Смекни!
smekni.com

Розвиток самосвідомості у молодших школярів (стр. 5 из 7)

Таким чином, група однолітків лише тоді явилася сприятливим для дитини середовищем, коли статус його достатньо високий. Місце в системі відносин залежить від різних рис вдачі школяра, у тому числі і від таких, як товариськість, здатність зрозуміти іншого, швидко орієнтуватися в обстановці, що склалася.

Будь-який шкільний клас диференціюється на групи і підгрупи, причому по різних, не співпадаючих один з одним ознакам. По-перше існує соціальне розшарування, що виявляється як в нерівності матеріальних можливостей, так і в характері життєвих планів, рівні домагань і способів їх реалізації. Іноді ці групи практично не спілкуються один з одним. По-друге, складається особлива внутрішньошкільна і внутрікласова ієрархія, заснована на офіційному статусі вчаться. їх учбової успішності або приналежності до “активу”. По-третє, відбувається диференціація авторитетів, статусів і престижу на основі неофіційних цінностей, прийнятих в самому учнівському середовищі. Виявляється різниця в положенні “зірок” і “відкиданих”.

Що стосується лідерства, в шкільних класах офіційний лідер, що посідає керівні посади, не завжди буває найавторитетнішою людиною в колективі. Часто його висувають не хлопці, а дорослі. В стихійних же групах лідером може бути лише той, хто володіє реальним авторитетом.

Крім шкільного класу, підліток явився членом референтної групи, тобто тієї групи, яка відповідає його віковим потребам.

Підліткові групи задовольняють передусім потребу у вільному, нерегламентованому дорослими спілкуванні. Вільне спілкування - не просто спосіб проведення дозвілля, але і засіб самовираження, встановлення нових людських контактів. Приналежність до компанії підвищує упевненість в собі і дає додаткові можливості самоутвердження.

Часто референтні групи підлітків характеризуються певною манерою поведінки, відрізняючої її від дорослих і звичайно відношуваній до ознак субкультури. Субкультурой називають культуру щодо дрібних груп, що характеризується поряд властивих тільки їм особливостей. Субкультура має на увазі, як правило, власні норми, вдачі і звички, що нерідко суперечать пануючим в суспільстві.


2.4.5 Роль ідеалу в розвитку самосвідомості

Ідеал - то, що складає вищу ціль діяльності, прагнень. У віковій психології ідеал - це етичний зразок, еталон, який служить мотивом преосвітньої діяльності суб'єкта. Л.І. Божовіч пише: “ Психологічний ідеал виконує двояку функцію. По-перше, він створює більш менш постійну і інтенсивну систему етичних прагнень дитини, яка входить в структуру його афектних тенденцій, створюючи разом з іншими його потребами і прагненнями складну констеляцію спонукальних сил, визначальних його поведінку. По-друге, ідеал, будучи усвідомленим, починає виступати як того етичного еталона, по якому школяр прагнути свідомо формувати самого себе, оцінювати свої і чужі вчинки, ширше кажучи, який стає для нього етичним мірилом у всіх життєвих питаннях і ситуаціях” ( Божовіч Л.І., 1968, з. 404). А Л.С. Виготській вважає, що ідеал підлітка - це його зона найближчого розвитку. Тобто, бажане “Я” - це зона найближчого розвитку дітей, їх “завтрашній день”, а наявне “Я” - це зона актуального розвитку, це їх сьогоднішній день.

Більшість психологів вважають, що формування стійких ідеалів починається в молодшому підлітковому віці у формі конкретного ідеалу. Цей ідеал характеризується тим, що він відображає не стільки якості особи, скільки типові узагальнені вчинки, в яких ці якості виявляються (“завжди допомагає”). Таким чином, підліток виділяє переважно зовнішні якості ідеалу, а внутрішні не відділяє від його дій і вчинків.

Ідеал молодших підлітків характеризується ще і тим, що багато підлітків знаходять найбільш привабливі для себе зразки серед однолітків. В порівнянні з дорослими ровесник оцінюється підлітками як зразок, який ближче, зрозумілість, доступніше. Підлітки пояснюють це переважним спілкуванням з однолітками, спільною діяльністю, усвідомленням своєї схожості з ним, більшою легкістю пізнання однолітка і себе порівняно з ним.

Через рівність можливостей підліток усвідомлює доступність для себе досягнень однолітка. Це стимулює процес пізнання якостей однолітка і власних якостей. Помилки однолітка допомагають підлітку скоректувати власні дії, уникнути прорахунків. Переважне рівняння на однолітка визначається не тільки тим, що товариш ближче і зрозумілість, але і тим що він може допомогти порадою і справою.

В молодшому підлітковому віці ідеал починає виступати в якості достатньо сильного мотиву поведінки. Він утілює в собі певну систему вимог дитини до самому себе, служить певним стимулом самовиховання. Якщо вимоги, що пред'являються дитині ззовні, розходяться з вимогами ідеалу, вони не зроблять на нього належного впливу.


РОЗДІЛ III. ПОСТАНОВКА ПРОБЛЕМИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Як було сказано вище, в підлітковому віці спостерігається своєрідний пік сензитивності у формуванні самосвідомості особи, і допомога в оволодінні навиками самопізнання в цьому періоді буде найбільш доцільною і ефективною.

Ефективне самопізнання і самоаналіз рис особи підлітків можливе шляхом надання допомоги їм збоку дорослих в створенні ними сприятливих умов для цього процесу.

Процес пізнання дітьми самих себе має свої особливості, вони обумовлюється головним чином своєрідністю об'єкту пізнання, який виступає і суб'єктом. Саме тому нам, дорослим, доводиться створювати додаткові умови для того, щоб подолати труднощі, які виникають при цьому. Ці умови не є нічим незвичайним, вони полягають в тому, щоб створити більше можливостей для об'єктивування психічних переживань дитини, показати йому власні якості, як вони виявляються на практиці, допомогти йому подивитися на себе із сторони, очима інших.

Вони полягають в тому, щоб навчити підлітка аналізувати свої психічні і фізичні стани, свої дії і вчинки, їх мотиви і цілі, узагальнювати дані цього аналізу і робити з них необхідні висновки.

Роль такого дорослого узяла на себе я і вирішила провести дослідження в п'ятому класі, оскільки саме в цей період в підлітка починає більш активно виявлятися інтерес до себе, до особливостей свого характеру.

Дослідження проводилися в 5 "А" класі школи N10 за допомогою групової роботи з елементами тренінгу. В заняттях брало участь 12 чоловік. Було проведено 8 занять по 90 хвилин.

Перед виходом на практику були поставлені наступні задачі:

- створити атмосферу і умови для саморозкриття особи кожної дитини;

- забезпечити школярів засобами самопізнання;

- підвищити уявлення школяра про власну значущість;

- подолання негативних емоцій по відношенню один до одного.

Щоб процес саморозкриття розвивався поступово і природно, без тиску, курс занять був розділений на три етапи:

1. Наладка контакту психолога з групою.

2. Об'єднання групи плюс перші елементи саморозкриття.

3. Більш глибоке саморозкриття і самопізнання особи кожної дитини.

Зразкова структура кожного заняття була такою:

1. Розігріваючі ігри, вправи, направлені на наладку контактів один з одним, на створення позитивної емоційної атмосфери;

2. Бесіда в крузі про попереднє заняття, обговорення результатів письмових тестів, завдань кожної дитини, зроблених на минулому занятті, моя об'єктивна думка про характер кожної дитини, поради над чим треба працювати.

3. Рухові ігри, вправи на об'єднання.

4. Психодіагностіка ( мальовані тести, опитувальники, методики, твори), виконання усних завдань, направлених на саморозкриття особи.

5. Зворотний зв'язок.

Тривалість кожного заняття - 90 хвилин.

Методика дослідження.

Однією з тенденцій, що спостерігаються в психології, явилося комплексне застосування ряду методичних прийомів в рамках одного дослідження. В ході роботи використовувалися твори, різні методики, опитувальники, мальовані тести, спостереження, бесіда, вправи.

Основними методами в моєму дослідженні були:

- спостереження

- психодіагостика

- довірча бесіда

- зворотний зв'язок

Такі методи, як рухові вправи, вправи на об'єднання використовувалися як допоміжні, в сукупності з іншими методами, хоча застосовувалися на всіх етапах і на всьому протязі дослідження.

Спостереження.

Цей метод явився одним з основних методів психологічного дослідження на етапі отримання емпіричних даних. Невтручання психолога в ситуацію виступає важливою характеристикою методу і дуже важливо, щоб люди, за якими ведеться спостереження, не знали про це, оскільки інакше може зникнути природність їх поведінки.

Метод спостереження використовувався в самому початку дослідження, до занять з групою. Тобто я була присутня на декількох уроках, відзначала важливі для мене моменти. Щоб цей процес був цілеспрямований, я поставила перед собою наступні задачі і цілі:

визначити:

- взаємовідношення вчителя і учнів

- стиль поведінки і викладання вчителя

- міжособові відносини в класі

- дисципліна на уроці

- поведінка дітей на зміні

Щоб процес спостереження був більш повним я була присутня на різних уроках, які вели різні вчителі

Аналіз даних, отриманих за допомогою психодіагностики.

1. Соціометричний зріз, анкета і опитувальник "Мій клас".

Соціометричний зріз, анкета і опитувальник були використані на початку занять для збору первинних даних. Метод соціометричного зрізу допоміг у вивченні структури особистих відносин в групі вчаться, у визначенні соціального статусу кожного учня. Соціометричний зріз дозволяє визначити популярність одних вчаться і непопулярність інших, виявити наявність малих груп і характер внутрігрупових і міжгрупових відносин.