Смекни!
smekni.com

Соціально-психологічні причини виникнення страхів у підлітковому віці (стр. 7 из 9)

2. Переживання соціального стресу – емоційний стан дитини, на фоні якого розвиваються її соціальні контакти (перш за все – з однолітками).

3. Фрустрація потреби в досягненні успіху – несприятливий психічний фон, який не дозволяє дитині розвивати свої потреби в успіху, досягненні високого результату.

4. Страх самовираження – негативні емоційні переживання ситуацій, пов’язаних з необхідністю саморозкриття, пред’явлення себе іншим, демонстрації своїх можливостей.

5. Страх ситуації перевірки знань – негативне відношення й переживання тривоги в ситуації перевірки (особливо – публічної) знань, досягнень, можливостей.

6. Страх не відповідати очікуванням оточуючих – орієнтованість на значимість інших в оцінці своїх результатів, вчинків й думок, тривога з приводу оцінок, які дають оточуючі, очікування негативних оцінок.

7. Низька фізіологічна здатність чинити опір стресу – особливості психофізіологічної організації, які знижують пристосованість дитини до ситуацій стресогенного характеру, підвищують ймовірність неадекватного, деструктивного реагування на тривожний фактор середи.

8. Проблеми й страхи у відношеннях з вчителем – загальний негативну емоційний фон відношень з дорослими у школі, який знижує успішність навчання дитини.

Тест складається з 58 питань (див. додаток 1).

Методика «Страхи» В.Г.Панок і Л.В.Батищева направлена на визначення того, чого бояться діти, що їх тривожить. Авторами розроблена класифікація страхів.

Страхи Види
1. Страхи, пов’язані із загрозою для життя та здоров’я дітей А) страх смертіБ) страх за здоров’яВ) страх наслідків аварії чи катастрофи
2. Соціальні страхи А) страх самотностіБ) хвилювання за майбутнєВ) страх війни
3. Економічні страхи А) страх голодуБ) інші економічні страхи (дефіцит чогось, нестача грошей, підвищення цін)
4. Страхи приниження А) моральне приниженняБ) страхи, пов’язані зі школоюВ) інші страхи приниження
5. Страх перед тваринами
6. Тривоги дітей А) страх темрявиБ) страх залишитися у замкненому просторі
7. Містичні (релігійні, фантастичні) страхи
8. Страх перед явищами природи А) страх перед стихійними лихамиБ) страх перед гротом, блискавкою, градом тощо

Методика діагностики самооцінки й упевненості в собі складається з 32 запитань (див. додаток 4).

Дані методики були запропоновані учням 8 класу, середньої школи №7 м.Марганця Дніпропетровської обл. протягом 45 хвилин у присутності шкільного психолога Кузуб О.М. діти давали відповіді на запитання, які були представлені кожному індивідуально у вигляді бланків.

2.2. Результати дослідження

Обробка та інтерпретація результатів тесту «Оцінка рівня тривожності по Б.Філліпсу»

При обробці результатів виділяють запитання, які не співпадають з ключем (див додаток 2). Відповіді, що не співпадають з ключем – це прояв тривожності. При обробці підраховуються:

1. Загальне число незбіжностей по всьому тексту. Якщо воно більше 50%, можна говорити про підвищену тривожність дитини, якщо воно більше 75% від загального числа питань тесту – про високу тривожність.

2. Число збіжностей по кожному з 8 факторів тривожності, виділених в тексті. Рівень тривожності визначається так же як і в першому випадку.

Аналізується загальний внутрішній емоційний стан школяра, який в багато чому визначається наявністю тих чи інших тривожних синдромів (факторів) та їх кількістю.

Фактори № питань
1. Загальна тривожність у школі 2, 3, 7, 12, 16, 21, 23, 26, 28, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58. Сума=22
2. Переживання соціального стресу 5, 10, 15, 20, 24, 30, 33, 36, 39, 42, 44. Сума=11
3. Фрустрація потреби в досягненні успіху 1, 3, 6, 11, 17, 19, 25, 29, 32, 35, 38, 41, 43. Сума=13
4. страх самовираження 27, 31, 34, 37, 40, 45. Сума=6
5. Страх ситуації перед перевіркою знань 2, 7, 12, 16, 21, 26. Сума=6
6. Страх не відповідати очікуванням оточуючих 3, 8, 13, 17, 22. Сума=5
7. Низька фізіологічна здатність чинити опір стресу 9, 14, 18, 23, 28. Сума=5
8. Проблеми й страхи у відносинах з вчителем 2, 6, 11, 32, 35, 41, 44, 47. Сума=8

Отже, на схемі 1 (див. додаток 3) вказані загальні показники рівня тривожності. 36% вибірки мають низький рівень тривожності, 52% - підвищений рівень, 4% - високий рівень.

На схемі 2 показана загальна тривожність у школі. 36% вибірки мають низький рівень, 56% - підвищений.

На схемі 3 вказані показники переживання соціального стресу. 72% вибірки мають низький рівень, 20% - підвищений рівень.

На схемі 4 показана фрустрація потреби у досягненні успіху. 80% вибірки мають низьку фрустрацію, 12% - підвищений рівень фрустрації.

На схемі 5 вказаний рівень страху самовираження. 56% вибірки мають низький рівень, 16% - підвищений рівень, 20% - високий рівень.

