Смекни!
smekni.com

Ідейні витоки тероризму (стр. 3 из 4)

· відкидають будь-які форми правління вище окружної влади;

· ігнорують існування федерального прибуткового податку і податку штату;

· не визнають існування федеральної резервної системи;

· не визнають верховенства федеральної судової системи над місцевими судами.

Було б помилкою розглядувати ці організації як рухи по відмові від сплати податків. Цілі і мотиви їх набагато ширше. Їм всім властиві риси рухів християнських патріотів, а саме:

· неприйняття будь-якої форми правління вище окружної влади;

· визначення євреїв, представників неєвропейських рас «дітьми сатани»;

· ідея релігійного і етичного очищення США;

· віра в теорію змови, здійснювану євреями і владою;

· заклик до скидання американського уряду.

Таким чином, можна сказати, що всім цим угрупуванням властиві антифедеральні, бунтарські погляди, разом з релігійною ненавистю і расистською нетерпимістю.

1970-і роки були часом розквіту лівого тероризму, перш за все в західних країнах. Особливою формою соціального тероризму стала «міська герилья» в Латинській Америці, ідеологія якої була розроблена бразильським лівим комуністом Хуаном Карлосом Маргелою. Взагалі вважається, що латиноамериканці і вихідці з арабських країн є найбільш сприйнятливими до ідеології соціального тероризму.

У 1990-і роки соціальний тероризм переживав явний спад, проте немає ніяких гарантій, що він не повернеться.

2.3 Націоналістичний тероризм

Даний вид тероризму широко поширений в світі, характеризується терористичними діями угрупувань, які прагнуть добитися незалежності від якої-небудь країни або забезпечити перевагу однієї нації над іншою. Понад усе проявляє себе тероризм ірландський, сикхський, курдський, вірменський, уйгурський, Таміл, албанський, баскський, а також є багаточисельні приклади в ході міжплемінної війни в африканських країнах.

ІРА існує з 1905 року, і ніколи не визнавала розділу Ірландії. Після того, як Ірландія знайшла незалежність, головною метою діяльності стало приєднання Ольстера до Ірландської Республіки. Основним засобом досягнення мети завжди був терор.

Головною мішенню терору була оголошена Британська армія. Ідеологія ІРА полягає в ідеях соціалізму, націоналізму, возз'єднання Ірландії. Свою діяльність представляє як захист "католицьких гетто від англійських солдатів і протестантські ультра".

Основні погляди ІРА зводяться до наступного:

· об'єднання країни можна добитися «шляхом революційної партизанської війни»;

· необхідно змусити Англію піти з Ольстера;

· ця війна має бути війною на виснаження;

· війна повинна вестися на всій території ворога, тобто в Ольстері, Великобританії і скрізь, де можна завдати збитку англійцям.

Цікавою особливістю є, що терористи інколи висаджували бомби в пабах, де проводили час католики для того, щоб дістати гроші на їх захист.

У вересні 1994 ІРА оголосила про припинення "військових акцій" і запропонувала провести переговори, на що британський уряд відповів відмовою. Незабаром ІРА знов звернулася до терору, провівши протягом 1996 - 1997 серію вибухів і вбивств.

ЕТА – Еськауді Та Аськатасуна – (Країна Басків і свобода) була створена в 1962 році, спочатку поєднувала підпільну роботу з легальною діяльністю, пропаганду і страйки з озброєними виступами. У тому ж році ЕТА самовизначилася як «революційний рух за національне звільнення, створене на основі патріотичного опору і незалежне від будь-якої партії, організації, установи».

Мета – створення незалежної басконської держави – Ескауді, яке повинне було виникнути з трьох провінцій Іспанії і південної частки Франції. Це єдине, що існує спільне аж до сьогоднішніх днів. В кінці 1970-х років ЕТА займала подвійну позицію. З одного боку це підтримка руху за демократію, з іншої – озброєна боротьба як єдиний ефективний засіб.

Найбільше число терористичних угрупувань знаходиться в Палестині. Вони ставлять своєю за мету створення незалежної арабської держави на території Палестини.

ООП була створена в 1964 році, а з 1969 року її очолює Ясир Арафат. Цілями ООП є:

· ліквідація держави Ізраїль;

· вигнання з Палестини всіх євреїв або їх знищення;

· створення на палестинських землях демократичної і світської держави.

В кінці 1980-х років ця організація відмовилася від терористичних методів боротьби.

На згадку про розгром палестинців в Йорданії в 1971 році з'явилася організація Чорний вересень. Відмітною характеристикою її є крайній фанатизм, вищий професіоналізм.

У 1980-х початку 1990-х років найбільш активним угрупуванням, що ратує за звільнення Палестини, була ФАТХ. Вона виступала за знищення і залякування представників країн, рухів, партій, що визнають право Ізраїлю на існування, або що перешкоджають терористам робити свою справу.

В цілому діяльність палестинських терористичних організацій негативно впливає на питання створення незалежної Палестинської держави, заважає переговорам між Ізраїлем і Арафатом.

КАХ – ізраїльське угрупування, що діє на територіях, окупованих арабами. Ця група повністю терористична і фашистська по своїх цілях і методах. «Наша кінцева мета – вигнання всіх арабів із землі Ізраїльської... Ми хочемо, щоб уряд зробив їх життя нестерпної... Якщо це не допоможе, ми... бомбами і гранатами вбиватимемо арабів».

Курдські терористи. Курдів налічується понад 20 мільйонів чоловік, але своєї держави вони не мають. Як наслідок утворилося в 1978 році Курдська робоча партія на території Туреччини на чолі з Абдулою Оджаланом. Головна мета – незалежна курдська держава на землях, де вони проживають вже жодне століття.

Вірменські терористи представлені організаціями Дашнакцутюн і АСАЛА. Дашнакцутюн створена в 1890 році для боротьби за незалежність Вірменії. Дашнаки рахували терор проти турецьких політичних, військових, державних діячів основною формою боротьби. У останній період своєї діяльності в 1972-1991 роках вони добивалися:

· офіційного визнання геноциду вірмен турецьким урядом;

· створення незалежної держави Вірменія;

· возз'єднання відторгнутою від Вірменії на користь Азербайджану території Арцаха (Нагірного Карабаху).

Сікхи – населення штату Пенджаб Індії, що становить більше 50 млн. чоловік, є послідовниками релігійного учення гуру Нанака, що жив в XVIII столітті. Радикальна частка сикхів виступає за:

· відокремлення від Індії;

· відновлення на території Пенджабу незалежної сикхської держави «Халістан» («Земля чистих»), що існувала там в 1801-1842 роках;

· масовий відтік індусів з Пенджабу для перетворення його на однонаціональний штат.

«Тигри звільнення Таміл Елама» (ТОТЕ) – терористична організація, що діє в Шрі-Ланка (острів Цейлон), на півночі якого проживає Таміл, на південному сході Індії, штат Тамілнад. Виникла вона в 1976 році, а з 1983 року вони зачали озброєну боротьбу за створення незалежної держави. Вони ведуть бойові дії проти урядової армії, чиновників, політичних і військових лідерів країни.

У націоналістичному тероризмі можна виділити два напрями:

· боротьба національних меншин за створення власної держави, за надання автономії або хоч би за рівні права з пануючою нацією;

· діяльність національних груп, що пригнічують виступи меншин або для створення етнічно однорідної держави.

Даний вид тероризму існує вже більше 100 років, що відносить його до найбільш довговічних. Оскільки націоналізм є одній з головних сил змін в світовій спільноті, ще рано говорити про зникнення націоналістичного тероризму.

2.4 Релігійний тероризм

Зв'язок між релігією і тероризмом - явище не нове. Опір в Єрусалимі в I столітті до нашої ери, ритуальні дії тагів в Індії в VII столітті, насильство асасинів - це ранні форми прояву релігійного тероризму. У XX столітті разом з розвитком політичних шкіл йому на зміну прийшов тероризм сепаратистський і ідеологічний. Появу сучасного релігійного тероризму пов'язують з революційною боротьбою в Ірані в 1980 році. Тоді термін релігійний передбачав ісламський. Прийшли 90-і роки і з крахом комуністичної ідеології, утворенням нових незалежних держав скоротилося число сепаратистських терористичних організацій. Одночасно зросла кількість релігійних рухів, які вже були не лише ісламськими, а були пов'язані зі всіма світовими релігіями і багаточисельними сектами і культами.

Розгляд релігійного тероризму почнемо з ісламського, оскільки саме ісламські терористичні організації здійснили найбільшу кількість терористичних актів за останнє десятиліття. ЗМІ найчастіше розповідають саме про дії цих організацій, що, безумовно, сприяє досягненню однієї з цілей даних утворень – залякування. Відносно цих організацій доречно використовувати визначення «самий» - вони найфанатичніші і найактивніші, і ним як нікому удається впливати на міжнародну політику. У основі ісламського тероризму лежить прагнення розповсюдити фундаменталізм за рахунок інших країн.

За одне з перших мусульманських об'єднань вважається «Брати-мусульмани», засновані в 1928 році в Єгипті Хасан Аль-банний. Він вважав, що перемога ісламу в одній країні може настати мирним шляхом – через розповсюдження ісламських цінностей, ісламське виховання підростаючого покоління. Кінцевою метою він ставив – ісламізацію суспільства і створення ісламської держави.

У 50-х роках ідеологом братів стає Сейід аль-Кутб, що дотримується набагато радикальніших поглядів. У 1965 році він випускає книгу «Віхи на шляху», яка стає біблією ісламського екстремізму. Аль-кутб не сподівався на мирну перемогу ісламських ідей в сучасному арабському суспільстві, під впливом його ідеї організація стала екстремістською, широко використовуючи терористичні методи. Він вважав, що воно знаходиться в змозі «джахилийя» (доисламского варварства), будучи слабким в етичному відношенні і уразливим. Істинно віруючі повинні об'єднатися і відокремитися від такого суспільства. Аль-кутб вважав джихад за громадянську війну істинно віруючих проти «невірного суспільства». Йому належить відоме гасло: «Аллах – ідеал, пророк Мухаммед – вождь, джихад – засіб досягнення мети, смерть в ім'я аллаха заповітна мрія».