Смекни!
smekni.com

Зв'язки між типами вищої нервової діяльності та типом темпераменту (стр. 6 из 7)

Вразливість - ці сила впливу на людину різних стимулів, час їх збереження в пам'яті і сила реакції на них. Одні і ті ж стимули на вразливого людини роблять більший вплив, ніж на недостатньо вразливого. Вразлива людина, крім того, довше пам'ятає відповідні дії і довше зберігає реакцію на них. Та й сила відповідної реакції у нього значно більше, ніж у менш вразливого індивіда.

Емоційність - це швидкість і глибина емоційної реакції людини на ті чи інші події. Емоційна людина надає велику значимість того, що відбувається з ним і навколо нього. У нього набагато більше, ніж у неемоційно людини, виражені всілякі тілесні реакції, пов'язані з емоціями. Емоційний індивід - це той, хто майже ніколи не буває спокійним, постійно знаходиться у владі будь-яких емоцій, у стані підвищеного збудження або, навпаки, пригніченості.

Імпульсивність виявляється в нестриманості реакцій, в їх спонтанності і прояві ще до того, як людина встигає обміркувати ситуацію, що склалася і прийняти розумне рішення з приводу того, як у ній діяти. Імпульсивна людина спочатку реагує, а потім думає, чи правильно він вчинив, часто жалкує про передчасні і неправильних реакціях. Тривожна людина відрізняється від малотривожної тим, що у нього дуже часто виникають пов'язані із занепокоєнням емоційні переживання: боязнь, побоювання, страхи. Йому здається, що багато чого з того, що його оточує, несе в собі загрозу для власного «Я». Тривожна людина боїться усього: незнайомих людей, телефонних дзвінків, випробувань, офіційних установ, публічних виступів і т.п.

Поєднання описаних властивостей і створює індивідуальний тип темпераменту. Ті прояви темпераменту, які в кінцевому рахунку стають властивостями особистості, залежать від навчання і виховання, від культури, звичаїв, традицій, багато чого іншого. Темперамент є природною основою прояву психологічних якостей особистості. Однак при будь-якому темперамент можна сформувати в людини якості, які невластиві даного темпераменту. Психологічні дослідження та педагогічна практика показують, що темперамент дещо змінюється під впливом умов життя та виховання. Темперамент може змінюватися і в результаті самовиховання. Навіть доросла людина може змінити в певну сторону свій темперамент.

Відомо, наприклад, що А. П. Чехов був людиною дуже врівноваженим, скромним і делікатним. Але от цікавий факт з його життя. В одному з листів до дружини О. Л. Кніппер - Чехов Антон Павлович робить таке цінне визнання: "Ти пишеш, що заздриш моєму характеру. Маю тобі сказати, що від природи в мене різкий, я запальний і ін. Але я звик стримувати себе, бо розпускати себе порядній людині не личить. За старих часів я виробляв казна-що". Цікаво відзначити, що деякі люди, пізнавши особливості свого темпераменту, навмисно самі виробляють певні методи, щоб оволодіти ним. Так робив, наприклад, А.М.Горький, який стримував бурхливі прояви свого темпераменту. Для цього він свідомо переключався на різні побічні дії з предметами. З людьми, які висловлювали протилежні йому погляди, А. М. Горький намагався бути безстороннім і спокійним.

Темперамент і індивідуальний стиль діяльності

Нарешті, основою і найбільш універсальний шлях пристосування до вимог діяльності - формування його індивідуального стилю. Одні й ті самі завдання і вимоги у будь-якій професійній, навчальної та трудової діяльності можуть бути з однаковою успішністю здійснені різними прийомами і способами. Під індивідуальним стилем діяльності розуміють таку індивідуальну систему прийомів і способів дії, яка характерна для даної людини і доцільна для досягнення успішного результату.При формуванні індивідуального стилю потрібно враховувати властивості темпераменту і свідомо і творчо ставитися до виконуваної роботи. Людина вибирає такі прийоми і способи виконання дії, які найбільшою мірою відповідають її темпераменту. Найбільш відповідні темпераменту прийоми і способи дії залежать від обумовлених темпераментом часто абсолютно мимовільних і непідзвітність форм реагування та особливостей руху.

Індивідуальний стиль діяльності виникає тільки в тій випадку, якщо людина шукає найкращі прийоми та способи, що допомагають йому досягти найбільш успішних результатів. Тому індивідуальний стиль найбільш чітко проявляється у кращих учнів, передових робітників, у спортсменів-майстрів.

Індивідуальний стиль не виявляється у людини сам собою, стихійно. Він формується в процесі навчання і виховання. Перші зачатки формування індивідуального стилю діяльності спостерігаються вже в старшому дошкільному віці при вирішенні практичних завдань ігрового характеру.Ядро індивідуального стилю визначає комплекс наявних у людини властивостей нервової сістеми. Серед тих особливостей, які відносяться до самого стилю, можна виділити дві групи:

1) Придбані в досвіді і носять компенсаторний характер по відношенню до недоліків індивідуальних властивостей нервової системи людини.

