Смекни!
smekni.com

Особливості жінок, що зазнали сексуального насилля (стр. 11 из 12)

Звичайно в ході ДПДГ-терапії застосовуються серії, що складаються з 24 рухів очей (вперед і назад — 1 рух). Залежно від конкретної реакції клієнта і швидкості переробки травматичного матеріалу серії можуть бути збільшений до 36 рухів, а при виникненні емоційного відреагування — до ще більшого їх числа.

Якщо у клієнтів є проблеми із зором, якщо вони носять контактні лінзи або переживають неприємні відчуття при рухах очей, можна використовувати альтернативні форми стимуляції (постукування по руках або звуки). Психотерапевт ритмічно і з такою ж швидкістю, як при проведенні серій рухів очей, постукує по черзі по руках, які лежать на колінах і обернутими догори долонями. При звуковій стимуляції психотерапевт по черзі клацає пальцями то у коло одного, то у коло іншого вуха.

Для зниження рівня турботи клієнтів перед початком переробки, в час і між сеансами корисно навчити їх техніці «Безпечне місце». Особі пропонують пригадати ситуацію, де вона відчувала себе спокійно, в цілковитій безпеці. При цьому важливо зосередитися на образі безпечного місця, відчути виникаючі при цьому позитивні емоції і приємні фізичні відчуття. Психотерапевт використовує інструкції суггестій, щоб підсилити відчуття комфорту і душевного спокою. Крім того, позитивна реакція клієнта може бути посилена, якщо на фоні занурення в приємні спогади він зробить від 4 до 6 серій рухів очей. Можна запропонувати клієнту назвати ключові слова, відповідні до образу безпечного місця (дерева, озеро, запах лісу, спокій і т.п.), і повторювати їх про себе, сполучаючи з відповідними їм картинами, звуками і відчуттями. При цьому наголошується відчуття повної безпеки, яке підкріплюється психотерапевтом додатковими суггестіями і проведенням 4—6 серій рухів очей. В подальшому при необхідності понизити емоційну напругу клієнт може самостійно повернутися в уяві в це безпечне місце.

Сильні негативні емоції, які іноді виникають в ході сеансу ДПДГ, також можуть зажадати для клієнта відпочинку і посилення відчуття безпеки, що досягається його зверненням до приємних і заспокійливих подій минулого.

На стадії підготовки клієнту пояснюють, що під час сеансу він контролюватиме те, що все відбувається і у будь-який момент зможе зупинити процедуру, підвівши руку або подавши інший умовний сигнал психотерапевту. Встановлення сигналу «стоп» служить додатковим чинником безпеки клієнта. Фактично дві перші стадії відносяться лише до першого сеансу ДПДГ. Надалі психотерапевт починає кожний сеанс з оцінки стану клієнта і аналізу досягнутих результатів, а потім переходить відразу до третьої стадії.

3. Визначення предмету дії. На цій стадії психотерапевт визначає мету дії. Як указувалося вище, при ПТСР спочатку це будуть реальні травмуючі події (сцени насильства), потім переробці піддаються нав'язливі думки і інші негативні спогади, кошмарні сновидіння, будь-які чинники, оживляючі хворобливі переживання минулого.

Після ідентифікації пов'язаного з травмою конкретного спогаду жертві пропонують вибрати образ, який краще всього відповідає йому (відображає найнеприємнішу частину події, що відбулася). Потім виявляються знижуючі самооцінку переконання з приводу травмуючого інциденту. Клієнта просять висловити ті неприємні, хворобливі уявлення про себе, які в даний час відповідають що зберігається в пам'яті інформації про психічну травму. Виказувати це негативне переконання про себе клієнт повинен в теперішньому часі, з використанням займенника «я». Приклади негативних самоуявлень: «Я не заслуговую пошани»; «Я не можу довіряти самому собі»; «Я робив щось погане»; «Я заслуговую на смерть»; «Я нікчемність» і т.п.

Наступний крок — визначення бажаного позитивного самоуявлення, тобто більш доречного, конструктивного уявлення, яке хотів би мати клієнт зараз, коли він згадує про травмуючу ситуацію. Наприклад: «Я заслуговую пошани»; «Я можу довіряти самому собі»; «Я контролюю себе»; «Я зробив краще, що міг»; «Я можу справитися з цим» і т.п.

Позитивне уявлення пізніше використовується для заміни негативного уявлення на п'ятій стадії — інсталяції. Введення позитивного самоуявлення стимулює когнітивне переоцінення клієнтом травмуючих подій і полегшує формування більш адекватного до них відношення. На третій стадії позитивне самоуявлення оцінюється по семибалльній шкалі відповідності уявлень (ШСП), де 1 бал — повна невідповідність, а 7 балів — повна відповідність істинному уявленню про себе. Клієнт дає оцінку, не спираючись на логічні побудови, виходячи з інтуїтивного відчуття того, наскільки далеко позитивне самоуявлення від його сьогоднішнього погляду на пережите. Якщо ця оцінка не вище за 1 бал по ШСП, психотерапевт повинен зважити, наскільки реалістичні побажання клієнта, і разом з ним уточнити або змінити позитивне самоуявлення.

