Смекни!
smekni.com

Дитяча проституція в Україні (стр. 3 из 8)

У Росії немає законів, що забороняють проституцію, але існує дуже тісний зв'язок між проституцією, законом і злочином. Проституція, як і порнографія - один з механізмів перекладу аморальної поведінки в злочинне. Як свідчить практика, повії рано чи пізно переступають рамки закону, причому скоювані ними злочини часто обтяжуються сексуальним садизмом.

Не розробленість державних і наукових підходів до усвідомлення самої проблеми дитячої проституції, бездіяльність соціальних, медичних і правових служб на тлі захоплених описів красивого життя і невимірних доходів валютних повій і ділків порнобізнесу в засобах масової інформації, відсутність грамотного статевого виховання в школі і безпорадність батьків в сім'ї ставлять дітей перед необхідністю самостійно вирішувати цю проблему, робити свій власний вибір.

Безграмотне рішення цієї проблеми самими дітьми через їх юний вік і малий соціальний досвід приводить до сумних наслідків, на яких іноді зосереджують свою увагу державні, суспільні і приватні організації. До таких наслідків можна віднести: підірване дитяче здоров'я, обтяжене побоями, кримінальними абортами, венеричними захворюваннями, Снідом, наркоманією і пияцтвом; зв'язки із злочинним світом і настання кримінальної відповідальності за досконалі правопорушення і злочини; сексуальну комерцію, пов'язану з перевезенням і продажем дітей за рубіж; психічні травми, що ведуть до руйнування особи дитини.

У Конвенції ООН про права дитини, яка підписана і наший країною, статтею 34 зафіксовано, що «держави-учасники зобов'язуються захищати дитину від всіх форм сексуальної експлуатації і сексуального спокушання». Проте до теперішнього часу практично ніяких реальних кроків у напрямі вироблення і здійснення державної політики відносно дітей і підлітків, що займаються проституцією, зроблено не було.

Жоден з наукових колективів країни на сьогоднішній день не займається вивченням проблеми дитячої проституції. Розроблено законодавство про охорону прав дітей, різні міністерства і відомства із залученням учених і практиків займаються розробкою національного плану дій, де окремим рядком виділена проблема «Діти, що знаходяться в особливо скрутних умовах», проте сфера знеособлених статевих відносин в це поняття не включається, хоча право на життя, вільне від сексуальних домагань, дарувало дитині від народження.

В результаті в суспільстві зміцнюється свідомість того, що заняття проституцією — суто особиста справа кожного, яке за свідченням багатьох підлітків є суспільно корисним заняттям, оскільки вносить позитивний внесок до зняття соціальної напруженості між людьми. Але є і оборотна сторона такого вільного вибору. Приведемо лише деякі факти. Так, за останні п'ять років в Росії більше двох тисяч неповнолітніх мам убили своїх новонароджених дітей; від самотніх малолітніх матерів поступає в будинки дитини близько шести тисяч дітей в рік.

Відомо, що проблема проституції має глибоке культурне, політичне і соціально-економічне коріння, тому для розробки найбільш ефективного механізму захисту дитини від будь-якої форми сексуального домагання необхідно знати історію цієї проблеми.

Даний соціальний феномен зафіксований в історії в VI в. до н. э., хоча швидше за все це явище існувало і раніше, і пов'язаний з ім'ям Солона, який вважається першим відомим організатором публічних будинків, оскільки він купував жінок і пропонував їх в «загальне користування» за внесення певної плати.

Проституція почала зароджуватися ще в первісні часи і існувала у вигляді культу у різних народів, і, як суспільне явище, вона постійно збільшувалася в масштабах. Вже в середньовічній Європі церква була вимушена миритися з цим явищем, визнаючи його неминучість.

Рівень проституції різко виріс в результаті розвитку капіталістичних суспільних відносин, і масштаби цього явища почали викликати серйозний неспокій. У останній третині XIX в. були розроблені методи регламентації і способи медико-поліцейського нагляду з метою упорядкувати і по можливості обмежити даного роду відношення. Проте політика заборон виявилася малоефективною.

У дореволюційній Росії повії складали особливий шар суспільства, так званих «розрядних жінок». Вони зобов'язані були вставати на облік в поліції, здавати паспорт, а замість нього отримували «жовтий квиток» — офіційне свідоцтво того, що жінка вже не належала до «порядних». Всі «розрядні жінки» були зобов'язані регулярно проходити медичні огляди.

Причини проституції активно вивчалися в перші роки Радянської влади, проте в період сталінської диктатури дослідження були припинені і поновилися лише в 60-і рр. XX сторіччя. У відкритому друці результати досліджень з цієї проблеми почали публікуватися зовсім недавно. Стало відомо, що в порівнянні з 20-ми рр. минулого століття істотно змінилися і громадська думка по відношенню до проституції, і соціально-психологічний портрет повії, і мотиви заняття цим ремеслом, і вік, і категорії повій.

