Смекни!
smekni.com

Виробництво хутряних та овчинно-шубних виробів (стр. 3 из 8)

- жирування для додання шкіряної тканини м'якості й еластичності (жири тварин, риб, мінеральні олії, синтетичні жири);

- сушіння до вологості 16 – 18 %.

Операції обробки:

- відкочування (відчищання волосяного покриву), підвищує м'якість і еластичність шкіряної тканини; проводять (у глухих обертових барабанах із присутністю сухих обпилювань і обпилювань змочених чи скипидаром уайт-спиритом);

- розбивка (підвищення м'якості і пластичності шкіряної тканини на спеціальних розбивочних машинах);

- вибивання;

- гладіння (виробляється на гладильних машинах);

- щипка (видалення шляхом вищипування грубого і товстого остьового волосся на машині чи в ручну);

- стрижка (вирівнювання волосся по висоті);

- епілювання (зрізання остьового і направляючого волосся в підстави на епілювальній машині);

- облагороджування (застосовується для хутряної овчини) з метою поліпшення її зовнішнього вигляду (обробка волосяного покриву в два етапи: обробка волосся водяним розчином спирту і мурашиної кислоти і прасування на гладильній машині – смуг розпрямляється і розм'якшується; обробка волосся розчином формальдегіду і наступними прасуванням – закріплюється ефект першого етапу, волосся здобуває блиск, шовковистість, розсипчастість) [10].

Для підвищення водостійкості шубної овчини шкіряну тканину обробляють синтетичними латексами. Одержують тонке, м'яке й еластичне покриття.

Операції фарбування:

- нейтралізація (обробка волосся слабким лужним розчином (для знежирення);

- протравлення (обробка шкіри розчином солі хрому, міді, заліза, що покращує колір хутра);

- відбілювання (обробка волосяного покриву окислювачами (перекисом водню, хромпиком) з метою фарбування волосся в будь-який колір).

1.4. Принципи сортування напівфабрикату.

Напівфабрикат підрозділяють по кряжах, розмірах, сортах, кольору і групах пороків.

Розподіл по кряжах характерно для шкурок білки, соболя, червоної лисиці, вільної норки, білого песця, бабака, тарбагана. Шкурки різних кряжів відрізняються поруч товарних властивостей, властивим шкуркам добутих тільки в донному географічному районі. Такими властивостями є: розмір шкурки, пишність, висота, густота, фарбування, шовковистість волосяного покриву, товщина шкіряної тканини, маса шкурки.

По розмірах виробляється розподіл шкурок тих видів хутра, у яких спостерігається значна різниця у величині в залежності від вікової мінливості і підлоги. Як правило, хутровий напівфабрикат поділяють на три (рідко на 4-і) категорії – дрібні, середні, великі, особливо великі. Розмір шкурки визначають шляхом виміру її довжини, ширини (по середній лінії) і перемножування цих величин.

Сорт шкурки відбиває стан волосяного покриву напівфабрикату в залежності від сезону видобутку хутрового звіра. Під сортом хутра розуміється сукупність визначених товарних ознак, що залежать від ступеня розвитку волосяного покриву шкурки. Товарними ознаками, що визначають сорт, є пишність, густота, довгота і м'якість волосяного покриву.

До першого сорту відносяться шкурки повноволосяні, з високою, частою остю, густим пухом; до другого сорту – менш повноволосяні шкурки, з недорозвиненими остю і пухом; до третього сорту – напівволосяні шкурки; до четвертого сорту – шкурки з низьким грубим волосяним покривом, майже без пуху. Шкурки деяких видів хутра бувають вищого сорту (экстра).

По квітам поділяють шкурки тих видів хутра (білка, норка, куниця, соболі, сріблисто-чорна лисиця й ін.), у яких сильно виражена мінливість волосяного покриву. Особливо сильно колірна мінливість з'являється в норки, нутрії, блакитного песця клітинного розведення.

У залежності від наявності і розмірів пороків шкурки більшості видів хутра підрозділяються на три чи чотири групи дефектів.

Основними дефектами хутряного напівфабрикату є:

- битість ості (обламані і потерті кінці направляючого і остьового волосся);

- витерті місця;

- вихвати волосяного покриву (у стрижених шкурок);

- вихвати шкіряної тканини;

- ділянки зі звитими кінчиками остьового волосся;

пошкодження шкіряної тканини при розриві епидермісу;

- прострожка;

- наскрізний волос (випадання волосся в результаті підрізання волосяної сумки);

- цвілість волосяного покриву (вицвітання в процесі експлуатації і зберігання);

- шви.

Сортування хутряного напівфабрикату зимового волосся подібне із сортуванням хутра, однак, у них немає підрозділу на кряжі. Шкурки кішки, собаки, кролика поділяють по розмірах, квітам, сортам і групам пороків [2].

Шкурки весняних видів хутряного напівфабрикату підрозділяють по воротним групам, розмірам, кольору, характеру волосяного покриву, сортам і категоріям дефектності.

Сортність шубної овчини встановлюється в залежності від значимості і кількості дефектів (діри, прорізи, підрізи, ломени і т.д.).

Хутряні вироби підрозділяють по функціональному призначенню на наступні групи:

- хутряний верхній одяг;

- хутряні деталі для одягу з верхи зі шкіри, тканин;

- хутряні жіночі убори;

- хутряні головні убори;

- хутряна галантерея;

- хутряне взуття;

- хутряні побутові вироби;

- пластини і хутра.

По статево-віковій ознаці окремі групи підрозділяють на підгрупи: жіноча; чоловіча; дитяча.

У залежності від фасону і моди шкурки у виробах мають у своєму розпорядженні різні способи. Усі стрижені і епіліровані шкурки розташовують так, щоб волосяний покрив йшов знизу нагору і можна було зробити «зачіс» волосся. Довговолосі види хутра підбирають таким чином, щоб волос був спрямований зверху вниз. Іноді розташовують шкурки в поперечному напрямку, «у ялинку», «гвинтом». У сучасних виробах часто використовують складні методи розкрою.

Хутряна частина одягу являє собою коміри, хутряну підкладку. Хутряні коміри підрозділяють по статево-віковим групах, фасонам, розмірам, квітам, сортам і групам дефектності. Фасони комірів дуже різноманітні і залежать від моди. Для жіночих комірів використовуються хутряні напівфабрикати майже усіх видів для чоловічих – з каракулю, смушка, кролика, овчини стриженої фарбованої і тд. Дитячі коміри виготовляють з дешевих видів хутряних напівфабрикатів – кролика, білки, смушка, овчини стриженої фарбованої. Хутряну підкладку для зимових пальто і курток виготовляють з кролика, лапок каракулю, лапок і душок лисиці, кушнірського шматка [7].

Жіночі хутряні убори. Ці вироби підрозділяють на 2-і групи: на підкладки із шовку (пелерини, напівпелерини, палантини, плоскі горжети); без підкладки (трубчасті горжети).

Пелерина – накидка без рукавів. Фасони найрізноманітніші – довгі, короткі, широкі, вузькі. До поділу пелерин часто пришивають хвости. Виготовляються з коштовних видів хутра – норка, білка, хохуля, соболь, куниця, колонок, горностай, сріблисто-чорна лисиця, песець, котик, ондатра, каракульча і т.д. При шитті застосовується складні методи розкрою – перекидання, розшивка, розпуск.

Горжети виготовляють круглими з нерозрізаних шкурок з головами, чи плоскими в розпластаному вигляді на шовковій підкладці. Плоскі горжети розпускають своєрідним образом вони мають трохи округлу форму (лисиця, песець, куниця, соболь). Шкурки песця іноді розшивають у довгі, у наслідок чого вони робляться більш довгими, а якість волосяного покриву не знижується.

Асортимент головних уборів різноманітний. Випускають чоловічі, жіночі і дитячі головні убори. Розмір визначається довгої окружності по внутрішній стороні нижнього борта. Розміри головних уборів для дорослих – 54 –64 (чоловічі), 54 – 62 (жіночі), для дітей 49 – 5, фасони жіночих головних уборів змінюються досить часто (капелюх з полями, фантазії, струм, берет, боярка, капор, куля і т.д.). Для них використовуються шкурки песця, соболя, лисиці, нутрії, каракулю, каракульчи, горностая, нутрії, выдри, кролика, білки, нерпи, овчини і тд. Асортимент чоловічих головних уборів більш стабільний (боярка, московська, гоголь, шапка-вушанка, папаха, кубанка, спортивна, олімпійська). Виготовляються чоловічі головні убори з коротковолосих видів пушно-хутряного напівфабрикату: каракулю, смушка, смушка, шкір морського звіра, опойка, жеребка, кролика, овчини, а також норки і соболя.

Виробу, виготовлені із шубної овчини без підкладки шкіряною тканиною називаються нагольними (овчинно-шубними) для цих товарів характерні високі теплозахисні властивості і гарна носкість. Ці вироби традиційні для України і поширені в сільській місцевості.

Асортимент їх розширився в останні роки за рахунок використання хутряної шубної овчини кольорового фарбування з облагородженим волосяним покривом і шкіряної тканини, обробленої під велюр чи із плівковим покриттям. Сучасні конструкції виробів і поліпшена обробка відповідають віковим вимогам споживачів до цього одягу. Для них використовуються стрижені хутряні шубні овчини з довжиною волосся в розправленому стані 30мм.

Овчинно-шубні вироби підрозділяються по статево-віковій ознаці: на чоловічі, жіночі і дитячі; по видах: на кожухи, кожушки, піджаки, пальто, півпальто, жакети, желети; по розмірах.


РОЗДІЛ ІІ. АСОРТИМЕНТ ТА ПОЛІПШЕННЯ ЯКОСТІ ХУТРЯНИХ ТА ОВЧИННО-ШУБНИХ ВИРОБІВ

2.1. Асортимент хутряних та овчинно-шубних виробів та поліпшення їх якості.

Асортиментом називають підбір товарів, об’єднаних по якій-небудь ознаці. В основі асортименту лежить науково обґрунтована система класифікації. Розрізняють промисловий і торговий асортимент.

Промисловий асортимент являє собою номенклатуру продукції, що виробляє підприємство чи галузь промисловості.

Торговий асортимент – номенклатура товарів, що знаходяться в оптовій і роздрібній торгівлі. Він різноманітніше промислового, оскільки включає й імпортні товари. Торговий асортимент підрозділяють на асортимент товарної групи й асортимент торгового підприємства. Асортимент товарної групи являє собою перелік товарів, що входять в одну з 19 товарних груп. Він може формуватися з продукції різних галузей промисловості (галантерейні товари, скляний посуд і ін.).