Смекни!
smekni.com

Зв'язки між типами вищої нервової діяльності та типом темпераменту (стр. 4 из 7)

Таким шляхом у людей за певних станів або обставин можуть розвиватися так звані несвідомо, «безпричинні», «ендогенні» емоції без усвідомлення їх причини або приводу, коли людина не в змозі зрозуміти, чому у нього змінився настрій. Можна думати, що в цих випадках емоційні реакції розвиваються на основі умовно-рефлекторної емоційної пам'яті без участі специфічно людської словесно-логічної пам'яті.

І.С. Беріташвілі (1968) виділяє особливу форму пам'яті - емоціональну, коли певний емоційний стан відтворюється без відображення емоціогенних подразників у образах чи словесних символах. У нормальних умовах у вищих хребетних тварин це відтворення емоційного стану здійснюється і регулюється нервовими імпульсами із сенсорних елементів неокортексу, що сприймають і переробляють інформацію із зовнішнього світу. Але сама емоційна пам'ять забезпечується, як вважає І. С. Беріташвілі (1968), відповідними змінами в структурах лімбічної системи, що складають інтегративний нервовий механізм емоційної поведінки.

Вироблення тимчасових зв'язків за допомогою неусвідомлюваних подразників

Визначальна роль емоцій у дії неусвідомлюваних подразників на вищі кіркові функції людини була показана у ряді досліджень. Так, наприклад, виявилося, що залишаються в пам'яті і впливають на функцію відтворення тільки ті неусвідомлювані словесні подразники, які пов'язані з переважною «в даний момент мотивацією або ж з певним емоційним напруженням» (Spеncе, 1967). «У здорових людей вдається виробити тимчасовий зв'язок між неусвідомлюваною ознакою зорового індиферентного подразника і довільною рухової реакцією» тобто без участі емоційного збудження (Костандов, Арзуманов, 1978). Ефект цього позитивного тимчасового зв'язку виражається у поступовому, протягом одного відрізку (тобто 20-25 хвилин) скорочення прихованого періоду рухової відповіді.

Скорочення прихованого періоду довільної рухової реакції зумовлене умовно-рефлекторною активацією процесу прийняття рішення. У результаті утворення тимчасового зв'язку між неусвідомлюваним стимулом і «апаратом» ухвалення рішення вибір позитивної або гальмівної реакції, мабуть, значною мірою здійснюється до сприйняття другого стимулу. Ця обставина призводить до істотного, на 60 мс і більше, скорочення часу реакції.

Скорочення часу реакції, що відбувається впродовж одного досвіду, і відсутність динаміки цього показника при повторних дослідах в різні дні дають підставу вважати, що тимчасовий зв'язок виробляється в довільній руховій сфері за допомогою неусвідомленого зорового подразника, зберігається тільки в короткочасній пам'яті людини. Цілком ймовірно, не відбувається консолідації слідів пам'яті утворилася тимчасової зв'язку, тобто не здійснюється перехід з короткострокової пам'яті в довгострокову, як це зазначається при усвідомленні подразників. При утворенні подібної тимчасової зв'язку не беруть участі фактори, необхідні, за загальноприйнятою думкою, для закріплення інформації в довгостроковій пам'яті: сфокусована увагу і мотиваційно-емоціональне збудження.

Велике значення фокусувати увагу для реєстрації сприйнятої інформації в довгостроковій пам'яті безсумнівне. Так, в нормальних умовах виборча увага необхідна для утворення енграми (фіксованого емоційного спогаду). На думку Пенфілда (Реnfield, 1975), тільки події, що привертають увагу людини, залишаються в пам'яті, а все, що людина «ігнорує», не зберігається у вигляді енграми. Однак, як показують результати дослідів з неусвідомлюваними емоційними стимулами, у людини, байдужої фокусувати увагу, на «несвідомому рівні» можна виробити тимчасові зв'язки, які фіксуються в довготривалій пам'яті (Костандов, 1983).

Чи може тимчасовий зв'язок, який виробили між двома неусвідомлюваними зоровими подразниками, бути досить стійким, тобто чи фіксується він в довгостроковій пам'яті? Для відповіді на це питання на наступний день після основного досвіду проводили експерименти з гашенням, тобто багаторазово пред'являли умовний стимул без поєднання його з «підкріплюючим» подразником. Ці проби показали, що умовний подразник, неодноразово висунутий ізольовано, без підкріплення, протягом багатьох днів продовжує викликати відповідні зміни кори.

