Смекни!
smekni.com

Ідейні витоки тероризму (стр. 2 из 4)

Знаковою фігурою лівого тероризму був Марігелла – автор книги «Короткий посібник з організації міської герильи», вважав, що «які б не були обставини, борг революціонера – робити революцію». Він розробив свою концепцію, яка полягає в наступному. Політичну кризу необхідно перетворити на озброєний конфлікт, за допомогою насильства. Власті будуть вимушені трансформувати політичну ситуацію у військову, що змусить маси збунтуватися проти армії і поліції. Марігелла сформулював цілі герильї:

· ліквідація верхівки армії і поліції, при цьому експропріація у крупних власників засобів на боротьбу

· провокація репресій з боку уряду, зробивши життя мас нестерпним, що змусить їх обуритися і повстати проти уряду.

Найвідомішою латиноамериканською групою була в 60-і роки уругвайська організація «Рух за національне звільнення» або «Тупамарос». Цей рух виник в 1962 році з молодих членів Соціалістичної партії Уругваю і лівих католиків, полягало воно в основному з інтелігенції.

До 1967 року «Тупамарос» мали засоби і досвід, і взялися до широкомасштабних дій. Боротьба мала 3 напрями:

· пряма боротьба з режимом;

· операції пропагандистського характеру;

· операції по самозабезпеченню.

Але їх дії супроводилися не якими-небудь вимогами, а демонстрацією своїх можливостей.

Одними з перших минули еволюцію бразильські ліві бойовики. Вони вбивали людей не причетних до влади тільки за те, що вони опинилися поряд з їх притулком, хоча первинними жертвами вибрані були представники влади. Їх дії, як і більшості лівих, були направлені проти жорстокості режиму.

Європа опинилася також уразлива для тероризму, хоча положення здавалося стабільним в цьому відношенні, та і населення було соціально захищене. І в 70-х роках лівий тероризм все-таки прийшов в Старе світло.

Найкрупніші терористичні акти були здійснені організацією «Фракція червоної армії» (РАФ) інколи її ще називали «банда Баадер-майнхоф» по імені активістів цього руху. У 1970 році група проголосила своєю метою розгортання в країні пролетарської комуністичної революції, засобом підготовки якої є міська герилья.

Найбільш важливим документом, що обґрунтував перехід до методів терору, був даний одним з лідерів РАФ У. Майнхоф в «Концепції міської герильї», опублікованої в квітні 1972 року. «Міська герилья і класова боротьба», брошура «Заповнити пропуски революційної теорії — створювати Червону Армію» - також теоретичні напрацювання даної організації.

У «Концепції міський герильї» група підкреслювала факт створення озброєної організації, яка є складовою частиною «світової революційної армії». Ліві терористи пояснювали свою діяльність наявністю глобальної революційної ситуації, яку необхідно перетворити на революцію.

«Баадер-майнхоф» заявили, що хочуть наступного:

• зруйнувати міф про всемогутність і невразливість правлячого режиму;

· за допомогою терору змусити режим «показати свою дійсну особу», викрити «фашистів» у владних структурах;

· пропагандою і насильством призвати трудящих до боротьби, розбудити їх від політичної сплячки: «бомби проти апарату управління ми кидаємо в свідомість мас»;

· зробити Червону Армію організованою і масовою.

РАФ прийняла рекомендації Марігелли і зачала забезпечувати себе документами, зброєю і грошима. Найгучніші терористичні акти, здійснені цією організацією, – викрадання Шлейера, викрадення літака Люфтганзи.

РАФ не була єдиною терористичною організацією в Германії, в 1968 році було створено «Рух 2 червня» (Д-2). Засновник – Ф. Тойфель не був теоретиком, він просто закликав до підпалів, за що вельми скоро опинився у в'язниці.

Цікаво, що їх теракти носили характер, що театралізувався, – в день народження президента Верховного суду вони подзвонили в двері його будинку, вручили йому квіти і розстріляли.

В Італії в жовтні 1970 року було опубліковано про створення організації «Червоні бригади» («бригаді россі»). Діяльність їх була вельми стандартна, а розвернули її на півночі Італії. Подібно багатьом БР оголосили ареною битви – міста, а головними противниками – режим і його діячів.

Італійські ліві професійно личили до підготовки і здійснення терактів, ретельно їх розробляли, володіли добре продуманою структурою, мали свою розвідку і контррозвідку – все це, безумовно, їх сильна сторона, але їм це не допомогло. На початок 90-х одні припинили своє існування, а інші опинилися сильно ослаблені.

