Смекни!
smekni.com

Проблема впливу засобів масової інформації на формування особистості підлітка (стр. 4 из 5)

Інтернет - Міжмережжя, система об'єднаних комп'ютерних мережглобального загальнолюдського суспільства, яка в наш час покриває практично всю поверхню земної кулі.

Інтернет-залежність це:

· залежність від комп’ютера, нав’язлива пристрасть роботи з комп’ютером (ігри, програмування);

· інформаційне перенавантаження – безкінечні подорожі мережею, пошук інформації по базах даних і пошукових сайтах;

· патологічна схильність до азартних ігор, он-лайнових аукціонів, електронних покупок;

· залежність від соціального застосування Інтернету: спілкування в чатах, групові ігри, форуми, що може призвести до зміни реальної сім’ї і друзів віртуальними.


3. Відображення проблеми в періодичних фахових джерелах

Проблема впливу ЗМІ на особистість підлітка відображається у багатьох періодичних виданнях. Я маю змогу представити деякі з них:

1. Череповська Н. Психологічний захист від візуальної інформації// Соціальний педагог. / Наталія Череповська – 2009. - №10. – С.24-33.

2. Череповська Н. Діти і телебачення // Соціальний педагог. / Наталія Череповська – 2009. – №12. – С.56-58.

3. Мироненко Г. Інформаційно-технологічна безпека школяра: медіа-гігієнічний підхід // Соціальний педагог/ Галина Мироненко – 2009. - №10. – С.48-56.


4. Огляд матеріалів з проблеми в мережі Інтернет

Соціальні мережі небезпечні для здоров’я

28.01.10 / Рубрика: Новини

Висновок вчених: використання соціальних мереж може бути небезпечним для здоров'я - і психічного і фізіологічного.

Соціальні мережі вже більш популярні, ніж комп'ютерні ігри. На сторінках цих сервісів користувачі проводять по багато годин на день.

Вчені говорять про появу нового виду інтернет-адикції - залежності від соціальних мереж. Ця залежність більш небезпечна ніж, наприклад, залежність від ігор.

Соціальні мережі задовольняють потребу в спілкуванні, тому користувачі витрачають на них так багато часу. Нескінченність онлайнового спілкування може змістити пріоритети у людини, особливо у юного інтернет-користувача, розвинути неправильне уявлення про проведення вільного часу і спілкування з іншими людьми.

Відповідно до недавнього дослідження, середній час, проведений в соціальних мережах, перевищує 6 годин на тиждень. Однак у деяких користувачів час, який вони проводять на сторінках цих сервісів може перевищувати 6 годин на день.

Психологи і лікарі відзначають, що саме зараз батькам потрібно особливо уважно контролювати проведення часу дітей в інтернеті, щоб уникнути розвитку залежності від соціальних мереж.

За матеріалами: tochka.net

В тенетах Інтернету. Надмірне захоплення web-мережею призводить до депресій

13.09.10 / Рубрика: Дайджест

Олександр Лащенко, Марічка Набока, Радіо Свобода

Патологічна пристрасть підлітків до Інтернету може призвести до тяжких депресій. Такого висновку дійшли вчені з Австралії та Китаю.

Експерти зі Школи медицини в Сіднеї, Університету Нотр-Дам у австралійському місті Фримантл, а також фахівці китайського Університету імені Сунь Ятсена в Гуанчжоу вивчали поведінку тисячі китайських підлітків, які регулярно відвідують Інтернет.

Учасникам дослідження пропонували заповнити анкету і за нею медики визначали – є людина Інтернет-залежною чи ні? Причому питання були схожі на питання з анкет для наркоманів. Наприклад, «Як часто у Вас погіршується настрій, чи починається депресія, якщо не можете сісти за комп’ютер?». Також підлітків протягом року обстежували психологи. Підсумок дослідження досить категоричний: у кожного п’ятого підлітка фахівці виявили ознаки порушення психіки та депресію. Якщо вірити цим експертам - чим більше часу дитина «висить» у Всесвітній мережі, тим більший ризик психічних розладів.

Українська Інтернет-залежність

Підліткова Інтернет-аудиторія в Україні – шість мільйонів користувачів. При цьому, за даними експертів, три чверті батьків не цікавляться тим, які сайти відвідують їхні чада.

Втеча від реальності, відповідальності та стресу – це, за визначенням українських психологів, робить молодих людей залежними від Інтернету. А повертати дитину з віртуального світу можна лише любов’ю і увагою, кажуть вони.

