Смекни!
smekni.com

Дослідження страхів у дітей (стр. 6 из 6)

3. М'язова напруга (наприклад, в області обличчя, шиї).

4. Дратівливість.

5. Порушення сну.

Можна припустити, що дитина тривожна, якщо хоча б один із критеріїв, перерахованих вище, постійно проявляється в його поведінці [17].

Опитувальник Г.П. Лаврентьєвій і Т.М. Титаренко застосовується з метою виявлення тривожної дитини в групі однолітків [17].

1. Не може довго працювати, невтомно.

2. Йому важко зосередитися на чомусь.

3. Будь-яке завдання викликає зайве занепокоєння.

4. Під час виконання завдань дуже напружений, скований.

5. Бентежиться частіше інших.

6. Часто говорить про напружені ситуації.

7. Як правило, червоніє в незнайомій ситуації.

8. Скаржиться, що йому сняться страшні сни.

9. Руки в нього звичайно холодні й вологі.

10. У нього нерідко буває розлад травлення.

11. Сильно потіє, коли хвилюється.

12. Має поганий апетит.

13. Спить неспокійно, важко засинає .

14. Полохливий, багато чого викликає в нього страх.

15. Звичайно неспокійний, легко збуджується.

16. Часто не може стримати сліз.

17. Погано переносить очікування.

18. Не любить братися за нове діло.

19. Не впевнений у собі, у своїх силах.

20. Боїться зіткнення із труднощами.

Підсумувати кількість «плюсів», щоб одержати загальний бал тривожності. Висока тривожність - 15 - 20 балів; середня -7 - 14 балів; низька - 1-6 балів.

У дитячому садочку діти часто відчувають страх розлуки з батьками. Необхідно пам'ятати, що у віці двох-трьох років наявність цієї риси припустима і пояснювана. Але якщо дитина і у підготовчій групі постійно плаче при розставанні, не зводить очей з вікна, очікуючи щосекунди появи батьків, на це варто звернути особливу увагу.

Наявність страху розлуки можна визначити за наступними критеріями, відповідно до психологів П.Бейкер і М. Алворд:

1. Повторюване надмірне засмучування, смуток при розставанні.

2. Постійне надмірне занепокоєння про втрату, про те, що дорослому може бути погано.

3. Постійне надмірне занепокоєння, що яка-небудь подія приведе його до розлуки із сім'єю.

4. Постійна відмова йти в дитячий садок.

5. Постійний страх залишитися одному.

6. Постійний страх засипати одному.

7. Постійні нічні кошмари, у яких дитина з кимось розлучається.

8. Постійні скарги на нездужання: головний біль, біль у животі й ін. (діти, що страждають страхом розставання, і справді можуть занедужати, якщо багато думають про те, що їх тривожить).

Якщо хоча б три риси проявлялися в поводженні дитини протягом чотирьох тижнів, то можна припустити, що в дитини дійсно спостерігається цей вид страху [17].

Щоб, зрозуміти дитину, довідатися, чого ж він боїться, які відчуває страхи, необхідно попросити батьків, вихователів, педагогів заповнити бланк опитувальника. Відповіді дорослих прояснять ситуацію, допоможуть простежити сімейну історію. А спостереження за поведінкою дитини підтвердять або спростують припущення. Однак перш ніж робити остаточні висновки, необхідно поспостерігати за дитиною, що викликає побоювання, у різні дні тижня, під час навчання й вільної діяльності (у грі, на вулиці), у спілкуванні з іншими дітьми.

Висновок

Емоційний розвиток дитини - це багатство його почуттів, їхня розмаїтість. Діти радіють, плачуть, відчувають страх, сум, тривогу. Однак у різних дітей різна глибина та інтенсивність емоцій. Ці характеристики залежать від фізіологічних, психологічних і соціальних факторів. У кожному віці спостерігаються так названі нормативні страхи, які з'являються як результат розвитку інтелектуальної сфери та уяви. При сприятливих обставинах життя дитини такі страхи зникають: діти з них «виростають». Але бувають випадки, коли страхи накопичуються, наростаючи як сніжний ком, заважають особистому розвитку дитини й створюють для нього адаптаційні, невротичні й інші проблеми.

Не випадково говорять: людина народжується двічі - перший раз фізично й другий - духовно. Людині необхідно розширювати свої можливості. Для дитини головною перешкодою розвитку можливостей і відповідно джерелом тривоги стає несхвалення його поводження дорослим. У результаті виростає психопатична асоціальна людина, що погано інтегрується в суспільство, ворожа йому.

Нестабільність нашого життя, численні соціальні проблеми, помилки в вихованні дітей в сім'ї та дитячому садочку а також цілий ряд інших факторів – ось причини появи в сучасних дошкільників невротичних відхилень. Попередити їхнє формування можна, використовуючи комплекс продуманих соціальних, психолого-педагогічних і медичних заходів, що мають психопрофілактичну спрямованість і розширюють діапазон впливу вихователя на емоційний розвиток дитини. Але, насамперед, необхідно вчасно діагностувати відхилення в поводженні дитини, його схильність до занепокоєння й страхів, відсутність адекватного психологічного захисту, що несприятливо позначаються на самопочутті дитини, що створюють певні труднощі в його житті. На практиці буває нелегко чітко, однозначно зрозуміти: страждає дитина невротичними відхиленнями або ж поведінковими проблемами які пояснюються недоліками виховання й особливостями характеру. У тих дитячих садках, де є психолог, проводиться певна психолого-діагностична й психотерапевтична робота, що допомагає батькам і вихователям не «наламати дров», не погіршувати стан дитини, що потребує допомоги.

Таким чином, можна зробити наступні висновки:

1. Страх відіграє немаловажну роль у житті дитини, з одного боку, він може вберегти від необдуманих і ризикованих вчинків. З іншого боку - позитивні й стійкі страхи перешкоджають розвитку особистості дитини, сковують творчу енергію, сприяють формуванню непевності й підвищеної тривожності.

2. Страхи неминуче супроводжують розвиток дитини й поява різних емоційних порушень, психологічних проблем пов'язане з рядом несприятливих подій, що відбулися в дитинстві.

3. Профілактика страхів складається, насамперед, у вихованні таких якостей, як оптимізм, впевненість у собі, самостійність. Дитина повинна знати те, що їй потрібно знати за віком, про реальні небезпеки й погрози, і ставитися до цьому адекватно. Існуючі способи зниження й контролю страху ґрунтуються, насамперед, на теорії научіння.

4. Корекція страхів здійснюється за допомогою ігротерапії, сказкотерапії, арт-терапії, індивідуально-групових занять, поліпшення дитячо-батьківських відносин.

5. Малювання використають у корекційних цілях. Малюючи, дитина дає вихід своїм почуттям і переживанням, бажанням і мріям, перебудовує свої відносини в різних ситуаціях і безболісно зустрічається з деякими страхами, неприємними образами, що травмують.

6. Важливість активної корекційної роботи з дитячими страхами обумовлена тим, що сам по собі страх здатний впливати на розвиток різних сфер особистості дитини.

Література:

1. Аллан Фромм «Азбука для родителей или как помочь ребенку в трудной ситуации»,

2. Астапов В. М. Тревожность в детей. 2-е издание. - Спб.: Питер, 2004.- 224 с.

3. Блонский П.П. «Психология младшего школьника» НПО «МОДЭК» 1997 г.

4. Вайзман Н. Реабилитационная педагогика. - Г.: ИНФРА-М, 2002.

5. Жигарькова О. Время тревожных детей // Психологическая газета.- 2001.- №11.- с.6-7.

6. Захаров А.И. «Дневные и ночные страхи в детей» - Изд-во «Союз», Спб., 2000г.

7. Захаров А.И. «Как предупредить отклонения в поведении ребенка» - М., «Просвещение», 1993г.

8. Изард К. «Эмоции человека» - М., 1980г.

9. Китринская У. «Детские страхи и их возникновение»

10. Кузьмина М. «Детский невроз страха»

11. Лебедєва Л. Силуэт человека // Школьный психолог.- 2002.-№47.- с.8-9.

12. Левис Ш., «Ребенок и стресс» -С-П., 1996г.

13. Левы В.Л. Приручение страха. - Г.: Метафора, 2006.- 192с.

14. Литвак М. Если хочешь быть счастливым. Ростова-на^-Дона : Феникс, 1995

15. Лосєва В.К. Рисуем семью: диагностика семейных отношений.- Г.: АПО, 1995

16. Люблинская А.А. «Детская психология» издательство «Просвещение» 1971 г.

17. Лютова Э.К., Монина Г.Б. Шпаргалка для взрослых. Психокоррекционная работа с гиперактивными, агрессивными, тревожными и аутичными детьми.- Г.: Генезис, 2000.- 202с.

18. Макарова Э.Г. «Преодолеть страх или искусство - терапия» - М., «Школа^-Пресс», 1996г

19. Овчарова Р.В. «Практическая психология» - М.,Т.Ц. «Сфера», 1996г.

20. Панфилова М.А. Страхи в домиках. Диагностика страхов у детей и подростков // Школьный психолог.- 1999.- №8.- с.10-12.

21. Пособие из использование восьмицветового теста Люшера / Сост. О.Ф. Дубровская.- Г.: «Когито-Центр», 2001.- 63с.

22. Прихожан А.М. «Тревожность в детей и подростков: Психологическая природа и возрастная динамика» - Москва-Воронеж, 2000г.

23. Тиллих П. Теория культуры. Пер. с англ. - М., 1995.

24. Томас Гордон «Р.Э.Т. Повышение родительской эффективности». - Екатеринбург: Изд-во АРД ЛТД.,1997г.

25. Фрейд А. Теория и практика детского психоанализа. - Г., 1999,- Т. 1.

26. Щербатых Ю. Психология страха: популярная энциклопедия. Г.: Экмо, 2004.-512 с

27. Эмоции, страх, стресс. // Вопросы психологии.- 1989г, -N 4.