Лівий тероризм не обмежується присутністю тільки в Германії і Італії, організації існували і існують практично у всіх країнах, тільки масштаб їх діяльності не такий, як в країнах, що розгледіли. Так у Франції найбільшу популярність здобула організація «Аксьон дарект» («Пряма дія»), в Бельгії «Бойові комуністичні групи», в Нідерландах «Північний фронт території», в Греції «Революційні організації – жовтень-80» і «Рух 17 листопада». Жоден член цієї організації не був арештований і навіть обчислений, не відомі вони і жодній контррозвідці, міжнародній організації, Інтерполу. Чисельність руху гранично мала – всього 10-15 чоловік. Ідеологія – марксизм. Мають антиамериканську і антинатовську спрямованість, виступають проти об'єднаної Європи, в теж час проти середнього і вищого класу «експлуататорів», тобто буржуазії. США стали мішенню із-за їх підтримки грецької диктатури. Тактику вони використовують, таку ж, як і багато – залякування. Деякі дослідники вважають, що інформацію їм надають спецслужби. Таким чином, хороша підготовка висококласних фахівців допомогла цій організації уникнути помилок, які зробили ліві терористи в Європі.

«Червона Армія Японії» відрізнялася від інших лівих більшою замкнутістю, авторитарністю, «революційними ідеями», доведеними до абсурдності. Вона полягала їх трьох підрозділів – військового, ідеологічного і організаційного. У 1971 році позиція КАЯ була викладена в збірці під назвою «Стрибок в світову революційну війну», в якому проголошувалося:

· встановлення соціалізму в Японії за допомогою безкомпромісної боротьби;

· здійснення світової революційної боротьби;

· необхідність створення «Червоної Армії» народів Африки, Латинської Америки, Кореї і Японії;

· з таких національних армій скласти «Світову Революційну Армію»;

· провідником світової революції повинен стати масовий терор проти буржуазної держави, представленої його інститутами, вважали керівники КАЯ.

Ще одна організація «Об'єднана визвольна армія» згуртувала навколо себе жінок, педагогів і психологів, які хотіли згуртувати в своїх лавах людей різного соціального статусу, представників різних рас і народів, соціалістичні групи і партії для боротьби проти «фашистської держави».

У США існувала Комуністична партія, але в умовах фактичної двопартійності ніхто її не сприймав як серйозну політичну силу.

Лівий тероризм не прижився в США тому, що самі ідеї соціалізму і комунізму не можуть існувати в цій державі. Вони не можуть дати громадянам США нічого хорошого, а швидше навпаки позбавили б їх дуже багато чого з того, що вони мають. Одним словом «комунізм там дарма не потрібний, і сприймається як загроза демократії».

Підводячи підсумок викладеному вище, можна сказати, що головною ідеєю лівих була «треба зробити якомога гірше, щоб потім стало краще». Різке неприйняття негативних сторін капіталістичного суспільства, пануючого в нім способу життя, максималізм в оцінках, крайня нетерпимість до інакодумців, жадання негайних дій з перевлаштування суспільства споживання – все це спонукало лівих до здійснення терористичних актів.

2.2 Правий тероризм

Правий тероризм широко відомий. Він наскрізь пронизаний ідеями шовінізму, антикомунізму, нацизму, расизму, ґрунтується на куксі сильної особи, перевазі над рештою нації, затверджує тоталітарні принципи організації суспільства.

Найвідомішою, але не далеко найсильнішою американською організацією є ку-клукс-клан, виступаюча проти негрів і євреїв. Створена вона ще в XIX столітті в 1865 році, а відтворена на початку 1920-х років. ККК складається з невеликих незалежних груп, члени яких люди фізичної праці, дрібні торговці.

Ідеологія ККК представляє суміш расистських антикатолических ідей, можна сказати, що це протестанти-фундаменталісти.

Ку-клукс-клан не єдиний представник правого тероризму в США. Практично у всіх штатах існують відділення «Цивільної міліції», чисельність яких росте з кожним днем. Ця організація напівлегальна і воєнізована. Члени Цивільної міліції по віросповіданню різняться, але їх об'єднують виступи:

· за пріоритет право осіб перед інтересами держав;

· за перевагу білої раси над кольоровими;

· проти нищівного впливу «цивілізації великих міст»;

· проти ООН, в якій бачать загрозу незалежності США, оскільки в цій організації керівники – кольорові, мусульмани, євреї;

· проти мерів по посилюванню контролю над оборотом зброї;

· проти правоохоронних агентств.

Представники Цивільної міліції є ярими прихильниками другої статті Конституції США, яка передбачає організацію цивільної міліції, зберігає за громадянами право на носіння зброї. Багато хто розділяє бунтарські, антисемітські, расистські погляди, такі ж, як і рух американських патріотів (прихильників білого панування). У цій організації багато прихильників уявлення про фантастичні теорії змови. Члени цієї групи не є «професійними» терористами, на зразок тих, що належать до ірландських, баскських, близькосхідних терористичних і украй лівим європейським екстремістським групам останніх десятиліть, вважають себе за звичайних громадян і патріотів, готових негайно узятися за зброю, щоб захищати свої права. «Кожен здоровий чоловік, кожен патріот зобов'язаний захищати свою свободу. Як і солдати народної міліції часів революції».

Рух ГМ з'явилося порівняно недавно, але воно має попередників: “PosseComitatus” («Потужність країни»), і пізніший варіант «Патріоти Арізони». Ці групи: