Смекни!
smekni.com

Бюджетне планування на акціонерних товариствах (стр. 4 из 7)

Табл. 3.1 Бюджет продаж

Показник За рік
Обсяг продажу, од. 2 647 058 824
Ціна реалізації за одиницю, грн. 0,204
Доход від продажу, грн. 540 000 000

Після встановлення планованого обсягу продажів розробляється виробничий бюджет, який є планом випуску продукції в натуральних одиницях на бюджетний період. Він визначає обсяг ресурсів, необхідних для забезпечення безперебійного процесу виготовлення продукції відповідно до запланованого обсягу її продажу, Для формування цього бюджету необхідно встановити політику щодо виробничих запасів, розрахувати обсяг виробництва за кожною позицією на бюджетний період та розробити графік виробництва на проміжні інтервали часу.

Бюджет виробництва формується на підставі даних бюджету продажу з урахуванням зміни залишків готової продукції за формулою:

Необхідний обсяг виробництва продукції = Запланований обсяг продажу за період в одиницях + Залишки готової продукції на кінець періоду - Залишки готової продукції на початок періоду

Табл. 3.2 Бюджет виробництва

Показник За рік
Обсяг продажу, од. 2 647 058 824
Запаси готової продукції:- на початок періоду- на кінець періоду 500010000
Обсяг виробництва, од. 2 647 063 824

Виявлення розбіжностей між прогнозом продажу і виробничими можливостями підприємства дає змогу заздалегідь вжити відповідні коригуючи заходи. У такий спосіб можна уникнути можливих втрат, коли рівень виробництва не дає змоги реалізувати заплановану кількість продукції.

Бюджет виробництва складають для кожного виду продукції.

Заплановані обсяги виробництва треба узгодити з виробничими можливостями (потужностями) підрозділів.

Бюджет виробництва є підставою для складання інших операційних бюджетів, пов'язаних з плануванням витрат на виробництво.

Бюджет витрачання (використання) матеріалів передбачає склад і кількість матеріалів, необхідних для виконання виробничої програми. Норми витрат матеріалів за їх видами визначають інженери-технологи, а ціну — працівники відділу постачання, враховуючи витрати на їх заготівлю і транспортування. Сам бюд­жет складається за такою ж формою, як і бюджет виробництва, але в розрізі видів продукції та основних видів матеріалів (табл.3.3)

Табл. 3.3 Бюджет використання матеріалів

Показник За рік
Обсяг виробництва, од. 2 647 063 824
Витрати на одиницю продукції, кг 0,37
Загальні витрати матеріалів, кг 979 412 614,7
Ціна за 1 кг матеріалів 0,52
Прямі матеріальні витрати на виробництво продукції, грн. 509 295 019,6

Бюджет прямих матеріальних витрат показує необхідну потребу сировини і інших виробничих запасів для виготовлення запланованого обсягу виробництва продукції. Водночас з ним складається бюджет закупки виробничих запасів. Для визначення кількості матеріалів, що необхідно придбати за період, доцільно скористатися формулою:

Необхідна кількість придбаннязапасів = Кількість виробничих запасів, необхідних для виготовлення продукції + Кількість виробничих запасів у залишку на кінець періоду - Кількість виробничих запасів у залишку на початок періоду

Бюджет придбаних матеріалів містить розрахунки кількості матеріалів за їх видами, яку необхідно придбати у плановому періоді, та витрати коштів на придбання матеріалів. Розрахунки базуються на потребі в матеріалах, визначеній у бюджеті вико­ристання матеріалів, та з урахуванням зміни їх залишків на по­чаток та на кінець відповідного періоду. Бюджет складається з коленого виду матеріалів ок­ремо, а загальна сума витрат на придбання матеріалів визначається в цілому по підприємству (табл. 3.4.) [16,172].


Табл. 3.4 Бюджет прямих матеріальних витрат

Показник За рік
Потреба в матеріалах, кг 979 412 614,7
Необхідний запас:- на початок періоду- на кінець періоду 500010000
Обсяг закупівлі, од. 979 418 614,7
Ціна матеріалів, грн. за кг 0,52
Загальні витрати на придбання матеріалів, грн. 509 297 679,6

Бюджет прямих витрат на оплату праці складається з бюджету виробництва, даних про продуктивність праці й ставок оплати праці основного виробничого персоналу. Для оцінки прямих витрат на оплату праці слід скористатися інформацією, що міститься в технічній документації на виготовлення продукції.

