Смекни!
smekni.com

Розрахунку і вибору окремих елементів електричного обладнання системи електропостачання проект (стр. 9 из 10)

Табл.2.11 – Розрахунок уставок автоматів

РП

Марка автомата

Iн.авт.

А

Iн.тепл

А

Iср.тепл

А

Iср.эл.магн.

А

наван.

Iн.наван.

А

Iр.наван.

А

Iпуск.наван.

А

2.5 Основні заходи щодо автоматики і релейного захисту на

трансформаторній ТП

На цеховій ТП об'єм автоматизації украй обмежений і всі засоби автома­тики направлені на забезпечення безперебійного живлення споживачів. Ста­ндартним набором засобів автоматики є:

1. Автоматичне включення резервної лінії, застосовується на підстан­ціях з двома трансформаторами резервною лінією введення ВН, що знаходиться в “холодному” резерві.

Як показує практика наявність “холодного” резерву обгрунтовано тільки на багатотрансформаторних підстанціях живлячих най­відповідальніших споживачів на цехових ТП вживання “холодного” резерву економічно не доцільно.

2. Автоматичне включення секційного автомата – встановлюється на двохтрансформаторних підстанціях живлячих споживачів I і II ка­тегорії. Секційний автомат встановлюється в секційній шафі яка сполучає обидві половини ТП. Тип і уставка секційного автомата як правило відповідають автомату введення НН. На вибраній ТП передбачається установка секційного автомата з схемою автомати­чного включення при зникненні напруги на одній з двох напівсек­цій шин. В нормальному режимі секційний автомат в положенні відключено.

3. Автоматичне повторне включення передбачає автоматичне вклю­чення лінії або трансформатора при короткочасних перервах в еле­ктропостачанні. Такі перерви обумовлені, найчастіше, атмосфер­ними перенапруженнями (попадання блискавки в апаратуру ВЛ), перекриттям гірлянди ізоляторів і т.д. . Як правило після відклю­чення ізоляційний проміжок відновлюється і електропостачання може бути відновлено.

Розрізняють однократне АПВ (спрацьовує на включення 1 разів і якщо захист знову відключиться відключить лінію або трансформа­тор, то більше включень не буде), двократне.

На підстанції автомата АПВ не встановлюється, оскільки ТП зна­ходиться в приміщенні, а введення ВН кабельне.

4. Автоматичне частотне навантаження (АЧР) – захищає мережі елект­ропостачання від зменшення частоти нижче за значення 54,9 Г З цією метою всі споживачі електроенергії одержуючи живлення від ТП розбиваються на ряд черг відключення. При зменшенні час­тоти менше ніж допустиме АЧР відключає першу чергу маловідпо­відальних споживачів, якщо частота при цьому не відновилася з ви­тримкою часу, відключається наступна черга і т.д. аж до спеціаль­ної черги (З) якої звичайно є власні потреби.

Система АЧР підрозділяють на два види: АЧР по абсолютному значенню частоти і АЧР по швидкості зміни струму. Систему АЧР встановлюють як правило тільки на крупних ТП або на електричних станціях. На цехових ТП система АЧР не має сенсу оскільки елект­роприймачі цехових ТП по своїй потужності не можуть робити по­мітного впливу всю систему електропостачання.

Система АЧР на проектованій ТП не встановлюється.

Релейний захист силових трансформаторів ТП. Релейним захистом (РЗ) називають комплекс приладів, реле забезпечуючих захист і відключення по­шкоджених ділянок мережі і окремої електроустаткуванні високої напруги. Види РЗ встановленої в системах електропостачання встановлюються прави­лами технічної експлуатації електроустановок споживачів. На цехових ТП РЗ встановлюється як правило тільки для захисту силових трансформаторів. На цехових трансформаторах встановлюють наступні види захистів:

- захист від надструмів при зовнішніх КЗ;

- захист від внутрішніх пошкоджень в самому трансформа­торі.

Захист від надструмів, як правило, здійснюється плавкими вставками ви­соковольтних запобіжників. Запобіжники встановлюють на високій стороні трансформатора, як правило в комплекті з вимикачем навантаження ВНП-17. запобіжники спрацьовують і відключають трансформатор від мережі ВН у випадках коли струм ВН трансформатора перевищує величину струму плав­лення вставки. Це можливо в двох випадках:

1. Внутрішнє пошкодження обмоток трансформатора, пов'язане з одним з видів КЗ. Це може бути міжфазне, однофазне або виткове замикання трансформатора.

