Смекни!
smekni.com

Розвиток самосвідомості у молодших школярів (стр. 6 из 7)

З'ясувалося, що клас розділений на дві групи по статевій ознаці: група хлопчиків і група дівчаткок. І в групі хлопчиків, і в групі дівчаткок є три люди, які вибрали один одного і набрали більшу кількість позитивних виборів. Навкруги цих людей і будуються відносини в класі. Взаємини між підлогами напружені і конфліктні. Хлопчики уникають дівчаткок, а дівчатка хлопчиків. В цьому класі достатньо багато знедолених - 8 чоловік, в основному хлопчики. Перше місце серед них займає Саша З., якого відкинули 19 чоловік з 26-ти.

Результати цього дослідження звичайно будуть ураховуватися в подальшій роботі, проте цей метод дає лише загальне уявлення про структуру відносин в класі, сприяє первинному орієнтуванню дослідника. Соціометричний статус школяра не може повністю відобразити його соціальний статус. У визначенні соціометричного статусу можливий суб'єктивізм або поверхнева оцінка особи однолітка, що якраз характерний в молодшому підлітковому віці.

Опитувальник "Мій клас" використовувався для виявлення рівня згуртованості, конфліктності і задоволеності дітей своїм класом. При аналізі даних був зроблений висновок, що більшість вчаться задоволені своїм класом, але вважають його достатньо конфліктним і не дуже згуртованим. Можна припустити, що це відбувається тому, що їм не з чим порівнювати свій клас. Вони там вчаться з першого класу, вже пристосувалися один до одного і не представляють себе в якій-небудь іншій групі однолітків.

Анкета містила в собі шість питань, відповіді на які допомогли зорієнтуватися досліднику і внести зміни в план наступного заняття.

2. Мальовані тести.

В своїй роботі для вивчення особи п'ятикласника використовувалися 3 мальованих тестів: автопортрет, неіснуюча тварина, сім'я. Ці тести виявляють яскраві індивідуальні відмінності дітей і дозволяють найбільш глибоко зрозуміти душевний стан людини, його бачення світу, соціальну орієнтацію. Я використовувала ці методики не тільки для того, щоб вивчити особові особливості і відхилення дітей, але і для того щоб розказати їм які в них проблеми, над чим їм треба працювати надалі. Тобто після інтерпретації з ними проводилася бесіда і ознайомлення їх з аналізом їх малюнків, що дає стимул до подальшого їх самовиховання.

Мальований тест "Неіснуюча тварина" допомагає в основному у виявленні ступеня тривожності, агресивності, демонстративності. Більшість малюнків дійсно відобразили ці показники. Оскільки в тварин були і ікла і шпильки і гострі кігті. Дуже часто зустрічалася нерівність ліній, неначе вони проводилися тремтячою рукою. Це говорить вже про органічних відхилень в психіці. Були і тварини, уподібнені людині. Це свідчить про інфантилізм, емоційну незрілість. Більшість демонстративних малюнків зустрічалася в дівчаток. Довгі вії говорять про зацікавленість в захопленні оточуючих зовнішньою красою і манерою одягатися, додання цьому велике значення. Багато малюнків було виконано на весь лист. Тому було складно визначити рівень самооцінки.

Мальований тест "Сім'я" виявляє внутрішньосімейні відносини. Дозволяє визначити як дитина суб'єктивно оцінює свою сім'ю, яке місце в ній займає, які відносини в нього з іншими членами. Після інтерпретації з'ясувалося, що дуже мало малюнків з благополучними сім'ями. Дуже часто випробовуваний відділяє себе від сім'ї, тобто малює себе далі від інших членів сім'ї. Один хлопчик намалював себе і маму без очей. Причому в мами достатньо грізний вигляд: широкі плечі і кулак. Себе він намалював одного зростання з мамою і теж з широкими плечима. З цього можна зробити висновок, що цей хлопчик намагається "бути її чоловіком", він не дає вести їй особисте життя. А мама проти цього і тому атмосфера в сім'ї дуже напружена. Інший хлопчик всіх своїх родичів намалював дуже маленькими, без тулуба і без носа. Це говорить про агресивний настрій цієї дитини. Дуже багато хто відмовлявся малювати свою сім'ю. А одна дівчинка намалювала не своїх батьків і відмовилася пояснити чому.

Мальований тест "Автопортрет" дуже корисний для практичного вивчення особливостей самосвідомості, самовідношення, самооцінки особи.

З першого погляду на малюнки було помітно, що багато дітей малюють дуже велику голову або взагалі одну голову без тулуба. Це свідчить про великих інтелектуальних претензій, або про незадоволеність своїм інтелектом. Більшість дівчаток намалювали дуже великі очі, що говорить про підозрілість і про чутливість до громадської думки. Один хлопчик намалював дуже велику голову, одне велике вухо і маленький тулуб. Це свідчить про дуже низьку самооцінки, про чутливість до критики.

Мальовані тести дали мені дуже багато інформації про особу дитини, про його відносини з іншими людьми; підказали в якому напрямі мені треба з ними працювати.

