Смекни!
smekni.com

Бюджетне планування на акціонерних товариствах (стр. 3 из 7)

Джерелом фінансування оплати праці працівників Теплової електростанції є оборотні кошти ВАТ «Центренерго».

Джерелом формування фінансових ресурсів Теплової електростанції є прибуток Компанії, амортизаційні відрахування, внески підприємства, організації і інші надходження, включаючи централізовані капітальні вкладення і кредити.

Відносини Теплової електростанції з іншими підприємствами, організаціями і установами і громадянами у всіх сферах виробничої діяльності здійснюються на основі договорів.

Питання соціального розвитку, включаючи поліпшення умов роботи, життя і здоров'я, гарантії обов'язкового медичного і соціального страхування членів трудового колективу і їх сімей розв'язуються відповідно до чинного законодавства і колективного договору.

Регулювання тарифів на теплову енергію здійснює обласна державна адміністрація.

Контроль за діяльністю Теплової електростанції, дотримання норм законодавства, збереження майна, використання фінансового засобу здійснює ВАТ «Центренерго» і інші контролюючі органи у межах своєї компетенції.

Комплексна ревізія проводиться 1 раз на рік.

Перевірка фінансово-господарської діяльності Теплової електростанції здійснюється згідно чинному законодавству України і згідно графіку проведення ревізій.

Відповідно чинному законодавству перевірку окремих питань діяльності уповноважені зробити органи управління Компанії в рамках своєї компетенції по розпорядженню Генерального директора ВАТ «Центренерго».

Майно Теплової електростанції складають основні фонди, і оборотні кошти, а також цінності, вартість яких відображається в бухгалтерському обліку.

Майно Теплової електростанції з власністю ВАТ «Центренерго» і закріплюється за нею на праві повного господарського ведення. Теплова електростанція володіє, користується, розпоряджається вказаним майном за дорученням ВАТ «Центренерго».

Джерелом формування майна Теплової електростанції є:

- майно, яке передане засновником;

- доходи одержані від реалізації, а також від інших видів фінансово-господарської діяльності;

- кредити банків і інших кредиторів:

- капітальні вкладення і дотації з бюджетів;

- безвідплатні і добродійні внески, пожертвування організацій, підприємств і громадян;

- придбання майна іншого підприємства, організації;

- придбання іншого майна і цінних паперів, придбаних на підставах, не заборонених законодавством;

Відчуження, ліквідація засобів виробництва, споруд, устаткування, об'єктів соціальної сфери, транспортних засобів і іншого майна, яке знаходиться в повному господарському веденні Теплової електростанції, здійснюється за погодженням ВАТ «Центренерго».[5,2]

Щодо організації бухгалтерського обліку:

Головний бухгалтер Теплової електростанції організовує контроль і забезпечує своєчасне відображення в бухгалтерському і податковому обліку всіх господарських операцій, своєчасне складання і представлення бухгалтерської і податкової звітності, відповідно до чинного законодавства і внутрішніх нормативних документів компанії.

Ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності в структурних підрозділах суспільства здійснює бухгалтерія у главі з головним бухгалтером. Ведення бухгалтерського обліку виконавчої дирекції і складання зведеної фінансової звітності по суспільству здійснює бухгалтерія виконавчої дирекції у главі з головним бухгалтером ВАТ «Центренерго».


Рис. 2.1. Організаційна структура бухгалтерії на підприємстві «Вуглегірська» ТЕС ВАТ «Центренерго»

Діяльність бухгалтерії регламентована «Положенням про бухгалтерію»», яке затверджується керівником структурного підрозділу. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку, забезпечення відображення в первинних документах фактів здійснення всіх господарських операцій, збереження оброблених документів, регістрів і звітності впродовж встановленого терміну в структурних підрозділах покладена на керівників структурних підрозділів ВАТ «Центренерго».

Організація податкового обліку:

- ведення витрат на поточний і капітальний ремонт основних засобів відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»;

- ведення обліку валових доходів і витрат по структурних підрозділах на підставі первинних документів і надання декларацій виконавчої дирекції для складання консолідованої декларації про податок на прибуток;

- визначення приросту балансової вартості запасів, матеріалів, сировини, комплектуючих виробів і напівфабрикатів (окрім вугілля і мазут) за підсумками звітного кварталу. Приріст (спад) вартості вугілля і мазут - за підсумками звітного року;

- нарахування зносу з метою оподаткування проводитися відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»;

- ведення обліку податкових зобов'язань і податкового кредиту по податку на додану вартість по структурних підрозділах на основі первинних документів і податкових накладних. Надання декларацій виконавчої дирекції для складання загальної декларації про ПДВ.

Щодо управлінського обліку, то в наказі «Про організацію бухгалтерського обліку та облікову політику» він не регламентований. Але на підприємстві окремі елементи даного обліку зустрічаються.

Об'єктом фінансового планування є доходи і накопичення, їх формування і розподіл, фонди грошових коштів, їх формування і використання, капітальні вкладення і оборотні активи, планування їх об'ємів і джерелом фінансування, визначення джерел фінансування соціальної і культурно-побутової сфер підприємства.

Основними завданнями фінансового планування є:

- визначення джерел і об'єму фінансових ресурсів відповідно до потреб підприємства;

- виявлення резервів збільшення фінансових ресурсів;

- раціональний розподіл одержуваних доходів і накопичень по каналах їх використання;

- здійснення фінансового контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів і грошових коштів;

- забезпечення посилення ролі фінансового планування в управлінні виробництвом і підвищенні його ефективності.

Основними стадіями фінансового планування є:

- аналіз надходження і витрачання фінансових ресурсів по їх видах і в цілому за попередній звітний період;

- складання проекту фінансового плану па планований рік;

- розгляд і затвердження фінансових планів;

- виконання фінансових планів.

Основними методами фінансового планування є: метод коефіцієнтів; нормативний метод; балансовий метод.

Метод коефіцієнтів передбачає зміну планованих фінансових показників на певну частку (коефіцієнт), виходячи з рівня їх виконання в попередньому звітному періоді.

Нормативний метод передбачає розрахунок фінансових показників на основі встановлених норм.

Балансовий метод передбачає ув'язку всіх витрат з джерелами їх фінансування.

В процесі фінансового планування складаються різні фінансові розрахунки, таблиці, в яких визначаються результати від продажу продукції, робіт і послуг, проводиться розподіл виявлених результатів, розраховуються нормативи власних оборотних активів і джерела їх покриття, визначаються об'єми витрат і джерел їх покриття по капітальних вкладеннях і т.д.

Завершальним етапом фінансового планування є складання зведеної таблиці - фінансового плану (балансу доходів і витрат) підприємства.

Здійснюване на підприємствах планування виробничо-фінансової діяльності передбачає складання як виробничого, так і фінансового планів. Фінансовий план є складовою частиною бізнес-плану підприємства. Він є таблицею, в якій відображаються об'єми надходжень і напряму використання фінансових ресурсів підприємства в планованому році.


РОЗДІЛ 3. ПОРЯДОК СКЛАДАННЯ І УХВАЛЕННЯ ПЛАНІВ

Розробка і реалізація зведеного бюджету складний процес, що складається із декількох стадій (рис. 3.1).

Рис. 3.1. Схема розробки і реалізації бюджету

Розроблено два методи складання бюджетів: через приріст і "з нуля".

Бюджетування через приріст - це складання бюджетів на основі фактичних даних, досягнутих у попередні періоди. При такому підході фактичні показники попереднього періоду коректуються з урахуванням цінової і податкової політики держави.

Перевагою цього методу є простота, тому він знайшов широке практичне застосування.

Бюджетування "з нуля" - це метод, при якому менеджери щораз повинні обґрунтовувати заплановані витрати так, якби діяльність відбувалась уперше.

Цей метод вимагає від кожного бюджетного центра детального аналізу діяльності для виявлення неефективних операцій і вибору вигідних напрямків використання ресурсів.

Розробка операційного бюджету починається, зазвичай, зі складання плану продажів. Це зв'язано з тим, що від величини й вартості реалізації багато в чому залежать всі інші економічні показники організації: обсяг виробництва, собівартість, прибуток і ін.

Бюджет продажів формується як "зверху вниз" на базі стратегічного планування (наприклад, виходячи з ємкості ринку, частки на ринку), так і "знизу нагору", виходячи із попиту окремих клієнтів на продукцію.

Бюджет продаж складається на підставі прогнозу експертів (спеціалістів — маркетологів) про можливі обсяги реалізації та рівень цін у наступному бюджетному періоді. Він включає обсяг продажу за видами продукції, ціну продажу, доход від реалізації (табл. 3.1).