2) Сприяють максимальному використанню наявних у людини задатків і здібностей, в тому числі корисних властивостей нервової системи.

3) Динамічні риси особистості людини виступають не тільки в зовнішній манері поводження, не тільки в рухах - вони виявляються й у розумовій сфері, у сфері спонукання, у загальній працездатності.

Природно, особливості темпераменту позначаються в навчальних заняттях і в трудовій діяльності. Але головне полягає в тому, що відмінності за темпераментами - це розходження не за рівнем можливості психіки, а по своєрідності її проявів.

Встановлено відсутність залежності між рівнем досягнень, тобто кінцевим результатом дій, і особливостями темпераменту, якщо діяльність протікає в умовах, які можна визначити як нормальні. Таким чином, незалежно від ступеня рухливості або реактивності індивіда в нормальній, нестресовій ситуації результати діяльності в принципі будуть однаковими, оскільки рівень досягнень буде залежати головним чином від інших факторів, особливо від рівня мотивації і здібностей. Разом з тим дослідження, що встановлюють цю закономірність, показує, що в залежності від темпераменту змінюється спосіб здійснення самої діяльності.

Висновок

Як показують результати дослідів з несвідомими емоційними стимулами, у людини без участі фокусованої уваги на несвідомому рівні можна виробити тимчасові зв'язки, які фіксуються в довгостроковій пам'яті. Таким чином, для збереження в довгостроковій пам'яті людини тимчасового зв'язку, що виробляється на «несвідомому рівні», обов'язкова участь емоційно-мотиваційного компонента. Мабуть, у випадках включення в механізм тимчасової зв'язку додаткової емоційної активності зі структур лімбічної системи відбувається фіксація слідів сполучуваних неусвідомлюваних зорових стимулів у довгостроковій пам'яті.

Ми віддаємо собі звіт в тому, що свідомість і несвідоме - це дуже складні психічні явища і пояснити можна лише невелику частину їх нервових механізмів. Фізіологічна основа цих явищ набагато складніше, ніж вдається уявити. Але сучасна нейрофізіологічна наука розвиваючись, дозволяє просуватися по шляху природного вивчення свідомості і неусвідомлених психічних явищ.

В даний час є цілком певні підстави вважати, що проблема свідомості і несвідомого може бути піддана експериментальному вивченню фізіологічними методами. Результати безлічі дослідів показують, що неусвідомлювані емоційні стимули на «несвідомому рівні» виробляють тимчасові зв'язки, які фіксуються в довготривалій пам'яті і служать основою для вироблення захисних психічних реакцій, званих «методами психологічного захисту». Існує і пояснення з фізіологічних позицій даного явища, наприклад, як результат дії зворотного гальмівний зв'язку, коли, пов'язані з негативними переживаннями умовні подразники, можуть стати несвідомими.

Залежно від особливостей темпераменту люди розрізняються не кінцевим результатом дій, а способом досягнення результатів. Були проведені дослідження з метою, встановити залежність між способом виконання дій і особливостями темпераменту. У цих дослідженнях розглядався індивідуальний стиль діяльності як шлях до досягнення результатів або спосіб рішення визначеної задачі, обумовленої головним чином типом нервової системи. Результати досліджень переважної більшості авторів, незалежно від особливостей досліджуваних груп і експериментальних ситуацій, у яких вивчався типовий для даних індивідів спосіб виконання дій, показують, що саме тип нервових процесів, впливає на формування визначеного стилю діяльності.

Перед сангвініком варто безупинно ставити нові, по можливості цікаві завдання, що вимагають від нього зосередженості і напруги. Необхідно постійно включати його активну діяльність і систематично заохочувати його зусилля.

Флегматика потрібно втягнути в активну діяльність і зацікавити. Він вимагає до себе систематичної уваги. Його не можна переключати з однієї задачі на іншу.

Відносно меланхоліка неприпустимі не тільки різкість, брутальність, але і просто підвищений тон, іронія. Він вимагає особливої уваги, варто вчасно хвалити його за виявлені успіхи, рішучість і віл. Негативну оцінку варто використовувати як можна обережніше, усіляко пом'якшуючи її негативну дію. Меланхолік - самий чутливий і ранимий тип з ним треба бути гранично м'яким і доброзичливим.

Від темпераменту залежить, яким способом людина реалізує свої дії, але при цьому не залежить їхня змістовна сторона. Темперамент виявляється в особливостях протікання психічних процесів. Впливаючи на швидкість спогаду і міцність запам'ятовування, швидкість розумових операцій, стійкість і переключення уваги.