Смекни!
smekni.com

Сертифікація продукції машинобудування (стр. 2 из 13)

Системою окремо передбачена сертифікація продукції, що імпортується. Сертифікація такої продукції відповідно до ДСТУ 3417 проводиться за тими ж процедурами, що і вітчизняної. Процедура визнання результатів сертифікації продукції, що імпортується, здійснюється шляхом укладення міжнародної угоди про визнання результатів сертифікації і оформлення відповідного свідоцтва про визнання.

Відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 10.05.93 р. «Про стандартизацію і сертифікацію» обов'язкова сертифікація проводиться виключно в рамках державної системи сертифікації.

При обов'язковій сертифікації перевірці підлягають наступні групи показників:

- безпеки;

- сумісності і взаємозамінності;

- энерго- і ресурсозберігання;

- впливи на охорону навколишнього середовища.

Система є відкритою для вступу до неї органів по сертифікації і випробувальних лабораторій і доступу до неї будь-яких підприємств і організацій.

Організаційну структуру Системи складають:

- Національний орган України по сертифікації;

- науково-технічна комісія із питань сертифікації;

- органи по сертифікації продукції;

- органи по сертифікації систем управління якістю;

- органи по сертифікації систем управління навколишнім середовищем;

- органи по сертифікації систем управління безпекою харчових продуктів;

- органи по сертифікації персоналу;

- випробувальні лабораторії (центри);

- науково-методичний і інформаційний центр;

- державні центри стандартизації, метрології і сертифікації;

- аудитори по сертифікації.

Національний орган по сертифікації виконує наступні функції:

- організує, координує і проводить роботи по забезпеченню функціонування Системи;

- взаємодіє з національними органами по сертифікації інших держав і міжнародними організаціями, що здійснюють діяльність по сертифікації;

- визначає порядок призначення органів по сертифікації і призначає їх на виконання робіт в Системі;

- веде Реєстр Системи.

Науково-технічна комісія із питань сертифікації - організовується і затверджується Національним органом по сертифікації для розгляду перспективних напрямів розвитку і розробки пропозицій по проблемах сертифікації.

Органи по сертифікації продукції призначаються національним органом України по сертифікації. Вимоги до органу по сертифікації продукції встановлені ДСТУ 3411. Орган по сертифікації продукції виконує наступні основні функції:

- здійснює сертифікацію закріпленої за ним номенклатури продукції відповідно до правил Системи;

- видає сертифікати відповідності на продукцію і атестати виробництв.

Органи по сертифікації систем управління якістю, систем управління навколишнім середовищем, систем управління безпекою харчових продуктів (далі - системи управління) призначаються Національним органом України по сертифікації і здійснюють наступні основні функції:

- організовують і проводять сертифікацію систем управління;

- здійснюють технічний нагляд за сертифікованими системами;

- видають сертифікати на системи управління.

Вимоги до органів по сертифікації систем управління встановлені ДСТУ 3420.

Органи по сертифікації персоналу виконують наступні функції:

- видають сертифікати аудиторів;

- здійснюють визнання сертифікатів аудиторів, виданих в зарубіжних системах сертифікації.

Вимоги до органів по сертифікації персоналу висловлені в ГОСТ 30488 і ISO 17024.

Випробувальні лабораторії (центри), яким доручають проведення сертифікаційних випробувань, виконують такі основні функції:

- за дорученням органу по сертифікації випробовують продукцію, що підлягає сертифікації, і видають протоколи випробувань;

- беруть участь за пропозицією органу по сертифікації в проведенні технічного нагляду за виробництвом сертифікованої продукції, а за дорученням національного органу України по сертифікації - в проведенні інспекційного контролю.

Вимоги до випробувальних лабораторій (центрам) встановлені ДСТУ 3412.

Аудитори по сертифікації притягуються органами по сертифікації до проведення сертифікації продукції, атестації і обстеження виробництва, оцінки систем управління якістю. Атестація аудиторів здійснюється відповідно до ДСТУ 3418.

Український НДІ стандартизації, сертифікації і інформатики є науково-методичним і інформаційним центром в Системі.

Державні центри стандартизації, метрології і сертифікації виконують наступні функції:

- за дорученням національного органу по сертифікації беруть участь в експертизі документів і перевірках органів по сертифікації і випробувальних лабораторій (центрів);

- видають заявникам свідоцтва про визнання по позитивних результатах експертизи наданих ними матеріалів за оцінкою відповідності іноземних органів і випробувальних лабораторій.

Право на проведення робіт по сертифікації продукції надається органам по сертифікації, випробувальним лабораторіям (центрам) і аудиторам, включеним в Реєстр Системи.

Роботи по сертифікації в Системі проводяться органами по сертифікації відповідно до вимог Системи з урахуванням правил діючих міжнародних систем сертифікації. Основні вимоги щодо порядку проведення сертифікації продукції встановлені ДСТУ 3413.

Схеми (моделі), які використовуються під час обов'язкової сертифікації продукції, визначає орган по сертифікації. При цьому враховуються особливості виробництва, випробувань, поставки і використовування конкретної продукції, можливі витрати заявника.

Види схем сертифікації приведені в таблиці 1.2.


Таблиця 1.2 - Схеми (моделі) сертифікації продукції в Системі УкрСЕПРО

№ п/п схеми Продукція, що сертифікується Назва робіт Документи, що видаються органом по сертифікації
Обстеження виробництва Атестація виробництва Сертіфіка-ция системи якості Випробування з метою сертифікації Технічний нагляд
1 2 3 4 5 6 7 8
1 Одиничний виріб Не проводиться Не проводиться Не проводиться Проводяться для кожного виробу Не проводиться Сертифікат відповідності на кожний виріб
2 Партія продукції (виробів) Не проводиться Не проводиться Не проводиться Проводяться на зразках продукції, відібраних в порядку і кількості, встановлених органом по сертифікації Не проводиться Сертифікат відповідності на партію продукції (виробів) з вказівкою розміру сертифікованої партії
3 Продукція, що серійно випускається Не проводиться Не проводиться Не проводиться Проводяться на зразках продукції, відібраних в порядку і кількості, встановлених органом по сертифікації Проводиться шляхом випробувань зразків продукції з періодичністю, в об'ємі і порядку, встановленому органом по сертифікації. У разі потреби проводиться перевірка виробництва Сертифікат відповідності з терміном дії, встановлюваною ліцензійною угодою, до одного року
1 2 3 4 5 6 7 8
4 Продукція, що серійно випускається Проводиться Не проводиться Не проводиться Проводяться на зразках продукції, відібраних в порядку і кількості, встановлених органом по сертифікації Проводиться в порядку, визначеному органом по сертифікації, і включає перевірку виробництва і контрольні випробування зразків продукції Сертифікат відповідності з терміном дії до двох років, що встановлюється ліцензійною угодою
5 Продукція, що серійно випускається Не проводиться Проводиться Не проводиться Проводяться на зразках продукції, відібраних в порядку і кількості, встановлених органом по сертифікації Проводиться в порядку, визначеному органом по сертифікації, і включає перевірку виробництва і контрольні випробування зразків продукції Сертифікат відповідності з терміном дії до трьох років, що встановлюється угодою з урахуванням терміну дії атестата виробництва
6 Продукція, що серійно випускається Не проводиться Не проводиться Проводиться органом по сертификаціи систем якості Проводяться в порядку, визначеному органом по сертифікації Проводиться в порядку, визначеному органом по сертифікації продукції і систем якості Сертифікат відповідності з терміном дії до п'яти років, що встановлюється ліцензійною угодою з урахуванням терміну дії сертифікату на систему якості

На сертифіковану в Системі продукцію видається сертифікат відповідності і наноситься знак відповідності. Знаком відповідності є захищений в установленому порядку знак, який свідчить, що маркірована їм продукція відповідає конкретному стандарту або іншому нормативному документу. Маркування продукції цим знаком здійснює орган по сертифікації, який видав сертифікат відповідності, або підприємство-виробник, якщо воно має на це ліцензію, видану органом по сертифікації. Знак відповідності, технічні вимоги до нього, порядок і правила його вживання встановлені ДСТУ 2296.

Технічний нагляд за виробництвом сертифікованої продукції в Системі виконує орган по сертифікації цієї продукції або по його дорученню інші організації.

Свідоцтвом визнання зарубіжних сертифікатів є свідоцтво про визнання або сертифікат відповідності, виданий в Системі.

Основою інформаційного забезпечення Системи є Реєстр Системи, який ведеться відповідно до вимог ДСТУ 3415 і публікується в інформаційних виданнях національного органу України по сертифікації.