Смекни!
smekni.com

Дослідження страхів у дітей (стр. 4 из 6)

Варто знати, що з 12 років кількість страхів повинне скорочуватися. Нормальна дитина до 16-18 років не повинна відчувати подібних страхів.

Наявність страхів в 16-18 років говорить про психологічну незрілість особистості, схильності до депресій. Велика кількість страхів указує на наявність неврозу або фобії.

2. Особливості дослідження дитячих страхів

2.1. Методичні підходи до організації досліджень

Дитячі страхи являють собою ієрархічну структуру різних по природі й інтенсивності страхів, які визначаються особливостями особистості дитини, індивідуальним досвідом, прийнятими в даному соціумі установками, а також загальними для всіх людей віковими й статевими закономірностями. Говорячи про дитячі страхи і їхній прояв, необхідно зрозуміти, що при цьому вважати нормою, а що патологією. У вітчизняній і закордонній психології виділено 29 страхів, які можуть відчувати діти від народження й до досягнення 16-18-літнього віку. Складним «кризовим» періодом є семирічний вік. Причому для дошкільників у цьому віці характерні страхи самітності, смерті, нападу, а для школярів інші, більше дорослі - соціальні: спізнитися в школу, смерті батьків. Про дитячий невроз страху також можна говорити, якщо дитина називає які-небудь інші страхи, чим ті, які характерні по А.І. Захарову для його віку й статі. По-справжньому безстрашної дитини не існує, але іноді страхи настільки сильно вражають його, що він вже не в змозі адекватно сприймати дійсність. І тоді виникає патологія в прояві страхів у дитини [13].

Сучасна психологія ділить 29 страхів на наступні види: нав'язливі страхи, маревні страхи, надцінні страхи.

Нав'язливі страхи до них ставляться: гіпсофобія (страх висоти), клаустрофобія (острах закритих просторів), агорафобія (острах відкритих просторів), ситофобія (острах приймати їжу) і т.д. Нав'язливих дитячих страхів сотні й тисячі; всі, безумовно, перелічити неможливо. Ці страхи дитина відчуває в певних, конкретних ситуаціях, боїться обставин, які можуть їх за собою спричинити.

Маревні страхи - це страхи, причину появи яких знайти просто неможливо. Як, наприклад, пояснити, чому дитина боїться нічного горщика, відмовляється приймати ту або іншу їжу (фрукти, овочі або м'ясо), боїться надягти тапочки або зав'язати шнурки. Маревні страхи часто вказують на серйозні відхилення в психіці дитини, можуть служити початком розвитку аутизма. Дітей з маревними страхами можна зустріти в клініках неврозів і лікарнях, оскільки це найважча форма.

Страхи, пов'язані з деякими ідеями (як говорять, з «ідеями фікс»), називаються надцінними. Спочатку вони відповідають якій-небудь життєвій ситуації, а потім стають настільки значимими, що ні про що інше дитина думати вже не може. До дитячих надцінних страхів ставляться страхи соціальні: острах оточуючих людей, острах відповідати у дошки, заїкуватість.

Дитячі надцінні страхи вважаються по праву найпоширенішими, саме з ними в 90% всіх випадків зіштовхуються практикуючі психологи. На цих страхах діти часто «застряють», і витягти їх із власних фантазій буває часом дуже складно. Найпоширенішим є страх смерті. У чистому вигляді цей страх проявляється в 6-7-літніх дошкільників, а в дітей більше старшого віку проявляється не прямо, а опосередковано, через інші страхи. Дитина розуміє, що смерть от так раптом, зненацька, навряд чи наступить, і боїться залишитися наодинці із загрозливим простором або обставинами, які можуть її спричинити. Адже тоді може трапитися щось несподіване і йому ніхто не зможе допомогти, а виходить, він може вмерти. До опосередкованого дитячого надцінного страху смерті можна віднести: страх темряви (у якій дитяча уява поселяє жахливих відьом, перевертнів і примар), казкових персонажів, а також страх загубитись, нападу, води, вогню, болю й різких звуків [13].