Смекни!
smekni.com

Виробництво хутряних та овчинно-шубних виробів (стр. 5 из 8)

Споживчі властивості овчинно-хутряних товарів у залежності від виду потреб, що задовольняються, підрозділяються відповідно до вимог до товарів на наступні групи: соціального призначення, функціональні, надійність у споживанні (експлуатації), ергономічні, естетичні, екологічні, безпека і нешкідливість споживання. У структуру якості можуть входити вся чи деяка групи споживчих властивостей, що визначається характером і призначенням овчинно-хутряних товарів.

Стосовно до даного виду виробів кожна група споживчих властивостей підрозділяється на підгрупи й інші категорії класифікації більш низького рівня. На нижчому рівні класифікації лежать природні властивості – фізичні, хімічні, біологічні, технологічні, котрі обумовлюють корисність речей і можуть бути безпосередньо обмірювані. Від природних властивостей залежать вищі рівні споживчих властивостей (корисність, зручність, краса). Однак споживчі властивості є суспільно-ціннісними властивостями. Тому при змінах у суспільних процесах і потребах людини вони потребують зміни, хоча природні властивості і залишаються колишніми. Наприклад, вироби морально застарівають з появою аналогічних, але більш зроблених по конструкції, фасону, обробки виробів.

Показники соціального призначення характеризують суспільну потребу пушно-хутряних товарів з даною функцією. До них відносяться наступні показники: суспільної доцільності випуску даного овчинно-хутряного товару; соціальної адреси і споживчого класу товару; відповідності товару оптимальному асортименту; морального зносу; супутніх соціальних ефектів.

Показники соціального призначення розглядаються головним чином на стадії проектування і розробки товарів.

Функціональні показники характеризують відповідність пушно-хутряних товарів своєму прямому призначенню, ефективність його використання і корисність. Вони підрозділяються на показники: досконалості виконання основної функції, універсальності застосування і досконалості виконання допоміжних операцій.

Показники досконалості виконання основної функції надзвичайно різноманітні і залежать від виду овчинно-хутряних товарів. Це можуть бути показники складу і структури.

Показник універсальності застосування характеризує широту можливостей використання виробів по призначенню і можливість виконання виробом додаткових функцій.

Показник досконалості виконання допоміжних операцій характеризує зручність і витрати часу і сил на чищення, сушіння.

Показник функціональних властивостей деяких овчинно-хутряних товарів власне кажучи збігаються з показниками інших груп властивостей.

Показники надійності характеризують здатність виробів виконувати свої функції, зберігаючи експлуатаційні показники в заданих межах протягом необхідного проміжку часу чи необхідного наробітку. Надійність – складна властивість, обумовлена такими відносно простими властивостями, як безвідмовність, довговічність.

Показники безвідмовності характеризують здатність зберігати природний вид, колір. Довговічність залежить від інтенсивності фізичного і морального зносу овчинно-хутряних виробів. Фізичний знос викликають стирання. Моральний знос виробу виражається в невідповідності його конструкції по ефективності і зручності новим вимогам, а також у невідповідності моді, престижності. Унаслідок науково-технічного прогресу, ряду соціальних причин моральний знос випереджає фізичний. Тому загальний термін служби усе в більшому ступені визначається моральним зносом, а не фізичним [4].

Показники ремонтопридатності характеризують пристосованість овчинно-хутряних виробів до ремонту, виявленню й усуненню пошкоджень. Оцінюються вони тривалістю і вартістю гарантійного і поточного ремонтів.

Показники ергономічних властивостей характеризують зручність і комфорт споживання (експлуатації) виробу в системі «людина – виріб – середовище». У группу цих показників входять:

- гігієнічні показники, що визначають вплив виробів і елементів їхньої конструкції на організм людини і його працездатність овчинно-хутряних товарів.

- показники, що характеризують вироби і їхні елементи з погляду відповідності їхнім розмірам і формі тіла, правильної постави, зручної робочої пози людини (відповідність форми і розмірів одягу).

- показники естетичних властивостей характеризують здатність предмета виражати в ознаках форми свою суспільну цінність (соціально-культурну значимість, ступінь корисності, доцільності й ін.). Естетичні властивості мають двоїстий характер. Зручно зроблені речі викликають у людини почуття задоволення, тому в людини встановлюється зв'язок між зовнішньою формою і корисністю речі. Форма як би інформує людину про суспільну цінність виробів. У той же час людині може подобається форма сама по собі, що залежить від її композиційної цілісності і художньої виразності. Естетично зроблений виріб повинний бути не тільки красивим, але і корисним, зручним. Предмети красивої форми, але мало ефективні, незручні не можуть мати високої естетичні оцінки.

До показників естетичних властивостей відносяться показники інформаційної виразності, раціональності форми, цілісності композиції і досконалості виробничого виконання.

Показники інформаційної виразності овчинно-хутряних товарів характеризують здатність виробу виражати через особливості форми сформовані в суспільстві культурні норми і представлення. Це відповідність виробів вимогам моди і стилю, оригінальність.

Показники раціональності форми овчинно-хутряних товарів характеризують відповідність форми призначенню, конструкції, використовуваному матеріалу, технології виготовлення, ергономічним вимогам.

Показники цілісності композиції овчинно-хутряних товарів визначають красу і художню виразність виробу. Цілісність композиції забезпечується домірністю, співпідпорядкованістю елементів форми, їхнім єдиним характером, правильним колірним рішенням і ін.

Показник досконалості виробничого виконання характеризує старанність виготовлення виробу і впливає на особливості естетичного сприйняття форми овчинно-хутряного товару.

Показники безпеки овчинно-хутряних товарів характеризують особливості виробів, що забезпечують їхня нешкідливість і безпека для людини.

Економічні показники свідчать про витрати споживача на придбання, експлуатацію й обслуговування виробу.

В основі споживчих властивостей лежать природні (морфологічні) властивості матеріалів і виробів – хімічні, фізичні фізико-хімічні, біологічні. Вони залежать головним чином від хімічного складу і будови речовини.

Хімічні властивості овчинно-хутряних товарів характеризують стійкість матеріалів і виробів до дії різних регенератів – води, кислот і лугів, окислювачів. Під впливом зазначених реагентів матеріали і вироби можуть розчинятися, утрачати механічну міцність, можуть також міняться їхній колір, блиск поверхні.

Стійкість до тих чи інших речовин обумовлюється природою, станом поверхні матеріалу, тривалістю впливу реагентів і інших факторів. Ступінь і характер хімічної враховується при виборі виробництва виробів, умов їхнього використання, методів упаковки, збереження і перевезення і навіть способів очищення і відходу за виробами.

Більшість матеріалів і виробів повинне бути водостійкими.

Під впливом світлі, погоди органічні матеріали старіють – стають твердими і тендітними, змінюється їхнє фарбування. Стійкість до дії розчинників варто враховувати при хімічному чищенні виробів.

Міцністю називається здатність матеріалів і виробів не руйнуватися під дією навантажень. Розрізняють міцність при розтяганні, стиску, вигину, ударі й інших видах деформації. Показниками міцності можуть бути руйнівне навантаження, руйнівне напруження й ін.

Термічні властивості можуть обумовлювати функціональність, довговічність (теплопровідність, знос одягу).

Під проникністю розуміють здатність матеріалів і виробів пропускати повітря, пару, газ, воду, пил. Величина проникності залежить головним чином від пористості матеріалу, характеру і розміру пор, а також від його вологості. Проникність характеризується відповідними коефіцієнтами і виміряється кількістю речовини, що прошли через одиницю поверхні матеріалу в одиницю часу при визначеному тиску речовини.

Біологічні властивості – стійкість матеріалів і виробів до дії мікроорганізмам, комах (моль, жуки), гризунів. При дії мікроорганізмів (цвілевих грибків, бактерій і дріжджів) змінюються блиск і колір матеріалів, з'являється гнильний запах, не бажане фарбування, знижується міцність. Особливо сильно вони руйнують матеріали органічного походження – хутро, шкіру. Гусениці моли, що харчуються кератином, перегризають волосся хутра. Жук-короїд, меблевий точильник руйнують хутро.

Мікроорганізми і комахи швидко розвиваються в умовах підвищеної температури і вологості при відсутності сонячного світла. Тому режим при збереженні товарів повинний бути несприятливим для розвитку мікроорганізмів і комах.