Смекни!
smekni.com

Транзактний аналіз Е.Берна (стр. 3 из 5)

Відчуття нікчемності, непотрібності, безнадійності, загнаності в кут, «ніхто мене не любить», «все марно»

Виконуючи директиву людина не випробовує ніяких емоцій. Його дитина, що Пристосовується, вважає, що поки він керується директивою, він ОК.

Якщо людина не задовольняє умовам Окейності, які висуває його внутрішній Батько, – внутрішньо він судить себе: «Мені не вдалося бути досконалим. Означає я не - ОК». В термінах мінісценарію цю заборону, яку він чує, переходячи від директиви в позицію 2, називається ступором. При переході з директиви в стопор людина міняє життєву позицію. Він переходить від директивного «Я ОК, якщо» до «Я не - ОК, ти ОК».

Допустимо, в дитинстві людина вирішила, що за не - Окейні події зручніше винити інших, а не себе. В цьому випадку людина може швидко перейти в третю позицію мінісценарію, позицію звинувачення.

Якщо життєвий досвід в ранньому дитинстві привів людину до виводу, що «Я не - ОК, і ти теж», в ході мінісценарію я можу перейти в життєву позицію Я-Т-. В цьому випадку я опиняюся в четвертій позиції мінісценарію – позиції відчаю. Я можу потрапити в неї прямо з позиції 2 або в обхід, через позицію 3.

Теорія мінісценарію не припускає якоїсь певної послідовності кроків при переміщенні з однієї позиції в іншу. Кожна людина має свою власну, типову для нього схему такого переміщення.

Заборони

Психотерапевти Боб і Мері Гулдінг звернули увагу, що в основі ранніх негативних рішень у різних людей знов і знов виявляються дванадцять заборонних тим.

12 батьківських заборон (з частинкою НЕ):

- не будь

- не роби

- не рости

- не будь дитиною

- не будь самим собою

- не будь значущим (не висовуйся)

- не належ (не зв'язуйся)

- не будь близьким

- не досягай успіху

- не думай

- не відчувай

- не будь здоровим

Сценарій є результатом компульсивного повторення – люди прагнуть знову і знову пережити нещасливі події свого дитинства.

Типи сценаріїв: Переможці, Непереможці, Невдахи. (Е. Берн)

Різновиди сценаріїв:

- сценарій «Ніколи» (міф про Тантал)

- сценарій «Завжди» (міф про Арахне)

- сценарій «До тих пір, поки» і «Перш ніж» (міф про Язоне)

- сценарій «Після» (міф про Дамокла)

- сценарій «Знову і знову» (міф про Сізіфа)

- сценарій «Рай в небесах» (історія Філемона і Бавкиди)

Клод Штайнер в своїй книзі «Сценарії життя людей. Школа Еріка Берна», виділяє три основні життєві сценарії і звільнення від них:

- «Без любові» (депресія) – потрібно уміти приймати і віддавати погладжування

- «Без розуму» (божевілля) - потрібно пізнавати мир уникати ігнорування і помилкової інформації.

- «Без радості» (пристрасть до наркотичних речовин) - потрібно знайти втрачений контакт з власним тілом, навчитися отримувати природне задоволення.

Феноменом ігнорування є спотворення реальності: знецінення або перебіль-шення інформації/ситуації, пасивна поведінка.

В.В. Макаров наводить багато прикладів ігор і сценаріїв, установок властивих саме Росії. Докладний опис цих аспектів описаний в його книзі «Ігри, в які грають… у Росії. Психологічні ігри нової Росії». Це такі ігри як: «Ігри міських вулиць», «Приходите завтра», «Я припиняю у будь-який момент», Ігри «Жебраків», «Ігри маленьких дітей».

5. Аналіз психологічних ігор

Йохан Хейзінга в своїй книзі "Homo Ludens" пише: "одна стара думка свідчить, що якщо проаналізувати будь-яку людську діяльність до самих меж нашого пізнання, вона покажеться не більше ніж грою".

У ТА грою називається послідовність дій, часто завчених, на перший погляд очевидних, але з прихованою мотивацією. Дві найважливіші ознаки гри:

- приховані мотиви

- наявність виграшу

Головне, що відрізняє гри від інших видів людської діяльності, - це не брехливість емоцій, а то, що їх прояв підкоряється правилам.

Хейзінга пише, що у кожної гри свої правила, варто порушити правила, і вся будівля гри негайно ж рушиться. Свисток спортивного судді.

В світі високої серйозності шулерам, шахраям і лицемірам завжди діставалося менше, ніж тим, хто порушував гру: віровідступникам, єретикам, неофітам, в'язням совісті.

Антитезиси – зовнішнє звільнення від гри. Цим звільненням є уникнення брехні.

У Т. Харріса - всі ігри ведуть походження від простий дитячої гри "Моє краще, ніж твоє", "У мене краще", яку легко спостерігати в будь-якій групі чотирилітніх дітей.

Тоді, як і тепер, ця гра заводилася ради швидкоплинної миті вивільнення з-під гніту неблагополуччя.

Формула гри:

Схема 1

Слабкість > Пастка > Відповідь > Удар > Розплата > Винагорода

Схема 2

Переслідувач («я - ок, ви - не ок»)

Жертва Рятівник («я-ок, ви-не ок»)

(«я-не ок, ви-ок»;

«я-не ок, ви-не ок»)

Або: Гачок + Клювання. = Реакція – Перемикання + Збентеження + Розплата

К. Штайнер розглядає гру в «Порятунок» - в це гру грають майже всі («Ігри на все життя). Це трикутник: Рятівник, Переслідувач і Жертва. Дитині з дитинства нав'язують роль Жертви, а ролі Рятівника і Переслідувача він засвоює на прикладі батьків. Ці ролі неминуче міняються, пересуваються.

Більшість сімей програмують хлопчиків і дівчаток по-різному: хлопчиків учать не знати себе і не уміти виразити відчуття любові, а дівчаток – не уміти логічно мислити.

Відмовившись від трьох ролей, люди виявляють у себе нові здібності, про існування яких вони навіть не підозрювали.

Особливий інтерес представляють ігри людини з самим собою. Людина заявляє таким, що оточує або собі, ніби він у будь-який момент припинить або почне. на місце багатокрапки можна поставити те, від чого людина, хай неусвідомлено, не збирається відмовлятися або навпаки те, що він не збирається робити (кинути палити, пити, сісти на дієту або почати вивчати іноземну мову, займатися спортом).

Антитезис в цих ситуаціях: важливо почати без зволікання і відкладання. Потрібно стимулювати людину в спробі здійснення задуманого. І якщо така спроба навіть виявиться невдалою, то людина все ж таки усвідомлює свою проблему. А це означає, що гра з самим собою буде усвідомлена і зруйнована.

На думку Берна, коли в грі суспільна корисність переважує складність її мотивів, коли гра йде на благо всім гравцям – таку гру можна назвати хорошою.

Автономія – вихід з сценарію, досягається при розкритті і відновленні трьох здібностей: до усвідомлення, спонтанності і близькості. За автономну вважаються поведінка, мислення або відчуття, які є реакцією на реальність «тут і тепер». Відхід від гри:

– вирівнювання тіла

- зворотний зв'язок

- відмова від зневаги

транзактний погладжування гра сценарій

3. Звіт про психологічні центри по ТА

Фахівців з ТА в Москві знайти важко. Їх дуже мало. Є багато психологіч-них центрів, де разом з іншими психологами, консультують транзактні ана-літики, здійснюються тренінги по ТА для організацій, але це не комплексний підхід, не ціла серйозна терапія саме по Берну, з методами ТА. Існують інсти-тути по Транзактному Аналізу в Санкт-Петербурзі і Україні (багато фахівців з Санкт-Петербургу часто проводять семінари, тренінги в Москві).

У Москві ж найяскравіше ТА відбитий двома представниками учення Берна. Перший представник – це професор В.В. Макаров завідувач кафедрою психотерапії і медичної психології Російської медичної академії післядипломної освіти. Автор безлічі робіт по ТА.

Другий представник – це психотерапевт, що позиціонує себе як єдиного в Москві фахівця з ТА, що пройшов повне навчання ТА в Англії. І що є сертиікованим міжнародним фахівцем. У Росії всього 6 фахівців – за інформацією з його сайту. Має свій Психологічний кабінет ТА.

Як клієнт я пройшла декілька сесій, зокрема групових.

Психологічний кабінет ТА – як протікає сесія:

Запис бесіди ведеться на диктофон, плюс документально.

Укладають два договори між терапевтом і клієнтом. Перший як цивільно-правовий, другий визначає мету, завдання, поставлені перед терапевтом клієнтом, умови-критерії, по яких визначатиметься чи виконані вони. Також, залежно від мети, визначається кількість сесій (відвідин), яка знадобиться для вирішення проблеми.

У Транзакційної Терапії є також етичний кодекс.

Отже, полягає перший договір на надання послуг – як звичайний цивільно-правовий договір. Де передбачені права і обов'язки клієнта з терапевтом, література, яку повинні читати клієнт і регламент.

Після визначення мети-проблеми терапії, складається контракт, в якому визначається, скільки буде потрібно занять для її вирішення, і по яких критеріях визначатиметься вирішено завдання чи ні. Документально ця мета може просто бути записана в перший цивільно-правовий договір. Все це може бути також обумовлено і усно.

У роботах В.В. Макарова, наприклад, пропонується така схема контракту:

Робота з діаграмою дозволяє визначити область, порівняти її з областю А, звести наклеп умови Переходу і прийняти відповідальність Клієнтові за Рішення зробити ці зміни в своєму житті.

Після визначення проблеми і укладення контракту людина може скласти програму поведінки свого Дорослого за допомогою питання відповідного цій проблемі. Потім, в критичний момент, коли може використовуватися тип поведінки, який людина вирішила змінити, він ставить собі питання. Це питання активізує Дорослого.

Активізація Дорослого ЕГО стану, необхідного для укладення контракту, відбувається при використанні схем, діаграм, графіків. Корисно малювати діаграми на період ухвалення контракту на зміну.

Сесії (відвідини):

Сесія 1. Спочатку ведеться бліц-опитування по головних анкетних питаннях. Питань багато. З'ясовується мета запиту, проблема. Розглядаються розпорядження ЕГО стану по Берну.

Сесія 2. Відповідно до запиту (Як в Сценарному запитальнику Е. Берна).

Як людина бачить себе з метою, що здійснилася, через:

- 10 років

- 20 років

- 30 років

- 40 років

- перед смертю

- після смерті

- що написане на могильній плиті

- хто стояв у ліжка вмираючого, і як все було