Смекни!
smekni.com

Особливості розвитку емпатії у дітей молодшого шкільного віку (стр. 9 из 17)

Правила проведення занять

· Головні умова ефективності занять – непримусова участь в ній дітей.

· Вагомим фактором. Що впливає на прийняття або неприйняття пропозицій інструктора, являється легкість, впевненість, з якою він їх подає. Дитина легко заряджається чужими емоціями, тому, щоб зацікавити її заняттями, слід самому ними захопитись.

· Заняття не повинні стомлювати, тому, якщо діти втомились, необхідно закінчити заняття. Кожне заняття повинне закінчуватись чимось радісним, веселим, позитивним.

· Симпатія і розуміння створюють атмосферу, в якій на першому плані буде не змагання як таке, не критика і стремління бути кращим, а дитина, її відчуття, емоції.

Матеріали до занять.

· Вибір учнями матеріалу, котрим він буде користуватися на занятті, має дуже важливе значення. За певних умов матеріал вказує на область конфліктів і на рівень готовності до емоційного самовираження.

· Фарби у більшій мірі, ніж інші матеріали дозволяють емоціям, настроям і образам плавно переходити через руки (малювання пальцями) прямо на матеріал і відображаються з мінімальним контролем.

· Акварель можна наносити по-різному: вони можуть бути яскравими і тьмяними, чіткими або розмитими, важкими або легкими.

· У воскових крейд дуже насичений колір.Вони набагато твердіші, ніж інші перераховані матеріали, і таким чином, відкривають лише частину можливостей психічної саморегуляції. Вони дозволяють виразити себе в якості і кольорі тим учням, хто лякається непідвладної сторони несвідомого.

· Фломастери потребують під час малювання пильного контролю. Використання фломастерів викриє момент придушення страху перед багатством власних переживань та відчуттів. Якщо дитина, не дивлячись на запропонований кольоровий матеріал, вибере простий олівець., це свідчить про те, що щось, можливо, перешкоджає її емоційному вираженню. Зачорнені місця часто вказують на депресивні розлади або глибоку депресію.

· Папір великого формату стимулює до широких, вільних дій, дозволяє відмовитись від контролю і обмежень, яких потребує робота з малими форматами.

Для групових малюнків найчастіше використовується шпалерна бумага. Крім цього потрібні додаткові матеріали: матеріал для колажу, ножиці, клей ПВА, посуд для води, велика коробка для поховання страхів, м’яч.

Планування заняття

№ заняття Зміст Хід заняття Тривалість Підведення підсумків
1. Створити в групі емоційно сприятливу атмосферу; ознайомити дітей з різними відчуттями; вміння співвідносити кольорову гамму з образом. Вправа «Імпульс», робота з піктограмами (радість, смуток, гнів, здивування, сором). Вправа «Гноми», (кожен учасник малює гнома з таким виразом обличчя, які найбільш підходить до настрою самого художника) «Дзеркало» 15 хв.10 хв.5хв. Здійснюється за такими запитаннями:· Які стани ви відчули на нашому занятті?· Які маски ми розфарбували в яскраві кольори і чому?· Які маски ми розфарбували в темні кольори і чому?· Що сьогодні вам на занятті сподобалось, а що ні?· Введення прощального ритуалу «Подаруємо посмішку один одному».
2. Зняти психологічну напругу; учити художнім прийомам, зображувати і встановлювати емоцію «радості» Гра «Чотири стихії»,(Всі учасники сидять в кругу. Ведучий пояснює умови гри: на слово земля, всі повинні опустити руки вниз, на слово вода – витягнути руки вперед, повітря – підняти руки вверх, вогонь – виконати повороти руками у ліктьових суглобах. Той, хто помиляється вважається програвшим ) Гра «Сніг» з музичним супроводом.(Діти отримують по аркушу паперу, з якої вони на протязі трьох хвилин роблять сніг. Потім учасники по черзі підкидають вверх свої сніжинки, намагаючись засипати ними кожного з оточуючих. По закінченню ведучий підводить підсумок: діти відчули радість, і підтвердженням цього є їхні веселі посмішки на обличчі)Зображення емоції «радості» (Учасники малюють радість) 10 хв.10 хв.5 хв. Який стан ви відчули на занятті?· Як дізнатись про те, що інша людина радісна?
3. Зняти психічну напругу; вчити зображувати художніми прийомами емоцію «здивування». Вправа «Повтори позу»(Ведучий по черзі зображує емоції, які є темами занять). Зачитується уривок «Фокус» або «П’ятірка». Малюємо пальчиками рук емоцію «здивування». 5 хв.5 хв.15 хв. · Який стан однаковий для всіх героїв і нас ми зображували?· Намалюйте на аркуші ватману «маску здивування».
4. Знаття емоційної напруги. Вчити дітей зображувати і встановлювати стан «цікавість». Гра «Плутанина» (Діти, взявшись за руки, створюють коло. Далі, не розриваючи рук, збираються в клубочок. Ведучий повинен його розплутати. Кожен з учасників повинен побувати в ролі ведучого), «Море хвилюється» (Діти стають по одному. Ведучий говорить: Море хвилюється раз, море хвилюється два, море хвилюється три- дивна морська істотко замри. Ведучий повинен кожного учасника розсмішити – аби той поворушився. Кожен повинен побувати на місці ведучого). Етюд «Лисичка прислуховується»(Лисичка побачила на березі свою маму, але ніяк не може зважитись зайти у воду. Вода така холодна, та й глибоко тут. Кожен з учасників повинен зобразити емоцію страху).Гра «Гусениця»(Діти стають в ланцюжок один за одним, а між ними повітряні кульки. Самий перший веде інших змійкою. У мови гри: не згубити кульку і не вийти з ланцюжка). 15 хв.15 хв.5 хв5 хв. · Який стан був у собачки?· Як встановити по обличчю, що для людини цікаво?· Хто з вас відчував цей стан?· Намалюйте ситуацію, коли вам було цікаво.
5. Створити позитивну атмосферу; навчити зображувати і встановлювати емоцію «Гордість» Гра «Біп»(Діти стають у коло. Той, хто веде, ходить з закритими очима по колу, сідає по черзі на коліна до дітей і вгадує, на чиїх колінах сидить. Якщо вгадав правильно, той, кого назвав, говорить «біп»), етюд «Царівна жаба» (Ведучий читає уривок, де Олена Пречудова величаво ніби пава, витанцьовує. Діти під музику намагаються показати танець царівни. Тут виражається гордість) Малюнок «Гордість» 10 хв.10 хв.10 хв. · Хто з вас відчував гордість?· Передай цей стан через колір, малюнок.
6. Зняти психічну напругу. Вчити зображувати і встановлювати емоції «Страждання» і «Смуток», відрізняти «Смуток» і «Співстраждання». Вправа «Кумедні люди», вправа «Будь уважним!», етюд «Ой-ой! Живіт болить» (У хлопчика раптом почав боліти живіт, він страждає (опущена голова, зведені брови, руки на животі), «Маленька мавпочка» (Малень мавпочка загубила мамин гаманець,, вона сумна), Гра «Хто скоріше розсмішить Царівну Несміяну»Малюнок «Емоція, яка найбільш мені властива з тих, які сьогодні розглянули» 5 хв.5 хв.10 хв.10 хв. · Про який стан ми говорили сьогодні?· В яких ситуаціях ви відчували ті ж емоції?· Спробуйте зобразити ці емоції кольором.
7. Зняти психічну напругу. Сприяти доброзичливій атмосфері в групі, вивчити відчуття «Образи». Гра «Льодинка» (Хлопчик образився на своїх друзів, які взяли іншого учасника в гру на футболі), «Фотокартка». Аутотренінг-розслаблення під музику «Відпочинок на березі моря». 5 хв.5 хв.10 хв.5 хв. · З яким відчуттям ви познайомились на занятті?· З якою твариною, рослиною, музикою можна порівняти образу?
8. Зняти рухову розгальмованість, негативізм. Вчити розпізнавати і зображувати емоцію «Відрази» Гра «Розвідники», вправа «Солоний чай» (Кожному з учасників пропонується за декілька хвилин пригадати, з чим найбільше вони полюбляють пити чай, описати, як підіймається їх настрій. Потім уявити, що перед ними солоний чай – і передати свої відчуття ), «Брудний папір» (Учасникам пропонується описати ті відчуття, які їх переповнювали б, аби у магазині їм замість чистого білого паперу дали брудний). 5 хв.10 хв.10 хв. · Про яке відчуття ми говорили на занятті?· Як дізнатися про те, що людина відчуває відразу?
9. Вчити розпізнавати «Гнів». Активізувати асоціації дітей. Гра «Відгадай, хто ми?», «Хто прийшов?». Етюд «Гнівна гієна» (Гієна стоїть біля самотньої пальми. В листі пальми ховається мавпочка. Гієна чекає, коли мавпочка, знесилена від голоду, пригне на землю. Тоді вона її з’їсть. Гієна гнівається, якщо хто-небудь наближається до пальми, намагаючись допомогти мавпочці), «Похмурий орел»,. Аутотренінг під спокійну музику. 10 хв.10 хв.5 хв.5 хв. · Малюнок на тему «Коли я серджусь», «Моя злість».
10. Вчити дітей розпізнавати емоцію «Страху», елементам розслаблення; розвивати емпатію, емоційну децентрацію; виховати доброзичливе ставлення один до одного Розповідь «Загублений хлопчик» (Ведучий розповідає історію про хлопчика, який заблукав у лісі, просто відійшов від батьків, а тому зараз він переживає. Опишіть, будь-ласка свої почуття на місці цього хлопчика), Вправа «Клейний дощик» у музичному супроводі,«Почуття та страхи загубленого хлопчика» 10 хв.10 хв.10 хв. · Які відчуття вас переповнювали, коли ми говорили про хлопчика, що загубився в темному лісі?· Малюнок на тему «Мої страхи. Теперішні й минулі».
11. Розвивати вміння співпереживати;формувати гуманність;розширяти кругозір дітей молодшого шкільного віку Бесіда на тему: «Добро - це добра справа, але важка»,Розбір прислів’їв, написаних на дошці,Читання вірша «Добро»; Гра «М’яч ласкавих побажань та вітань», Гра-практикум «Скажи своє слово», кросворд «Доброта-дружбка-турбота» [див. Додаток Б]. 10 хв.10 хв.по 5 хв.10 хв. · Про яке почуття ми говорили на занятті?· Як можна побачити, що людина добра?
12. Формувати в дітях доброзичливе ставлення один до одного. Розвивати в них комунікативні вміння Гра «Загальний ритм»,Гра на увагу «Кряк-квак», Бесіда на тему «Спілкування, його можливості», Вправа «Я радий спілкуванню з тобою», Гра «Якщо подобається тобі, то роби так!». Вправа «Подаруй камінчик», Вправа «Місток дружби», Вправа «Намалюємо життя» [див. Додаток Б]. 10 хв.10 хв.5 хв.5 хв.5 хв.5 хв.5 хв. · Що вам сподобалось найбільше сподобалось?· Що дало вам ці заняття?· Які відчуття були сильніші й тому найбільш запам’ятались?· Прощання.

2.3 Аналіз результатів дослідження емпатії у дітей молодшого шкільного віку