2. Різке збільшення струму навантаження на стороні НН, в цьому випадки безпосередньої загрози для трансформатора немає. Проте, якщо таке навантаження носить тривалий хара­ктер, то можливе пошкодження трансформатора.

Найчастіше силові трансформатори цехових ТП мають захист від внутрі­шніх пошкоджень виконану за допомогою газового реле. Найпоширенішим є газове реле чашкового типа РГЧЗ. Реле встановлюється в патрубку, що спо­лучає маслорозширювальний бачок з баком. Реле спрацьовує при переванта­женні трансформатора і при КЗ усередині самого трансформатора. Принцип дії реле заснований на тиску газу який утворюється при нагріві масла і піді­ймається з бака трансформатора в маслорозширювальний бачок трансформа­тора. При КЗ утворюється газовий міхур, який швидко підіймається до бачка, при цьому маючи високий тиск, викликає спрацьовування реле на відклю­чення. Газове реле встановлюється на всіх трансформаторах розташованих усередині приміщення де працюють люди. На трансформаторах встановле­них на відкритих майданчиках газове реле ставиться за відсутності подовж­ньо-диференціального захисту трансформатора.

Із засобів релейного захисту приймається установка високовольтного за­побіжника ПТ-10 і газового реле РГЧЗ.

2.7 Захисне заземлення на ТП

Захисним заземленням називається сукупність заземлюючих провідників і заземлювачів призначених для забезпечення безпеки обслуговуючого і ро­бочого персоналу.

Розрізняють захисне заземлення і занулення. В мережах з глухим зазем­ленням нейтралі застосовують захисне занулення, яке передбачає прямий ме­талевий зв'язок устаткування, що заземляється, з нульовою середньою точ­кою трансформатора на підстанції. У зв'язку з цим заземлення краще всього виконувати на цеховій ТП. ПУЕ забороняє вживання заземлення і занулення одночасно в одному і тому ж приміщенні. Заземлення включає заземлювачі – металеві кути, труби або штирі завдовжки до 4,5м заглиблені в землю одним із способів. Розрізняють вертикальні заземлювачі і горизонтальні, які з'єдну­ються між собою в контур вертикальні заземлювачі. Всі з'єднання тільки зва­рні.

Заземлюючі провідники забезпечують металевий зв'язок між заземлюва­чами і устаткуванням. В приміщеннях можуть бути заземлюючі провідники виконані окремо або використовується четверта (нульова) заземлююча жила кабелів або дротів. При використовуванні відкритих заземлюючих провідни­ків необхідно забезпечувати їх видиме розміщення і виконаються вони пови­нні без ізоляції.

Розрахунок заземлення полягає у визначенні розрахунковим шляхом кі­лькості горизонтальних і вертикальних заземлювачів на місці споруди ТП. Початковими даними при розрахунках захисного заземлення:

- значення напруги ВН, згідно п.2.5. – 10кВ;

- мережа НН, 0,4кВ з глухим заземленням нейтралі;

- периметр контуру заземлення приймається стандартним для умов кліматичної зони „чотири”, в яку входе м.Нікополь, ρ=100м;

- грунт в місці спорудження заземлення характерний для м.Нікополь – суглинок.

Нижче приводиться розрахунок захисного заземлення.

Струм замикання на землю 10кВ

(2.58)

де lк – довжина кабельних ліній, зв’язаних з шинами ТП.

Величина опору заземлюючого пристрою в мережі 10кВ

(2.59)

де Uз.=125В, так як заземлюючий пристрій виконується загальним для мережі високої і низької напруги підстанції.

По ПУЕ опір заземлюючого пристрою в мережі 0,4кВ не повинен пере­вищувати 4Ом. З двох значень заземлюю чого опору вибираємо менше і при­ймаємо за розрахункову. Таким чином, Rз.у.≤4Ом

В якості вертикального заземлення приймаємо стержні з круглої сталі до­вжиною 5м.

Удільний опір грунта ρ=100Ом·м

Підвищуючий коефіцієнт ψ2=1,5.

Розрахунковий опір грунту

(2.60)

Опір одного стержня

(2.61)

Розміщуємо заземлювачі по контуру з відстанню між ними а=5м.