Смекни!
smekni.com

Методика викладання електротехнічних робіт в 5-9 класах (стр. 5 из 5)

пояснює: правила монтажу розгалуженої електромережі;

виконує: монтаж квартирної електромережі;

застосовує: електромонтажні інструменти;

Тема 3.3. Колекторний електродвигун (4 години)

Будова, принцип дії та призначення колекторного електродвигуна. Паспортні дані колекторних двигунів. Технічний догляд за електродвигунами.

Лабораторно-практична робота

Вивчення будови електричних приладів з електродвигунами (пилосос, міксер, кавомолка, соковижималка). Читання паспортних даних. Демонтажні та складальні роботи. Виявлення простих неполадок.

пояснює: будову і принцип дії колекторного електродвигуна;

наводить приклади: застосування колекторного електродвигуна у побутових приладах;

порівнює: різні електродвигуни за їх паспортними даними;

виконує: прості ремонтні роботи

З електричним колом учні ознайомлюються вперше в IV класі. Вони дізнаються про умовні позначення елементів електричного кола і складають коло за схемою. У V класі складають схему і виконують монтаж за нею демонстраційного щита теплового приладу. У VI класі учні дізнаються про умовні позначення на схемах основних типів сві­тильників, креслять схему електричного кола двох світильників і виконують за нею монтаж. У VII класі знання і вміння учнів роз­ширюються. Вони ознайомлюються з умовними позначеннями на електричних схемах елементів електричної мережі будинку і квар­тири. Отже, до занять у VIII класі вони підходять з досить ґрун­товною підготовкою. Тут їх ознайомлюють з принциповими і монтажними схемами, з схемою зовнішніх з'єднань. Учням дають практичні завдання скласти однолінійну монтажну схему для об­ладнання однокімнатної квартири, побудувати принципову схему за заданим проектним завданням і накреслити монтажну схему освітлювальної мережі своєї квартири. Виконуючи завдання, уч­ні мають спиратися на свої знання і вміння з креслення.

Програмою передбачено ознайомлення учнів з будовою і прин­ципом дії приладів магнітоелектричної і електромагнітної си­стем. У зв'язку з цим учням розповідають про класи точності приладів, умовні позначення приладів на схемах і позначення на шкалах приладів, про вимірювання сили струму, напруги і опору. Після цього вони виконують практичні роботи (вимірюван­ня сили струму і напруги за допомогою приладів магнітоелек­тричної системи, вимірювання опору за допомогою омметра, облік використаної електричної енергії за допомогою лічильника).

Практичні роботи учні виконують по черзі, бо, як правило, кількість приладів обмежена. У зв'язку з цим треба підготувати інструкції, якими учні мають керуватися при самостійному виконанні завдання. Наведемо як приклад одну з таких інструкцій.

2.5 Методика навчання елементам електротехнічних робіт в

9 кл. (4 години) (див. додаток 1).

Тема 3.1. Елементи автоматики (2 години)

Поняття про автоматичні системи. Захист, контроль і регулювання за допомогою автоматичних пристроїв (на прикладі терморегулятора праски, поплавкової камери карбюратора, покажчика рівня пального, тиску масла у системі мащення тощо)

Типи датчиків, виконуючих та індикаторних пристроїв.

Практична робота . Монтаж і випробування реле.

Монтаж і вивчення роботи світлового, теплового, ємнісного реле або реле дотику.

характеризує: поняття автоматичні системи

роз’яснює: принцип роботи автоматичних пристроїв (на прикладі терморегулятора праски, поплавкової камери карбюратора, покажчика рівня пального, тиску масла у системі мащення тощо)

виконує: монтаж роботи світлового, теплового, ємнісного реле або реле дотику

дотримується: правил безпечної праці, організації робочого місця, санітарно-гігієнічних вимог під час монтажу реле.

Тема 3.2. Елементи електроніки (2 години)

Напівпровідниковий діод та його застосування . Випрямляч змінного струму. Схеми випрямлення. Згладжуючи фільтри. Поняття про стабілізатори.

Практична робота. Електромонтажні роботи.

Складання місткової схеми випрямляча і перевірка його роботи. Читання та вивчення різних схем випрямлення

розпізнає і роз’яснює: будову і принцип роботи діода, випрямляча змінного струму;

складає і читає: схеми випрямлення змінного електричного струму.

Важливо вивчити з учнями види автоматичних пристроїв. Багато створених людиною автоматичних пристроїв можна поділити на чотири основні групи: пристрої контро­лю, захисту, регулювання, керування.

Вам не раз доводилось спостерігати, як магніт притягає цвяхи, шпильки та інші предмети із сталі. Це відбувається тому, що в просторі навколо магніту є магнітне поле. Але магнітне поле існує не тільки навколо магнітів. Його можна створити за допомогою електричного струму: якщо по провід­нику пропускати електричний струм, навколо нього виникає магнітне поле. Це поле існує, поки проходить струм. Вимкніть електричний струм — і магнітне поле відразу ж зникне.

Електромагнітні реле — це прилади, за допомо­гою яких керують різними споживачами електричного струму на відстані або ж використовують як ступінчасті під­силювачі.

Особливу увагу приділяють практичній роботі: виготовленню моделі електричного дзвоника монтажу проводки елек­тричного дзвоника, що живиться від електричної мережі зміша­ного струму, та ін.


ПЕДАГОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ

Під час проходження переддипломної практики у Володимир-Волинській ЗОШ №2 на посаді вчителя трудового навчання, мені випала можливість провести урок з розділу ”Електротехнічні роботи” у 8 класі. Тема заняття була ” Квартирна електромережа ”. Під час проведення уроку я побачив, що робота з електротехнічними приладами дуже подобається учням. Після цього я вирішив провести невелике дослідження, які саме практичні роботи з трудового навчання найбільше подобаються учням. Саме по цій темі я провів невеличке анкетування. В анкеті учням було поставлено одне запитання: Які практичні роботи з трудового навчання вам подобаються найбільше? Чому? Дітям було запропоновано декілька варіантів відповідей, а саме:

1) Різьба по дереву;

2) Роботи на токарному верстаті з деревини;

3) Електротехнічні роботи;

4) Робота з металом.

Результати даного анкетування представленні на діаграмі 1.

На запитання ”Чому? ”, більшість учнів, яким найбільше подобаються практичні роботи з електротехніки, дали відповідь: ”Тому що, сьогодні ми не уявляємо свого життя без електроенергії та побутових електричних пристроїв, які нас скрізь оточують. І тому практичні роботи з електротехніки нам найбільше необхідні”.

Отже, можемо зробити висновок, що більшість учнів вважають, що електротехнічні роботи є досить необхідні для людини, і їх повинні вміти досконало виконувати всі. Я вважаю що на вивчення електротехнічних робіт на уроках трудового навчання потрібно звернути більшу увагу, і збільшити кількість годин.


висновки

В даній курсовій роботі викладена інформація про методику викладання електротехнічних робіт на уроках трудового навчання, а також розроблені інструкційні картки по даній темі.

З викладеного матеріалу, можна зробити висновок, що вивчення електротехнічних робіт в школі є дуже необхідними, тому що

в сучасному суспільстві майже всі прилади працюють на електричному струмі. Він є основним джерелом енергії. І саме тому, сучасна людина високих знань з електротехніки. При вивченні електротехнічних робіт потрібно зважати на розвиток науки і техніки, вимоги навчального плану та навчальної програми. Адже сьогодні більшість населення світу не уявляє свого життя без електричного струму.

ЛІТЕРАТУРА

1. Из опыта преподавания электротехники в школе. – М.: Акад. пед. наук РСФСР. – 1960.

2. Кустовов Ю.А. Об электротехнической подготовке школьников // Школа и производство. – 1965. – 11.

3. Борисов Ю.М., Липатов Д.Н. Общая электротехника: Учеб. пособие. – М.: Высш. шк., 1974.

4. Электротехнические работы в 5–6 классах: Метод. рекомендации / МП УССР, Отдел трудовой и профес. подготовки уч-ся общеобразовательных школ / Редкол.: Р.С. Деловая и др. – К.: Рад. школа, 1988.

5. Борко П.М. Електротехніка. Лабораторний практикум. – 2–е вид., перероб. – К.: Вища школа, 1977.

6. Ушаков М.А. Методика преподавания электротехники в средней школе: Пособие для учителя. – М.: Учпедгиз, 1960.

7. Д.А.Тхоржевський. Заняття по трудовому обучению 5клас М:Просвещение, 1989;

8. В. О.Поляков. Електротехніка. -К.: Освіта, 1992;

9.Ю.О.Боровков. Технічний довідник учителя праці.-К.:Радянська школа,1985

10. Уроки технічної праці в 5 класі. За ред. Д.О. Тхоржевського. К., "Рад. Школа", 1978. 148 с. з іл.

ДОДАТКИ