Смекни!
smekni.com

Транзактний аналіз Е.Берна (стр. 4 из 5)

Сесія 3–4. Дається завдання пригадати улюблену казку в дитинстві до 5 років. І улюблених героїв з історії взагалі.

Також, необхідно починаючи від першого кохання, перерахувати все подальші стосунки.

- чому розлучалися, причини

- як протікали стосунки

Даються завдання до наступних відвідин.

Сесія 5

Задаються питання про те, як:

- протікала вагітність мами

- що читалося під час вагітності

- як відбувалися пологи

- годування

- відчуття мами

- деталі

- події

Все, що зв'язаний з моменту зачаття і після пологів.

Сесія 6. Аналіз сценарію

Сесія 7. Я записуюся в терапевтичну групу. Для цього існує окремий контракт з регламентом. І також формулюється мета моїх групових відвідин, яка оповіститься в групі. Групова терапія триває 2 години. Береться зобов'язання (принаймні, це бажано виконувати) відвідувати її не менше на півроку. При пропуску місце в групі оплачується. Всього в групі близько 6 людина.

Спочатку всі представилися і розповіли про мету, з якою вони тут, можна ставити питання. Атмосфера легка, приємна. Лідер допомагає, але втручається рідко, в основному мовчить, спостерігає.

Потім потрібно розповісти про свою проблему, всі висловлюють свою думку, свої реакції. Є заняття, які присвячуються кому-небудь одному, але зачіпає і допомагає всім, всі міркують про його проблему, питають, дають поради, роблять виводи. Людина відчуває себе значущою, його розуміють. Мовиться про свої Станах Я. Сценарних заборонах. Відчуття потрібно висловлювати відразу. Прямо. Чого я хочу від групи, що вирішити.

Сесії 8–10. Наступні відвідини групи: всі організаційні питання вирішуються і обговорюються на групі. Після групової сесії відчувається великий енергетичний заряд, взаємне розуміння, починаю розуміти, чому це вважається за найефективніше з терапій. У групі тебе спостерігають відразу декілька людина, і людина може спостерігати інших, бачити їх щирість, порівнювати свої проблеми, аналізує, йде постійна інтелектуальна і особливо емоційна робота, переживається безліч відчуттів. Розігруються сцени з життя. Перенесення в минуле. Психодрама. Робота зі своїми Станами Батько, Дитина, Доросла і з цими Станами вже реальних своїх батьків.

Сесії 11–12. Якщо людина припиняє роботу в групі, про це рішення має бути оповіщено за два заняття. У останній день на групі, кожен учасник говорить про свої думки і відчуття на аресу того, що йде з групи. Робиться акцент на тому, що все повинно бути щиро. Не можна втаювати відчуття, все мовиться відкрито.

Підводячи підсумки відвідин терапії по ТА, в цілому складається позитивне і надійне відчуття. Багато привертає контракт, якою є гарантією. У ТА також ставляться конкретні цілі, є чітка структура дій. Клієнт зобов'язаний читати літературу ТА, говорить з терапевтом на одній мові.

Взагалі, коли є чітка структура лікування, що розуміється і приймається, видно напрям і ясно, як до нього йти – клієнт починає довіряти і допомагати терапевтові, бере участь в процесі, – він не пацієнт, він рівний учасник терапії.

4. Система суспільства як гра

Сценарій є неусвідомлений план нашого життя. Велику частину свого життя ми живемо усвідомлено, проте генеральний проект може не усвідомлюватися. Наприклад, чому мені потрібно народитися, потім йти в школу, потім в інститут, потім працювати і створювати сім'ю, заводити дітей, а врешті-решт старіти і вмирати? Чому такий порядок, а не інший?

Існує одна гра, в яку грають всі без виключення, і хто не хоче грати, автоматично виключається. Це гра в систему. Власне вона об'єднує всі ігри і сценарії в один організм.

Передаючись з покоління в покоління, це програма одна на всіх. Чіткі правила, виправдані заходи забезпечення, виконання всіма. Система настільки володіє жорсткою прихильністю до кожного, що навіть в часи, коли якась частина суспільства повстає (і це називається революцією, наприклад) і все міняє, через якийсь час в нових умовах починає існувати все поверсі страшна система.

Полягає вона в наступному, основні аспекти: сім'я, робота, дозвілля.

1. Сім'я:

Клод Штайнер і Ходжі Вікофф пишуть, що дві основні перешкоди, які стоять на шляху до досягнення задовольняючих стосунків між людинаом і жінкою, полягають в тому, що, по-перше, людина і жінка не в змозі побудувати близькі любовні стосунки один з одним і, по-друге, людина і жінка часто не уміють побудувати рівні стосунки у сфері спільної діяльності.

Структурний аналіз чоловічої ролі: людинаів примушують відповідати певному сценарію. От їх потрібно розвинути свого Дорослого: вони повинні поводитися логічно, добре встигати в точних науках, уміти мислити логічно. Їм не рекомендується розвивати свого Дбайливого Батька – вчитися піклуватися про інших або самому собі.

Структурний аналіз жіночої ролі: жінку програмують бути доповнюючою другою половиною людини. Розвивати Дбайливого Батька і Маленького Професора (інтуїція). Зате від жінки ніхто не чекає, що у неї буде сильний Дорослий. Загальна ідея жіночого сценарію – безпорадність.

Одним з хворобливих наслідків поролевої соціалізації – те, що вона створює «пропуски» в осіб, які обмежують її потенціал, не даючи людині можливість стати цілісним.

З вказаної причини багато чоловіків і жінок відчувають себе неповноцінними, коли у них немає партнера протилежної підлоги, тому прагнуть доповнити себе до цілого за допомогою іншої людини. Окрім відчуття неповноцінності вони також відчувають, що вони «не в порядку», тому що ні з ким не полягають в близьких стосунках. Як два фрагменти пазлу або дві половинки цілого, чоловіки і жінки часто прагнуть знайти когось, щоб заповнити внутрішню порожнечу і компенсувати свої недоліки.

Тому, як тільки вони знаходять когось хоч трохи відповідного на роль «компенсатора», то стрімголов мчать назустріч заздалегідь визначеним стосункам залежності.

Найпоширеніша гра в сім'ях – це «Трикутник порятунку»: Переслідувач, Рятівник і Жертва. Причому людина, дружина і діти в нім можуть постійно мінятися ролями.

Віддаючи і ділячись, людина тим самим природно проявляє свої кращі відчуття, а не слід суспільно запрограмованим ритуалам.

Близькість стає можливою, коли відсутність страху дозволяє якнайповніше сприймати світ, коли краса може бути побачена незалежно від практичної користі, коли прагнення до власності стає непотрібним унаслідок реальності володіння.

Корабель, що не має мети, носиться по хвилях без керма і без вітрил; у бурю, він тріщить по всіх швах, а в штиль він нерухомий. Він весь у владі стихії. Багато сімей схожі на такий корабель. Вони тримаються на плаву, але не мають мети. Ухвалюючи рішення, вони головним чином керуються принципом: "А як поступають інші?" Вони наслідують своєму колу в одязі, господарюванні, вихованні дітей, в системі цінностей і образі думок. "Раз всі так роблять, означає так і треба" — ось їх життєвий стандарт. Якщо "всі" купують певну модель розкішної автомашини, то і вони зроблять цю покупку, хоча вона і не по засобах. У них немає власної незалежної системи цінностей, заснованої на реаліях їх життя, і тому справа для них часто кінчається розчаруванням і боргами.

У соціальній психології це називається Ефект «Фургон з оркестром» - один з прийомів маніпуляції свідомістю, при якій використовують прагнення людини поступати «як все».

Взаємини в багатьох парах є складним переплетенням ігор, оскільки роздратування, що накопичилися, і відчай породили витончені варіанти сценаріїв, що повторюються, "Скандал", "Все через тебе", "Як тобі не соромно", "Ти як твій тато" і "Коли б не ти, я б міг..."

2. Робота:

Безпорадність громадян – вимога авторитарного суспільства, тому сім'я і позбавляє дитину сили і самостійності, роблячи його дисциплінованим і слухняним.

Очікування батьків щодо дітей сконцентровані на шкільній успішності, тобто на підготовці нової робочої сили для ринку праці, тому вони не вимагають від дітей нічого, окрім дисципліни і гарних оцінок, які відбирають майже всю енергію дітей. Батьки готують нових працівників, яких експлуатуватимуть індустрія і комерція.

Культ інтелектуальної праці як престижного, і фізичного як другосортного - Соціальна стратифікація, замкнутий соціальний організм.

Головне, що засвоюють діти в результаті такого виховання, - це три ролі трикутника порятунку: Рятівник, Переслідувач і Жертва. Засвоєння цих ролей готує їх до участі у владній ієрархії, де кожна людина по положенню вища за когось одного і нижча за когось іншого.

Трикутник Порятунку не припускає рівності між людьми: у нім вони можуть бути тільки вище або нижче за один одного. Ми неначе живемо на сходах, де одні люди йдуть вгору по наших головах, а ми самі деремося вгору ще по чиїх-небудь головах.

Райх ясно вказав, як структура суспільства відбивається в структурі характерів її окремих членів (проникливість, яка прояснила ірраціональні аспекти політики).

3. Дозвілля.

Любов, відпочинок, захоплення, хобі. Навіть це строго регламентовано, як нас навчили так ми це і робимо. Запрограмованість всього, навіть щастя (по Берну Впорядкування часу).

Як пише Берн: впорядковування часу – це об'єктивний термін для позначення екзистенціональних проблем, пов'язаних з питанням: що робити після того, як ви сказали «Здрастуйте».


Висновок

Висновок я хочу представити як зведення загальних практичних виводів, що відображають всі переваги Транзактного Аналізу, його ефективність і працездатність.

Мета, яку переслідує транзактна терапія:

1. Вихід на позицію «Я – ОК, Ви – ОК»

2. Активація Дорослого стану для керівництва своїм життям

3. Усунення Неблагополучного Дитяти в людині

4. Розвиток найголовніших якостей Усвідомленості, Спонтанності, Близькості

5. Відмова від Сценаріїв і Ігор

6. Автономність особи – відчуття і думки «тут і тепер»

7. Уникнення всіх ролей трикутника Рятівник, Жертва, Переслідувач