Смекни!
smekni.com

Облік і аналіз розрахунків з бюджетом цільовими фондами та позабюджетними організаціями на держ (стр. 2 из 12)

2) Комунальний податок;

3) Ринковий збір;

4) Збір за парковку автотранспорту та інш.

З метою залучення до місцевих бюджетів додаткових засобів для фінансування разових цільових соціальних заходів на визначеній території з урахуванням погляду населення, органи місцевого самоврядування з урахуванням діючого законодавства в Україні.

Платниками податків, зборів та інших обов'язкових платежів є юридичні та фізичні особи, на яких згідно з діючим законодавством в Україні покладені обов’язки сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

Платники податків, зборів та інших обов’язкових платежів забов’язані:

- Вести бухгалтерський та податковий облік, складати податкову звітність та звітність про фінансово-господарську діяльність;

- Надавати до Державних податкових органів та іншіх державних органів встановлених законом декларації, податкову звітність та інші документи і відомості, пов’язані з розрахунком та оплатою податків, зборів та інших обов’язкових платежів;

- Сплачувати належні суми податків, зборів та інших обов’язкових платежів у встановлені законами строки;

- Допускати посадових осіб державних податкових оргнів для перевірки приміщень, які використовуються для отримання доходів або пов’язаних зі змістом об’єктів оподаткування, а також для перевірок питань розрахунків та сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

Розрахунки з бюджетом

Податок на додану вартість

Згідно Закону Украіни “Про податок на додану вартість” від 03.04.1997р. за №168/97-ВР, з наступними змінамі та доповненнями, здійснюється розрахунок податку на додану вартість (ПДВ).

Платником додатку на додану вартість є особа, обсяг оподаткованих операцій з продажу товарів (робіт, послуг) якої на протязі будь-якого періоду з останніх дванадцяти календарних місяців перевищував 600 неопадаткованих мінімумів доходів громадян.

Об’єктом оподаткування є операції платників податків з:

- продажу товарів (робіт, послуг) на митній теріторії Украіни, в тому числі операції з оплати вартості послуг по договорах оперативної оренди (лізинга) та операцій по передачі права власності на об’єкти застави позивнику (кредитору) для погашення кредиторської заборгованності;

- увозу (перисиланню) товарів на митну теріторію України та отриманню робіт (послуг) наданих не резидентами для їх використання або споживання на митній території України, в тому числі операції по увозу (пересиланню) майна по договорах оренди (лізинга), займу та іпотекі;

- вивозу (пересиланню) товарів за межи митної теріторії України та надання послуг (виконання робіт) для їх споживання за межами митної території України.

Об’єктом оподаткування, за виключенням операцій, звільнених від оподаткування, та операцій, до яких застосовується нільова ставка, оподатковується податком за ставкою 20%.

Податок складає 20% бази оподаткування, статтею 4 Закону та складаєтся до ціни товару (робіт, послуг).

Податок по нульовій ставці вираховується згідно операцій з продажу товарів, що вивезені (експортовані) платником податку за межи митної території України.

Продаж товарів (робіт, послуг) здійснюється по договірним (контрактним) цінам з додатковим нарахуванням податку на додану вартість.

Платник податку забов’язаний надати покупцю податкову накладну, яка повинна мати вказане окремими строками:

- порядковий номер податкової накладної;

- дату виписки податкової накладної;

- назву юридичної особи, або прізвище, ім”я, по-батькові физичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість;

- податковий номер платника податку (продавця та покупця);

- місце розміщення юридичної особи, або місце податкової адреси фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість;

- опис (номенклатура) товарів (робіт, послуг) та їх кількість (обсяг, розмір);

- повна назва одержувача;

- ціну продажу без урахування податку;

- ставку податку та відповідну суму податку у цифровому значенні;

- загальну суму засобів, які належать сплаті з урахуванням податку;

При звільнені від оподаткування в випадках, передбаченних статтею 5 дійсного закону, в податковій накладній робиться запис “Без ПДВ”.

Податкова накладна складається в момент виникнення податкових зобов’язань продавця в трьох екземплярах. Оригінал та перша копія податкової накладної надаються покупцю, друга копія залишається у продавця товарів (робіт, послуг).

Для операцій, оподаткованих податком, та звільнених від оподаткування, складається окремі податкові накладні.

Податкова накладна є звітним податковим документом та одночасно розрахунковим документом.

Право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку в порядку, передбаченому статтею 9 нинішнього Закону.

