Смекни!
smekni.com

Облік і аналіз розрахунків з бюджетом цільовими фондами та позабюджетними організаціями на держ (стр. 3 из 12)

Підприємства, що входять до складу залізниць, складають декларації по податку на додану вартість по основній діяльності (як по перевезеннях, так і послугах підсобно-допоміжної діяльності, безпосередньо пов’язаних із перевезеннями), подають іх не пізнише 15 числа місяця, наступного за звітним, управлінню залізниць для складання зведеної декларації по податку. Управління залізниць сплачують податок та подають податковому органу зведену податкову декларацію за місцем свого знаходження не пізнише 20 числа місяця, наступного за звітним.

Якщо підприємство складає бухгалтерський звіт по інших видах діяльності (постачальницько-збутовій, що не стосується основної діяльності, капітальному будівництву, торгівлі, громадському харчуванню та інш.), то податкові декларації по податку на додану вартість по цих господарських операціях складаються безпосередньо цими підприємствами, подають іх податковому органу за місцем знаходження підприємства та сплачують податок не пізнише 20 числа місяця, наступного за звітним.

Декларація надається підприємцем до податкового органу незалежно від того, було чи ні в звітному періоді у підприємства податкове забов’язання.

Разом з декларацією необхідно надавати до податкової адміністрації всі необхідні додатки.

Податок на прибуток

Згідно Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” від 22.05.1997р. №283/97-ВР існує порядок оподаткування прибутку підприємств.

Згідно Закону платниками податку є суб”єкти підприємницької діяльності, бюджетні, суспільні та інші підприємства, заклади та організації, які здійснюють діяльність, направлену на придбання прибутку як на території України, так і за її межами.

Платниками податку на прибуток, отриманого від основної діяльності залізничного транспорту, є управління залізниці. Перелік робіт та послуг, які належать до основної діяльності залізничного транспорту, затверджується Кабінетом Міністрів України. Доходи залізниць, отримані від основної діяльності залізничного транспорту, визначаються в межах доходних надходжень, перерозподілених між залізницями щодо порядку, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Платники податку на прибуток, отриманого не від основної діяльності залізничного транспорту, визначаються в межах доходних надходжень, перерозподілених між залізницями щодо порядку, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Платниками податку на прибуток, отриманого не від основної діяльності залізничного транспорту, є підприємства залізничного транспорту та їх структурні підрозділи.

Об”єктом оподаткування є прибуток, який визначається шляхом зменшення суми скоригованого валового доходу звітного періоду на:

- суму валових витрат податку;

- суму амортизаційних відрахуваній.

Прибуток платників податку, оподатковується по ставці 30% від об”єкту оподаткування.

Датою збільшення валових витрат виробництва є дата, яка належить до податкового періоду, на протязі якого здіснюється будь-яка подія, яка раніше відбувалась:

- або дата списання грошових засобів з банківских рахунків платника податку на оплату товарів (робіт, послуг), а в випадку їх придбання за готівку – день їх видачи з каси платника податку;

- або дата оприбуткування платником податку товарів, а для робіт (послуг) – дата фактичного отримання платником податку результатів робіт (послуг) та інш.

Датою збільшення валового доходу є дата, яка належить до податкового періоду, на протязі якого трапляється будь-яка здійснена раніше подія:

- або дата зарахування грошових засобів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), що належать продажу; в випадку продажу товарів (робіт, послуг) за готівку – дата її оприбуткування в касі платника податку, а при відсутності такової – дата інкасації готівки в банківському закладу, що обслуговує платника податку;

- або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) – дата фактичного надання результатів робіт (полсуг) платником податку та інш.

Платники податку самостійно визначають суми податку, які належать до сплати. Податок сплачується до бюджету не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Платники податку не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом, надають до податкового органу податкову декларацію про прибуток за звітний квартал, розраховано нарастаючим підсумком з початку звітного фінанового року.

Платники податку не пізнише 15 лютого року, що настає за звітним, надають податковому органу річний бухгалтерський звіт, який у випадках, передбачених законодавством, повинен бути підтверджений висновками аудиту.

Платіжні доручення на перерахування податку до бюджету надаються підприємствами до банківських установ до настання строку платежу. Підприємства мають право не пізнише ніж за 10 днів до закінчення строку надання документів направити до податкових органів по пошті з оповіщенням про вручення.

Авансові внески сплачуються до бюджету підсумками першого та другого місяців кварталу до 20 числа другого та третього місяців кварталу відповідно.

