Смекни!
smekni.com

Бібліотечна класифікація і систематичний каталог (стр. 2 из 5)

У ББК прийнята логічна індексація, органічно зв'язана зі структурою класифікації. Така індексація дозволяє деталізувати загальне поняття, виділяючи частки, більше дробові підрозділи шляхом приєднання до наявних індексів нових знаків праворуч, і, навпаки, дозволяє при необхідності скорочувати деталізацію, підводячи частки поняття під більше загальні, шляхом відкидання від індексу його кінцевих знаків.

База індексації ББК - змішана (цифрова й буквена). Крім арабських цифр використовуються: крапка, двокрапка, дефіс, круглі дужки, коса риса. У таблицях загальних і територіальних типових розподілів застосовуються рядкові й прописні букви російського алфавіту. Сполучення всіх знаків бази індексації наведено у відому систему, у якій кожний знак має своє місце, призначення й значеннєве навантаження[8,19].

Арабські цифри використовуються для позначення основних класів ББК, маючи в цьому випадку порядковий перелік значення ("2 Природничі науки", "3 Техніки. Технічні науки"); другого, третього й наступного щаблів розподілу основних таблиць; територіальних типових розподілів неадміністративного характеру ("(4) Європа", "(9) Світовий океан. Океани й моря") і в сполученні з буквами російського алфавіту для позначення держав, союзних республік ("(5Япо) Японія"); другого й наступного щаблів розподілу загальних типових розподілів ("я2 Довідкові видання"); спеціальних типових розподілів ("-2 Граматика").

Прописні букви російського алфавіту служать для позначення окремих понять, предметів, територій і т.п. при алфавітному розташуванні матеріалу, використовуються в сполученні із цифрами, мають мнемонічний характер ("(4Авс) Австрія").

Малі літери російського алфавіту застосовуються для позначення основного ряду загальних типових розподілів, маючи в цьому випадку порядковий перелік значення ("г Історія науки", "я2 Довідкові видання).

Крапка застосовується як розділовий знак після перших двох цифр індексу, що заміняють прописну букву основних розподілів варіанта ББК для наукових бібліотек ( за винятком відділів "4 Сільське й лісове господарство", "5 Охорона здоров'я. Медичні науки", "9 Література універсального змісту"), а також для кращої видимості й зручності вимови індексу крапка далі проставляється після кожної групи цифр із трьох знаків, уважаючи ліворуч праворуч (" 22.151.1 Неевклідові геометрії", "74.900.6 Організація життя дітей у родині").

Дефіс є відмітною ознакою спеціальних типових розподілів ("-4 Агротехніка" - рубрика таблиці типових розподілів, наведеної під індексом 42).

Круглі дужки - відмітна ознака індексів територіальних типових розподілів ("(5) Азія").

Двокрапка застосовується при комбінуванні індексів рубрик одного основного класу з індексом рубрик інших основних класів ("91.9:85 Бібліографічні допомога з мистецтва").

Коса риса застосовується для позначення здвоєного індексу ("6/8 Суспільні й гуманітарні науки"). Такі рубрики не є робітниками й за роздільники із цими індексами картки не ставляться.

Апостроф є відмітною ознакою індексів типових розподілів соціальних систем ('6 Розвинені країни).

Квадрат застосовується для позначення посилань і відсилань.

Послідовність індексів

У ББК закріплена певна умовна послідовність рубрик у таблицях і роздільників у каталозі. Порядок розташування індексів на одному щаблі розподілу:

1. індекси загальних типових розподілів,

2. індекси територіальних типових розподілів,

3. індекси спеціальних типових розподілів,

4. індекси із двокрапкою,

5. індекси основної таблиці з літерними позначеннями,

6. індекси основної таблиці із цифровими позначеннями.

1.4 Методика систематизації

Систематизація добутків печатки - це розподіл їх залежно від змісту й інших ознак по відділах і подальших підрозділах таблиць Бібліотечно-Бібліографічної класифікації. Щоб забезпечити однаковий підхід до аналогічних книг і виключити різнобій у прийнятті рішень, систематизація проводиться на основі спеціально розроблених принципів, положень і правил - на основі методики систематизації, що ділиться на загальну й приватну.

Загальна методика - це сукупність положень і правил, що застосовуються при систематизації літератури всіх галузей знання. Приватна методика містить правила для систематизації літератури по окремих галузях знання або циклам родинних наук і розробляється на основі принципів загальної методики.

При розробці методики укладачі враховували, що в масових бібліотеках систематизація книг здійснюється головним чином для організації фондів, а не тільки систематичних каталогів і картотек.

У даному виданні окремо дається лише загальна методика систематизації. Правила приватної методики включені в методичні вказівки розділів і підрозділів основних таблиць.