Податкова накладна видається у випадку продажу товарів (робіт, послуг) покупцю по вимозі.

У будь-якому випадку видається товарний чек, інший розрахунковий або платіжний документ, що піддтверджує передачу товарів (робіт, послуг) або приняття платіжу з вказаною сумою податку.

Податкова накладна не виписується, якщо обсяг разовогу продажу товарів (робіт, послуг) не перевищує 12 гривень, в випадку продажу транспортних квитків та при виписанні готельних рахунків. При цьому основої для збільшення сум податковогу кредиту є товарний чек (інший розрахунковий або платіжний документ).

Платники податку повинні вести окремий облік з продажу і придбанню відносно:

- операцій, які належать оподаткуванню по ставці 20% та звільнених від оподаткування;

- операцій, вартість яких не включається до складу валових витрат виробництва або не належить амортизациї, завезених (імпортованих) та вивезених (експортованих) операцій. Вказаний облік ведеться в спеціальних книгах, форма та порядок заповнювання яких становлюється центральим податковим органом України.

Датою виникнення податкових зобов”язань з продажу товарів (робіт, послуг) є дата, що припадає на податковий період на протязі якого трапляється будь-яка подія, що проходить раніше:

- або дата зарахування грошових засобів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податків, оплата товарів (робі, послуг), що підлягає продажу, а при продажу товарів (робіт, послуг) за готівку – дата їх оприходування в касі платника податків, а при відсутності – дата інкасації готівки в банківському закладі, що обслуговує платника податків;

- або дата вигрузки товарів, а для робіт (послуг) – дата оформлення документів, що фіксує факт виконання робіт (послуг) платнику податку.

Податковий кредит звітного періоду складається з сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку в звітному періоді в зв”язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів або нематеріальних активів, що підлягають амортизації.

Суми податку на додану вартість, сплачені (нараховані) платником податку в звітному періоді. В зв’язку з придбанням основних фондів, які підлягають амортизіції, включаються до складу податкового кредиту такого звітного періоду, незалежно від строків вводу в експлуатацію основних фондів а також від того, чи мав платник податків оподатковані обороти на протязі такого звітного періду.

Датою виникнення прав платника податків на податковий кредит вважається дата виникнення першої події:

- або дата списання коштів з банківського рахунку платника податку на сплату товарів (робіт, послуг), дата виписки відповідного рахунку (товарного чеку) – в випадку розрахунків з використанням кредитних дебетових карток або комерційних чеків;

- або дата придбання податкової накладної, що фіксує факт придбання платником податку товарів (робіт, послуг) та інш.

Сума податку, що підлягає сплаті до бюджету або відшкодуванню з бюджету, визначається як різниця між загальними сумами податкових збов’язань, виникших в зв’язку з будь-яким продажем товарів (робіт, послуг) на протязі звітного періоду, та сумою податкового кредиту звітного періоду. Податки сплачуються не пізніше двадцятого числа місяця, наступного за звітним періодом.

В строки, передбачені для сплати податків, сплатник податків надає до податкового органу по місцю свого знаходження податкову декларацію незалежно від того, чи виникло в цьому періоді податкове забов”язання або ні.

Згідно Закону Укрїани «Про податок на додану вартість» від 03.04.1997р. №168/97-ВР з наступними змінами, доповненням та наказом Державної податкової адміністрації України «Порядок заповнення та надання податкової декларації про податок на додану вартість» від 30.05.1997р. №166 з наступними змінами та доповненнями, встановлений порядок складання та надання звітності з податку на додану вартість.

Податкова декларація з податку на додану вартість є звітним документом з податку на додану вартість.

Податковий період дорівнює одному календарному місяцю або кварталу, в залежності від обсягу оподаткованих операцій з продажу товарів (робіт, послуг) за попередній календарний рік.

Податковий період, що дорівнює одному календарному місяцю, встановлюють для підприємств, які за попередній календарний рік мали обсяг оподаткованих операцій з продажу товарів (робіт, послуг) з урахуванням ПДВ більше ніж 7200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Для підприємств, які за попередній календарний рік мали обсяг оподаткованих операцій з продажу товарів (робіт, послуг) з урахуванням ПДВ меньше ніж 7200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, оподаткований період встановлюється за їх вибором таким, що дорівнюється одному календарному місяцю або кварталу.

На підставі даних бухгалтерського обліку підприємства та даних книг податкового обліку складається звітна декларація з податку на додану вартість.