Смекни!
smekni.com

Ідейні витоки тероризму (стр. 4 из 4)

Рух «Хезболлах» був заснований в Ірані аятоллой Хомейні для боротьби з опозицією. Вже в самій назві – «Партія аллаха» - передбачається широкий розмах руху, прагнення замінити західну концепцію держави, об'єднати всіх мусульман і встановити пріоритет релігійної влади ісламу. З 1982 року цей рух активно проявляє себе в Лівані. «Хезболлах» пристосувала доктрину Ісламської Республіки Іран для шиїтів в Лівані і присягнулася у вірності принципам Хомейні.

У основі цього учення лежить положення, що іслам не лише релігія, але і політична і соціально-економічна система, яка стоїть вище за етнічні або соціальні суперечності. Тому саме іслам дає найбільш сприятливий для всіх спосіб вирішення проблем: «Вирішення ліванських проблем — в установі Ісламської республіки, оскільки тільки цей тип режиму може гарантувати правосуддя і рівність для всіх ліванських громадян».

З цієї ідеї можна сформулювати основні завдання «Хезболлах»:

1. Відміна конфесійної системи і перетворення Лівану в ісламську державу, керовану по законах шаріату.

2. Опір впливу імперіалізму і західного способу життя, звільнення від них всіх мусульман в Лівані.

3. Об'єднання прихильників ісламу у всьому світі на основі фундаменталізму.

4. Боротьба з Ізраїлем і звільнення від нього Єрусалиму і Палестини.

Для досягнення своєї головної мети – встановлення ісламського панування у всьому світі, необхідно встановити ісламський режим в Лівані, а це можна досягти, звільнивши Палестину від євреїв. Тому, дана організація проводить терористичні акти проти Ізраїлю.

В той же час конфлікт з євреями США і Ізраїлю виступає наслідком трьох глобальних світових конфліктів:

· між «володарями миру» і «розтоптаними миру»

· культурної війни між Заходом і ісламським миром.

· боротьби між іудаїзмом і ісламом.

Ізраїль є породженням західного імперіалізму, і був створений для затвердження впливу заходу на Близькому Сході і використання ресурсів арабських країн. Отже, Ізраїль — це ні що інше, як джерело зла і насильства на Близькому Сході, головна перешкода ісламському об'єднанню, і він має бути знищений. Зображення Ізраїлю як інструменту Заходу, абсолютно чужого в регіоні, є основою більшості заяв, листів, мов лідерів і представників «Хезболлах».

«ХАМАС» означає старанність. Рух виник в 1987 році під керівництвом шейха Ахмеда Ясина.

Політичною платформою руху ХАМАС є документ «Шлях аллаха». У статті 6 документа «Шлях аллаха» визначені цілі руху: «Ісламський рух опору — це різні палестинські організації, віддані аллаху і чий життєвий шлях — іслам. Ми прагнемо поставити прапор аллаха на всій території Палестини». Звільненням Палестини повинні займатися не лише її жителі, але і кожен мусульманин: «Палестина — ісламська земля. Звільнення Палестини — священний обов'язок кожного мусульманина, де б він не знаходився» (стаття 13).

Якщо будь-яка мусульманська земля піддається нападу, то джихад ставати священним обов'язком кожного мусульманина: «Ланцюги зімкнуться, і по всьому світу бійці ісламу з'єднають свої руки з руками інших бійців. І весь ісламський світ повстане і возопит: «Хай живе джихад!» — і цей крик досягне небес і вибухне у всю потужність, поки звільнення не настане, поки загарбники не будуть переможені і перемога аллаха не восторжествує» (стаття 13). Джихад трактується як частка віри, а той, хто відмовляється від нього, той відмовляється від віри. ХАМАС відкидає мирне вирішення проблеми Палестини.

Євреїв вони закликають вбивати: «Хай євреї ховаються між каменів і дерев. Про, мусульманин! Єврей ззаду! Убий його! ...». Євреї добре підготовлені, володіють величезною владою і засобами, їм підпорядковані світові засоби масової інформації, немає жодної війни, в якій би вони не брали участь. Одним словом – вони прагнуть до світового панування.

Аль-каїда переводиться як основа. Верховним головнокомандуючим цієї організації і терористом № 1 в світі є Усама Бенладен. Він дотримується ваххабізму, у відповідності, з якою вважає:

· своєю кінцевою метою - створення справедливих ісламських держав, вільних від західного впливу;

· підготовка усесвітньої ісламської революції;

· новий порядок без американців, євреїв, «хрестоносців» і взагалі «невірних».

Рух «Талібан» зародилося серед пуштунских племен, об'єднавши їх всіх, які не змирилися з тим, що Кабул в 1992 році захопила етнічна коаліція з півночі (таджики, узбеки, назарійці). Виникнувши на гроші заходу, в даний момент ця організація повністю незалежна і активно виступає проти нього. Таліби не твердять про ісламську революцію, а мають чітке уявлення про ісламське суспільство (відособлення жінок, строге застосування законів шаріату), фактично проводять курс на «пуштунізацію» Афганістану, під прикриттям політики ісламу.

Ще один напрям - ваххабізм бере початок від Мохаммеда Бен-абдула аль-Ваххаба, що жив в XVIII столітті в Саудівській Аравії. Головні положення його учення:

· всі мусульмани – брати;

· мусульмани повинні строго дотримувати ісламські принципи;

· неробство недопустиме;

· правовірний мусульманин повинен укріплювати і поширювати іслам;

· «відступників» необхідно повертати в релігію;

· з єретиками і іновірцями слід вести джихад.

Учення Ваххаба лежить в основі державної релігії Саудівської Аравії, послідовники є в багатьох ісламських країнах.

Сучасний ваххабізм є напрямом ісламського фундаменталізму.

Ісламські угрупування контактують один з одним, оскільки у них спільний ворог – західна цивілізація і держава Ізраїль, спільна ідеологія – ісламський фундаменталізм. Для того, щоб зрозуміти суть ісламського тероризму необхідно зрозуміти, що є ісламським фундаменталізмом – форма радикального ісламу, що затверджує, що для повернення минулої могутності ісламським країнам необхідно відмовитися від «всього західного» і повернутися до витоків, які проповідував Мухаммед.

Ісламська думка може уміщатися в одній пропозиції: «проти тих, хто не дотримує закони ісламу, необхідно битися», таким чином, джихад зводиться в ранг шостого стовпа ісламу лідерами терористичних угрупувань.

У США існує учення Домініону, що затверджує, що Армагеддон неминучий. Це учення є найпізнішим токуванням доктрини християнського єднання. Домініоністи вірять, що кожна людина зобов'язана прискорити позбавлення людства від гріхів, активно сприяючи поверненню Месії на Землю. Це учення було розроблене в 1980-х роках.

Секта «Аум Сенріке» («Вища істина») була заснована в 1987 році Секо Асахарой в Японії. У 80-х роках його відвідало ведення, що Бог передав йому «звістку», що він вибраний для того, щоб «повісті армію божу».

У розділ кута цей рух ставить насильницьке підпорядкування індивідуальної волі людини релігійному статуту, трактування ж статуту визнається вірним виключно у версії натхненників терористичної організації. Найяскравішим же фактом, гуманістичним принципам існування, що суперечать, є принцип насильства по відношенню до іншого у поєднанні з проголошеними релігійними мотивами цього насильства. «Вбивство допомагає і жертві і вбивці знайти порятунок. Ті, хто вірить в настання судного дня, вважають, що чим раніше настане царство Антихриста, тим швидше буде зруйнований продажний мир, восторжествують нові небеса... все ставати дозволено, зло перетворюється на добро».

Поява сучасного релігійного тероризму представляється найбільшою загрозою існуванню людства, що йде від терористичних організацій в порівнянні з «традиційними» терористичними групами. Причина цього – уявлення про те, що терорист або їх група виступають рятівниками, яких після смерті чекає рай, а вбиваючи «невірних», ще більші неземні блаженства і не на землі.

Висновок

На закінчення роботи необхідно зробити висновок.

Існування терористичної загрози заперечувати не доводиться. Більшою чи меншою мірою терористичні організації спираються на сукупність ідей, за допомогою яких вони обґрунтовують застосування насильства.

Лівий тероризм, що активно проявляв себе в кінці 1960-х початку 1970-х років, на сьогоднішній день відійшов на другий план. Про нього поступово починають забувати, чому немало посприяв розпад СРСР, а разом з ним зменшення числа прихильників соціалізму і комунізму.

На жаль, безліч дослідників говорять, що конфлікти майбутнього – це конфлікти за національне звільнення і за релігійну «чистоту». Саме тому на перший план в XXI столітті виходить тероризм націоналістичний і релігійний. Це найнебезпечніші прояви тероризму. Якщо раніше активісти терористичних рухів захоплювали заручників для досягнення своїх цілей і далеко не завжди вбивали їх, то релігійний тероризм заохочує вбивство, стверджуючи, що чим більше вбиваєш «невірних», тим краще життя тебе чекає на небесах.

Активні виступи релігійних терористів порушили традиційне уявлення про тероризм і відносно використання ними зброї масового знищення. Якщо раніше здавалося це неможливим, то зараз, враховуючи мотиви релігійних організацій, доступність необхідної інформації, наявність компонентів для виробництва, і ця небезпека стала цілком реальною.

Все вищевикладене не повинно лякати людей, а направити їх на пошуки вирішення цієї проблеми. Зачати тут необхідно з ідеології, оскільки вона мало вивчена, щоб зрозуміти цілі і завдання терористів.

Список використаної літератури

1. Афанасьєв Н.Н. Ідеологія тероризму // Соціально-гуманітарне знання. – 2001. -№6. – С. 205-218 .

2. Кожушко Е. Современний тероризм. Аналіз основних напрямів. – Мн.: Харвест, 2000. – 447с.

3. Ольшанський Д.В. Психологія тероризму. – Спб.: Пітер, 2002, - 286 с.

4. Сельцовський П.А. Різновиди і форми тероризму в сучасних умовах. // Соціально-гуманітарне знання. – 2003. -№4. – С. 301- 307.

5. Требін М.П. Тероризм в XXI столітті. – Мн.: Харвест, 2004. – 811с.

6. Хоффман Брюс. Тероризм. Погляд зсередини. – М: Ультракультура, 2003. – 253 с.

7. www.humanities.edu.ru

8. www.politstudies.ru

9. www.svaboda.org