Смекни!
smekni.com

Сумочка-косметичка: використання технології ручного плетіння гачком та бісером (стр. 1 из 8)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

Курсовий проект:

«Сумочка-косметичка: використання технології ручного плетіння гачком та бісером»

Виконавець:

Керівник:


ЗМІСТ

Вступ

РОЗДІЛ 1. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПІДГОТОВЧИЙ ЕТАП ПРОЕКТУ

1.1 Історичні аспекти виникнення сумочки та обраних видів рукоділля

1.2 Обґрунтування власного вибору виготовлення майбутнього аксесуару

1.2.1 Загальний опис сумочки-косметички та вибір проектного виробу

1.2.2 Огляд моделей-аналогів: порівняння переваг та недоліків

1.2.3 Планування роботи по реалізації проекту з виробництва сумочки-косметички

Висновки до розділу 1

РОЗДІЛ 2. КОНСТРУКТОРСЬКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЕТАП СТВОРЕННЯ СУМОЧКИ-КОСМЕТИЧКИ: МЕТОДОЛОГІЯ ВИГОТОВЛЕННЯ

2.1 Опис і побудова готового ескізу косметички

2.2 Підготовка засобів виробництва - предметів та засобів праці

2.3 Механізм виготовлення сумочки-косметички

Висновки до розділу 2

РОЗДІЛ 3. ОЦІНОЧНИЙ ЕТАП ТА ЕКОНОМІЧНА СКЛАДОВА ПРОЕКТУ

3.1 Аналіз та оцінка якості роботи

3.2 Вартість створеного проекту

3.3 Рекламна акція: презентація сумочки-косметички

Висновки до розділу 3

Висновки та пропозиції

Інформаційні джерела

Додатки


ВСТУП

З давнини сумочка вважалася необхідним та зручним аксесуаром, який супроводжував жінку будь де. Використання цього аксесуару і по сьогоднішній час дозволяє жінці почуватися більш впевнено за межами житла в будь-якому місці та в будь-який час. Це обумовлено тим, що сумочка завжди містить безліч потрібних та непотрібних дрібниць, які жінка звикла використовувати в повсякденному житті.

Отже, сумочка – це справжнє сховище, зміст та зовнішній вигляд якої віддзеркалює внутрішній світ сучасної жінки, тому вона повинна бути не тільки функціональною, але й красивою. Добре, якщо, як і будь-який інший аксесуар, вона буде оригінальною, відображатиме індивідуальність жінки, особливості її характеру, власні уподобання, смаки, можливо навіть мрії. Це повністю можливо за умов створення власного дизайнерського проекту сумочки, в який буде втілено всі задуми по виготовленню одного з улюблених аксесуарів прекрасної половини людства. Таке положення в повній мірі можна віднести до будь-якого виду даного аксесуару – до звичайної повсякденної сумки, до вихідного ридикюлю та похідної сумки-рюкзака, до сумочки-косметички чи мішечка для мобільного телефону тощо.

При виконанні нашого проекту ми зупинимося на створенні саме індивідуальної, особливої сумочки-косметички, використання якої сьогодні є дуже актуальним у житті будь якої жінки, як ділової, так і домогосподарки. Такий вибір обумовлено тим, що в супермаркетах, на ринках та в інших торгівельних точках пропонується безліч косметичок, проте майже всі вони є однотипними, різноманіття їх не таке характерне в порівнянні зі звичайними повсякденними сумками. А це, в свою чергу, вже зменшує можливість відобразити власні уподобання та індивідуальність справжньої жінки. Інша річ – виготовлений на замовлення дизайнерський проект, але, зазвичай такий аксесуар є дорогокоштуючим і похизуватися такою річчю може дозволи собі не кожна жінка. Тут на допомогу приходить рукоділля, перенесене до наших часів ще давніми предками. Ніяка куплена в магазині річ не порівняється з бабусиним макраме, вишивкою чи в’язанням, оскільки у виготовлення останньої вкладено справжню любов, душу, традиції тощо.

Отже, при виготовленні нашої сумочки-косметички ми використаємо елементи рукоділля, а саме в’язання крючком та вишивання бісером, оскільки в сьогоднішній модній індустрії така робота вважається не тільки унікальною, висококласною, а й високо оцінюється.

Виходячи з актуальності теми творчого проекту та обраного нами напряму діяльності можна сформулювати головну мету та задачі виконання даного проекту.

Головною метою виконання проекту є створення сучасного, модного та, водночас, особливого варіанту сумочки-косметички, що втілює власну індивідуальність, смаки, уподобання з використанням технологій рукоділля.

Основними задачами при цьому виступатимуть наступні:

а) експлуатаційні:

- виготовлення функціональної сумочки-косметички

- виготовлення зручної в експлуатації косметички

- створення варіанту сумочки, який би використовувався виключно за призначенням;

б) технологічні:

- використання підходящих та міцних матеріалів при виготовленні виробу

- застосування стандартних технологій та обладнання при роботі з матеріалами

- використання доступної для розуміння та легкої методики виконання виробу

- виконання посильного обсягу роботи та своєчасність виконання виробу;

в) екологічні:

- використання екологічно чистих матеріалів, які не містять шкідливих елементів, барвників тощо

- виготовлення косметички з подальшим використанням відходів виробництва

- виготовлення виробу з можливістю подальшої утилізації після експлуатації;

г) естетичні:

- створення оригінального, особливого на вигляд виробу, здатного викликати захоплення

- виготовлення красивої, привабливої, з елементами декору речі

- створення сумочки, яка відображатиме гармонійне кольорове рішення та підходитиме під інші аксесуари, одяг чи взуття жінки

- виготовлення акуратного виробу, пророблення «тонкої роботи»

д) економічні:

- використання матеріалів, яким характерне оптимальне співвідношення ціни та якості

- виготовлення виробу, який коштуватиме не більше, ніж справжній дизайнерський варіант

- використання мінімум затрат праці та часу

- виготовлення виробу з можливістю отримання подальшого економічного ефекту (можливістю продажу) та ефективності (отримання прибутку).

