Смекни!
smekni.com

Удосконалення організації обліку аналіз та шляхи підвищення виробн (стр. 12 из 15)

Проаналізувавши дану таблицю, можна зробити наступні висновки: у господарстві йде перевитрата насіння на 0.5 ц або на 72,5 гривень на 1 га, перевитрата пального на 21 кг або на 79,8 гривень на 1 га. Норматив витрат праці на 1 га складає 26,4 люд. – год., а фактично витрачається 28,9 люд. – год. на 1 га, що збільшує витрати на оплату праці. За умови, що витрата коштів у перерахованих вище статтях витрат буде зменшена, це дає економію на 1 га – 12,3 гривень. Якщо врахувати те, що через несвоєчасне збирання, недбалості при транспортуванні, розкраданні втрати зерна складають близько 4 ц/га, то урожайність з 1 га повинна складати 30,4 ц/га. У сукупності зі зниженням витрат на 1 га це дало б зниження собівартості 1 ц на 2,4 гривень. Відповідно збільшився б прибуток з 1га на 191,22 гривень, а рівень рентабельності зріс на 29,18%.

Таблиця 12.

Підвищення ефективності виробництва озимої пшениці за рахунок раціонального використання виробничих витрат на 1 га

Показники Факт Проект Відхилення
1. Витрати на насіння
1.1. Витрати насіння на 1 га, ц 2,9 2,4 0,5
1.2. Вартість 1 ц насіння, грн. 145 145 0
1.3. Витрати на насіння на 1 га, грн. 420,5 348,0 -72,5
2. Витрати на ПММ
2.1. Витрати ПММ на 1 га, кг 85 64 -21
2.2. Вартість 1 кг ПММ, грн. . 3,8 3,8 0
2.3. Витрати на ПММ на 1 га, грн. 323 243,2 -79,8
3. Витрати праці
3.1. Витрати праці на 1 га, люд. -г. 28,9 26,4 -2,5
3.2. Вартість 1 люд. -год., грн. 1,7 1,7 0
3.3. Витрати праці на 1 га, грн. 49,13 44,88 -4,25
4. Посівна площа, га 2250 2250 0
5. Виробничі витрати на 1 га, грн. 696,96 684,66 -12,3
6. Втрати зерна при зборі, ц 6 2 -4
7. Урожайність, ц/га 26,4 30,4 4,0
8. Собівартість 1 ц зерна 25,6 23,2 -2,4
9. Трудомісткість 1 ц зерна, люд. -г. 1,09 0,87 -0,22
10. Ціна реалізації 1 ц, грн. 44,73 44,73 0
11. Виручка, грн. 1180,87 1359,79 -178,92
12. Прибуток, грн. 483,91 675,13 191,22
13. Рівень рентабельності,% 69,43 98,61 29,18

Для ліквідації існуючих перевитрат необхідно створити службу менеджменту по виробництву та збуту продукції, а також розбити виробництво на центри відповідальності.

Також одним з варіантів підвищення ефективності виробництва озимої пшениці є управління зниженням витрат на 1 га, тобто раціональне використання коштів, що виключає їх перевитрату, зокрема по витратах на насіння, пальне та витратам праці в люд. -год. У СТОВ "Україна" висівається озимої пшениці на 1 га – 2,9 ц, при нормативі 2,4 ц. Нераціонально збільшувати норму висіву, можна її тільки зменшити, щоб рослині діставалося більше землі і вологи; також необхідний контроль при посіві, тому що багато насіння не попадає в ґрунт, а розкрадається. Що ж стосується ПММ, з даних по організації ми знаємо, що норма витрати пального на 1 га озимої пшениці для обробки за весь період вирощування 64 кг, у господарстві фактично використовується 85. Це відбувається через те, що в господарстві при обробці ґрунту йде дуже велика перевитрата пального при обробці ґрунту. Це відбувається, зокрема, що техніка вже застаріла та споживає багато пального при роботі. Щоб знизити витрата пального необхідно використовувати більш нову зроблену техніку з більш низькою витратою пального при роботі, тобто ресурсозберігаючу.

Контролінг на підприємстві

Контролінг – це нове явище в теорії та практиці сучасного управління, що виникло на стику економічного аналізу, планування, управлінського обліку та менеджменту. Контролінг переводить управління підприємством на якісно новий рівень, інтегруючи, координуючи та направляючи діяльність різних служб та підрозділів підприємства на досягнення оперативних і стратегічних цілей.

Організаційно-методичні основи створення системи контролінгу на підприємстві, як правило, містять у собі питання організації служби контролінгу, визначення її місця в організаційній структурі підприємства, аналізу інформаційних потоків та можливих варіантів впровадження контролінгу на підприємстві.

Створення служби контролінгу як спеціального структурного підрозділу в СТОВ "Україна" дозволить скоординувати діяльність аналітичних служб, ефективно використовувати потоки інформації між підрозділами підприємства та подачу цієї інформації від підлеглих до керівника для прийняття управлінських рішень зокрема в рослинництві при виробництві зернової продукції.