Загальна методика систематизації

1. Визначальним принципом при систематизації є зміст книги. Ознаки, не зв'язані безпосередньо зі змістом, виступають, як правило, у якості вторинних. Наприклад, "Теорія ймовірностей для астрономів і фізиків" повинна бути відбита у відділі математики під індексом "22.171 Теорія ймовірностей", а не у відділі астрономії. Виключення становлять випадки, коли в самих таблицях є розподіли по виду видання або читацькому призначенню.

Принцип наукової об'єктивності жадає від бібліотекаря розкриття з найбільшою повнотою змісту добутку печатки й виявлення в ньому самого істотного з наукового погляду.

Основним принципом систематизації є перевага частки, конкретного питання загальному. Так, наприклад, у розділі "22.3 Фізика" література загального характеру по фізичних приладах, застосовуваним у багатьох галузях фізики, збирається під індексом 22.3с. Книги по приладах, використовуваним в окремих галузях фізики, ставляться до відповідних галузей. Література про хімічний склад окремих природних об'єктів - земної кори, води, повітря, ґрунту, живих організмів ставиться до цих об'єктів, а не до хімічних наук.

2. Повторне відбиття літератури в систематичному каталозі застосовується для багатобічного розкриття змісту книг. У масових бібліотеках метод повторного відбиття рекомендується застосовувати при систематизації особливо важливих матеріалів з погляду їхньої наукової цінності й актуальності теми[5;18]/

Повторно відбиваються книги, у яких розглядаються два питання або предмета. У цьому випадку при визначенні основного індексу враховується, чому в книзі приділено більше уваги. Якщо немає підстав віддати перевагу тому або іншому питанню, то добутку печатки привласнюється індекс предмета, відбитого першим у класифікаційному ряді, і додатково індекс, що відповідає другому предмету.

3. Систематизація літератури по аспекті розгляду предмета, про співвідношення й взаємозв'язки предмета:

o Література про предмет, що ставиться до якої-небудь області знання або галузі практичної діяльності, але розглядається в аспекті іншої області знання або практичної діяльності, ставиться до тої науки, з погляду якої розглядається предмет. Наприклад, література про правові питання аграрних реформ одержить індекс "67.407 Земельне (аграрне) право. Гірське право. Лісове право. Водне право".

o Література про використання положень, законів і методів якої-небудь науки або галузі практичної діяльності в інших науках або галузях практики відносяться до областей застосування. Так, наприклад, книги по акустиці збираються у відповідному підрозділі роздягнула "22.3 Фізика", але література по музичній акустиці ставиться до музики, по електроакустиці - до радіоелектроніки. Література загального характеру про практичне застосування даної науки в багатьох або декількох галузях збирається в загальній частині роздягнула відповідної науки. Так, до розділу "26.1 Геодезичні науки. Картографія" ставиться література загального характеру про прикладну геодезію в цілому. Але книги про геодезичні роботи при меліорації, у будівництві й т.д. ставляться до відповідних підрозділів класифікації: "40.6 Сільськогосподарська меліорація", "38.2 Вишукування й проектування в будівництві" і т.д. Науки, що є перехідними, проміжними, віднесені до тих галузям, з потреби яких вони виникли; так, астрофізика віднесена до астрономії, біофізика - до біології, хімічна технологія - до відділу технічних наук.

o Література про вплив, вплив принципів і правил якої-небудь науки або галузі практики на інші науки або галузі практики ставиться до областей, що випробовують вплив, вплив. Наприклад, якщо в роботі про льодовики й клімат розглядається вплив клімату на льодовики, то книга одержить індекс 26.222.8, де збирається література про льодовики.

4. Добутку печатки широкого змісту, у яких розглядаються три й більше предмети або предмет висвітлюється в трьох і більше аспектах, ставляться до узагальнюючої рубрики. Наприклад, книги, у яких розглядаються одночасно питання садівництва, огородничества й рільництва, ставляться до узагальнюючої рубрики "42 Спеціальне (частка) рослинництво (без додаткового відбиття в каталозі в приватних розподілах).

Книги, що висвітлюють питання, що не одержали основного місця в таблицях класифікації, і розглянуті багатосторонньо, у розрізі ряду дисциплін, ставляться, як правило, до відділів, у яких представлені теоретичні науки, або до відділів, де дані питання висвітлюються з погляду їхнього використання. Наприклад, добутку печатки, у яких корисні копалини характеризуються з позицій різних галузей знання й практичної діяльності, систематизуються в розділах природничих наук, а не в більше вузкоспеціалізованих розділах прикладних наук, де представлені питання їхнього видобутку, переробки або використання. Якщо добуток печатки характеризує дитячу іграшку в цілому, то воно одержить відбиття в розділах педагогіки, оскільки іграшка - це засіб виховання дітей.