Таким чином, тимчасові зв'язки, вироблені за допомогою неусвідомлюваних стимулів, можуть запам'ятовуватися в довгостроковій емоційній пам'яті. Вони надзвичайно стійки, довго не згасають. Ці дані роблять зрозумілими з фізіологічної точки зору давні спостереження психіатрів щодо стійкості емоційних переживань або невротичних реакцій у випадках, коли їх привід залишається для суб'єкта неусвідомленим.

В описаних експериментах показано, що характер коркової відповіді на умовний стимул у значній мірі визначається властивостями і значимістю іншого, «підкріплюючого», подразника. Сучасні уявлення про організацію мозкових функцій дозволяють вважати, що поєднання перерозподілу коркової активності у процесі становлення і зміцнення тимчасової зв'язку здійснюється шляхом залучення через лімбічну систему активуючих і гальмівних систем стовбура мозку і таламуса. У дослідженнях у людини особливо чітко проявляється, що зміни викликаного потенціалу на умовний подразник, пов'язані із значущістю і свідомістю «підкріплюючого» словесного подразника, можуть відбутися тільки після коркового аналізу його семантичних властивостей.

На підставі експериментальних фактів і логічно міркуючи було висловлено припущення про те, що пониження або відносне підвищення фізіологічної активності в корковій зоні умовного подразника відбувається по механізму зворотного зв'язку (Костандов, 1983). При дії умовного стимулу збудження поширюється не тільки прямими тимчасовими зв'язками до нейронного комплексу другого в асоціації «підкріплюючого» стимулу, але і від цих останніх через корково-лімбіко-коркові зв'язки здійснюється вплив на коркові зону, що сприймає сигнальний подразник.

Як вже зазначалося, характер висхідних неспецифічних впливів на «корковий пункт» умовного подразника значною мірою визначається психофізіологічними властивостями «підкріплюючого» стимулу, його усвідомлюваністю та емоційною значимістю. Якщо «підкріплюючий» подразник емоційно значущий і усвідомлюється, то, як вище було показано, зміни коркової відповіді на сигнальний подразник складні і, можливо, є результатом одночасної дії на коркові елементи сигнального подразника гальмівних і активуючих неспецифічних впливів. Мабуть полегшення, що спостерігається в цих випадках обумовлено включенням додаткового зворотного зв'язку через лімбічну систему, в якій інтегруються нервові механізми емоційних реакцій. Цей додатковий зворотній зв'язок за своїм характером позитивний, і дія його викликає відносне полегшення пізнього викликаного потенціалу на умовний подразник, як можна спостерігати при зіставленні результатів проб з індиферентними і емоційними словами. Про те, що це полегшення відносне і поряд з активуючим впливом в тому випадку також існує гальмівна дія на коркові структури, що сприймають сигнальний подразник, - кажуть проби з відміною «підкріплюючого» емоційного подразника, коли викликана відповідь суттєво збільшується.У випадку, коли «підкріплюючий» стимул не усвідомлюється, то додатковий зворотній зв'язок, що утворюється за участю емоційного компонента цього стимулу, надає гальмовий вплив на структури, що приймають умовний стимул. Дія, що чиниться на коркові структури за допомогою негативного зворотного зв'язку, більш дифузна (розсіююча), ніж у випадках, коли «підкріплюючий» подразник усвідомлюється. Отриманий факт також говорить про те, що додатковий зворотній зв'язок, вироблений за участю лімбічних структур, визначається кортикофугальними імпульсами. Останні в свою чергу, можна думати, формуються в результаті порушення, що розвивається у відповідь на сигнальний подразник і розповсюджується за прямим тимчасовим зв'язком до нейронних комплексів «підкріплюючого» емоційного стимулу.

Участь лімбічної системи у зворотному зв'язку при утворенні асоціації між двома послідовно діючими стимулами може виражатися в локальних полегшуючих впливах на коркові зони, що сприймають сигнальний подразник, і в більш дифузному пригніченні активності неокортексу. Як відомо, зі структур лімбічної системи здійснюються як збуджуючі, так і гальмові впливи на нову кору. У результаті діяльності такого роду модулюючих зворотних зв'язків неокортекс, відповідно до сигнальної емоційної значимості подразника, впливає на лімбічну систему і через неї змінює свою збудливість. Таким чином, є достатньо даних вважати, що поєднаний перерозподіл корковою активності у процесі становлення і зміцнення тимчасового зв'язку здійснюється шляхом залучення через лімбічну систему активуючих і гальмівних систем стовбура мозку і таламуса. Подібний перерозподіл висхідних активуючих і гальмівних впливів має важливе функціональне значення - це один з нервових механізмів регуляції сприйняття емоційно значимої інформації в безперервному ряду діючих на організм подразників.