Смекни!
smekni.com

Звіт про проходження практики в умовах прокаткого цеху 2 ПАТ Євраз - Дніпропетровський металур (стр. 3 из 5)

Фабрикатор-посадник з підготовленого металу комплектує порядок посаду плавок відповідно до змінного завдання ПРБ цеху, у якому визначається кількість і черговість виконання замовлень по групах, категоріям, ступеню розкислення і довжинам штанг готового прокату (мірні, кратні, нормальні).

Забороняється: розривати посад заготовок однієї плавки, крім аварійних випадків; робити посад заготовок, що не мають чіткого маркування, якщо це необумовлене в паспорті даної плавки; робити посад заготовок, що не мають паспорта (сертифікату). Загальна маса одного пакета заготовок, поданого на стелаж завантажувального пристрою, не повинна перевищувати 6 т, найбільша маса однієї заготовки – 2000 кг.

Зі складу заготовок метал, призначений у прокат, транспортується й укладається на стелажі завантажувальних пристроїв №1 та №2 електромостовими кранами. На стелажах завантажувальних пристроїв заготовки укладаються суворо по плавках без розривів, рівномірно в один ряд.

Заготовки, розкладені на стелажах завантажувальних пристроїв, подаються на завантажувальний рольганг, який подає їх до нагрівальних печей №1 або №2. Заготовки зупиняються і виставляються на рольгангу щодо завантажувальних вікон за допомогою чотирьох упорів. Заготовки симетрично вирівнюються по довжині щодо подовжньої осі крокуючих балок кожного ряду печей, після чого подаються штовхачами по завантажувальних плитах у печі на крокуючи балки.

Завантаження заготовок у печі здійснюються: поштучно – при довжині заготовок більше 3,2 м; попарно – при довжині заготовок від 2,2 м до 3,2 м. Виставлені навпроти вікна завантаження (поштучно чи попарно) заготовки штовхачем зрушуються піч.

Поділ плавок у печах здійснюється заготовкою іншого перетину, що кладеться на праву балку, потім робиться два холостих кроки. Одночасно лівою балкою робиться три холостих кроки.

Нагрівання заготовок проводиться в двох методичних печах, із крокуючими балками відповідно до марки сталі. При одночасному нагріванні заготівок зі сталі різних марок в одній печі вибирають режим нагрівання для сталі з мінімальною температурою нагрівання. Проходячи через піч, заготовка нагрівається до температури 1150 – 1200°С.

Вимір і контроль технологічних параметрів на стані проводиться стаціонарними і переносними приладами. Температуру посадкового вікна печі вимірюють за допомогою термопари, встановленої в зводі печі на відстані 1,5 м від вікна. Температура печі по зонах виміряється потенціометром автоматичним А 542-075 з межею вимірів 0-1600°С, погрішність – 0,5%. Температура нагрівання металу в печі (1150-1200°С) визначається за допомогою оптичного пірометра ОПІР-С з межами вимірів 800-40000С, погрішність ±12°С.

Видача нагрітих заготовок з печі здійснюється поштучно крокуючими балками на прийомний рольганг до упора амортизатора. Годні до прокатки заготовки приймальним і проміжним рольгангами подаються на дільницю робочих ліній стану 550. Перед подачею до першої робочої кліті заготовки проходять через установку гідрозбиву пічної окалини з робочим тиском води 125 кг/см2.

Прокатка всього сортаменту стану проводиться в 8 клітях, установлених на двох рівнобіжних лініях, відповідно з розробленими і затвердженими головним інженером заводу калібруваннями. В обтискній кліті №1 – 670 проводиться від 1 до 5 пропусків відповідно до розмірів початкової заготовки і калібрування валків. Після прокатки в обтискній кліті №1 – 670 заготовка послідовно прокочується в один пропуск в клітях 630 – №2-8. Кліті 630 №№ 2-8 розкат проходить без кантівок за схемою «кліть-пропуск». Передача розкату між клітями здійснюється рольгангами. Передача розкату з першої робочої лінії (після кліті №4) на другу робочу лінію (до кліті № 5) здійснюється передавальним шлепером.

При прокатці періодичних профілів замість кліті 630 № 8 встановлюється кліть періодичної прокатки. При прокатці періодичних профілів, залежно від калібрування, в роботі можуть брати участь всі кліті або частина клітей, із застосуванням кантівок між проходами в обтискній кліті 670 № 1 і перед проходами в клітях 630. Коли частина клітей 630 не бере участь в процесі прокатки на їх місце встановлюються знімні секції рольганга.

Температура розкату після сьомої кліті виміряється радіаційним пірометром з межами виміру 900-1120°С, погрішність ±12°С.

Після прокатки на стані 550 метал надходить по транспортному рольгангу до пересувних пилок гарячого різання, де ріжеться на довжини відповідно до замовлень. На лінії транспортного рольганга встановлені машини обтиску й обрізки завусенців періодичних профілів прокату. При прокатці автоободів і інших неперіодичних профілів машини для обтиску й обрізки «вусів» повинні бути зрушені з лінії рольганга і на їхнє місце краном повинні бути встановлені знімні секції рольганга.

Швидкість подачі періодичних профілів на ділянку пил гарячого різання не повинна перевищувати 3,5 м/с. Швидкість подачі автоободів і інших неперіодичних профілів на ділянку пил гарячого різання – 8 м/с. Порізка всього сортаменту прокату стану 550 у гарячому стані по довжині відповідно до замовлень проводиться 8 пересувними дисковими пилами гарячого різання з номінальним діаметром пильного диска 1800 мм. Максимальний перетин прокату, що розрізається при температурі 800°С, не повинен перевищувати розміру 115×115 мм. Задній кінець розкату відрізається, як правило, на стаціонарній пилці гарячого різання з номінальним діаметром пильного диска 1800 мм, встановленої в торці рольганга, що підводить до холодильників. Відрізку обрезу на кутках і швелерах варто робити відразу після виконання всіх елементів профілю. На автоободах відрізку обрезу робити не більш 100мм після виконання всіх елементів профілю. Різник зобов'язаний максимально використовувати смугу по довжині, як метал 1 сорту.

Після порізки розкату штанги перекладником передаються на транспортний рольганг і направляються до холодильників, де автоматично розкладаються на секції правого і лівого холодильників.

Обрізка задніх кінців немірних штанг (залишку) проводиться на стаціонарній пилі до одержання штанг кратної мірної довжини чи автоматично різником за допомогою виносного ПК. У залежності від завантаження ділянок пил гарячого різання, холодного різання і сортообробки порізка фасонного прокату може здійснюватися в наступних режимах:

а) порізка розкатів на мірні довжини з відрізкою переднього і заднього кінців на пересувних пилах гарячого різання;

б) порізка розкатів навпіл з відрізкою переднього кінця на пересувній пилі гарячого різання і заднього кінця на стаціонарній пилі гарячого різання з наступною передачею на ділянки холодного різання на мірні довжини на ножицях холодного різання;

в) порізка розкатів навпіл без обрізки переднього і заднього кінців, або з обрізкою переднього кінця на пересувній пилі гарячого різання, але без обрізки заднього кінця з наступною передачею на ділянки холодного різання для порізки на мірні довжини й обрізки заднього кінця ножицями холодного різання;

г) порізка розкату на здвоєні штанги з наступною їх порізкою на мірні довжини ножицями ділянок холодного різання.

Режим порізки здійснює старший змінний майстер виробництва з урахуванням завантаження ділянок гарячого і холодного різання. Забороняється залишати кінцевий обріз у робочій зоні пил. Усі кінці негайно повинні відправлятися в коробці пристроїв для збирання обрезу. Порізку розкатів на пилках гарячого різання робити при температурі не нижче 750°С. Не допускається торкання диском пили площини упорних гребінок. При підході до щита упора для зменшення енергії удару швидкість розкату повинна бути знижена до 1 м/с за рахунок гальмування рольгангом. Забороняється вдаряти розкатом об пили чи допускати сильні удари розкатів у мірний упор. Забороняється порізка металу тупими чи погнутими пилами. При виявленні великого завусенця (більш 10 мм) чи погнутості кінців порізаних штанг прокату після різу необхідно замінити пили. Для порізки періодичних профілів дозволяється використовувати пили, раніше відпрацьовані на порізці тонкостінного прокату (автоободи, кутка, швелер і ін.). Різ пилами повинний бути прямим, косина різу не повинна перевищувати 5 мм і входити в мірну довжину.

Порізані штанги транспортуються і виставляються на сімох упорах, що вбудовано у рольганг холодильника, що підводить, і упорі-маніпуляторі у стаціонарної пили гарячого різання.

Виставлені на упорах штанги перекладниками передаються з підводного рольганга, на ланцюгові транспортери холодильників похилого типу. В міру проходження по холодильнику прокат переохолоджується до температури 50° - 100°С. Дозволяється рівномірне охолодження розпиленою водою гарячого металу, що рухається в потоці по холодильнику, за винятком прокату зі сталі марок 40, 45, Л53 і інших міцних марок ( сталь 5, 35 і т.п.).

Для забезпечення по-плавочного транспортування прокату без змішування штанг металу різних плавок необхідно:

а) створити на похилому холодильнику між штангами металопрокату сусідніх плавок інтервал не менш 1 м (5 кроків ланок ланцюгів) і зберігати його до сортоправильних машин;

б) усі штанги, вирізані з першого й останнього розкатів кожної плавки на доріжках холодильника маркіруються різником на одному кінці штанги смолою з указівкою номера плавки і, відповідно, словом «початок» чи «кінець».

Знімання охолодженого прокату з холодильників і передача його на відвідний рольганг, проводиться канатними шлеперами з піднімальними доріжками.

По відвідному рольгангу, порізані й охолоджені штанги прокату транспортуються на ділянки холодного різання і виправлення і стелажів огляду правої і лівої сторін цеху. При транспортуванні штанг періодичного прокату з «вусом», не вилученим у гарячому стані на машинах обтиску й обрізки «вуса», у лінію відвідного рольганга від холодильників, уводять машини для обрізки «вуса» у холодному стані. При транспортуванні штанг неперіодичного прокату замість машин для обрізки «вуса» установлюються знімні секції рольганга.