Смекни!
smekni.com

Розрахунку і вибору окремих елементів електричного обладнання системи електропостачання проект (стр. 8 из 10)

(2.53)

Вибраний перетин округляється до найближчого миньшого стандартного.

Перевірку вибраного перетину за умов допустимого нагріву проводити не доцільно, оскільки показує практика, перетин вибраний по економічній гус­тині струму на 40% виходить вище ніж вибране по умові допустимого на­гріву.

Висновок: для введення ВН на ТП приймається кабель з Iдоп.= .

Вибір низьковольтної провідникової продукції. Схемою електропоста­чання проектованого об'єкту передбачено живлення від РП розподільних щи­тів серії РП-9000, до яких окремими радіальними лініями підключені елект­роприймачі. Враховуючи виробниче призначення проектованого об'єкту, а також специфіку металургійного виробництва всі струмопровідні частини можуть піддаватися механічним діям, а також впливу агресивних рідин, ла­ків, фарб і т.д. По цьому струмопровідні частини і провідники повинні мати надійний захист від механічних пошкоджень і захист від агресивних речовин. Намічається прокладка провідників в металевих трубах прокладених в під­лозі, по стінах з метою уніфікації провідників для прокладки вибирається три одножильні дроти марки ------. Як нульова жили, з метою економії провід­никового матеріалу, використовується сталеві труби електропроводки. Мате­ріал жил дроти – ---------. Проводиться розрахунок і вибір перетину дротів.

Визначається сумарні струми підключення до кожного РП. Дані по розра­хунку сумарних струмів заносяться в табл.2.7.

Табл.2.7. – Сумарні струми РП

№ РП

IРП, А

Визначається перетин дротів до РП з умови

на підставі даних [1, с.42, табл.2.7].

Визначається кількість трьох одножильних дротів до кожного РП

(2.54)

Дані розрахунку і вибору провідників заносяться в табл.2.8.

Табл.2.8. – Вибір дротів до РП

РП

Сумарний струм РП

IΣРП, А

Марка дроти

Перетин

мм2

Кіл.

дротів

Спосіб прокладки

Довжина дроту

м

Iдоп., А

дроти

Проводиться вибір числа дротів для підключення окремих електроприй­мачів напругою до 1кВ в цілях уніфікації підключаються таким же дротом як і силові РП. Слід враховувати, що вибір перетину за умов допустимого на­гріву, тобто температура провідника в нормальному режимі роботи не пови­нен перевищувати допустимого значення температури для даного класу ізо­ляції. Враховуючи стан середньорічної температури навколишнього повітря поправочний коефіцієнт на дійсну температуру навколишнього середовища

Дані вибору провідників заносяться в табл.2.9.

Табл.2.9 – Вибір дротів для окремих навантажень

навант.

Струм навант.

Iн., А

Допустимий струм дроти

А

Попр. коефіц.

kt

Спосіб прокладки

Довжина

м

Кількість

проводів

шт.

Примітки

Перевірка вибраних дротів по допустимій втраті напруги. Згідно ПУЕ провідники вибрані за умов допустимого нагріву повинні бути перевірені по втраті напруги. Величина допустимого значення втрати напруги встановле­ного ПУЕ і складає -5% від номінального значення напруги. Номінальне зна­чення напруги приймається як середнє значення напруги на джерелі жив­лення, яким є шини РУ НН ТП воно складає 0,4кВ. Розрахунок втрати на­пруги в силових мережах достатньо складний, оскільки необхідно врахову­вати активну і індуктивну складову втрати напруги. На практиці найчастіше користуються спрощеним методом. По таблиці береться значення втрати на­пруги на певну довжину дроту або кабелю. Розрахунок проводиться в насту­пному порядку. На підставі табл2.8 і табл2.9 визначається довжина кожного провідника. На підставі [3, с.341, табл.П.4.7] визначається довжина дротів ∆l на 1% втрати напруги.

Визначаємо втрати напруги в дроті

(2.55)

де l – довжина дроту від РП до навантаження або від ТП до РП в метрах.

Якщо розрахункова величина ∆U% виявиться більше нормативної – 5%, необхідно збільшувати перетин дроту. Дані перевірки дротів заносяться в табл.2.10.

Табл.2.10 – Перевірка дротів на втрати напруги

навант.

№ РП

підкл.

навант.

Довжина дроту до РП,

м

Довжина дроту до навант, м

l на 1% ∆U

∆U до РП,

%

∆U до навант.

%

Σ ∆U

%

Висновок

Розрахунок уставок автоматів РП. Кожний лінійний автомат РП підклю­чений до окремого навантаження, оскільки вживані автомати в РП серії ------ то вони мають тепловий і електромагнітний розцеплювач, тобто здій­снюють захист від струмів навантаження і струмів КЗ. Слід зазначити, що ав­томати марки --------- забезпечуються тільки тепловими розцеплювачами і у випадки їх вживання необхідно передбачати захист від КЗ плавкими встав­ками запобіжників. Вибір автоматів в даному курсовому проекті не прово­диться, оскільки вони встановлені і поставляються разом з РП, проте при фо­рмуванні замовлення на РП необхідно вказати на які номінальні струми по­винні бути розраховані розцеплювачі автоматів.

Порядок розрахунку і вибору уставок автоматів приводиться нижче.

Номінальний струм вибраного автомата повинен задовольняти умові

Номінальний струм теплового розцеплювача, встановленого в автоматі і виконуючого функцію захисту від перевантажень, повинен задовольняти умові

Струм спрацьовування електромагнітного розцеплювача визначається

(2.56)

де Кэл.магн.=, згідно даних [2. Т.2. с.148]

Визначаємо струм спрацьовування теплового розцеплювача

(2.57)

де Ктепл.=, згідно даних [2. Т.2. с.148]

Вибрані уставки автоматів і самі автомати вважається вірним якщо вико­нується умова забезпечуюча не можливість відключення автомата діями еле­ктромагнітного розцеплювача від кидка пускового струму або максимально­го його значення

де Iпуск. згідно розрахунку табл.2.11 – Розрахунок струмів навантаження (див. п.2.5)

Висновок: дані значень уставок автоматів зведені в табл.2.11.