Смекни!
smekni.com

Транзактний аналіз Е.Берна (стр. 2 из 5)

4. Іноді, якщо це необхідно, краще про себе злічити до десяти, щоб дати Дорослому час на обробку даних, що поступають, на розрізнення вимог реаль-ності і реакцій Батька і Дитяти.

5. Якщо сумніваєшся, утримайся. Ніхто не засудить вас за те, чого ви не говорили.

6. Розробіть власну систему цінностей. Без етичної опори неможливо ухвалювати рішення.

Позитивне Дитя – переважає інтерес до життя, радість, інтуїція, пошук задоволень. Згідлива, легко виховувана, така, що адаптується дитина.

Важке Дитя – переважають імпульсні, егоцентричні, опозиційні, бунтівні прояви в поведінці. Характерна залежність, лякливість і боязлива, дезадаптація. Оскільки діти народжуються, не маючи внутрішнього цензора, їх перші хворобливі докори совісті є результатом транзакцій Батько-Дитина.

Як пише Т. Харріс: Людина, чиє неблагополучне Дитя постійно активно, нездібний на транзакції, що пов'язують його з реальністю, оскільки він весь час стурбований незавершеними справами у минулому. Він не може з вдячністю прийняти комплімент, бо вважає за його незаслужений і такий, що містить приховану насмішку. Він постійно прагне ранити в недоторканності ту установку, яка виникла в дитинстві. Людина, що дозволяє реагувати своєму Дитя, насправді як би говорить: "Подивитеся на мене, я не в порядку".

Той, хто дозволяє Батьку вступити в діалог, насправді говорить: "Подивитеся на себе, ви не в порядку (і я від цього відчуваю себе краще)". Обидва маневри є виразом неблагополуччя, і обидва вони сприяють твердженню в безвихідності.

Кожен стан по-своєму відноситься до часу. Дитячий стан час не цінує. Батьківський стан живе у минулому. Дорослий стан уміє цінувати час.

Виділяються два варіанти структуризації часу: годинне і цільове.

При годинній структуризації людина живе за розкладом, виходячи з витрат часу. Найбільш дисципліновані люди щодня по годиннику розписують свій день.

При цільовій структуризації часу люди діють відповідно до поставлених цілей, не обертаючи уваги на тимчасові витрати. Такі люди досягають основних своїх цілей. Часто вони визнають себе важливими персонами і ламають тимчасові графіки інших людей.

Життєва енергія, рушійна прогрес усередині особи і між поколіннями людей, отримала назву фасис.

Катексис – прийняте поняття, що позначає перехід психічної енергії, фасиса, з однієї частини особи в іншу. Тільки фасис в результаті негативних емоцій швидко витрачається і вимагає нового наповнення. А значить, і нових негативних емоцій. Такі люди шукають можливості розгніватися або образитися.

Патологія ЕГО-стану Дорослий може бути результатом браку адекватної інформації. Зазвичай вся проблема в контамінації. Цей термін використовується, щоб пояснити проникнення одного ЕГО-стану в інше. Людина приймає Батька або Дитину за Дорослого. Патологія в ТА детально розглянута Т. Харріс в книзі «Я-ок, Ти-ок».

3.Аналіз дій

Всяка взаємодія має соціальний і психологічний рівні. У явній взаємодії ці рівні збігаються, в прихованому – не збігаються.

Всі взаємодії з самим собою, між двома, а також великою кількістю людей можна описати шістьма варіантами або типами взаємодій:

- відхід в себе;

- процедура (серія простих, додаткових Дорослих взаємодій, направлених на отримання передбачуваного або передбаченого результату);

- операція (серія простих, додаткових комунікацій із заздалегідь відомими цілями, де задіяні не тільки Дорослі стани);

- ритуали (стереотипна серія простих, додаткових, заданих зовнішніми обставинами і контрольованих Батьківськими станами взаємодій, знак взаємного визнання);

- розвага, або проведення часу (серія простих додаткових взаємодій, згрупованих навколо однієї теми з метою структуризації певного інтервалу часу. Людина, початківець те або інша розвага, розраховує на підтримку цікавих для нього співбесідників. Коли ж хтось один в групі починає суперечити що влаштовує інших розвазі, то його обов'язково не приймуть в інші форми взаємодії);

- близькість (це вільний від ігор, щирий обмін відчуттями, без експлуатації, що виключає витягання вигоди).

Всі три стани «Я» насторожено відносяться до близькості. Батьківський стан боїться бути скомпрометованим близькістю, вважає, ніби близькість розцінюється такими, що оточують як прояв слабкості. Воно допускає близькість тільки у приватному житті. Дорослий розуміє, що близькість – це такий стан, в якому людина особливо незахищена і яким легко зловжити зловмисникові. Дитячий стан боїться розплати за близькість.

Близькості нелегко дати визначення, проте можна вказати ряд умов, що сприяють її виникненню: виключення ігор, розкріпачення Дорослого, проходження установці "Я — о'кей, ви — о'кей". (Т. Харріс).

Можливо, тому в нашому житті так мало близькості. А для того, щоб уникнути небезпеки близькості і нестерпної нудьги, люди і заповнюють іграми найцікавіший годинник життя.