На схемі 6 показані показники страху ситуацій перевірки знань. 44% вибірки мають низький рівень, 36% - підвищений рівень,12% - високий рівень.

На схемі 7 вказані показники страху не відповідати очікуванням оточуючих. 36% вибірки мають низький рівень, 32% - підвищений рівень, 24% - високий рівень.

На схемі 8 показані показники низької фізіологічної здатності чинити опір стресу. 80% вибірки мають низький рівень такої здатності, 8% - підвищений рівень, 4% - високий рівень.

На схемі 9 вказані показники проблем й страхів у відносинах з вчителями. 60% вибірки мають низький рівень проблем й страхів, 52% - підвищений рівень, 4% - високий рівень.

Обробка та інтерпретація результатів методики «Страхи» В.Г.Панок і Л.В.Батищева.

Страхи Кіл-сть дітей
1. Страхи, пов’язані із загрозою для життя та здоров’я дітей А) страх смертіБ) страх за здоров’яВ) страх наслідків аварії чи катастрофи 4%8%4%
2. Соціальні страхиА) страх самотностіБ) хвилювання за майбутнєВ) страх війни 12%24%0%
3. Економічні страхиА) страх голодуБ) інші економічні страхи (дефіцит чогось, нестача грошей, підвищення цін) 0%0%
4. Страхи приниженняА) моральне приниженняБ) страхи, пов’язані зі школоюВ) інші страхи приниження 8%36%0%
5. Страх перед тваринами 24%
6. Тривоги дітейА) страх темрявиБ) страх залишитися у замкненому просторі 8%8%
7. Містичні (релігійні, фантастичні) страхи 0%
8. Страх перед явищами природиА) страх перед стихійними лихамиБ) страх перед гротом, блискавкою, градом тощо 0%0%
Загальна кількість дітей 25
Відмовилися відповідати 0
Нічого не бояться 1
Загальна кількість названих страхів 12

Отже, найпоширенішими страхами являються: страх перед шкільними екзаменами, страх тварин, поганих людей (наркоманів, бомжів) – 16%, висоти – 32%, страх перед наслідками своїх дій та вчинків, страх самотності.

Обробка та інтерпретація результатів методики діагностики самооцінки й упевненості в собі.

На схемі (див. додаток 5) вказані показники самооцінки й упевненості в собі. 30% вибірки низький рівень самооцінки й упевненості в собі, 65% - середній рівень самооцінки й упевненості в собі, 5% - високий рівень самооцінки й впевненості в собі.

ВИСНОВКИ

Підлітковий вік є важливим етапом у житті людини, впродовж якого активно формується особистість, відбувається психічний розвиток, який нерідко супроводжується наявністю страхів, в тому числі і шкільних. Навчальна діяльність, яка, згідно з психологічною теорією діяльності, є провідною, розвиває пізнавальні потреби підлітків, що виступає основою набуття нових знань та позитивного життєвого досвіду. Страхи, стримуючи пізнавальні потреби дитини, можуть виступати серйозною перешкодою у гармонійному розвитку, заважати повноцінній соціалізації і виступати передумовою невротизації дитини.

Незважаючи на те що страх, особливо в його крайніх проявах, переживається досить рідко, більшість бояться цієї емоції. Переживання страху відчувається й сприймається людьми як загроза особистої безпеки. Страх спонукає людей робити спроби, які направлені на уникнення загрози, на усунення небезпеки. Страх може викликаний як фізичною, так і психологічною загрозою.

У сучасних тлумаченнях феномена, страх визначають як негативну емоцію, нестійкий стан, почуття, афективно-загострений стан, негативне емоційне переживання. При цьому, вказується, що інтенсивність страху може варіювати в широкому діапазоні відтінків (побоювання, боязнь, переляк, жах) в залежності від темпу надходження інформації про ту чи іншу загрозу.

Існує ряд стимулів та ситуацій, на які ми біологічно схильні реагувати страхом. До таких «природних сигналів» небезпеки відносяться біль, самотність й неочікувана зміна стимуляції. Але по мірі набуття досвіду людина навчається боятися самих різних ситуацій, явищ та об’єктів. Більшість умовних активаторів страху так чи інакше пов’язані з природними сигналами небезпеки. Якщо батьки постійно реагують на певні стимули страхом, то велика ймовірність того, що ці стимули будуть викликати страх й у їх дитини.

Переживання страху супроводжується почуттям невпевненості, незахищеності, неможливості контролювати ситуацію. Первинною функцією страху являється мотивація специфічних когнітивних й поведінкових актів, які сприяють укріпленню безпеки й почуття впевненості. Страх викликає ефект «тунельного сприйняття» й суттєво звужує вибір стратегій поведінки. Однак страх несе в собі й адаптивну функцію, бо змушує людину шукати способи захисту від можливої шкоди. Передчуття страху може стати імпульсом для підкріплення «Я», може спонукати індивіда до само досконалості з метою зниження власної уразливості.

Процес соціалізації страху в дитини значній мірі обумовлюється батьками. Різні батьки застосовують різні техніки соціалізації страху. Розумний підхід повинен включати в себе виховання деякої долі толерантності до страху, навчання прийомам протистояння страху, а також розвиток навиків уникнення небезпечних стимулів чи зниження їх інтенсивності. Позитивний приклад батьків – це самий позитивний приклад навчання дитини конструктивним взаємовідносинам з емоцією страху.