Розрахунки авансових внесків здіснюються підприємствамом самостійно, не надаючи податкові декларації. Про результати таких розрахунків повідомлюється податковими органами в строки, передбаченні для сплати авансових внесків. Штрафні сакції за відхилення розмірів сплачених авансових внесків від розмірів внескив, перерахованих по результатам звітного кварталу, не застосовується.

Бюджетні організації сплачують податок на прибуток, отриманий від підприємницької діяльності, щокварталу за нарастаючим підсумком з початку податкового року.

Прибутковий податок з громадян

Прибутковий податок з громадян утримується згідно Декрету Кабінету Міністрів України “Про прибутковий податок з громадян” від 25.12.1992р. №13-92 із змінами і доповненнями.

Платниками прибуткового податку (суб”єктами оподаткування) в Україні є громадяни України, іноземці та особи, які не мають громадянства та проживають в Україні в цілому не меньше 183 днів в календарному році.

Об”єктом оподаткування у громадян, постійно проживаючих в Україні, є сукупний доход за календарний рік, який складається з місячних сукупних оподаткованих доходів, отриманий з різних джерел як на теріторії України, так і за її межами.

При визнеченні сукупного оподаткованого доходу ураховуються доходи, отримані як в натуральній, так і в грошовій (національній або іноземній валюті) формі. Доходи, отримані в натуральній формі, відносяться до сукупного оподаткованого доходу за календарний рік за вільними (ринковими) цінами.

До сукупного місячного (отриманого на протязі календарного місяця) оподаткованого доходу включається доходи, отримані громадянями в будь-якій формі та при будь-яких умовах, незалежно від джерела, зокрема переліку доходів, які не включаються до сукупного оподаткованого доходу. До таких доходів відносять:

- допомога з державного соціального страхування та державного соціального забезпечення, зокрема допомоги з тимчасової непрцездатності (в тому числі по догляду за хворою дитиною);

- Суми отриманих аліментів.

На постійному місці роботи прибутковий податок з громадян розраховується згідно ставки (таблиця 1.1.)

Таблиця 1.1 - “Ставки прибуткового податку з громадян”

Розмір місячного сукупного оподаткованого доходу

Ставки та розміри податку

З доходу в розмірі одного неоподаткованого мінімуму доходів громадян до 17 грн.

Не оподатковується.

Від 1 до 5 неоподаткованих мінімумів доходів громаддян (18-85 грн.)

10% з суми доходу, що перевищує розмір одного неоподаткованого мінімуму доходів громадян

Від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (86-170 грн.)

6 грн. 80 коп.+15% з суми, що перевищує 85 грн.

Від 10 до 60 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (171-1020 грн.)

19 грн. 55 коп.+20% з суми, що перевищиє 170 грн.

Від 60 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1021-1700 грн.)

189 грн. 55 коп.+30% з суми, що перевищує 1020 грн.

Перевищує 100 неоподаткованих міні- мумів доходів громадян (1701 та вище)

393 грн. 55 коп.+40% з суми, що перевищує 1700 грн.

Із сум доходів, отриманих громадянами не по місту основної роботи, та громадянами, які не мають постійного міста проживання в Україні, податок нараховується до джерел виплати, згідно ставки 20%.

Із сум доходів, отриманих громадянами-засновниками та учасниками підприємств у вигляді дивідендів з акцій та внаслідок розподілення корпоративних прав, податок нараховується до джерел виплати у складі сукупного оподаткованого доходу, згідно ставки 15%.

Нарахування, утримання та перерахування до бюджету прибуткового податку з доходу, отриманого громадянами з міста основної роботи (служби, навчання), здійснюююююююється підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та фізичними особами – суб’єктами підприємницької діяльності, які виробляють виплати доходів.

Підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи – суб”єкти підприємницької діяльності після закінчення кожного місяця, але не пізніше строку отримання в установах банків засобів на виплату належних громадянам сум, забов’язані перераховувати до бюджету суми нарахованого та утриманого прибуткового податку за минулий місяць.

Після закінчення календарного року громадяни, зокрема тих, які отримували доходи тільки по місту основної роботи, забов’язані до 1 березня наступного року подати до податкового органу по місту проживання дакларацію, про суму сукупного доходу, отриманого як з основного, так і з неосновного місця роботи. Особи, які отримують доход не з міста основної роботи, забов’язані вести облік доходів та витрат, пов”язаних з отриманням цих доходів, згідно форми та у порядку, встановленому Державною податковою адміністрацією.