4. Аналіз неусвідомлюваних планів життя, або життєвих сценаріїв

Неусвідомлюваний план життя отримав назву життєвого сценарію.

Формула закладки сценарію:

Сценарій дорівнює сценарним заборонам плюс сценарним розпорядженням і рішенням, які приймає по їх приводу дитина. Розпорядження повідомляють дитину, що він повинен робити, заборони – від чого він повинен утриматися. Виконання розпоряджень винагороджується, порушення заборон карається. Ця «сімейна програма модифікації поведінки» допомагає батькам контролювати дії своїх дітей.

Заборони + Розпорядження > Рішення = Сценарій

(що не робити) (що робити) (дитина приймає одну (один з 6-ти по Берну) з 4-х позицій «+» «-»)

Відповідно, виходячи з сценарію, людина вибирає ігри, в які гратиме.

Пророцтва, що самі реалізуються, – це один з варіантів конструювання майбутнього. Їх закріпленням і контролем реалізації може служити щоденник майбутнього, коли клієнт записує в щоденнику ті події, які повинні відбутися.

Автономні рішенням є самостійні рішення, ухвалення Дорослим станом за наслідками аналізу інформації, наявної у всіх трьох станах особи людини. Чим більше автономних рішень, тим більше людина вільна від свого сценарію.

Звичайна поведінка в буденному житті може визначатися здоровим глуздом або автономним рішенням. А ухвалення відповідальних рішень або поведінка в стресовій ситуації визначається сценаріями. І багато людей проживають життя, одурюючи мир і самих себе.

Сценарії ґрунтуються на заборонах і розпорядженнях.

Розпорядження

У книзі Яна Стюарта і Вен Джойнс «Життєвий сценарій», розглядаються директиви, які психолог Тейбі Кейлер виявив, спостерігаючи поведінкові реакцій, незмінно демонстровані людьми відразу перед тим, як включитися в якусь сценарну поведінку.

Кейлер і його колеги склали список з п’яти таких посекундно розписаних поведінкових послідовностей, які вони назвали директивними («драйверами», «тим, що веде»).

П'ять директив виявилися також особливим чином пов'язані з шістьма схемами розвитку сценарію. Спостерігаючи директивні стереотипи поведінки людини, можна з упевненістю передбачити, по якій схемі розвиватиметься його сценарій.

Відомо п'ять директив:

Будь досконалим/досконалою

Подобайся іншим

Наполегливо намагайся

Будь сильним/сильною

Поспішай

У житті вони можуть складатися з вказівок про те, що потрібно робити або не робити, а також думок про людей і мир в цілому. Ось декілька типових розпоряджень:

"Поводься пристойно!"

"Не вередуй!"

"Будь хорошою дівчинкою!"

"Багато працюй!"

"Ти маєш бути кращим в класі!"

"Брехати негарно!"

"Не винось сміття з хати!"

Кожна з них дає про себе знати певною сукупністю слів, інтонацій, жестів, положення тіла і виразу обличчя. Я. Стюарт і В. Джойнс детально описують як, і по яких конкретно діям, можна навчитися розпізнавати ці директиви.

Таким чином, уміючи розпізнавати п’ять форм директивної поведінки, за короткий час можна багато дізнатися про людину. Від кожної директиви є протиотрута, яка називається дозволом. Якщо вам повезло з батьками, деякі з цих дозволів ви отримали від них. Якщо немає, то можна дати їх собі самі.

Директива

Дозвіл

Будь досконалим/досконалою

Будь собою, ти і так непоганий

Подобайся іншим

Подобайся собі

Будь сильним/сильною

Будь відкритий і висловлюй свої бажання

Наполегливо намагайся

Зроби

Поспішай

Не поспішай

Кожного разу, коли ви свідомо зупиняєте свою директивну поведінку і поводитеся незалежно від директиви, ви невербально затверджуєте відповідний дозвіл.

Слідуючи директиві, людина вважає, що «Я ОК до тих пір, поки я… досконалий, подобаюся іншим і так далі». До тих пір, поки я слухаюся ув’язненого в директиві контрсценарної вказівки, я вважаю, що мені не потрібно слухатися заборони. Буває, проте, і так, що я не в силах діяти згідно директиві. Мені не вдається бути досконалим, подобатися іншим і так далі в тій мірі, яка б задовольнила мого Батька. А з цього, згідно моїм сценарним переконанням, витікає, що я повинен слухатися заборони.

В результаті людина починає переживати негативні почуття, оскільки стикається з раннім рішенням, прийнятим у зв'язку з даною забороною. Проробляючи ці кроки, він кожного разу відтворює свій сценарій в мініатюрі. Тим самим, підкріплюючи його.

Тейбі Кейлер представив цей процес у формі моделі, яку він назвав мінісценарієм.

1. ДИРЕКТИВА (Я + якщо) Ніяких відчуттів

2. СТУПОР (Я-ти + ) Типові форми здирства:

Відчуття провини, образи, неспокою, спантеличеної, збентеження, сконфуження

3. ЗВИНУВАЧЕННЯ (Я + ти) Типові форми здирства:

Відчуття засудження, торжества, захопленості, уїдливості, бездоганності, люті

4. ВІДЧАЙ (Я-ТИ) Типові форми здирства: