Смекни!
smekni.com

Клінична психологія (стр. 8 из 13)

1) подавленим настроєм (депресивний афект);

2) загальмованістю розумових процесів (интеллекту-альное гальмування);

3) психомоторним і мовним гальмуванням.

Для маніакальної фази, у свою чергу, характерні наступні симптоми:

1) підвищений настрій (маніакальний афект);

2) прискорене протікання розумових процесів (інтелектуальне порушення);

3) психомоторне і мовне порушення.

Специфіка перебігу хвороби в дітей, підлітків і юнаків

Прояви МДП можливі як у дитячому, так у підлітковому і юнацькому віці. Для кожного віку характерні свої особливості.

Дитячий вік. До 10 років при депресивних станах спостерігаються млявість, повільність, малоразговорчивость. Діти не радуються іграшкам, книгам. Вони пасивні, розгублені, виглядають втомленими і нездоровими. Скаржаться на слабість, болі в животі, голові, ногах. У них знижується успішність, утрудняється спілкування, порушується апетит і сон.

При маніакальних станах спостерігається легкість у появі веселості і сміху, зухвалість у спілкуванні, підвищена ініціативність, відсутність ознак утоми. Пожвавлення дітей доходить до шаленства, рухливість трудноуправляема.

Підлітковий і юнацький вік. Депресивний стан виявляється в загальмованості моторики і мови, зниженні ініціативи, у пасивності, утраті жвавості реакцій, почутті туги, нудьги, апатії, тривоги. Має місце розумове притуплення, безпам'ятність, схильність до самокопання, загострена чутливість до відношення з боку ровесників, угрюмо-дисфорические реакції; можливі суицидные думки, спроби.

Симптоми маніакального стану: розгальмування, развязанность, пустотливість, нереалістичність прагнень і дій. У пошуках розваг підлітки допускають різні витівки, що доходять до дебошу. Ночами часто не сплять, пишуть вірші, тексти п'єс і романів, що не закінчують, переходять до нового захоплення. При цьому не відзначається зв'язку їхньої діяльності з реальними подіями в їхньому житті.

Патопсихологическое дослідження для хворих із МДП здебільшого проводиться для виявлення глибини депресії. Для цього використовуються особистісні опросники, наприклад ММРІ, тест Кетелла, шкали Спилбергера, Тейлора, колірний тест Люшера й ін. Досліджують при МДП і динаміку мислення. Для цього використовують описані вище тести. У депресивній фазі можна виявити виражену сповільненість темпу психічної діяльності. У маніакальній фазі відзначається нецілеспрямованість мислення, соскальзывание на шлях випадкових асоціацій, “стрибка ідей”.

Можливе використання проективних методик: піктограми, неіснуюча тварина й ін. Інтерпретація цих тестів не входить у програму даного посібника. У випадку утруднення в діагностиці МДП і шизофренії необхідні дослідження мислення. Відсутність порушення мислення по шизофренічному типі при наявності глибокої депресії, уповільненого темпу буде свідчити про МДП.

Епілепсія

Епілепсія – це звичайно що хронічно протікає захворювання, що характеризується наявністю пароксизмальных розладів, що епізодично виникають розладів у свідомості, настрої. Захворювання в більшості випадків приводить до поступової зміни особистості і своєрідному зниженню інтелекту. На віддалених етапах хвороби можуть виникати гострі і затяжні психози.

Этиология епілептичної хвороби не встановлена. Більшість дослідників вважають, що в походженні захворювання велике значення належить спадкоємному фактору, крім цього значна роль у этиологии епілепсії приділяється екзогенним шкідливим факторам (внутрішньоутробним і ранньої постнатальным органічним ушкодженням головного мозку, особливо алергійною-алергійним-токсично-алергійним і травматичним).

Поширеність епілепсії серед населення приблизно 0,3-0,6%. Більш половини людей занедужують у віці до 15 років.

Один з характерних ознак епілепсії – судорожний припадок. Звичайно припадок починається раптово. Іноді за 1-2 дня до припадку з'являються провісники: погане самопочуття, дратівливість, головний біль і т.д. Під час так називаного великого припадку хворий непритомніє, падає, у нього починаються тонічні судороги (різка напруга м'язів тулуба і кінцівок). Потім починаються клонические судороги (сильні толчкообразные скорочення м'язів кінцівок, шиї, тулуба). Тривалість припадку – 3-4 хвилини. Після припадку з'являється почуття млявості і сонливості. Під час припадку зіниці не реагують на світло.

Перед судорожним припадком може мати місце аура. Аура по своїх проявах різноманітна в різних хворих. Однак у того самого хворого вона як правило носить стереотипний характер. По аналізі змісту аури психіатр побічно може визначити область мозку, у якій починається розряд. Виділяють кілька типів аури – сенсорну, вегетативну, моторну, психічну, мовну і сензитивную.

Частота припадків може бути різна: від щоденних до двох-одного-двох разів у рік.

Крім типових судорожних припадків бувають атипичные, що виявляються повною відсутністю судорожних компонентів:

¨ малі припадки характеризуються утратою свідомості на кілька хвилин, при цьому хворій не падає;

¨ сутінковий стан свідомості – більш-менш глибоке потьмарення свідомості, порушення орієнтування, наявність марення, галюцинацій, ілюзій застрашливого характеру;

¨ амбулаторний автоматизм – на тлі сутінкового стану свідомості хворий може робити досить складні упорядковані дії. Сюди відноситься сомнамбулізм (лунатизм).

Характерні зміни особистості при епілепсії

Зміни особистості по епілептичному типі – це тугоподвижность, сповільненість усіх психічних процесів, схильність до застреванию на деталях, докладність мислення, неможливість відрізнити головне від другорядного, дисфории (приступи розладів настрою, частіше схильність до злобно-тужливого).

Результатами хвороби є труднощі з використанням нового досвіду, слабість комбінаторних здібностей, погіршення відтворення минулого досвіду. Слід зазначити полярність афекту – сполучення афективної в'язкості і эксплозивности (вибуховості). Хворі довго пам'ятають образу, мстять за неї. Відзначається підкреслений до карикатурності педантизм у відношенні одягу, порядку в будинку і т.п. Істотною рисою епілептиків є інфантилізм, що виражається в незрілості суджень, властива деяким хворим неадекватна релігійність. Часто зустрічається перебільшена до солодкуватості, до підлесливості люб'язність; сполучення підвищеної чутливості, ранимости з брутальностью, злостивістю. Обличчя цих хворих малорухомо, маловыразительно, мімічні реакції бідні, хворі скупі і сдержанны в жестах.

Під час патопсихологического дослідження хворих епілепсією вивчається мислення (динаміка, операції), пам'ять, увага, врабатываемость, переключення. Мислення в хворих епілепсією тугоподвижное, грузле. Хворі утрудняються виконати будь-як проби на переключення. Використання таблиць Шульте виявляє уповільнення темпу психічної діяльності (брадикардія). Час відшукування чисел на одній таблиці збільшується до 1,5-2,5 хвилин і більш. При цьому не відзначається истощаемости, якщо немає соматизации. Особливо виражені утруднення в роботі з модифікованою таблицею Горбова. У методиках "виключення предметів", "класифікація", "аналогії" хворі утрудняються диференціювати головні і другорядні ознаки. Відзначається фіксація уваги на конкретних малоістотних деталях. У результаті випробувані утрудняються встановлювати подібність на основі родової приналежності. При описі малюнків, переказі текстів, установленні послідовності подій по серії сюжетних картин відзначається надмірна деталізація асоціацій, докладність суджень. В асоціативному експерименті відзначається збільшення латентного періоду, часті эхолалические реакції, одноманітне повторення назв тих самих предметів, інертність установки (наприклад, коли хворий відповідає, те тільки прикметниками). У результаті збідніння словникового запасу хворі утворять антоніми, додаючи частку "не". Особливо виражене утруднення при пред'явленні абстрактних понять. Часто мова хворих буяє уменьшительно-ласкательными суфіксами, уповільнений темп мови. Резонерство при цьому захворюванні відрізняється патетичністю, повчальністю, переоцінкою свого життєвого досвіду, банальністю асоціацій, шаблонами в мисленні. Хворі часто включають себе в ситуації (наприклад, при малюванні піктограм і т.д.), не розуміють гумору (серія малюнків Х. Бидструпа), що свідчить про егоцентризм, недостатність осмислення переносного значення, підтексту. У хворих відзначається зниження пам'яті, крива запам'ятовування "10-ти слів" носить характер "плато". Зниження рівня узагальнення пропорційно зниженню пам'яті.

ОЛІГОФРЕНІЯ

У перекладі з грецького, олігофренія означає "недоумкуватість", чи, іншими словами, психічне недорозвинення. Для олігофренії характерно непрогресуюче слабоумство.

По ступені ваги психічного недорозвинення розрізняють три групи олігофренії:

1. Ідіотія – найбільш глибокий ступінь. Характеризується практично повною відсутністю мови (запас слів до 20) і глибоким слабоумством. Хворі не розуміють навколишніх; тягнуть, що потрапить їм у рот; сидячи в ліжку, одноманітно безглуздо роблять ті самі рухи тулубом.

2. Імбецильність – середній ступінь. При імбецильності хворі володіють мовою, але звичайно недорікуваті, їх запас слів невеликий, можуть здобувати найпростіші знання і займатися елементарною працею. Часто запальні, можуть бути агресивні. Нерідко в них підвищене половий потяг.

3. Дебільність – легкий ступінь. При дебільності має місце конкретний рівень мислення, утруднення абстрагування, утруднення навчання. Хворі недостатньо критичні у відношенні своїх можливостей. Виділяють три ступені дебільності: легку, помірковано виражену і виражену. Виразність слабоумства прямо пропорційнаі ступені навченості, а також ослабленню пам'яті. У поводженні хворі можуть бути легко збудливі. При цьому захворюванні відзначається недорозвинення моторики, сприйняття, уваги, пам'яті, понятійного, абстрактного мислення. Хворі утрудняються відвернутися від конктретных другорядних деталей, виділити значимі ознаки, значеннєві зв'язки. Вони часто пропонують конкретно-ситуаційне об'єднання предметів у групи. Порівнюючи конкретні поняття, установлюють відмінності в основному по другорядних ознаках. Подібність визначити утрудняються. Можуть проводити порівняння, класифікацію предметів по невідповідних ознаках, часто це викликано несформованістю загальних представлень про предмети і поняття, обмеженістю словника, убогістю загальних зведень про навколишній.