Смекни!
smekni.com

Розрахунку і вибору окремих елементів електричного обладнання системи електропостачання проект (стр. 6 из 10)

Визначаємо координати «Х» ЦЕН

(2.45)

Визначаємо координати «Y» ЦЕН

(2.46)

Висновок: у відміченому на генплані місці ЦЕНа повинна бути розташо­вана цехова ТП. Якщо в даному місці розташовується устаткування то цехова ТП переноситься на найближче вільне місце указане стрілкою на генплані. Див. рис.2.2.

Вибір і розрахунок числа і потужності силових трансформаторів на це­ховій ТП. Число трансформаторів на цеховій ТП визначається умовами тех­нічних даних трансформаторів, забезпечення безперебійності електропоста­чання і граничною потужністю електричного навантаження. Економічно най­вигід­нішими є однотрансформаторні ТП, проте рішення питання безперебій­ності електропостачання від одного трансформатора утруднено оскільки не­обхідно мати тоді резервні введення від інших підстанцій на низькій напрузі.



Основними критеріями при виборі числа трансформаторів є категорія електропостачання електроприймачів розглянутих в п.1.3. справжньої запи­ски пояснення оскільки об'єкт проектування відноситься до 1-2 категорії еле­ктропостачання, число трансформаторів ПТ приймається

n=2шт

Вибір типу і основних параметрів силових трансформаторів в даний час необхідно проводити на порівнянні техніко-економічних показників де­кількох варіантів установки трансформаторів. В даному проекті проводиться порівняння двох приблизно рівних варіантів установки трансформаторів рі­зних потужностей.

Технічний розрахунок варіантів установки трансформаторів. Початко­вими даними для попереднього вибору варіанту електропоста­чання є:

1. Визначаються величини напруг на ТП. В Нікополі міська розподі­льна мережа ВН виконана напругою 6кВ, в даний час таку напругу для розподільної мережі брати не рекомендується. Оп­тимальною є напруга 20кВ, проте підприємства електротехнічної промисловості не забезпечують споживачів трансформаторами і апаратурою на цю напругу. Враховуючи специфіку міста при­ймаємо напругу на стороні ВН 10кВ. Напруга на низькій стороні трансформатора приймається 0,4 кВ, що дозволяє живити силові трифазні навантаження, а також однофазні і освітлення напругою 0,22 кВ.

2. Вибір потужності проводиться на підставі максимальної розрахун­кової потужності визначеної в пункті 2.1 і середній по­тужності визначеною по формулі

(2.47)

3. Час тривалої роботи з максимальним навантаженням в максима­льно завантажену зміну в перебігу однієї доби складає

tm=

4. У складі споживачів є електроприймачі першої категорії 40% від за­гального навантаження, вся решта 2 і 3 категорії.

5. Час фактичної роботи підприємства в році Τг = ч при цьому час втрат складе Т= ч.

Вибираємо тип потужність силових трансформаторів для кожного варі­анту електропостачання на підставі довідника [2, T.2, з. 47]. З умови

2Sтр>Smax

1 варіант – кВА

2 варіант – кВА

Перевіряється забезпеченість живлення споживачів в нормальному ре­жимі.

1 варіант – кВА

2 варіант – кВА

Визначається систематичне допустиме перевантаження трансформато­рів за рахунок добового нерівномірного навантаження.

Для цього визначається коефіцієнт заповнення графіка

тоді коефіцієнт кратності допустимого перевантаження на підставі [1.,c.222.рис 5.48] по кривих залежності

по варіантах складе

1 варіант – mc=

2 варіант – mc=

Визначається коефіцієнт кратності допустимого перевантаження трансформаторів в зимове – осінній період за рахунок літнього недованта­ження, для цього визначаємо коефіцієнт завантаження трансформатора по варіантах

1 варіант Кз=

2 варіант Кз=

тоді

1 варіант mл=

2 варіант mл=

Визначається сумарний коефіцієнт допустимого перевантаження трансформаторів.

1 варіант т=

2 варіант т=

Визначається можливість забезпечення живлення в аварійному режимі при відключенні одного з трансформаторів по умові.

1 варіант Sав=кВА

2 варіант Sав=кВА

на підставі технічного розрахунку обидва варіанти можуть бути прийн­ято до подальшого економічного розрахунку.

Економічний розрахунок трансформаторів. На підставі [2,T2.стр 47] виписуються технічні дані трансформаторів по кожному з варіантів які зано­сяться в табл.2.4

Табл..2.4 – Технічні дані трансформаторів.

Варіант

Тип

Кількість

шт.

Втрати х.х.

Рх.х. кВт

Втрати КЗ

Рк.з. кВт

Струм х.х.

Ix.x., %

Напруга КЗ Uk, %

Вартість транс­форматорів

тис. грн.

1

ТМ-

2

ТМ-

Визначаються приведені втрати енергії в трансформаторах при роботі з силовим навантаженням в перебігу року.

де

=0.06 кВт/квар

1 варіант ∆W'=

2 варіант ∆W'=

Визначити капітальні витрати на придбання і установку силових трансформаторів по кожному з варіантів.

1 варіант К=.

2 варіант К=.

Визначається вартість втрат електроенергії по кожному варіантів.

1 варіант

=

2 варіант

=

Визначаються щорічні амортизаційні відрахування.

1 варіант Иа=

2 варіант Иа=

Де Еа=0,063нормативний економічний відсоток відрахувань на аро­матизацію по варіантах.

Визначаються сумарні річні експлутаційні витрати.

1 варіант И=

2 варіант И=.

Визначаються сумарні приведені витрати після варіантів.

1 варіант З=

2 варіант З=

Висновок: перевага слідує віддавати варіанту з меншими приведеними витратами і задовольняючому технічним умовам. Остаточно вибираємо до установки на цеховій ТП хТМ-

Вибір цеховий ПТ і її кількості. У даний час для потреб цехової підста­нції застосовуються комплектні трансформаторні підстанції типів КПТ для внутрішньої установки і КТПН для зовнішньої установки.

КТП випускаються з трансформаторами потужністю від 25 до 1600кВА. КТП підрозділяють по числу трансформаторів на одно- і двух- трансформаторні. По розташуванню устаткування КТП можуть бути одне або двох рядні. До складу КПТ входять наступні шафи: шафа введення ВН (для двох трансформаторних їх 2); шафа силового трансформатора; шафа введення низької напруги.

Лінійні шафи призначені для підключення силових і освітлювальних розподільних щитів, які розташовуються безпосередньо в приміщеннях прое­ктованого об'єкту. Кількість лінійних шаф на підстанції обмовляється при за­повненні замовлення на КТП. Секційна шафа поставляється тільки в двох трансформаторних КТП. Він призначений для організації живлення електро­приймачів в аварійному режимі коли відключиться один з трансформаторів і все живлення і все живлення буде перекладено на той, що залишився в ро­боті.

На Україні найбільшим виготівником КПТ є «Хмельницький завод трансформаторних підстанцій». Окремі елементи КПТ і електро устатку­вання у великому об'ємі випускає ВАТ «Запорожтрансформатор». Для жив­лення споживачів проектованого об'єкту вибирається КПТ «Хмельницького заводу трансформаторних підстанцій». Подстанция комплектується: