Смекни!
smekni.com

Становлення та основні засади політичної системи польського суспільства (стр. 5 из 5)

Доходи одиниць місцевого самоврядування становлять їхні власні прибутки, а також субсидії та дотації. Джерела доходів одиниць місцевого самоврядування у сфері суспільних завдань гарантуються законом. Порядок здійснення нагляду за діяльністю одиниць місцевого самоврядування, принципи їх об’єднання, а також представлення їхніх інтересів перед державною владою визначаються законом.

4.2.4 Адміністративно-територіальна реформа та устрій сучасної Польщі

Сучасний адміністративно-територіальний устрій Польщі формувався у декілька етапів. Після Другої світової війни Польщу було поділено на 14 воєводств (1946 р.) та виділено 2 міста державного значення (Варшава і Лодзь). У 1950 році додатково було виділено ще 3 воєводства, а в 1957 році – також і міста Краків, Познань і Вроцлав. Одиницями адміністративно-територіального поділу нижчого рівня були повіти, складені сільськими ґмінами та містами. У 1954 році ґміни були замінені громадами. Через рік налічувався 371 повіт (в тому числі 76 міських), 729 міст і 8790 громад. Впродовж 1955-72 рр. відбулося значне скорочення громад, але одночасно зросла кількість повітів. У результаті на кінець 1972 року в Польщі було 392 повіти і 4315 громад. З 1 червня 1975 року впроваджено двоступеневу модель адміністративно- територіального поділу. Тоді було ліквідовано повіти та створено 49 воєводств і 4 міста на правах воєводств (Варшава, Краків, Лодзь, Вроцлав).

У 1996 році В Польщі налічувалося 2483 ґміни та 853 міста. Після розгляду декількох варіантів нового адміністративно-територіального поділу Польщі, було прийнято рішення про те, що в країні слід створити 16 воєводств замість 49. Їх назви мають історичну базу та пов’язані з назвами територій, а не походять від назв міст. У результаті адміністративно-територіального поділу країни з 1 січня 1999 р. були створені такі воєводства: Західнопоморське (адміністративний центр – Щецин), Поморське (Гданськ), Вармінсько-Мазурське (Ольштин), Підляське (Білосток), Мазовецьке (Варшава), Куявсько-Поморське (Бидгощ), Великопольське (Познань), Любуське (Зелена Гура), Нижньосілезьке (Вроцлав), Опольське (Ополе), Сілезьке (Катовіце), Малопольське (Краків), Підкарпатське (Ряшів), Лодзьке (Лодзь), Свентокшинське (Кельце), Люблінське (Люблін).

Згідно з принципом якнайменшого втручання в межі колишніх малих воєводств, їх межі слугували основою для делімітації меж нових воєводств.

Новим елементом адміністративного поділу території стали повіти. Створено 308 земських і 65 міських повітів у містах з людністю понад 100 тис жителів і в містах, що втратили статус воєводського центру. Кількість ґмін і їх межі залишились незмінними.

У сучасному триступеневому адміністративно-територіальному поділі ґміни відповідають за діяльність базових шкіл, дитсадків, бібліотек, місцевої соціально-культурної сфери, а також за забезпечення роботи транспортної системи на локальному рівні. У віданні повітів – середні школи, дитячі будинки, лікарні, значні культурні осередки, відділення поліції, пожежна охорона та податкова служба. Воєводства ж поєднують вищий рівень самоврядування з урядовою (центральною) владою.

Після 2000 р. передбачено можливість коригування меж адміністративно-територіального поділу з метою об’єднання деяких повітів для зменшення витрат на утримання місцевих адміністрацій.

4.3 Судова влада

Згідно Конституції Республіки Польща, прийнятої в 1997 році, судову владу в країні здійснюють Конституційний Трибунал, Державний Трибунал, Верховна палата контролю, Захисник громадянських прав, Загальнопольська рада радіомовлення і телебачення.

Конституційний Трибунал дає висновок про відповідність конституції законів та інших нормативних актів, виданих верховними та центральними державними органами, а також встановлює загальнообов’язкове тлумачення законів. Висновки Конституційного Трибуналу про невідповідність законів Конституції підлягають розглядові Сейму. Висновок Конституційного трибуналу про невідповідність Конституції чи законам інших нормативних актів мають обов’язкову силу. Конституційний Трибунал використовує всі засоби, необхідні для усунення цієї невідповідності.

Членів Конституційного Трибуналу Сейм обирає з числа осіб, які відзначаються знанням права. Члени Конституційного Трибуналу незалежні і підкоряються тільки Конституції. Юрисдикція, структура Конституційного Трибуналу, а також порядок судочинства визначаються законом.

Державний Трибунал виносить рішення про відповідальність осіб, які обіймають визначені законом вищі державні посади, за порушення Конституції та законів. Державний Трибунал може виносити рішення про кримінальну відповідальність осіб, що переслідуються у судовому порядку за злочини, вчинені у зв’язку з виконанням посадових обов’язків.

