Смекни!
smekni.com

Формування умінь молодших школярів розв язувати складені задачі (стр. 9 из 12)

Залишилося – п.

-

Про що ми дізналися в другій простій задачі? Сформулюйте її. (На годівниці було птахів, полетіло 5. Скільки птахів залишилося?) Зробіть короткий запис задачі.

-


Складіть план розв’язання задачі. Першою дією ми відповімо на запитання першої простої задачі. Про що ми дізнаємося за допомогою першої простої дії? (Скільки всього пташок було на годівниці.) За допомогою другої дії ми відповімо на запитання другої простої задачі. Про що ми дізнаємося? (Скільки пташок залишилося на годівниці.) Запишіть розв’язок. Запишіть відповідь. (Відповідь: 2 пташки залишилися на годівниці.)

1) 4+3=7 (п.) всього було;

2) 7-5=2 (п.) залишилося.

Деякі арифметичні задачі допускають два чи кілька способів розв’язування. Такі задачі є ефективним навчальним матеріалом, на основі якого в учнів пробуджується допитливість, самостійність мислення. Намагання знайти інший шлях розв’язування тієї самої задачі сприяє підвищенню емоційного стану школярів.

Мета завдання на розв’язування складених задач двома способами і порівняння задач та їх розв’язків. Узагальнення способів розв’язання.

-продовжувати формувати загальні уміння роботи над задачами, а також вчити учнів розв’язувати задачі різними способами;

-продовжувати формувати розумові операції – порівняння (при порівнянні задач), аналіз (під час аналізу тексту задачі та пошуку способу розв’язання, поділу складеної задачі на прості), узагальнення (під час узагальнення структур складених задач);

-формувати варіативність мислення, розвивати гнучкість розумових процесів.

Завдання 1. Уважно прочитайте задачу №179 та уявіть, про що в ній йдеться.

Покажіть її опорну схему. Запишіть задачу коротко. За коротким записом поясніть дані задачі. Сформулюйте запитання. Прокоментуйте першу дію. Прокоментуйте другу дію.

– На які прості задачі розбили цю складену задачу? Дайте повну відповідь на запитання задачі.

– Ви вже впевнились, що такі задачі розв’язуються двома способами. Розв’яжіть її другим способом.

– Повторіть запитання задачі. Що треба знати, аби відповісти на запитання задачі “Скільки дециметрів стрічки залишилося?” (Два числових даних: 1-ше – скільки дециметрів стрічки залишилося у дівчинки після того, як вона витратила на закладку, не відомо, та 2-ге – скільки дециметрів стрічки вона потім витратила на бант, відомо 6.)

– За допомогою якої арифметичної дії відповімо на запитання задачі? (Віднімання, тому що залишилося менше.) Чи можна одразу відповісти на запитання задачі? (Ні, тому що ми не знаємо, скільки дециметрів стрічки залишилося у дівчинки після того, як вона витратила на закладку.)

– Що треба знати, аби відповісти на це запитання? (Два числових даних: 1-ше – скільки дециметрів стрічки було, відомо – 15, та 2-ге – скільки дециметрів стрічки вона витратила на закладку, відомо – 2.)

– За допомогою якої арифметичної дії відповімо на це запитання? (Віднімання, тому що залишилося менше.) Чи можна одразу відповісти на це запитання? (Так, тому що нам відомі обидва числові дані.)

2-га проста задача

1-ша проста задача

– На які дві прості задачі можна розкласти цю задачу? Сформулюйте їх та покажіть опорні схеми до них.

1)

У дівчинки було 15 дм стрічки. Вона витратила на закладку 2 дм стрічки. Скільки дм стрічки в неї залишилося?

2) У дівчинки було дм стрічки. Вона витратила на бант 6 дм. Скільки дм стрічки в неї залишилося?

– Про що можна дізнатися першою дією? (Скільки дм стрічки залишилося у дівчинки після того, як вона виготовила закладку.) Про що можна дізнатися другою дією? (Скільки дм стрічки залишилося у дівчинки після того, як вона виготовила бант.)

Діти записують у зошитах розв’язок задачі другим способом з поясненням:

1) 15-2 = 13 (дм) залишилося після виготовлення закладки.

2) 13-6=7 (дм) залишилося після виготовлення банта.

Відповідь: 7 дм стрічки залишилося.

Завдання на доповнення тексту. З’ясовування умов, за яких задача розв’язується однією чи двома діями.

Мета такої роботи – продовжувати формувати загальні уміння роботи над задачами; формувати розумові операції – порівняння, аналіз, узагальнення. Розвивати варіативність мислення та гнучкість розумових процесів.

Завдання 1. Прочитайте текст в № 210.

– Це задача? (Ні.) Чому? (Тут не закінчено умову, немає запитання.) Доповніть умову. (В одній бригаді 7 сівалок, а в другій на дві сівалки більше.)

– Поставте до неї таке запитання, щоб задача розв’язувалася однією дією. (Скільки сівалок у другій бригаді7) Покажіть опорну схему цієї задачі. Запишіть її коротко. Розв’яжіть цю задачу усно.

– Поставте до цієї умови таке запитання, щоб задача розв’язувалася двома діями. (Скільки всього сівалок в обох бригадах?)

– Чи можна поставити запитання “На скільки більше сівалок у другій бригаді, ніж у першій?” (Ні, тому що це вже відомо з умови – на 2 сівалки.)

– Про що розповідається в задачі?

Змініть короткий запис першої задачі так, щоб отримати короткий запис даної задачі. Що треба доповнити? (Треба показати фігурною дужкою запитання “Скільки всього?”)

– За коротким записом поясніть числа задачі. Сформулюйте запитання. Що треба знати, аби відповіси на запитання задачі? (Два числових даних: 1-ше – скільки сівалок в першій бригаді, відомо – 7, та 2-ге – скільки сівалок у другій бригаді, не відомо.) За допомогою якої арифметичної дії можна відповісти на запитання задачі? (Додавання.)

– Чи можна відразу відповісти на запитання задачі? (Ні, тому що ми не знаємо кількість сівалок у другій бригаді.) Що треба знати, аби відповісти на це запитання? (Два числових даних: 1-ше – кількість сівалок у першій бригаді, відомо – 7, та 2-ге – на скільки сівалок більше у другій бригаді, ніж у першій, відомо – на 2.) За допомогою якої арифметичної дії відповімо на це запитання? (Додавання.)


– Чи можна одразу відповісти на це запитання? (Так, нам відомі обидва числові дані.) Покажіть на схемі прості задачі.


2-га проста задача


1-ша проста задача

– Сформулюйте кожну просту задачу та покажіть їх опорні схеми. Складіть план розв’язування задачі. Запишіть розв’язання по діях з поясненням. Запишіть відповідь.

Чи можна цю задачу розв’язати іншим способом? (Ні, її лише можна розкласти на дві прості задачі: 1-ша – на збільшення числа на кілька одиниць, а2-га – на знаходження суми.)

Розв’язання задач на знаходження суми та решти, що містять просту задачу на збільшення (зменшення) числа на кілька одиниць. Мета – продовжувати формувати загальні уміння роботи над задачами під час розв’язування задач іншої структури. Формувати розумові операції – аналіз, порівняння, узагальнення.

Завдання 1. Прочитайте задачу № 214. Уявіть, про що в ній йдеться.

- Про що йдеться в задачі? (Про молоко, що надоїли від корови вранці і ввечері; частину цього молока спожили, а решту – те, що залишилося, віддали в магазин.) Прочитайте умову задачі. Прочитайте запитання задачі. Переформулюйте запитання задачі. Запитується: “Скільки літрів молока здали в магазин?”. Але здали в магазин молоко, що залишилося, тому можна запитати: “Скільки літрів молока залишилося?”

- Запишіть задачу коротко, для цього виділіть ключові слова. Які ключові слова можна виділити? (Надоїли, спожили, залишилося).