На наступному кроці клієнт визначає негативні емоції, які виникають у нього при зосередженні на картині травмуючої події і повторенні слів, відповідних негативному уявленню. Після того, як ці емоції названі, психотерапевт пропонує йому оцінити рівень турботи, заподіюваної спогадами, по шкалі суб'єктивної турботи (ШСБ), де 0 — стан повного спокою, а 10 — максимальна турбота (найгірше з того, що тільки можна представити). На цьому ж етапі визначаються локалізація і інтенсивність дискомфортних тілесних відчуттів, супутніх зануренню клієнта в травмуючі спогади. Надалі зміна відчуттів в тілі буде одним з важливих індикаторів переробки травматичного матеріалу.

4. Десенсибілізация. Стадія зосереджена на зниженні негативних емоцій клієнта при його зверненні до спогаду про травму до 0—1 бала по ШСБ. При проведенні десенсибілізації йому пропонують пригадати картину події. Далі психотерапевт просить його стежити очима за рухами пальців, одночасно утримуючи образ, що відображає найнеприємнішу частину спогаду, вимовляючи про себе негативне самоуявлення («Я погана людина» і т.п.) і відзначаючи відчуття, які виникають в тілі. Якщо клієнт зазнає труднощі з візуалізацією травмуючого епізоду, він може просто про нього думати в ході виконання рухів очей. Після кожної серії клієнту говорять: «А зараз відпочивайте. Зробіть вдих і видих. Хай все йде, як йде (забудьте про це.)». Потім питають: «Що відбувається зараз?» або «Що ви відчуваєте в тілі? Що приходить в голову?» Важливо, щоб клієнт повідомляв про зміни зорових образів, звуків, думок, емоцій і фізичних відчуттів, які є індикатором переробки дисфункціонального матеріалу, що відбувається. У ряді випадків зосередження клієнта на травмуючій події в ході серій рухів очей, які чергують з відпочинком, що повторюються, приводить до зниження емоційного і фізичного дискомфорту, а спогади поступово втрачають колишній хворобливий характер. Психотерапевт контролює ефекти переробки травмуючого матеріалу, час від часу задаючи питання: «На скільки балів Шкали турботи ви оцінюєте свій стан зараз?» Необхідно добиватися зниження рівня турботи по ШСБ до 0— 1 бала.

Нерідко в процесі роботи спостерігається короткочасне посилення негативних емоцій і відчуттів або наступає відреагування. У разі відреагування ЖСН як би наново переживає ситуацію психічної травми, випробовуючи при цьому колишні думки, емоції і відчуття. При ДПДГ, на відміну від гіпнозу, не відбувається повного занурення в спомин, оскільки клієнт зберігає подвійне фокусування — і на усвідомленні минулого, і на відчутті безпеки в теперішньому часі. Початок відреагування припускає збільшення кількості безперервних рухів очей до 36 і більше, щоб по можливості завершити його в ході однієї серії. Часто це вдається, оскільки відреагування в ході сеансу ДПДГ відбувається в 4—5 разів швидше, ніж в трансі, а клієнт при цьому перескакує від одного ключового моменту події до іншого. Після завершення відреагування подальша робота продовжується в звичайному ключі.

Можливий інший варіант, коли після двох підряд серій рухів очей клієнт не відзначає ніяких змін в своєму емоційному стані, образах, думках і відчуттях. Перше, що необхідно робити у такому разі, — змінити напрям рухів очей. Відсутність нових змін після спроб використовування двох або трьох різних напрямів рухів свідчить про заблоковану переробку, що вимагає застосування додаткових стратегій.

У випадках, коли при зверненні до травмуючого епізоду у клієнта виникають нові негативні ідеї і уявлення, перед початком чергової серії йому пропонують зосередитися на цих негативних думках і пов'язаних з ними відчуттях в тілі, після чого серії рухів очей слід повторювати до нейтралізації цих думок і відчуттів. Якщо клієнт починає виказувати більш адаптивні думки про пережите, їх слід закріпити в свідомості, запропонувавши зосередитися на позитивних думках під час подальших серій, а потім знову повернутися до первинної мети (спогад про травму, негативне самоуявлення, дискомфортні відчуття і емоції).

В ході переробки основного травматичного матеріалу на фоні чергової серії рухів очей в свідомості клієнта можуть спливати додаткові спогади, асоціативно пов'язані з психічною травмою. Такі спогади є об'єктом фокусування для проведення наступної серії. Якщо одночасно виникає декілька спогадів, клієнту пропонують зосередитися на самому турбуючому з них. Нерідкі випадки, коли клієнти з ПТСР пред'являють всі нові і нові спогади, які послідовно виникають у них під час кожної серії рухів очей. Для того, щоб десенсибілізація відбувалася успішно, необхідно піддавати переробці весь асоціативний матеріал (епізоди бойових дій або сцени насильства; негативні спогади, безпосередньо не пов'язані з цим; окремі звуки або відчуття в тілі і т.п.), який може стати доступним усвідомленню при роботі з конкретною, вибраною як мета травмуючою подією.