Атмосфера сексуальної вседозволеності, що панує в підлітковому і молодіжному середовищі XX століття, приводить до появи нових страшних понять — «загальні дівчатка», «діти дискотек», тобто діти, що народилися в результаті безладних статевих контактів і зв'язків. У Щорічному звіті Департаменту сім'ї, жінок і дітей значиться, що в 1990 р. органами внутрішніх справ виявлено більше 12 тис. неповнолітніх наркоманів, повій, гомосексуалістів. Причому, як наголошується в документі, ці дані явно занижені — висока латентна (прихована) проституція. Так, вважають фахівці, тільки в Москві число дітей, що займаються проституцією, складає не менше 10 тисяч.

Таким чином, сьогодні проституцію, і в першу чергу дитячу, необхідно розглядати перш за все як щонайгострішу соціальну проблему, як один з видів соціальної патології, який виділяється по наступних ознаках: віддача себе багатьом особам; віддача себе за винагороду; повна байдужість до особи одержуючого сексуальні послуги.

У цьому аспекті можна дати наступне визначення проституції, це форма девіантної поведінки, що виражається в безладних, знеособлених, позашлюбних статевих відносинах, здійснюваних за плату.

Особливість проституції як поведінки, що відхиляється, полягає в тому, що це явище зумовлює взаємозв'язані з ним інші соціальні відхилення: алкоголізм, пияцтво, злочинність, адміністративні правопорушення, соціальний паразитизм, аморальна поведінка, самогубства.

Про дитячу проституцію говорять у тому випадку, коли її ознаки вперше виявляються до досягнення дитиною 18 років.

Поведінка дітей, що займаються проституцією, принципово відрізняється від поведінки дорослих повій. До найбільш характерних відмінностей можна віднести наступні:

- Неусвідомленість здійснюваних вчинків. На відміну від дорослих повій, усвідомлено і цілеспрямовано ведучих антисоціальний спосіб життя для отримання доходу, у дітей як основні мотиви заняття проституцією виступають такі, як прагнення до самоствердження; цікавість; бажання виглядати дорослими.

- Отримання оплати за свою працю в різних формах. Якщо дорослі повії винагороду за свою працю отримують, як правило, виключно в грошовому виразі, з дітьми часто розраховуються речами, косметикою, спиртними напоями, вечерею в ресторані, сигаретами і ін.

- Продаж свого тіла в будь-якому місці за бажанням статевого партнера. Тоді як дорослі повії зазвичай мають для надання сексуальних послуг певні умови (постійна квартира, що знімається, місця в готелях і ін.), діти займаються проституцією, як правило, на вокзалах, в салонах автомобілів, підвалах, під'їздах, на горищах і т.д.

- Ухвалення дитиною при наданні сексуальних послуг великих доз алкоголю або наркотичних речовин. Дитині нерідко ставиться в обов'язки пити з своїм клієнтом якомога більше і при цьому обпоювати своїх клієнтів, особливо таких, яких можна пограбувати на крупну суму.

- Заняття проституцією з вимушеною перервою, оскільки
час від часу діти потрапляють, наприклад, в приймачі-розподільники, притулки або примусово повертаються до батьків.

- Залякування, шантаж підлітка можливим обнародуванням заняття проституцією перед значущою групою однолітків, батьками або шкільним колективом у разі відмови займатися цим видом діяльності.

- Правовий нігілізм підлітків, що полягає в тому,
що в число друзів підлітка, як правило, входять кримінальні елементи: фарцовщики, валютники, наркомани, сутенери, але нікого з них вони не вважають злочинцями і не пов'язують себе із злочинним світом.

Розглянувши проблему і особливості підліткової проституції, я зрозуміла, що це вона існує з давніх часів. Але в останнє ця проблема загострилася. В даний час в країні немає законів, що забороняють проституцію. У суспільстві зміцнюється свідомість того, що заняття проституцією – суто особиста справа кожного.

Особливості дитячої проституції полягають в тому, що в більшості випадків діти не усвідомлюють правильності своїх вчинків.

Щоб уникнути таких наслідків за дітьми потрібний контроль з боку дорослих. Діти і підлітки, які займаються цим «бізнесом», вступили на такий шлях унаслідок неправильного виховання і безконтрольного відношення з боку дорослих.

2. Типологія проституції. Дитяча і підліткова проституція і кримінал

До проблеми виявлення причин дитячої проституції звертаються як вітчизняні, так і зарубіжні учені: медики, психологи, соціологи і ін.