Табл. 3.5 Бюджет прямих витрат на оплату праці

Показник За рік
Кількість робочих годин, необхідних для виробництва, год. 8 784
Оплата 1 люд.-год. 4,3
Кількість виробничих працівників 40
Витрати на оплату праці, грн. 1 510 848

Бюджет виробничих накладних витрат складається на основі виробничої програми (витрати на обслуговування обладнання і т. ін.), укладених угод (оренда і т. ін.), відповідних розрахунків (амортизація обладнання, енергоносії та ін.). Сума змінних виробничих витрат планується з розрахунку на одиницю бази розподілу і є прямо пропорційною обсягу діяльності у кожному періоді. Розподіл цих витрат може здійснюватися за загальною ставкою або ж окремо за їх видами.

Бюджет виробничих накладних витрат складають у розрізі окремих статей витрат. Ставка виробничих накладних витрат може бути розрахована в середньому за рік, або у розрізі окремих періодів (табл. 3.6).

Табл. 3.6 Бюджет виробничих накладних витрат

Показник За рік
Змінні витрати, грн. 4 547 694,4
Постійні витрати, грн. 18 190 778
Всього виробничих накладних витрат, грн. 22 738 472,4

Бюджет собівартості готової продукції складають на підставі бюджетів використання матеріалів, прямої оплати праці та виробничих накладних витрат з урахуванням запланованих залишків незавершеного виробництва на початок і кінець бюджетного періоду. 3 цією метою враховують зміну залишків незавершеного виробництва за період:

Собівартістьвиготовленоїпродукції = ЗалишокНЗП на початок періоду + Витрати навиробництвопродукції - ЗалишокНЗП на кінецьперіоду

Табл. 3.7 Бюджет собівартості готової продукції

Показник За рік
Витрати виробництва:- прямої оплати праці- прямі витрати матеріалів- виробничі накладні витрати 1 510 848509 297 679,622 738 472,4
Разом виробничих витрат, грн. 533 547 000

НЗП:- на початок періоду- на кінець періоду 10 00011 000
Собівартість готової продукції, грн. 533 546 000

Бюджет собівартості реалізованої продукції складається на підставі бюджету собівартості виготовленої продукції з урахуванням зміни залишків готової продукції на складі. Якщо залишки готової продукції не плануються або вони плануються в незмінному обсязі, то собівартість реалізованої продукції буде дорівнювати собівартості виготовленої продукції (табл. 3.8).

Бюджет собівартості реалізованої продукції складається за формулою:

Собівартістьреалізованої продукції = Залишок готовоїпродукції напочаток періоду + Собівартістьвиготовленої заперіод продукції - Залишок готовоїпродукції накінець періоду

Табл.3.8. Бюджет собівартості реалізованої продукції

Показник За рік
Собівартість готової продукції, грн. 533 546 000
Залишки готової продукції:- на початок періоду- на кінець періоду 5 00020 000
Собівартість реалізованої продукції, грн. 533 531 000

Бюджет загальних і адміністративних витрат відображає планові витрати на управління і обслуговування підприємства в цілому. Він складається шляхом об'єднання бюджетів усіх відділів управління підприємством та його господарського обслуговування. При цьому річна сума витрат може бути розподілена між окремими періодами рівномірно, а може плануватися виходячи з фактичних потреб окремих періодів. (табл. 3.9).


Табл. 3.9. Бюджет адміністративних витрат

Показник За рік
Заробітна плата адміністративного персоналу, грн. 5 695 500
Інші адміністративні витрати 6 500
Разом адміністративних витрат, грн. 5 702 000

Бюджет витрат на збут виготовленої продукції складається на базі бюджету продажів і включає змінні та постійні витрати на реалізацію[6,297].

На досліджуваному підприємстві даних витрат нема, тому що вироблена електроенергія відразу поступає до кінцевих споживачів.

На підставі наведених вище операційних бюджетів можна скласти бюджетний звіт про фінансові результати — проформу звітності, складену до початку звітного періоду. На підставі цьо­го бюджету визначають дуже багато важливих економічних і фінансових показників: очікуваний прибуток, суму податку з прибутку, фінансування капіталь­них вкладень і т. ін. (табл. 3.10).