Смекни!
smekni.com

Методика викладання електротехнічних робіт в 5-9 класах (стр. 3 из 5)

Щоб дії учнів під час практичної роботи були свідомими й цілеспрямованими, мають бути розроблені вимоги до якості виробу. В міру того, як в учнів накопичується практичний досвід, вимоги до виробу зростають. Не зайвим буде й введення нормування практичних завдань. Введення норм часу на виріб підвищує його якість, зменшує непродуктивні затрати навчального часу, допомагає найбільш повно використовувати обладнання майстерні, привчає учнів працювати в потрібному темпі.

Потрібно виважено встановити норми часу, адже в учня, який постійно стикається із завищеними нормами, інтерес до виготовлення самого об’єкта праці відходить на другий план, тоді правильно організоване нормування підвищує його зацікавленість у тому, щоб у стисліше строки виконати поставлене завдання.

1.4 Правила техніки безпеки під час виконання електротехнічних робіт.

Учні повинні міцно засвоїти такі основні правила тех­ніки безпеки:

1.Усі роботи можна виконувати тільки з дозволу вчителя.

2.Не можна перевіряти наявність напруги дотиком пальців. Це небезпечно. Обов'язково слід користуватися контрольною лам­пою або вольтметром.

3.Вмикати електричний струм може тільки вчитель.

4.Забороняється залишати без нагляду установки і кола під напругою.

5.У разі несправності, іскріння в елементах електричного ко­ла треба вимкнути струм і доповісти про це вчителеві.

6.Складання електричного кола і всякі зміни в ньому можна виконувати тільки при розімкненому колі. Робота під напругою категорично забороняється.

7.Після закінчення роботи або при її тимчасовому припи­ненні всі джерела живлення треба вимкнути.

8.У випадку ураження струмом — негайно вимкнути джерела
живлення і вивільнити потерпілого.

До цих правил учитель додає глибші відомості про дію стру­му на організм людини, про силу струму, яка небезпечна для життя, про те, як впливає струм на людину залежно від її стану та інших факторів.


Розділ ІІ.

Методика викладання електротехнічних робіт в

5-9му класі

2.1 Методика навчання елементам електротехнічних робіт в 5 кл.(4 години) (див. додаток 1).

Тема 3.1.Електрична енергія в господарстві держави і в побуті (2 години)

Електричне коло (джерело струму, з’єднувальні проводи, споживач). Електромонтажні інструменти (кусачки бокові, плоскогубці круглогубці, викрутка) та прийоми роботи з ними. Будова і призначення ізольованих проводів електрошнурів та ізоляторів. Правила електробезпеки.

Практичні роботи: Підготовка проводів для електромонтажних робіт (нарізання заготовок, знімання ізоляції, оцінювання контактним кільцем, тичком, приєднання до затискачів).Монтаж простого електричного кола. Визначення дослідним шляхом провідників і непровідників електричного струму.

характеризує: поняття електрична енергія, електричне коло, будову і призначення ізольованих проводів і шнурів;

розпізнає: електромонтажні інструменти;

виконує: підготовку проводів і електрошнурів до монтажних робіт;

здійснює: монтаж простого електричного кола;

визначає: провідники і непровідники електричного струму;

дотримується: правил електробезпеки та правил виконання монтажних робіт.

Тема 3.2. Електротехнічна арматура. Побутові переносні електричні прилади. (2 години)

Будова і призначення електричної арматури (ламповий патрон, вимикач, штепсельне з’єднання). Проста електрична схема. Умовне позначення на схемах джерела струму (генератора, акумулятора, батарейки, лампи розжарювання, вимикача, штепсельного з’єднання , затискачів). Види і класифікація переносних електричних приладів.Правила вмикання переносних побутових приладів у електричну мережу. Правила безпечної роботи.Практичні роботи:Креслення простих електричних схем.

Демонтаж і складання лампового патрона, вимикача, штепсельного з’єднання. Складання електричного кола з лампою; вмикання переносних побутових приладів у мережу.

характеризує: побутову електричну арматуру, електричну схему;

розпізнає і зображує: умовні позначення на простих електричних схемах;

демонтаж і складання: лампового патрона, вимикача, штепсельного з’єднання;

дотримується: правил вмикання і вимикання електроприладів у мережу.

Тут створюються надзвичайно сприят­ливі умови для розширення політехнічного кругозору учнів. Учням треба коротко розповісти про видатних учених, які зробили значний внесок у застосування електрики. Щоб дати учням певне уявлення про застосування електрики в житті людини, доцільно коротко розповісти, в яких галузях народного господарства вона використовується. У бесіді з учнями можна з'ясувати роль електрики в побуті.

З першого ж заняття вчитель підкреслює значення техніки безпеки при виконанні електротехнічних робіт. Слід застерегти учнів від зневажливого ставлення до правил техніки безпеки, пояснивши, у чому полягає небезпека ураження електричним струмом. Проте неодмінною передумовою безпечної роботи при виконанні електротехнічних робіт залишається створення вчите­лем матеріальної бази, в яку входять: знижувальний трансфор­матор для забезпечення напруги 36 В, гумові килими, інструмен­ти з ізольованими ручками та ін. Без цього не можна починати вивчення елементів електротехнічних робіт, хоч як добре учні не засвоїли б правила техніки безпеки.

Працюючи з проводами, учні навчаються правильно зрізати ножем ізоляцію з їх кінців і зачищати їх, накладати зачищені кінці один на один, скручувати щільно кінці проводів, обтискати скручені витки плоскогубцями, спаювати місце зрощування і обмо­тувати його ізоляційною стрічкою. Зачищаючи ізоляцію ножем, учні дуже часто псують провід, тому в деяких школах застосо­вують спеціальний пристрій для обпалювання ізоляції на прово­дах, який можна виготовити на заняттях у майстернях.

Розглядаючи будову електричної арматури, учитель не лише підкреслює особливості будови вимикача, вилки, штепсельної розетки, патрона, а й показує, що в них є спільного, бо фактич­но всі вони мають один принцип дії. Ураховуючи це, заняття можна побудувати так, щоб учні проявили самостійність у робо­ті. Наприклад, розглянувши будову вимикача, учитель дає уч­ням завдання самостійно розібратись у будові штепсельної ро­зетки, назвати її деталі.

Для підвищення активності учнів і їх самостійності в робо­ті деякі вчителі застосовують інструкційні картки. Одержавши інструкційну картку, учень ознайомлюється з її змі­стом, з'ясовує незрозумілі питання з учителем і починає працю­вати. Кожного учня забезпечують індивідуальним робочим міс­цем та індивідуальним об'єктом роботи. Зміст роботи при озна­йомленні з будовою електричної арматури такий, що кожний учень повинен виконувати її самостійно. Дуже важливо привчати учнів до акуратності. Буває так, що вчитель в одному класі дає завдання розібрати арматуру, а в іншому класі — скласти її. Цього робити не треба. Кожний учень повинен виконати роботу від початку до кінця. Це потрібно і з точки зору навчальної про­грами і для того, щоб привчити учнів до порядку на робочому місці.

Спираючись на знання учнів про електричне коло, будову електричної арматури і джерела електричної енергії, вчитель ознайомлює їх з умовними позначеннями елементів електричного кола. Шкільний підручник передбачає ознайомлення учнів з умовними позначеннями на схемах таких елементів кола: дже­рела струму, батареї елементів, проводів, електричної лампочки, штепсельної розетки, вимикача, електричного дзвінка, кнопки, електричної машини.

Практичними роботами з теми «Електричне коло і його скла­дові частини» передбачено підготовку проводів до складання елек­тричного кола, креслення нескладних схем електричного кола, складання електричного кола за схемою.

При виконанні зазначених робіт можна використовувати електроконструктор, який продається в магазинах. Разом з цим деякі вчителі пропонують свої електроконструктори. Головними деталями конструктора є основа. Вона виконує і роль навчальних панелей, на яких учні вивчають функціональні за­лежності між елементами електричного кола. На основі встанов­люють елементи електричного кола: батарею гальванічних еле­ментів, затискачі для полюсів батареї, лампи й вимикачі. Електроконструктор дає змогу скласти такі об'єкти: просте елек­тричне коло, яке складається з джерел струму, вимикача і лам­почки, ліхтарик з ізоляційною основою, електрифіковану модель автомобіля, ліхтарик з металевою основою, електричне коло з двох лампочок (послідовне і паралельне з'єднання), модель світ­лофора.

2.2 Методика навчання елементам електротехнічних робіт в 6 кл.(6 годин) (див. додаток 1).

Тема 4.1.Побутові електроприлади (2 години)

Поняття про квартирну освітлювальну мережу. Види побутових електроприладів. Паспортні дані світильників і електронагрівальних приладів. Поняття про автоматичний захист освітлювальної мережі від перенавантажень за допомогою плавких запобіжників. Призначення електролічильника, зняття показників і розрахунок вартості споживчої електроенергії. Економія електроенергії у побуті. Будова електричної лампи розжарювання.

Практичні роботи. Квартирна електромережа. Розрахунок вартості електроенергії.