Смекни!
smekni.com

Зв'язки між типами вищої нервової діяльності та типом темпераменту (стр. 5 из 7)

Загальні поняття про темперамент

Коли говорять про темперамент, то мають на увазі багато психічних відмінностей між людьми - розходження по глибині, інтенсивності, стійкості емоцій, емоційної вразливості, темпу, енергійності дій і інші динамічні, індивідуально-стійкі особливості психічного життя, поведінки та діяльності. Проте темперамент і сьогодні залишається багато в чому спірною і невирішеною проблемою. Однак при всьому різноманітті підходів до проблеми, вчені і практики визнають, що темперамент - біологічний фундамент, на якому формується особистість як соціальна істота.Темперамент відбиває динамічні аспекти поводження, переважно вродженого характеру, тому властивості темпераменту найбільш стійкі і постійні в порівнянні з іншими психічними особливостями людини. Найбільш специфічна особливість темпераменту полягає в тому, що різні властивості темпераменту даної людини не випадково поєднуються один з одним, а закономірно зв'язані між собою, утворюючи певну організацію, структуру, що характеризує 3 темпераменти.Отже, під темпераментом варто розуміти індивідуально своєрідні властивості психіки, що визначають динаміку психічної діяльності людини, які, однаково проявляючись у різноманітній діяльності незалежно від її змісту, цілей, мотивів, залишаються постійними в зрілому віці і у взаємозв'язку характеризують тип темпераменту.

До властивостей темпераменту відносяться індивідуальні особливості, які:

1. Регулюють динаміку психічної діяльності в цілому;

2. Характеризують особливості динаміки окремих психічних процесів;

3. Мають стійкий і постійний характер і зберігаються в розвитку протягом тривалого відрізка часу;

4. Знаходяться в строго закономірний співвідношенні, що характеризує тип темпераменту;

5. Однозначно обумовлені загальним типом нервової системи.

Користуючись визначеними ознаками, можна з достатньою визначеністю відрізнити властивості темпераменту від всіх інших психічних властивостей особистості.

Основні властивості темпераменту

До властивостей темпераменту можна віднести ті відмінні, індивідуальні ознаки людини, які визначають собою динамічні аспекти всіх його видів діяльності, характеризують особливості протікання психічних процесів, мають більш-менш стійкий характер, зберігаються протягом тривалого часу, проявляючись незабаром після народження (після того, як центральна нервова система набуває специфічно людські форми). Вважають, що властивості темпераменту визначаються в основному властивостями нервової системи людини.

Радянський психофізіолог В.М. Русалов, спираючись на нову концепцію властивостей нервової системи, запропонував на її основі більш сучасне трактування властивостей темпераменту. Виходячи з теорії функціональної системи П.К. Анохіна, що включає чотири блоки зберігання, циркулювання і переробки інформації (блок афферентного синтезу, програмування (прийняття рішень), виконання і зворотного зв'язку), Русалов виділив чотири пов'язані з ними властивостями темпераменту, що відповідають за широту або вузькість афферентного синтезу (ступінь напруженості взаємодії організму з середовищем), легкість перемикання з однієї програми поведінки на іншу, швидкість виконання поточної програми поведінки і чутливість до неспівпадання реального результату дії з його акцептором.

Відповідно до цього традиційна психофізіологічна оцінка темпераменту змінюється і замість двох параметрів - активності і чутливості - включає вже чотири компоненти: ергічність (витривалість), пластичність, швидкість і емоційність (чутливість). Всі ці компоненти темпераменту, на думку В.М. Русалова, біологічно і генетично обумовлені. Темперамент залежить від властивостей нервової системи, а вони в свою чергу розуміються як основні характеристики функціональних систем, які забезпечують інтегративну, аналітичну і синтетичну діяльність мозку, всієї нервової системи в цілому.

Психологічна характеристика типів темпераментів визначається наступними основними його властивостями:

· Сетитівність - про цю властивість ми судимо з того, яка найменша сила зовнішніх впливів, необхідна для виникнення якої-небудь психологічної реакції людини, і яка швидкість виникнення цієї реакції.

· Реактивність - про цю властивість судять по тому, який ступінь мимовільності реакцій на зовнішні або внутрішні впливу однакової сили.

· Активність - про цю властивість судять по тому, з яким ступенем активності людина впливає на зовнішній світ і переборює перешкоди при здійсненні цілей. Сюди відносяться цілеспрямованість і наполегливість у досягненні мети, зосередженість уваги в тривалій роботі.

· Співвідношення активності і реактивності - про цю властивість судять по швидкості протікання різних психологічних реакцій і процесів: швидкості рухів, темпу мови, спритності, швидкості запам'ятовування, швидкості розуму.

· Пластичність і ригідність - про цю властивість судять по тому, наскільки легко і гнучко пристосовується людина до зовнішніх впливів або, навпаки, наскільки інертні і відсталих його поведінка, звички, судження.

· Екстраверсія і інтроверсія - про цю властивість судять по тому, від чого переважно залежить реакції і діяльність людини - від зовнішніх вражень, що виникають у даний момент (екстравертированість) або від образів, уявлень і думок, зв'язаних з минулим і майбутнім (інтровертированість).

· Емоційна збудливість - про цю властивість судять по тому, наскільки слабкий вплив необхідно для виникнення емоційної реакції і з якою швидкістю вона виникає.

Співвідношення типів вищої нервової діяльності з властивостями темпераменту

Властивості темпераменту, засновані на певний тип нервової системи, найбільш стійкі і постійні в порівнянні з іншими психічними особливостями людини.

Згідно з ученням І.П.Павлова, індивідуальні особливості поведінки, динаміка протікання психічної діяльності залежать від індивідуальних відмінностей у діяльності нервової системи. Фізіологічну основу темпераменту становить нейродинаміка мозку, тобто нейродинамічні співвідношення кори й підкірки. Нейродинаміка мозку знаходиться у внутрішній взаємодії з системою гуморальних, ендокринних факторів. Ряд дослідників (Ленд, Бєлов, почасти Е. Кречмер та ін) схильні були поставити темперамент у залежність, перш за все від цих останніх. Не підлягає сумніву, що система залоз внутрішньої секреції включається до числа умов, що впливають на темперамент.

Було б неправильно, проте, ізолювати ендокринну систему від нервової і перетворювати її на самостійну основу темпераменту, оскільки сама гуморальна діяльність залоз внутрішньої секреції підпорядковується центральній іннервації. Між системою ендокринної та нервової існує внутрішня взаємодія, в якому провідна роль належить нервовій системі.Для темпераменту істотне значення при цьому, безсумнівно, має збудливість підкоркових центрів, з якими пов'язані особливості моторики, статики і вегетатики. Тонус підкоркових центрів, їх динаміка також впливають на тонус кори, і її готовність до дії. У силу тієї ролі, яку вони відіграють у нейродинаміки мозку, підкіркові центри, безсумнівно, впливають на темперамент. Але знову ж таки абсолютно неправильно було б, емансипуючи підкірку від кори, перетворити першу в самодостатній фактор, у вирішальну основу темпераменту, як це прагнуть зробити в сучасній зарубіжній неврології течії, які визнають вирішальне значення для темпераменту сірої речовини шлуночка і локалізують «ядро» особистості в підкірці, в стовбурових апаратах, в субкортикальних гангліях. Підкірка і кора нерозривно пов'язані один з одним. Не можна тому відривати першого від другого. Вирішальне значення має, в кінцевому рахунку, не динаміка підкірки сама по собі, а динамічне співвідношення підкірки і кори, як це підкреслював І.П.Павлов у своєму вченні про типи нервової системи.Намічені їм типи нервових систем І.П.Павлов пов'язує з темпераментом, зіставляючи чотири групи нервових систем, до яких він прийшов лабораторним шляхом.

Встановлена залежність між типом вищої нервової діяльності й темпераментом представлена в таблиці № 1, № 2.

Таблиця № 1. Темперамент, тип вищої нервової діяльності та динамікаповедінки.

Тип ВНД Особливості нервових процесів Вид темпераменту Особливості зовнішньої поведінки
по силі по врівноваженості по рухливості
Невтримний сильні неврівноважені рухливі холеричний дуже активний
Сильний сильні врівноважені рухливі сангвінічний активний
Спокійний сильні врівноважені малорухливі флегматичний млявий
Слабкий сильні неврівноважені рухливі або малорухливі меланхолічний скутий

Таблиця №2. Залежність темпераменту від особливостей нервової системи.

Тип темпераменту Поєднання особливостей нервової системи
Сангвінік Врівноваженість, сила, рухливість
Холерик Неврівноваженість, сила, рухливість
Меланхолік (неврівноважений) Неврівноваженість, слабкість, рухливість
Меланхолік (слабкий) Неврівноваженість, слабкість, інертність
Меланхолік (інертний) Врівноваженість, слабкість, інертність
Флегматик Врівноваженість, сила, інертність

Темперамент і особистість

Особистість і темперамент пов'язані між собою таким чином, що темперамент виступає в якості загальної основи багатьох інших особистісних властивостей, насамперед характеру. Він, проте, визначає лише динамічні прояви відповідних особистісних властивостей.Від темпераменту залежать такі властивості особистості, як вразливість, емоційність, імпульсивність і тривожність.