Смекни!
smekni.com

Клінична психологія (стр. 7 из 13)

Тема 4

Найбільш розповсюджені психічні захворювання

Психічні хвороби обумовлені патологією головного мозку і виявляються у виді розладів психічної діяльності. До психічних хвороб відносять як грубі розлади відображення реального світу з порушеннями поводження (психози), так і більш легкі зміни психічної діяльності (неврози, психопатії, деякі види афективної патології). Останні будуть розглянуті в наступних главах.

Причини виникнення психічних захворювань бувають внутрішньо обумовлені (ендогенні) і зовні обумовлені (екзогенні). Ендогенні визначаються в основному конститу-ционально-генетическими факторами. До цієї групи відносять шизофренію і маніакально-депресивний психоз (МДП). Екзогенні захворювання обумовлені впливом зовнішнього середовища. До них відносяться органічні поразки головного мозку різного генеза (наприклад, алкогольні психози, інфекційні психози, сифілітичні психози, травматична епілепсія і т.д.).


Шизофренія

У перекладі з грецького shiso – розщеплюю, frenio – душу. Це психічне захворювання, що протікає з чи швидко повільно розвиваються змінами особистості особливого типу (зниження енергетичного потенціалу, що прогресує интровертированность, емоційне збідніння, перекручування психічних процесів). Часте прогресування хвороби приводить до розриву колишніх соціальних зв'язків, зниженню психічної активності, значної дезадаптации хворих у суспільстві.

Сучасна систематика форм плину шизофренії:

¨ безперервна шизофренія,

¨ приступообразно-прогредиентна (шубообразная);

¨ рекуррентна (періодичний плин - найбільш сприятливий варіант).

По темпі плину процесу виділяють:

¨ малопрогредиентную;

¨ среднепрогредиентную;

¨ злоякісну.

При шизофренії відзначаються різні по виразності психічних порушень клінічні симптоми (знаки) і синдроми (сукупність декількох симптомів). Основними для діагностики є негативні симптоми (мінус-симптоми: порушення мислення й емоційно-вольової сфери). Позитивні симптоми (плюси-симптоми) при безупинному плині шизофренії наростають у визначеній послідовності:

¨ неврозоподобные;

¨ афективні;

¨ психопатоподобные;

¨ галлюцинаторные (помилкове сприйняття, що виникає без відповідного зовнішнього роздратування);

¨ параноидный марення - марення переслідування (психічні розлади, що виявляються в помилкових судженнях, умовиводах);

¨ онейроидные потьмарення свідомості (з яскравими фантастичними образами, грезоподобными переживаннями, що нібито розвиваються фантастичними подіями, що не знаходять відображення в поводженні).

¨ парафренный марення - марення величі, відсутність маревної системи, розірваність мислення;

¨ гебефренные (дурненьке рухове і мовне порушення, розірваність мислення, підвищене настрій);

¨ кататонические (психічний розлад з перевагою рухових порушень – чи ступор кататоническое порушення);

При приступообразной шизофренії така послідовність не дотримується.

У залежності від різних підходів психіатричних шкіл, у різних районах по епідеміологічних дослідженнях виявляється різна кількість хворих шизофренією. Воно коливається від 2,5 до 10 чоловік на 1000 населення старше 15 років. Хвороба може початися в будь-якому віці (частіше в 15-25 років). Ніж раніш виявляється захворювання, тим більше несприятливий його прогноз.

Існує багато форм шизофренії, наприклад, шизофренія з навязчивостями, з астено-ипохондрическими проявами (психічна слабість із хворобливою фіксацією на стані здоров'я), паранойяльная шизофренія (стійке систематизоване марення переслідування, ревнощів, винахідництва і т.д.), галлюцинаторно-параноидная, проста, гебефреническая, кататоническая. При шизофренії виражене порушення сприйняття, мислення, емоційно-вольової сфери.

У хворих шизофренією відзначається зниження, притуплення емоційності, стан апатії (байдужність до всіх явищ життя). Хворий стає байдужним до членів родини, втрачає інтерес до навколишнього, утрачає дифференцированность емоційних реакцій, у нього з'являється неадекватність у переживаннях. Має місце порушення вольових процесів: зниження вольового зусилля від незначного до різко вираженої, хворобливої безвільності (абулія). Наростання здатності до вольового зусилля свідчить про реабілітацію хворого. Близько 60% відсотків хворих непрацездатні.

Особливості мислення при шизофренії

Розладу мислення при шизофренії описані клініцистами-психіатрами і психологами. Для мислення хворих шизофренією характерно те, що порушення на рівні понять не виключає відносної схоронності формально-логічних зв'язків. Відбувається не розпад понять, а перекручування процесу узагальнення, коли в хворих виникає безліч випадкових, ненаправлених асоціацій, що відбивають надзвичайно загальні зв'язки.

