Смекни!
smekni.com

Проект цеху по виробництву сичужних сирів з чеддеризацією (стр. 6 из 9)

Проектуємий цех розміщений на реконструйованих площах не житлової, недобудованої споруди по вул. Вокзальній, 22 в м. Біла Церква, з прибудовою приймально-мийного відділення з сходовою кліткою.

Етажність, конструктивна схема існуючої споруди після реконструкції лишаються без змін.

Об'ємно - планувальні і конструктивні рішення. Молокопереробний цех розміщується в триповерховій з підвалом існуючій іі, складної конфігурації в плані; з розмірами в плані по крайнім граням і: 27,7x16,8 м. В зв^язку з браком виробничих площ на відмітці 0,000 до уючої будівлі проектом здійснюється триповерхова з габаритами в плані: 9,74 м.

В реконструйованих приміщеннях існуючої будівлі розміщені: Підвал - роздільні гардероб вуличного (домашнього) одягу та спецодягу; фреонова холодильна установка; — електрощитова.

ІтаП поверхи—основні виробничі ділянки молокопереробного цеху; поверх - конторські та офісні приміщення цеху. В прибудою до основної будівлі розміщуються: сходова клітина;

і П поверхи—двосвітне приміщення приймально-мийного відділення; і поверх - лабораторії.

Будівля має два основних та евакуаційний виходи. Кожен поверх, вище відмітки 0,000 має два виходи на зовні. Згідно висновку санітарно-епідеміологічної експертизи інституту гігієни та )ї експертизи ім. О. М. Марзєєва №19/1755 від 06.05.2003 р. фасад іі по вісі "В" виконано глухим.

Цехи основного молокопереробного виробництва прийняті зального типу, змогу гнучко компонувати технологічне обладнання.

До складу корпусу входять основні дільниці виробничого призначення:

 Приймання молока та миття автоцистерн;

 Апаратне відділення;

 Дільниця фасування;

 Станція централізованого миття;

 Кімната санітарної обробки;

 Холодильна камера;

 Виробнича лабораторія та аналізаторська;

 Дільниця підготовки тари;

Дільниця зберігання та готування компонентів.

Проїзди та майданчики біля будівель заасфальтовані. Територія підприємства озеленена, посаджені дерева, квіткові клумби, газони.

Територія заводу обнесена з усіх сторін огорожею зі збірних залізобетонних плит.

Підгрунтя і фундамент.

Грунт за своїми будівельними властивостями відноситься до глиняних. При реконструкції були враховані наступні фактори:

- кліматичні, геологічні, гідравлічні умови будівельної площадки;

- навантаження на фундамент;

- конструкції фундаменту.

П о к р і в л я : Похила, двоскатна, шиферна. Є горище. Водостоки зовнішні виконані з оцинкованої сталі.

П і д л о г а :Підлога бетонна, зверху покрита кислототривкою пористою керамічною плиткою. Підлога має певний ухил, що сприяє стіканню води в каналізацію

Д в е р і т а в і к н а :

Вікна виготовлені з дерева, подвійні та з металопластику. Двері також дерев’яні та металопластикові.

В н у т р і ш н є т а з о в н фі ш н є о з д о б л е н я.

Зовнішні стіни виготовлені з силікату. Стіни казеїнового цеху та цеху пластових сирів оздоблені облицювальною керамічною плиткою. Внутрішнє оздоблення – штукатурка. Стеля оброблена вапняно-цементним та емульсійним пофарбуванням. Стіни обкладені глазурованою керамічною плиткою. Для облицювання застосована плитка світлого тону, фарба застосовується теж світлих тонів, що підвищує рівень освітленості приміщень, сприяє підтримці чистоти.

САНІТАРНО-ТЕХНІЧНА ЧАСТИНА

Опалення.

Опалення цехів в холодну пору року здійснюється гарячою водою власної котельні. Вздовж цехів проходять лінії опалення з регістрами, що встановлені під віконними прорізами. Опалення адміністативного корпусу автономне від електричного котла. Метрологічні умови в робочій зоні приміщень відповідають ГОСТ 12.1.005-88

Вентиляція.

На підприємстві змонтовані вентиляційні системи. Відвод гарячого вологого повітря та пари проводиться через припливно- витяжну вентиляцію. В цехах підприємства в залежності від характеру технологічного процесу встановлена вентиляція відповідно до вимог ГОСТ 12.4.021 – 75 та СниП 2.04.05.91.

О с в і т л е н ня. (СН 245 – 714, СНіП 2.01.02 – 85) Виробничі приміщення мають комбіноване освітлення.

Водопостачання

Водопостачання цеху по переробці молока передбачає забезпечення водою господарчо-питних та виробничих потреб.

Загальні витрати води по цеху складають: 36,32 м3/добу; 6,24 м3/год.

Витрати води на внутрішнє пожежогасіння- два струмені по 2,5 л/с, на зовнішнє пожежогасіння-10 л/с.

7.ОХОРОНА ПРАЦІ

Україна є першою з країн СНД, де 14 жовтня 1992 року Верховна Рада прийняла закон “Про охорону праці”. Цей закон, а також “Кодекс законів про працю України”, являється основною законодавчою базою охорони праці. Їх доповнюють державні міжгалузеві та галузеві нормативні акти про охорону праці – це стандарти, правила, норми, положення, статути, інструкції та інші документи, яким надано чинність правових норм, обов`зкових для виконання усіма установами і працівниками України.

Закон України “Про охорону праці” складається з преамбули та восьми розділв. Для практичної реалізації закону “Про охорону праці” Держнаглядохоронпраці розроблено цілий ряд положень, серед яких є Закон України “Про внесення змін і доповнень до Кодексу України про адміністративні правопорушення і кримінальну відповідальність в Україні”.

Інструктаж з охорони праці

На ТОВ “Молочна країна” проводяться інструктажі з охорони праці з метою навчання працівників правильно й безпечно для себе і оточуючого середовища виконувати свої трудові обов`язки. Інстуктажі за часом та характером проведення бувають вступними, первинними, повторними, позаплановими та цільовими.

Посадові особи і спеціалісти проходять підготовку, інструктажі та перевірку знань згідно ДНАОП 0.00-4.12-94 та ДНАОП 0.00-8.01-93.

Голоними шкідниками та небезпечними факторами на ТОВ “Молочна країна” є:

- застосування великої кількості стаціонарних, пересувних, траеспортуючих технологічних машин та механізмів;

- застосування установок з високими параметрами теплоносіїв, установок, що працюють під тиском;

- піжвищений рівень шуму; вібрацій;

- загазаваність повітряної робочої зони;

- підвищений рівень вологості;

- монотонність праці.

Основними заходами з покращенням умов праці, направлених на профілактику можливого негативного впливу шкідливих речовин на працівників є: