Смекни!
smekni.com

Дитяча проституція в Україні (стр. 5 из 8)

У XX в. існує практика прийому на роботу, особливо юних дівчат, на посаду секретарів-референтів, що включає як обов'язковий елемент відвідини квартири працедавця з метою детальнішого знайомства з претенденткою. В умовах безробіття і гонитви за красивим безтурботним життям на це йдуть більшість дівчат. Далі все як в XIX в. — пригощання, спиртні напої, наркотики, закінчується це дійство, як правило, виконання сексуальних послуг на вимогу «господаря».

Ще одна форма залучення підлітків в проституцію — коли їх насильницький викрадають в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння (найчастіше це відбувається на дискотеках), а потім морально і фізично пригнічують (на початку століття така форма вербування теж існувала, але не на дискотеках, а, наприклад, в темних провулках, алеях, коли група вичікувала свою жертву, викрадала і насильно продавала в публічний будинок).

Крім того, заняття проституцією тісно пов'язане з індустрією розваг і фактично легалізоване в таких видах бізнесу, як масажні салони, гральні заклади, приватні фірми, що надають інтимні послуги, які для прикриття містяться якою-небудь нейтральною третьою стороною. Клієнтами в них, як правило, є дрібні підприємці у віці 35-50 років, що мають сім'ї і дітей.

Третій етап — продаж «товару». На початку століття, коли «товар» привозився до місця призначення, збиралися покупці — власники публічних будинків, визначалися достоїнства і недоліки товару, а потім починався торг.

Торг російськими дівчатами для задоволення цілей розпусти не обмежувався Росією. Вже в XIX в. існувала міжнародна торгівля, де світовою популярністю користувалися невільничі ринки Відня, Лейпціга, Данцига, куди вивозилися російські дівчата з міст Одеси, Варшави і Риги.

Ця проблема в наший країні, поза всяким сумнівом, існує і сьогодні, проте цифри, розміри, що показують її, відсутні. Але за кордоном ці цифри відкриті. Так, наприклад, в Парижі в 1994 р. в країни «третього світу» для використання в сексуальній комерції було продано 8 тисяч дітей (3 тис. дівчаток і 5 тис. хлопчиків).

Дитина, що опинилася у сфері проституції, проходить ряд етапів, що перетворюють «нормальну» поведінку на девіантну.

На першому етапі дитина набуває статусу людини нижчого рангу із спотвореними моральними і етичними нормами.

На другому етапі осягнулися певні сексуальні знання і уміння як теоретичного, так і практичного характеру.

Третій етап характеризується тим, що в свідомості підлітка складається переконання, що природних статевих відносин по любові між чоловіком і жінкою не існує.

Четвертий етап закріплює усвідомлення негативного відношення суспільства до заняття проституцією, унаслідок чого підліток відчуває себе людиною другого сорту.

У 1991 р. були зроблені соціологічні дослідження московських повій з метою розібратися в їх психологічному, внутрішньому світі і зрозуміти мотивацію вибору цієї сфери діяльності. 87% з опитуваних були неповнолітніми. Дослідження показали, що до морально-етичної сторони своєї професії вони відносяться достатньо байдуже, практично всі вступають в статеві зв'язки в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, знають правові аспекти притягання до адміністративної відповідальності і штрафів, не побоюються офіційних попереджень, усвідомлюють, що гроші, які вони здобувають, торгуючи собою, осідають в руках сутенерів, рекетирів, фарцовщиків і т.д.

З одного боку, при аналізі даних міркувань здається, що повії є достатньо упевненою публікою, але з іншого боку, в результаті психологічних досліджень було з'ясовано, що вічний супутник життя повій страх. Вони страшаться, що попадуться на зв'язках із злочинним середовищем, побоюються, що ті, що оточують дізнаються про їх доходи, побоюються бути пограбованими, бояться за майбутнє своїх дітей.

Намагаючись вирватися з круга страху, вони починають непомірно пити, вживати наркотики. Багато хто з них опиняється в числі бродяг, багато хто гине, або стаючи жертвами злочину, або закінчуючи життя самогубством.

Підведемо підсумок: Хто і чому встає на цей слизький шлях?

- Молоді дівчата, відірвані від своєї сім'ї (студентки, що проживають в гуртожитку, приїжджають на роботу з інших міст і сільської місцевості).

- Дівчатка з неблагополучних сімей.

- Дівчатка, що перенесли в дитинстві психосексуальну травму, після чого у них виник хворобливий інтерес до статевих відносин.

- Дівчатка, схильні до девіантної поведінки. Вони складають основну масу підлітків-повій.

Мотиви заняття проституцією самі різні. Вони такі:

- безвихідність, коли дівчинка, пішовши з будинку, віддається за шматок хліба, щоб вижити;

- примушування рідної матері зайнятися цим ремеслом;

- наслідування дорослим, зокрема власній матері;

- приклад подруги або знайомої.

Є декілька шляхів залучення дівчаток-підлітків в дану асоціальну групу:

- Через оголошення в газетах.

- У рубриках «Розваги», «Робота», «Запрошую», «Пропоную» друкуються оголошення фірм, що набирають дівчат для занять проституцією. І такі оголошення друкуються щодня.

- Через усесвітню мережу Інтернет. На його сторінках можна знайти багато оголошень про добре оплачувану «роботу» для підлітків, як для дівчаток, так і для хлопчиків.

- Через модельні агентства. У багатьох агентствах примушують неповнолітніх топ-моделей до сексуальних відносин. Після закінчення роботи в агентствах багато хто з них стає професійними повіями.

- Участь в зйомках порнографічних фільмів. Дітям за гріш пропонують брати участь в зйомках фільму. На чорному ринку ціна оригіналу касети з дитячою порнографією коштує від 500 до 700 дол.

В даний час склався певний круг клієнтів, дівчаток-повій, що користуються послугами. Це ділки злочинного бізнесу, комерсанти, синки багатих батьків, карні злочинці-рецидивісти, а також одружені чоловіки. Останні, на думку психологів, купують у малоліток утіху, самоутверджуються з їх допомогою, реалізують свої найнеймовірніші фантазії.

Вартість послуг малолітніх повій в містах Росії різна. Наприклад, в Москві так звані транспортні повії, що працюють уздовж московської кільцевої автодороги, віддаються за 150—200 рублів і діють в основному поодинці. Вуличні і такі, що поставляються на замовлення по дзвінку клієнта не менше чим за 150 дол., з яких дві третини, як правило, забирає сутенер. Іноді плата зростає до 500 дол. Але це означає, що повія працюватиме всю ніч і обслуговувати цілу компанію. Приблизно ту ж ціну сутенери беруть за діву, пошук якої багато часу не займає. Кажучи про проституцію, необхідно знати і те, що заняття цим ремеслом веде до захворювання Снідом і різних венеричних захворювань, що часто приводить до безпліддя жінки.

До проблеми класифікації повій, виділення певних критеріїв відмінності представниць цього роду занять зверталися учені XIX і XX століть. Так, у вітчизняних дослідженнях минулого століття (І. Канкаровіч, А. І. Федоров[3]) виділено три категорії повій, що існували тоді в Росії:

1)що живуть цілком самостійно в кімнаті або квартирі;

2)що живуть за відому плату на повному пансіоні у квартирних господинь;

3)вуличні повії, серед яких основну більшість складали неповнолітні.

Коштували діти по-різному. Як правило, для підтримки свого бюджету вони були вимушені обслуговувати по декілька відвідувачів (від 3 до 5) в день. Скільки б вони не заробляли, всі гроші переходили в чужі кишені (як правило, сутенера, який давав їм роботу). Їх експлуатували абсолютно безсовісним чином: зверталися як з тваринами, в будь-яку негоду виганяли на заробіток, били, морили голодом і т.д. Якщо з якої-небудь причини вони переставали заробляти гроші, їх виганяли на вулицю — і тоді ці діти ставали до певного часу безпритульними, поки не попадали до спеціальних дитячих установ.

Арена діяльності вуличних повій — головним чином була вулиця, хоча вони могли працювати і в ресторанах, інших розважальних закладах, лазнях.

Середня тривалість діяльності повії — 5-7 років, рідко — 10. Якщо припустити, що вона починається зазвичай з 15-16 років, то до 25-28 років жінки опинялися або в установах охорони здоров'я, або в спеціальних установах, або кінчали життя самогубством.

Серед сучасних повій можна виділити наступні категорії:

- елітарні, центрові, кульові, валютні. Цю групу складає нечисленна категорія матеріально забезпечених повій, що мають високий освітній рівень, постійну роботу і клієнтів, що віддають себе за високу плату;

- разові. Дана група складається із зовні привабливих молодих людей, що ретельно стежать за собою. Багато хто з них працює і обслуговує клієнтів у міру знаходження замовлень. Як правило, рано чи пізно ці люди звільняються з своєї основної роботи і починають вести тільки дозвільний спосіб життя зі всіма витікаючи ми звідси наслідками;

- сімейні. Молоді сім'ї, що зовні виглядають благопристойними, завжди на хорошому рахунку. Проте, у разі появи додаткового заробітку, завжди готові виїхати за замовленням і обслужити клієнта. Посередником в таких випадках виступає сутенер;

- плечові або дальнобійщиці, серед яких багато неповнолітніх. Отримали свою назву за те, що їздять з водіями вантажних машин (рефрижераторів, трейлерів) дальнього проходження, обслуговуючи їх в дорозі. Розплачуються з ними зазвичай покупкою їжі або в деяких випадках одяг, іноді при розставанні водії дають їм невелику суму грошей. Якщо повія сподобається шоферові, то він може її рекомендувати і передати своєму напарникові або іншому водієві. Основні місця роботи таких повій — заправні станції, закусочні або придорожні кафе, місця стоянок і відпочинку водіїв;