Смекни!
smekni.com

Проект реорганізації швейного цеху на швейній фабриці Ricco (стр. 13 из 13)

Застосування безвідходних та маловідходних технологій з одночасною комплексною переробкою сировини;

Комплексна переробка газо-димових викидів та стічних вод з використанням продуктів газу - і водоочищення;

Рекуперація та утилізація відходів виробництва;

Застосування замкнених водооборотних циклів;

Розробка нових ефективних технологічних процесів, у тому числі й мікробіологічних;

Організація територіально-виробничих комплексів.

З метою зменшення кількості розсіюваних і неутилізованих відходів та споживання первинних природних матеріальних ресурсів розробляються ефективні безвідходні й маловідходні технології. На промислових підприємствах будують дедалі складніші й дорожчі очисні споруди для газодимових викидів і стічних вод. Розробляють технології комплексної раціональної переробки сировини з мінімальним використанням енергетичних ресурсів та інших допоміжних матеріалів. Незважаючи на те, що кількість розсіюваних відходів на одиницю виготовленої продукції стає все менше, загальний обсяг шкідливих викидів зростає. Це пояснюється невпинним зростанням чисельності населення на планеті, а отже, і його потреб. Найефективнішим способом вирішення проблеми зменшення кількості роозсіюваних відходів є використання безвідходних технологій.

Крім того, використання безвідходних технологій зумовлюється ще й зростаючими світовими цінами на сировину. Таким чином, для забезпечення національного природокористування потрібно використовувати екологічно безпечні безвідходні та маловідходні технології.

Європейською економічною комісією сформульовано визначення поняття "безвідходна технологія" - це практичне застосування знань, методів і коштів для того, щоб забезпечити межах людських потреб якнайраціональніше використання природних ресурсів і енергії та захист середовища.

Під маловідходною технологією розуміють спосіб виробництва продукції, за якого частина сировини і матеріалів переходить у відходи, однак шкідливий вплив на навколишнє середовище не перевищує санітарних норм. У широкому розумінні поняття "безвідходна технологія" охоплює й сферу споживання. Ця технологія передбачає, щоб виготовлені вироби служили довго, легко могли бути відновлені (відремонтовані), а після закінчення термін служби поверталися в антропогенний ресурсний цикл після відповідної переробки або знешкоджувалися та захоронялися як неутилізовувані відходи Беручи до уваги той факт, що розвиток науково - технічного прогресу в різних країнах відбувається нерівномірно, в подальшому має все ширше здійснюватися міжнародне кооперування в науково-технічній галузі, щоб залучити до сучасного технічного прогресу відсталіші в технічному відношенні країни

Висновки

У результаті проведення дипломного проекту був розрахований проект реорганізації швейного цеху на швейній фабриці "Ricco" по виготовленню жіночих костюмів, які складаються з жакета і спідниці.

Вихідними даними для розробки дипломного проекту була трудомісткість виготовлення виробу, яка була розрахована в технологічній послідовності обробки виробу.

При удосконаленні технологічного процесу на "Ricco" було впроваджено нове обладнання фірми “Durkopp", “Pegasus”, яке забезпечило покращення якості продукції, знизило витрати часу на виготовлення виробу, підвищило продуктивність праці на 3,83%, знизило трудомісткість виготовлення виробу на 3,69%. Пошиття виробів на більш прогресивному обладнанні покращує їх якість і збільшує споживчий попит на них.

Для виконання дипломного проекту під час технологічної практики були зібрані необхідні матеріали і проведений досконалий аналіз об’єкту реорганізації. Використання нового більш швидкого та автоматизованого обладнання, нових досконалих методів обробки, втілення прогресивної форми організації потоку, урахування досвіду роботи передових підприємств швейної галузі надали можливість покращити кінцеві результати проведеної роботи.

Аналіз техніко-економічних показників швейного цеху по випуску жіночих костюмів показав, що в цеху, в якому проводилась реорганізація, зменшилась розцінка відрядна та час на виготовлення виробу, збільшилась потужність потоку та продуктивність праці, підвищився коефіцієнт механізації потоку та використання обладнання.

Список використаної літератури

1. Першина Л.Ф., Петрова С.В. “Технология швейного производства” - М.; Легпромбытиздат. 2001.

2. Кокеткин П.П. Справочник. "Промышленная технология одежды". - М.; Легпромбытиздат. 2008.

3. Борецкая Е.Я. "Технология изготовления мужской верхней одежды". - К.; Вища школа. 2000.

4. Борецька Є.Я., Малюга П.М. “Технологія виготовлення легкого жіночого та дитячого одягу". - К.; Вища школа. 1992.

5. Справочник по швейному оборудованию (И.С. Зак, В.В. Белкин, Е.Н. Воронин) - М.; Лег. индустрия. 1981.

6. Изместьева А.Я. "Проектирование предприятий швейной промышленности".

7. Баженов В.И. "Материалы для швейных изделий". - М.; 1982.

8. Кузьмін В.І. “Охорона праці та протипожежна безпека". Легком. 1980.

9. Мельник П.В., Свіщов М.В. Лабораторний практикум. - К.; Урлінь. 1997.