Державний Трибунал обирається Сеймом з числа осіб, які не є депутатами, на період строку повноважень Сейму. Головою Державного Трибуналу є Перший Голова Верховного Суду. Судді Державного Трибуналу незалежні і підкоряються тільки законам. Юрисдикція, структура Державного Трибуналу, а також порядок судочинства визначаються законом.

Верховна палата контролю створена для здійснення нагляду за господарською, фінансовою та організаційно-адміністративною діяльністю центральних і місцевих органів державної адміністрації, а також підвідомчих їй підприємств та інших організаційних одиниць з погляду законності, економічної доцільності, добропорядності.

Верховна палата контролю може також здійснювати нагляд за діяльністю кооперативних організацій і союзів, громадських організацій, а також одиниць не усуспільненого господарства у межах, визначених законом.

Верховна палата контролю підпорядковується Сеймові. Верховна палата контролю подає Сеймові зауваження до звітів Ради Міністрів про виконання національного плану соціально-економічного розвитку та аналіз виконання державного бюджету. Верховна палата контролю щорічно подає Сеймові звіт про свою діяльність.

Голову Верховної палати контролю призначає і відкликає Сейм за згодою Сенату. Верховна палата контролю діє на засадах колегіальності. Організація і порядок діяльності Верховної палати контролю визначається законом.

Захисник громадських прав стежить за дотриманням прав і свобод, визначених Конституцією та приписами законів. Захисника громадських прав призначає Сейм за згодом Сенату терміном на чотири роки.

Загальнопольська рада з радіомовлення і телебачення стежить за дотриманням свободи слова і втілення прав громадян на інформацію, а також громадських інтересів у сфері радіомовлення і телебачення. Членів Загальнопольської ради з радіомовлення і телебачення призначають Сейм, Сенат і Президент. Відповідно до законів та їх виконання Загально польська рада з радіомовлення і телебачення видає розпорядження і постанови.

Принципи призначення членів Загальнопольської ради з радіомовлення і телебачення, а також порядок її діяльності та структура визначаються законом.

4.3.1 Суд і прокуратура

Правосуддя в Республіці Польща здійснюють Верховний Суд, загальні та спеціальні суди. З питань адміністративних і дисциплінарних правопорушень постанови виносять колегії у справах по адміністративних та дисциплінарних правопорушеннях. Структура, юрисдикція судів і колегій у справах про адміністративні та дисциплінарні правопорушення, а також порядок судочинства визначаються законами.

Суди вносять присуди від імені Республіки Польща. Розгляд і вирішення справ у судах проводиться за участю народних засідателів, окрім встановлених законом випадків. При вирішенні справ у судах народні засідателі мають рівні права із суддями. Народні засідателі обираються. Принципи та порядок обрання засідателів загальних і спеціальних судів, а також термін їхніх повноважень визначаються законом.

Судді є незмінними, окрім випадків, визначених законом. Права, склад і порядок діяльності Загальнопольської судової ради визначаються законом.

Верховний Суд є вищим судовим органом, який здійснює нагляд за прийняттям рішень усіма іншими судами. Порядок здійснення нагляду Верховним Судом визначається законом. Перший Голова Верховного Суду призначається з числа суддів Верховного Суду і відкликається Сеймом за пропозицією Президента, а Голова Верховного Суду – Президентом. Судді незалежні і підкоряються тільки законам. Розгляд справ у всіх судах Республіки Польща відкритий. Закон може встановлювати винятки з цього принципу. Обвинуваченому надається право на захист. Обвинувачений може мати захисника на вибір або за призначенням.

Прокуратура охороняє законність і здійснює нагляд за розслідуванням злочинів. Прокуратура підпорядковується міністрові юстиції, який здійснює функції Генерального прокурора.

Порядок призначення і звільнення, прокурорів, а також принципи організації та діяльності Прокуратури визначається законом.


Література

1. Konstytucja Rzeczypospolity Polskiej. Warszawa, 6 kuietnia 1997 r.

2. Андрійчук В., Кириченко О. Реформи і зовнішня політика // Політика і час. – 1997.– № 3. 145

3. Бакер Р. К вопросу о роли "круглого стола" в процессе трансформации польской политической системы // Революции 1989 года в странах Центральной (Восточной) Европы: Взгляд через десятилетие. – М.: Наука, 2001. – С. 131 – 138.

4. Бредова В. Экономика стран Восточной Европы в 1996 г. // МЭиМО. – 1997. – № 11.

5. Бурант Стівен Р. Україна і Польща: до стратегічного партнерства // Політична думка. – 1998. – № 3.

6. Бухарин Н.И. Внутренние факторы польской революции 1989 г. // Революции 1989 года в странах Центральной (Восточной) Европы: Взгляд через десятилетие. – М.: Наука, 2001. – С. 119 – 130.

7. Вахрамеєв А., Габардин П. Что происходит в странах Центральной и Восточной Европы? – М.: Знание, 1991.

8. Воронков В. Польская Народная Республика. Справочник. – М., 1984.

9. Восточная Европа: контуры посткомунистической модели развития / РАН, Ин-т славяноведения и балканистики; отв. Ред. Ю.С. Новопашин. – М., 1992.

10. Геремек Б. Основні напрямки зовнішньої політики Польщі // Політична думка. – 1998. – № 1.