Смекни!
smekni.com

Бюджетне планування на акціонерних товариствах (стр. 5 из 7)

Табл. 3.10. Бюджетний звіт про фінансові результати

Показник За рік
Доход від продажу продукції 540 000 000
Собівартість реалізованої продукції 533 531 000
Валовий прибуток 6 469 000
Загальні адміністративні витрати 5 702 000
Витрати на збут 0
Операційний прибуток від основної діяльності 767 000
Податок на прибуток 191 750
Чистий прибуток 575 250

Бюджет коштів (прогноз грошових потоків) являє собою план надходження коштів і платежів на майбутній період. Він необхідний для забезпечення платоспроможності та ліквідності підприємства. З його допомогою прогнозуються кінцеві залишки коштів на рахунках, необхідні для складання прогнозного бухгалтерського балансу, а також виявляються періоди надлишку фінансових ресурсів або їхньої недостачі. Заплановані грошові надходження визначаються на базі погашення дебіторської заборгованості, продажу за готівку, реалізації інших активів, отримання кредитів та інших видів надходжень. Грошові видатки в бюджеті плануються на підставі сплати кредиторам за придбані товари, надані послуги та виконані роботи, сплату податків, дивідендів, здійснення капітальних і фінансових інвестицій, повернення отриманих кредитів і сплату відсотків по них тощо.

Останнім кроком у процесі підготовки головного (зведеного) бюджету є розробка прогнозного бухгалтерського балансу (звіту про фінансовий стан). Він відбиває структуру активів і пасивів організації і відповідає звітній формі № 1.

Розрахунок очікуваного бухгалтерського балансу за станом на кінець планованого періоду дозволяє оцінити ті зміни, що відбудуться з майном організації і його джерелами у результаті господарських операцій планованого періоду.

Складання докладного зведеного бюджету є серйозною підмогою для власників підприємства в забезпеченні контролю за ефективністю використання інвестованих коштів. Зведений бюджет також важливий і для безпосередніх керівників підприємства. Він дозволяє чітко визначити цілі і задачі на планований період і контролювати хід виконання виробничої програми, процес формування доходів і витрат, стан розрахунків і платежів.

При формуванні бюджетів для підрозділів підприємства необхідною умовою є використання методу "нульового балансу". Бюджети повинні складатися не на основі витрат за минулий період, а на базі запланованих заходів.

Бюджети необхідно формувати на базі одного з альтернативних варіантів плану. Можливі наступні варіанти: песимістичний, ймовірний і оптимістичний.

Песимістичний варіант повинний переслідувати мінімальну мету і вимагати максимального скорочення наявних ресурсів.

Ймовірний варіант повинний орієнтувати на досягнення максимальних цілей при помірному використанні ресурсів. Оптимістичний варіант повинний передбачити виконання максимальної мети при ефективному використанні всіх ресурсів.

Розроблені бюджети повинні відповідати наступним вимогам.

1.Бюджети повинні бути напруженими, але досяжними. Лише збалансованість мотивує дотримання бюджету.

2.Право на існування має тільки дійсний бюджет. Тіньовий або аварійний бюджети неприпустимі.

3.Бюджет є узагальнюючим планом у натуральних і грошових одиницях.

4.Відповідальний за виконання бюджету повинний брати участьу його розробці, для того щоб із усією відповідальністю поставитисядо складання бюджету.

5.Бюджет є своєрідною інструкцією до запису по рахунках. Він вимагає рівності планованих і фактичних даних.

6.Бюджет залишається незмінним під час бюджетного періоду.

7.Поділ всіх витрат на змінну та постійну частини.

Складений бюджет повинний проходити узгодження з усіма службами підприємства, що приймають участь у його формуванні, після чого він представляється на розгляд керівництву. Після схвалення керівництвом бюджет стає, діючим. Він повинний бути обов'язково прийнятий перед початком господарського року, для того щоб необхідні заходи могли бути вчасно виконані. Бюджет має силу для всього поточного періоду. Мінливі дані, параметри або цілі не ведуть до зміни бюджету. Зведення про відхилення, отримані в результаті порівняння планових і фактичних показників, враховуються на майбутнє до початку терміну дії наступного бюджету.

На підставі затвердженого керівництвом підприємства бюджету будуються щомісячні плани доходів і витрат, що обов'язкові для виконання всіма службами. Через ці плани здійснюється керування витратами і забезпечується досягнення необхідного рівня економічних показників (обсяг продажів, чистий прибуток, рентабельність активів, норма прибутку й ін.), без чого неможливий динамічний розвиток підприємства. [16,176].


РОЗДІЛ 4. КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ БЮДЖЕТІВ І АНАЛІЗ ВІДХИЛЕНЬ

У процесі господарської діяльності завжди виникають відхи­лення фактичних показників від запланованих (бюджетних). Для їх своєчасного виявлення і відповідного реагування на них необхідний систематичний контроль за виконанням бюджетів, тобто бюджетний контроль, завдання якого - привернути увагу менед­жера до тих відхилень від бюджету, які вимагають його опера­тивного реагування. Це можуть бути або ж значні відхилення, або відхилення, що систематично повторюються. Усуненню та­ких відхилень сприяє управління за відхиленнями, при якому ме­неджер концентрує увагу лише на суттєвих відхиленнях від бюд­жету і, до певної міри, не звертає уваги на відхилення в межах допустимих коливань.

Залежно від причин виникнення відхилення поділяють:

- на відхилення внаслідок планування (помилки та прора­хунку при складанні бюджетів);

- відхилення внаслідок діяльності (рис. 4.1) [6,304].

Рис 4.1 Система бюджетного контролю

Ефективність і обґрунтованість прийнятих бюджетів виявляється тоді, коли зіставляються планові показники з фактичними, які накопичуються у так званому звіті про виконання бюджету. Різниці, що виникають у процесі оцінки, називають відхиленнями. Для отримання вірогідних оцінок досягнень підрозділу слід дотримуватися двох основних умов:

- порівнюються тільки такі доходи і витрати, які контролюються менеджером цього підрозділу;

- фактичні та бюджетні дані порівнюються на основі однакового рівня діяльності.

Недотримання зазначених умов може привести до помилкових висновків. Для здійснення адекватного порівняння фактичних та бюджетних даних використовують гнучкий бюджет. Він складається на підставі запланованих даних про доходи і витрати підприємства для фактичного обсягу реалізації. Величина постійних витрат зазвичай остається незмінною, а змінні витрати змінюються пропорційно зміні обсягу діяльності. Показники гнучкого бюджету придатні для подальшого порівняння їх з фактичними даними, а отримані у такий спосіб відхилення можна використовувати для подальшого визначення результативності й ефективності роботи підрозділу[16,179].

Бюджетний контроль і управління за відхиленнями здійсню­ють на підставі звіту про виконання бюджету, який складає бухгалтер-аналітик і подає менеджеру, який відповідає за прийняття рішень з даного питання.

Звіт про виконання бюджету — це порівняння фактичних і запланованих показників, розрахунок відхилень та вивчення їх причин. Такий звіт готується регулярно (щомісяця) і містить дані про бюджетні витрати за звітний період і з початку року та відхи­лення від бюджету з поясненням їх причин, а інколи — вжитих заходів для попередження подібних відхилень у майбутньому [6,304].

Проаналізуємо виконання бюджету підприємства «Вуглегірська» ТЕС ВАТ «Центренерго» на основі Звіту про фінансові результати (за 12 місяців 2004р.) за допомогою звіту про виконання бюджету (табл. 4.1)

Табл.4.1 Звіті про виконання бюджету

Показник Бюджет Факт Відхилення
Доход від продажу продукції 540 000 000 3 861 000 -536 139 000
Собівартість реалізованої продукції 533 531 000 533 546 000 15 000
Валовий прибуток 6 469 000 -530 328 000 -6 469 000
Загальні адміністративні витрати 5 702 000 5 702 000 0
Витрати на збут 0 0 0
Операційний прибуток від основної діяльності 767 000 -536 030 000 -536 797 000
Податок на прибуток 191 750 - -
Чистий прибуток 575 250 -536 030 000 -536 605 250

Проаналізував «Звіт про виконання бюджету» можна зробити такі висновки, що доход від продажу продукції фактично підприємство одержало 3 861 000 грн., що на 536 139 000 менше, ніж зазначено в бюджеті, можливо це викликано ростом дебіторської заборгованості. Собівартість реалізованої продукції збільшилась на 15 000 грн. і склала 533 546 000, що викликано підвищенням цін на матеріали і кількість залишків на кінець періоду. Тому у кінці періоду підприємство отримало валовий збиток у розмірі 530 328 000 грн. Загальні адміністративні витрати не змінились і склали 5 702 000 грн. Операційний збиток від основної діяльності склав 536 030 000 грн. Оскільки підприємство отримало збиток тому податок на прибуток не нараховувався. Отже чистий збиток підприємства склав 536 030 000 грн.

Відхилення можуть бути позитивними й негативними. Якщо відхилення незначні, то їх можна ігнорувати, тобто не досліджувати причини цих відхилень. Значний розмір відхилень вимагає детального вивчення причин виникнення. Вважається, що значні відхилення можуть бути внаслідок планування й результатом діяльності.

Відхилення внаслідок планування зв'язані з помилками і недоліками в процесі складання прогнозів, визначенні функції витрат і доходу, калькулюванні планованої собівартості і цін.