Оскільки основною задачею служби контролінгу є аналіз та управління витратами і прибутком, служба контролінгу в СТОВ "Україна" повинна мати можливість одержувати всю необхідну їй інформацію і перетворювати її в рекомендації для прийняття управлінських рішень вищими керівниками підприємства.

При створенні служби контролінгу на підприємстві необхідно врахувати наступні основні вимоги:

Служба контролінгу повинна мати можливість одержувати необхідну їй інформацію з бухгалтерії, фінансового відділу, планово-економічного відділу, служби менеджменту виробництва та збуту продукції;

Служба контролінгу повинна мати можливість та повноваження організовувати за допомогою інших економічних служб збір додаткової інформації, необхідної для аналізу і висновків, яка не міститься в існуючих документах фінансово-економічних служб;

Служба контролінгу повинна мати можливість впроваджувати нові процедури збору аналітичної інформації на постійній основі. Питання про виплату компенсації співробітникам інших служб за збільшення навантаження повинні вирішувати керівники, для яких призначається інформація служби контролінгу;

На першому етапі служба контролінга може складати робочу групу з 2-3 чоловік, що виконує роль аналітичної служби та забезпечує керівників оперативною інформацією про стан витрат на підприємстві, а також по підрозділах; періодично складає розгорнуті аналітичні звіти, прогнозує показники фінансово-економічного положення підприємства і підрозділів, проводить економічну експертизу управлінських рішень, зв’язаних з витратами та прибутком, налагоджує методику планування в планово-економічному відділі. Згодом служба контролінгу може бути розширена шляхом призначення в кожен підрозділ підприємства контролера, що буде відслідковувати та аналізувати відхилення фактичних параметрів роботи (насамперед витрат) від планових.

Створення служби контролінгу в СТОВ "Україна" дозволить принципово поліпшити аналітичну роботу на підприємстві, у результаті якої будуть прийматися своєчасні управлінські рішення, що дозволяють більш ефективно вести виробничу діяльність підприємства, а також продукції рослинництва, зокрема зерна.

4. Охорона праці на СТОВ "Україна"

Охорона праці на СТОВ "Україна" здійснюється на підставі Закону України "Про охорону праці" від 21.11. 2002 року №229-ІУ, згідно якого умови праці кожного працівника повинні відповідати безпеці праці та санітарно – гігієнічним нормам.

З метою забезпечення безпеки праці на підприємстві керівником СТОВ "Україна" призначені відповідальні особи, які забезпечують вирішення конкретних питань з охорони праці, затверджені інструкції про їх обов’язки, права і відповідальність, контролює виконання покладених на них функцій.

Керівник підприємства забезпечує функціонування системи управління охороною праці, розробляє за участю всіх сторін колективний договір і реалізує комплексні заходи для досягнення встановлених нормативів і підвищення існуючого рівня охорони праці, забезпечує виконання необхідних профілактичних заходів, належний стан будівель і споруд, виробничого устаткування, здійснює моніторинг їх технічного стану, забезпечує усунення причин, що приводять до нещасних випадків, професійних захворювань, контролює здійснення профілактичних заходів, визначених комісіями за підсумками розслідування цих причин. Організовує проведення аудиту охорони праці, лабораторних досліджень умов праці, оцінку технічного стану виробничого устаткування і устаткування, атестацій робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці в порядку і терміни, що визначаються законодавством, і за їх підсумками приймає заходи до усунення небезпечних і шкідливих для здоров’я виробничих чинників. Затверджені положення, інструкції, інші акти по охороні праці, встановлені правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства, у виробничих приміщеннях, на будівельних майданчиках, робочих місцях відповідно до нормативно-правових актів з охороні праці, забезпечує працівників нормативно-правовими актами і актами підприємства з охороні праці. Приймаються термінові заходи для допомоги таким, що постраждали, привертає при необхідності професійні аварійно-рятівні формування у разі виникнення на підприємстві аварій і нещасних випадків.

Згідно з Законом України "Про охорону праці" відповідальним за загальний стан охорони праці керівником СТОВ "Україна" призначений інженер з охорони праці, на якого покладені обов’язки по створенню і контролю системи охорони праці на підприємстві та який підпорядковується керівнику підприємства.

Інженер з охорони праці в СТОВ "Україна" в своїй діяльності керується законодавством України, нормативно-правовими актами з охорони праці, колективним договором та актами з охорони праці, що діють в межах підприємства.

Інженер з охорони праці здійснює контроль дотримання працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці. Розробляє комплексні заходи і контролює їх виконання по забезпеченню безпеки робіт, гігієни праці і виробничої санітарії, складає звітність з охорони праці за встановленими формами, створює інструкції по охороні праці, пожежній безпеці, навчає персонал з питань охорони праці, проводить з працівниками вступний інструктаж.