Ю. Ф. Поляків у хворих шизофренією відзначає порушення актуалізації зведень з минулого досвіду. За даними експерименту, у порівнянні зі здоровими хворі краще пізнають ті стимули, що є менш очікуваними, і гірше – стимули, більш очікувані. У результаті відзначається розпливчастість, примхливість мислення хворих, що приводить до порушення психічної діяльності при шизофренії.

Ці хворі не виділяють значимих істотних зв'язків між предметами і явищами, однак не оперують, як олігофрени, другорядними конкретно-ситуаційними ознаками, а актуалізують надмірні-загальні, що не відбивають реальної дійсності, часто слабкі, випадкові, формальні ознаки.

При проведенні методик "виключення предметів", "класифікація предметів" хворі часто роблять узагальнення на основі особистого смаку, випадкових ознак, пропонуючи кілька варіантів рішення, при цьому не віддаючи переваги жодному з них. У даному випадку можна говорити про разноплановости мислення, коли судження про якесь явище протікає в різних площинах.

Початкова стадія порушень мислення раніш, ніж в інших методиках, виявляється в піктограмах. Тут виявляються розлади аналітико-синтетичної діяльності (співвіднесення абстрактно-значеннєвих і предметно-конкретних компонентів). Хворі можуть вибирати образ, неадекватний змісту поняття, можуть пропонувати порожній, вихолощений, беззмістовний набір предметів, псевдоабстрактные образи, самі по собі позбавлені змісти, чи частина, фрагмент якоїсь ситуації і т.д.

При асоціативному експерименті відзначаються асоціації атактические, эхололические, отказные, по співзвуччю.

Перекручування процесу узагальнення відбувається в сполученні з порушеннями послідовності і критичності мислення. Наприклад, розглядаючи малюнки Х. Бидструпа, хворі не розуміють гумору, гумор переноситься на інші, неадекватні об'єкти.

При проведенні багатьох методик у хворих відзначається резонерство. Резонерство при шизофренії відрізняється выхолощенностью асоціацій, утратою цілеспрямованості, соскальзываниями, претензійно-оцінною позицією, схильністю до великих узагальнень із приводу щодо незначних об'єктів судження.

Соскальзывание виявляється в тім, що хворі, адекватно міркуючи, раптом збиваються з правильного ходу думок на помилкову асоціацію, потім знову можуть міркувати послідовно, не виправляючи помилок. Непослідовність суджень не залежить від истощаемости, складності завдань.

Таким чином, при шизофренії можуть виявлятися порушення уваги і порушення пам'яті. Однак при відсутності органічних змін головного мозку ці порушення є наслідками порушень мислення. Тому основна увага психолог повинний приділяти дослідженню мислення.

Маніакально-депресивний психоз

Маніакально-депресивний психоз – це захворювання, що протікає у формі депресивних і маніакальних фаз, розділених интермиссиями, тобто станами з повним зникненням психічних розладів. Захворювання не приводить до змін особистості і дефектам в інтелектуальній і емоційно-вольовій сфері, незважаючи на багаторазові рецидиви.

Хворі МДП складають 3-5% усіх госпитализируемых у психіатричні клініки. Жінки занедужують приблизно в 2 рази частіше, ніж чоловіка. У стаціонар попадають хворі тільки з вираженими формами (циклофрения). Можливі м'які, ослаблені форми МДП (циклотимія).

За останні десять років відзначається значний ріст стертих, латентних, ларбированных депресій, де на перше місце виступають соматические скарги, стомлюваність, болючі синдроми, безсоння вночі, сонливість удень (соматизированная депресія). У підлітків значно частіше класичних варіантів спостерігаються депресії у формі психопатичних еквівалентів з асоціальним поводженням. У подібних випадках психологічне дослідження може виявитися єдиним методом, що виявляє депресію.

Характеристика проявів МДП

Захворювання протікає у формі окремо виникаючих чи здвоєних фаз – маніакальної і депресивний. Депресивні фази зустрічаються в кілька разів частіше. Виразність розладів коливається від гипомании і циклотимической депресії до важких і складних маніакальних і депресивних синдромів. Тривалість окремих фаз коливається від декількох днів і тижнів до декількох років. У середньому фази тривають від 2-3 до 5-6 місяців, нерідко протягом життя виникає від 1 до 3 манифестных фази. Хвороба може починатися як незалежно, так і в зв'язку з экзогенией, психогенией, родами, частіше починається в те саме час року (навесні, восени).

Депресивна фаза характеризується наступними симптомами: