Смекни!
smekni.com

Дитяча проституція в Україні (стр. 4 из 8)

Аналізуючи вітчизняний і зарубіжний досвід, виділимо основні причини дитячої проституції. Їх можна розділити на три групи: генетичні, або їх ще називають фізіологічні, соціальні і психологічні.

Генетичні теорії розглядають вплив спадкових чинників, що приводять дітей до заняття проституцією. Біофізіологічні теорії пов'язують вибір «професії повії» з певним морфоконституційним типом людини.

За даними учених XIX в. У. Тарновського, В. Окорокова і ін.[1], що піддали повій антропометричним і біологічним дослідженням, було встановлено, що хоча дана категорія справляє загалом враження миловидних і навіть красивих дівчат, при детальнішому вивченні виявляється ряд фізичних недоліків: наприклад, переважання лицьових розмірів над головними, що дає можливість зробити висновок і про менший об'єм мозкових мас, що йдуть в збиток як розумовому, так і етичному розвитку людини, що надає сексуальні послуги; існування фізичних ознак звироднілості, таких як неправильні форми в розвитку черепа, сідлоподібне і незрощене верхнє небо, аномалії вух, зубів, кінцівок, асиметрія особи і ін.

На підставі цих фізичних особливостей був зроблений про те вивід, що з біологічної точки зору повії — це категорія природжено-порочних жінок, які можуть бути охарактеризовані як «хворобливі або недорозвинені істоти, загострені несприятливою спадковістю, що представляє безперечні фізичні або психічні ознаки звироднілості, всього що різкіше проявляють своє відхилення від нормальних жінок у відсутності етичних уявлень і в статевому відправленні».

Психологічні теорії дають різне пояснення природи проституції, перш за все дитячої. Теорії особових рис підкреслюють наявність у індивіда певних якостей, що приводять його до такого роду суспільної поведінки, а саме залежність; труднощі у відносинах з однолітками; відсутність прагнення до освіти.

Мотівационно-потребностні теорії вважають, що заняття проституцією є другорядною потребою, на перше ж місце висувається задоволення потреб в грошах, а також в реалізації сексуальних бажань. Психодинамічні теорії зв'язують тягу до заняття проституцією з прагненням подавити негативні переживання підлітка, такі як відчуття провини, страху, тривожності, що виникають в ранньому дитинстві в результаті спотвореного сімейного виховання.

Трансактний аналіз розглядає заняття проституцією як одну з «ігор», яка сприяє досягненню індивідом своїх, як правило, деструктивних цілей. Ці цілі закладаються батьками в ранньому віці у формі життєвого сценарію особи, внаслідок чого виробляється певний тип сценарної поведінки, змінити яке буває практично неможливо.

На відміну від біологічних і психологічних теорій, які розглядають проблему проституції на рівні розвитку і становлення конкретної особи, тобто на мікрорівні, соціальні теорії вивчають цю проблему на макрорівні (взаємозв'язок з соціальною політикою держави, культурними і етнічними нормами суспільства, економічними умовами) і на мезорівні (взаємини дитини з різними соціальними групами).

На макрорівні проституція обумовлена, в першу чергу, соціально-економічною обстановкою в країні, залежно від якої вона переживає свої підйоми і спади. У періоди високого безробіття або інфляції вона зростає, оскільки низька заробітна плата або її відсутність штовхає людину, зокрема дуже юного віку, до надання сексуальних послуг, до участі в порнофільмах і ін. Серед соціальних груп для дитини найбільш значущою є сім'я. Тому коли говорять про схильність його до заняття проституцією на мезорівні, то виділяють наступні причини:

- неблагополуччя сім'ї. Аналіз соціологічних опитів сімей, де були виявлені діти, що займаються проституцією, показав, що взаємини між батьками і дітьми носили емоційно знеособлений характер або приймали форму фізичного або психічного насильства над дитиною; у
більшості сімей не проводився контроль за дітьми з боку батьків або контроль приймав жорсткий характер, що провокує протидію дитини встановленим вимогам, і приводив до конфліктних ситуацій; у більшості сімей спостерігалася серйозна матеріальна потреба і тривале безробіття батьків; серед членів сім'ї часто виявлялися раніше судимі люди з кримінальним минулим; для більшості сімей характерний низький культурний рівень;

- відсутність сім'ї, відсутність кого-небудь з батьків, наявність в сім'ї вітчима або мачухи;

- раннє залучення дітей до спиртних напоїв, сексуальні домагання з боку дорослих. Дані соціологічних опитів професійних повій, проведених в 1975 р. в США, показали, що в дитинстві практично всі вони були спокушені, зґвалтовані батьками або родичами, примушені до співжиття з чоловіками старшого віку, а потім кинуті;

- бажання стати матеріально незалежними від сім'ї;

- сексуальна активність підлітка, позбавленого матеріальної і сімейної підтримки;

- недостатня інформованість підлітка про статеві відносини. На підставі досліджень Д. Бойера і Дж. Джеймса[2], проведених в 1978 р. серед підлітків, що надають сексуальні послуги, було виявлено, що 63% отримали первинний поштовх до заняття проституцією, почерпнув збочену інформацію про сексуальні відносини від друзів або в результаті випадкового власного досвіду. У них були відсутні знання про контрацепцію, венеричні захворювання;

- безконтрольність і байдужість адміністрації освітніх установ до позашкільних занять дітей.

Дуже часто в категорію повій потрапляють випускники дитячих будинків, які через розпад системи початкової професійної освіти, куди могли б піти вчитися діти з низьким освітнім рівнем, підвищення престижу освіти у вузах, де колишні випускники дитячих будинків просто не конкурентноздатні, високого рівня безробіття і практично повної відсутності роботи для неповнолітніх вимушені шукати інші джерела засобів існування.

Якщо підліток не дістає належного схвалення соціально прийнятними способами, не може реалізувати себе в соціально значущій діяльності, не потрапляє у поле зору педагогів і вихователів, то відбувається підміна соціальних норм антисоціальними, соціально значущій діяльності — аморальною, кримінальною або злочинною, а замість педагогів приходять кримінальні авторитети, які організовуючи життєдіяльність підлітка, залучають його до протиправних дій, експлуатуючи здоров'я, піддаючи небезпеки його життя. Порівнюючи діяльність «експлуататорів розпусти» почала XX століття і сутенерів, які успішно організовують працю неповнолітніх в даний час, можна виявити одні і ті ж особливості організації даного процесу.

Сутенер — це людина, що живе на засоби повії, розглядає її як джерело доходів і що розпоряджається ними як своєю власністю.

Невід'ємною частиною проституції є сутенерство. Як правило, більшість сутенерів — жінки, колишні повії. Але буває, що сутенерством займаються не тільки дорослі, але і підлітки. Вони, так само як і дорослі, отримують за це гроші, але набагато менші, тому економія очевидна. До того ж неповнолітньому сутенерові безпечніше знаходитися на вулиці, чим дорослому. З одного боку, його самого і його «товар» не чіпатимуть бандити, тому що по неписаних бандитських законах, чіпати дитину — останню справу. З іншого боку, підліток до 14 років, згідно нашому законодавству, неосудний, Навіть 15-річного підлітка можна притягати до кримінальної відповідальності тільки за особливо небезпечні злочини, але звідницьке до цього числа не входить.

Механізм дії сутенерів вигострений століттями і може розглядатися як свого роду технологія.

Початковий етап їх діяльності припускає організацію сутенером «своєї справи» шляхом вкладення засобів в покупку або оренду приміщень, створення інших умов для перетворення його на підприємство, що приносить дохід.

Наступний етап — придбання «живого товару». На початку XX століття існувала певна категорія торговців, які вербували і продавали дівчат в будинки терпимості. У Москві чоловіків, що займаються такою роботою, називали «Маккавеямі» (переважно це були євреї), а жінок-торговців називали «няньками». Досвідчені торговці працювали на вулицях, поблизу магазинів, куди посилали господині своїх молодих майстринь; у лікарнях, де після одужання молоді дівчата часто опинялися в скрутному положенні; у сім'ях, де вербувальники з'являлися в потрібний момент і потрібну годину з радами і реальною допомогою; на фабриках, де заздалегідь існувала домовленість між скупником «живого товару» і господарем, який оголошував про скорочення кадрів, але під виглядом добродійника переводив дівчат нібито на іншу «фабрику»; через газетні оголошення, в яких недосвідченим дівчатам пропонувалися «хороші місця постійної роботи», і т.д.

Багато хто з цих прийомів використовується і сучасними сутенерами:

- ті ж газетні оголошення (тільки якщо на початку століття
оголошення були завуальовані і пропонувалася добре оплачувана робота гідних професій: швалі, економки, покоївки, то в сучасній ситуації нерідко відкрито мовиться про запрошення дівчат або хлопців для надання інтимних послуг);

- та ж вулиця (тільки на початку століття це по перевазі були магазини, тепер це вокзали, де зосереджена основна маса бездоглядних і безпритульних дітей, які, як правило, згодні на будь-яку роботу і крім того відсутній будь-який соціальний контроль за їх життям, що дозволяє сутенерові розпоряджатися ними так, як він цього побажає, аж до фізичного знищення без страху пошуку такої дитини);

- та ж сім'я, коли дитина, наприклад, залишається без батьків і коштів для існування і в потрібний момент з'являється «добрий дядько», який допомагає подолати тимчасові труднощі, плата ж за таку допомогу — віддача себе і своєї квартири в загальне користування злочинної групи;

- та ж квартира господаря, куди запрошують дівчат в гості для ближчого знайомства, обіцяючи їм, що нічого з ними не трапиться.

У XIX в., коли дівчина погоджувалася на таке запрошення, то з нею починали працювати ввічливі і порядні агенти-розпусники, усипляючи її пильність. Іноді з дівчиною працювало до шести фахівців. Таке спокушання могло тривати впродовж декількох днів. Як пригощання обов'язково були присутні спиртні напої, що спеціально виготовляються господарем з настою нюхального тютюну або сигар, розчинених в міцному вині. В стані сп'яніння дівчину оббирали, забирали документи і насильно примушували працювати в публічному будинку.