Сформульована мета та поставлені у відповідності з нею завдання виконуваного проекту повинні містити в собі навчальні, розвивальні, виховні та профорієнтаційні складові.

Навчальний аспект заключається у набутті теоретико-практичної компетенції при вивченні жіночих аксесуарів на всіх етапах здійснення проекту. Розвивальний - у формування вмінь ставити мету, розвивати сенсорну сферу, планувати свою діяльність, мислити, досягати значних результатів діяльності. Виховна складова поставлених цілей відображає формування моральних, трудових та естетичних якостей учнів. Профорієнтаційний аспект характеризується підготовкою до профорієнтаційного самовизначення і трудової діяльності в умовах ринкових відносин.

Очікуваними результатами при досягненні вказаної мети та цілей виконання проекту мають бути наступні:

- візуальне оформлення проекту у роздрукованому та електронному варіанті;

- виготовлення власного зразка сумочки-косметички;

- рекламна акція з метою отримання заявок на виготовлення і продаж аналогічних моделей аксесуару;

- набуття додаткових навичок рукоділля та обмін досвідом.

Об’єктом проектування виступає жіночий аксесуар «сумочка-косметичка» індивідуального виготовлення з урахуванням власних побажань щодо смаків та експлуатаційних характеристик.

Предметом проектування є використання технологій гачкового плетіння та вишивання бісером при виготовленні аксесуару.

Методика виконання проекту включає: для учнів – самостійну роботу, для вчителя – консультації з приводу планування та організації роботи, координацію роботи, проміжний контроль етапів виконання проекту та заключний контроль. Виходячи з цього формою організації навчальної діяльності є індивідуальна форма виконання під керівництвом вчителя.

Структура творчого проекту містить три основних розділи щодо підготовки роботи, технології виготовлення сумочки-косметички та оціночно-економічного аспекту роботи, а також зміст, вступ, висновки, перелік інформаційних джерел. Робота виконана на 54 сторінках комп’ютерного шрифту, містить 13 рисунків, 9 таблиць, 15 джерел інформації та 4 додатка.


РОЗДІЛ 1. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПІДГОТОВЧИЙ ЕТАП ПРОЕКТУ

1.1 Історичні аспекти виникнення сумочки та обраних видів рукоділля

Перед тим, як починати втілювати в життя наші задуми стосовно запланованого проекту, ознайомимося з деякими історичними довідками, які можуть бути для нас цікавими та корисними.

Якщо розглядати історію появи такого аксесуара як сумочка, то прототипом всіх сумок, сумочок є мішечок, який прикріплювали до поясу чоловіка, а жінки носили на шнурках . Власне, на деяких мовах ця назва так і залишилася. По-польськи сумка - torba.

Торби або мішечки могли бути самої різної форми, призначалися для носіння грошей і, зробивши покупку, власник просто викидав мішечок або віддавав його разом з грошима.

В середні віки гроші укладали в «кишені для добра», яка кріпилася до поясу, а разом з нею до поясу кріпився і шкіряний мішечок для дрібних грошей. У XIV-XV ст. ці «кишеньки» носили і чоловіки, і жінки. При бургундському дворі вони були частиною придворного туалету, - їх називали «омоньєрами». З розвитком світського життя мішечкам стали приділяти більше уваги, в них стали поміщати окрім грошей, люстерка, табакерки, але весь цей мішечок ховали в пишних спідницях платтів тієї пори. За часів пізньої готики створювалися цілі колекції мішечків самої різної форми і величини. Їх носили на шнурку і в поясу.

Ці мішечки збереглися в епоху ренесансу їх носили на шнурку в поясу і при кожному кроці мішечки мелодійно дзвеніли. В наступному столітті чоловіки звільняють руки і переходять до кишень. Людовик XIV в своєму камзолі зробив кишені, тим самим, став законодавцем моди того часу. Пізніше кишені стали пришивати до жилетів, ще пізніше кишені з'явилися в брюках. А жінки залишилися вірні мішечкам-сумочкам, правда, змінюючи їх форму, прикраси. Невелика ручна сумка у вигляді мішечка для дрібних предметів, на противагу кишені, стала невід'ємним елементом жіночого гардероба.

Залежно від моди сумки виготовляють з різних матеріалів і оздоб.

У XVII ст. жінки стали носити пишні бісером і стеклярусом вишиті, в'язані, плетені сумочки-кисети (ридикюлі). Мода змінилася радикальним чином, і сумки перестали ховатися в кишенях і під спідницею, - їх прагнули показати всьому світу. У XVIII ст. з'явилися дамські сумочки з матерії або мережива, в яких зберігали хусточки, косметику і інші дрібниці їх назвали «помпадур» на згадку про фаворитку французького короля Людовика XV. Багаті пані змагалися у виготовленні химерних сумочок. В цей же час в жіночого одягу з'явилися потайні кишені. На початку XX ст. до моди увійшли вузькі довгі спідниці з перехопленням нижче колін, - тут не було місця для кишень. І розмір сумок став нестримно збільшуватися.