3. Тести на самооцінку, самовідношення.

Для виявлення самооцінки і самовідношення використовувалися три різні методики: методика "Хто я?", шкала самооцінки по Дембо - Рубінштейну, твір про себе.

"Хто я?" Ціль цієї методики полягає у виявленні соціальної ролі дитини, особливостей його характеру, життєвих перспектив. Я проводила цю методику, що б зрозуміти, ким вони себе рахують, які думки ставлять на перше місце, які на останнє.

Після аналізу даних я згрупувала визначення по наступних ознаках:

1. Соціальна позиція в суспільстві, тобто в основному перші визначення були такого змісту: людина, хлопчик (дівчинка), школярка, дитина, ім'я.

2. Положення і відносини в сім'ї: дочка (син), сестра (брат), племінник, внук.

3. Особові якості: весела, розумна, помічниця, нормальна, щаслива, найкраща, добра.

4. Захоплення: баскетболіст, хористка, танцівниця, спортсмен, футболіст, металіст, хокеїст, музикант, скрипачка, гітаристка, піаністка і т.д.

5. Зовнішні дані: молода, красива, в мене світле волосся, голубі очі, я блондин і т.д.

Близько половини дітей починали визначення із займенника Я. І майже всі відповідали не на питання "Хто я?", а на питання "Якої я?". Це відбувалося тому, що їм було дуже важко відповідати на поставлене питання 20 разів, і вони вирішили таким чином вийти з скрутного становища.

Шкала самооцінки по Дембо - Рубінштейну. Ціль цієї методики - виявити рівень самооцінки в молодших підлітків, її динаміку. Використовувалася двічі.

Після аналізу я прийшла до висновку, що в більшості дітей самооцінка неадекватна, нестійка і ситуативна. Результати першої і другої діагностики сильно розрізняються. В основному за поняттями розумний - нерозумний, поганий - добрий, щасливий - нещасливий, самотній - несамотній, любимий - нелюбимий. Також підлітком властиво максимізувати свої якості, вони або на сто відсотків злі, або на сто відсотків добрі. Тобто відмітки дітей на шкалі стояли далеко від середньої лінії і дуже рідко з нею співпадали.

Самооцінка в молодших підлітків дійсно дуже непостійна. Вона часто скручений від думок оточуючих людей, від настрою, самопочуття, від реакції однолітків на його поведінку і від багатьох інших чинників.

Крім ліній, які вже були в шкалі, я додала наступні лінії, які мене дуже цікавлять: знаєш себе - не знаєш себе, дорослий - ще дитина, любимий - нелюбимий, соромливий - несоромливий, самотній - несамотній. І виявилося, що по цих критеріях багато хто занижує самооцінку, окрім однієї лінії: дорослий - ще дитина ( про причину цього явища можна прочитати в другому розділі в пункті "Відчуття дорослої"). Виключно всі вважають себе більш менш дорослими, тобто у всіх відмітки по цій шкалі вище за середню лінію.

Твір про себе. Перед твором я дала таке завдання: "напишіть декілька слів про себе, про свій характер". Ціль цього завдання - з'ясувати як оцінюють себе школярі, про які сторони характеру більше згадують, об сильних або об слабих, а потім з'ясувати як добре вони один одного знають (після написання самохарактеристик вони вголос зачитуються, і всі повинні зрозуміти, хто його написав).

У результаті виявилося, що багато дітей писали в основному про свої негативні риси характеру ( запальний, нервовий, забіяка і т.д.). Після мого питання, чому вони пишуть про себе тільки погане, вони відповідали, що такими їх бачать однокласники. І дійсно, коли я зачитувала характеристики, багатьох людей по них взнали. Це говорить про залежність самооцінки підлітка від думки однолітків, про нездатність до самостійної рефлексії. Розвинути рефлексію одна з головних задач цієї роботи.

4. Ідеал

На виявлення ідеалу і бажаного "Я" підлітків використовувалося два методи: письмовий опис ідеалу, мальований тест "Я бажане".

1.После аналізу робіт виявилося, що дійсно ідеал молодших підлітків виступає як конкретних реальних людей, в основному одного з ними віку, рідко старше. Підлітків в основному привертають зовнішні якості ідеалів і внутрішні, які пов'язані з якими-небудь діями ("вона добра, тому що всім допомагає"). Наприклад: "Я хочу було як Ю. Клінських тому, що він забиває багато голів, добрий футболіст, він б'є по м'ячу з викрутасами". Або: "Мій ідеал - Бені Хилл, тому що він смішний"; "Я хочу було як Іра До. тому що вона спокійна". В багатьох дітей як ідеалів виступають співачки, співаки, актриси, актори і т.д.

2.Что торкається малюнків "Я бажане", то тут простежується в підлітків прагнення до того, що складає еталон мужності і жіночності. Хлопчики малюють себе звичайно з широкими плечима, з м'язовими рельєфами, а дівчатка з незвичайною зачіскою, з сережками, в макіяжі.

Короткий опис характеру і поведінки дітей.

Терехова Іра.