючи її на змістові частини.)

- Прочитайте задачу за підручником. Про що у ній йдеться? (У задачі йдеться про помідори. Спочатку мама зірвала помідори з одного куща – 5, і з другого куща – 4, потім вона віддала 6 помідорів дітям. Запитується, скільки помідорів залишилося.)

Проаналізуйте задачу. Сформулюйте умову, запитання. Виділіть числові дані. Яке число є шуканим?

Розгляньте короткий запис задачі (на дошці подається схематичний короткий запис). Прочитайте ключові слова (зірвала, віддала, залишилося). Чи відомо нам скільки помідорів зірвала мама? (Відомо, що мама зірвала 5 помідорів і ще 4 помідори.) Чи знаємо ми скільки вона віддала дітям? (Так, 6 помідорів.) Яке запитання задачі? (Скільки помідорів залишилося у мами?)

Зірвала – 5 п. і 4 п.

Віддала – 6 п.

Залишилося – ?

- За коротким записом поясніть числові дані задачі. (Число 5 позначає, скільки помідорів зірвала мама з першого куща, число 4 – скільки зірвала з другого куща, число 6 позначає, скільки помідорів віддала мама дітям.) Про що запитується в задачі? (Скільки помідорів залишилося у мами?)

- Покажіть опорну схему до цієї задачі. (Це опорна схема на знаходження решти.)

Розгляньте наведений у підручнику розв’язок цієї задачі. Учень записав його так: 9-6=3 (п.). Чи правильну відповідь він отримав? Чи правильно він розв’язав задачу? (Відповідь отримав правильну, але розв’язав задачу неправильно.) З’ясуймо, в чому його помилка.

- Що треба знати, аби відповісти на запитання задачі “Скільки помідорів залишилося?” (Два числових даних: 1-ше – скільки всього помідорів зірвала мама, поки не знаємо, та 2-ге – скільки помідорів вона віддала дітям, відомо – 6.) За допомогою якої арифметичної дії відповімо на запитання задачі? (Дії віднімання.) Чи можна відразу відповісти на запитання задачі? (Ні, тому що ми не знаємо, скільки помідорів зірвала мама.) Що потрібно знати, аби дізнатися скільки помідорів зірвала мама? (Два числових даних: 1-ше – скільки помідорів вона зірвала з першого куща, відомо – 5, та 2-ге – скільки помідорів вона зірвала з другого куща, відомо – 4.) За допомогою якої арифметичної дії відповімо на це запитання? (Дії додавання.)

- Чи можна відразу відповісти на це запитання? (Можна, тому що ми знаємо обидва числові дані.)

Розкладемо цю задачу на дві прості. Покажемо на схемі прості задачі трикутниками. Першою простою задачею буде та, в якій відомі обидва числові дані.



2-га проста

задача


1-ша проста

задача


- На яке запитання ми відповімо, розв’язавши першу просту задачу? (Скільки всього помідорів зірвала мама?) Сформулюйте першу просту задачу. (З першого куща мама зірвала 5 помідорів, а з другого 4 помідори. Скільки всього помідорів зірвала мама?) Покажіть опорну схему до цієї задачі.

Можна для різноманітності показати учням таку опорну схему:


- На яке запитання ми відповімо, розв’язавши другу просту задачу? (Скільки помідорів залишилося у мами?) Сформулюйте другу просту задачу. (Мама зірвала всього помідорів, 6 помідорів вона віддала дітям. Скільки помідорів залишилося у мами?) Покажіть опорну схему до цієї задачі.



- Таким чином, ця задача складається із двох простих. Тому слід визначити, яку задачу можна розв’язати першою, а яку – другою. Це допоможе скласти план розв’язання. Складіть план розв’язання задачі. Про що ми дізнаємося в першій простій задачі? (Скільки всього помідорів зірвала мама.) За допомогою першої дії ми відповімо на запитання першої простої задачі. Про що ми дізнаємося? (Скільки всього помідорів зірвала мама: до числа помідорів, що зірвали з першого куща, додати число помідорів з другого куща.)

- Про що ми дізнаємося, розв’язавши другу просту задачу? (Скількипомідорів залишилося у мами.)

- За допомогою другої дії ми відповімо на запитання другої простої задачі. Про що ми дізнаємось? (Скільки помідорів залишилося у мами: ми від числа помідорів, що зірвала мама з обох кущів, віднімемо число помідорів, які вона віддала дітям.

На схемі аналізу з’являється позначення1-ї та 2-ї дії.


2)