Василь Павлюк - батько двох синів 24 і 18 років, і йому часто доводиться силою відтягувати їх від Інтернету. «З одного боку, це прекрасно – за допомогою Інтернету людина має зв’язок із цілим світом. З іншого боку, це просто трагедія, бо діти не читають, діти нічим іншим, крім Інтернету, не цікавляться. Вони сидять в Інтернеті день і ніч», - говорить батько.

На сьогоднішній день в Україні, на відміну від інших країн, не існує психологічного чи психіатричного діагнозу Інтернет- чи комп'ютерної залежності. Однак, за даними всеукраїнського дослідження близько 70% сучасних школярів, відповідаючи на запитання про свої захоплення, називають комп’ютер на першому місці.

За світовою статистикою, серед загального числа користувачів Інтернет, мережеголіків - від 3 до 5%. Для них часто характерні самоізоляція, втрата орієнтирів, неврівноваженість, розгубленість, неохайність, байдуже ставлення до близьких. Людям, залежним від Інтернету, необхідно постійно заходити в Інтернет, перевіряти електронну пошту та оновлення в соціальних мережах. Щороку кількість регулярних користувачів Інтернету серед українських підлітків зростає на шістсот тисяч осіб, зазначають експерти. За їхніми ж даними, сім відсотків юних прихильників Мережі проводять у вихідні біля монітора понад шість годин.

Інтернет-посилання:

http://upi.org.ua/publ/8-1-0-10Вплив ЗМІ на поведінку молоді;

http://studentam.net.ua/content/view/7441/97/ Вплив засобів масової інформації на свободу вибору й самовизначення людини;

www.sadochok.org/343/napryamky.../vplyv-zmi/ - Вплив ЗМІ на свідомість людей;

refsmarket.com.ua/moreinfo.php?diplomID...-Психологічний вплив засобів масової інформації на жіночу аудиторію;

http://infoua.biz/Vpliv_zasob%D1%96v_masovoi_%D1%96nformats%D1%96i.htmlВплив засобів масової інформації;

http://osvita.telekritika.ua/shkidliviy-vpliv-zmi Шкідливий вплив ЗМІ;

http://refsbank.info/refsbank.info-tov.htmlПсихологічний вплив засобів масової інформації на жіночу аудиторію;

http://i-kar-100.narod.ru/referatu/pedagogika/vpluv_zmi.htmlВплив засобів масової інформації на навчально-виховний процес та навколишнє середовище;

http://reports.osvita.zp.ua/index.php/publisher/articleview/action/view/frmArticleID/362/Вплив ЗМІ на виборчий процес та вибір українців;

http://masters.donntu.edu.ua/2010/fimm/fomin/library/tez2.htmВплив засобів масової інформації на динаміку злочинності неповнолітніх;

http://narodna.pravda.com.ua/life/48b7ebb552a90/Вплив ЗМІ на поведінку молоді.

5. Аналіз нормативно-правової бази правомірності запланованої роботи

Організація діяльності засобів масової інформації регулюється такими документами:

  • Постанова Кабінету Міністрів України № 675 від 21.07. 2010 «Деякі питання діяльності
  • Державного комітету з питань науки, інновацій та інформатизації»
  • Розпорядження Кабінету Міністрів України № 653 від 15.08.2007 «Про затвердження плану заходів з виконання завдань, передбачених Законом України "Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007 - 2015 роки"
  • Закон України №537-V від 09.01.2007 «Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007 - 2015 роки»
  • Указ Президента України №1497 від 20.10.2005 «Про першочергові завдання щодо впровадження новітніх інформаційних технологій»
  • Постанова Кабінету Міністрів України №1454 від 28.10.2004 «Про затвердження Порядку обов’язкової передачі документованої інформації»
  • Постанова Кабінету Міністрів України №326 від 17.03.2004 «Про затвердження Положення про Національний реєстр електронних інформаційних ресурсів»
  • Розпорядження Кабінету Міністрів України №828 від 31.12.2003 «Про затвердження заходів і реалізації Концепції формування системи національних електронних інформаційних ресурсів»
  • Розпорядження Кабінету Міністрів України № 259 від 05.05.2003 «Про затвердження Концепції формування системи національних електронних інформаційних ресурсів»
  • Постанова Кабінету Міністрів України № 208 від 24.02.2003 «Про заходи щодо створення електронної інформаційної системи "Електронний Уряд»
  • Спільний наказ Держкомінформу та Держкомзв’язку № 327/225 від 25.11.2002 «Про затвердження Порядку інформаційного наповнення та технічного забезпечення Єдиного веб-порталу органів виконавчої влади та Порядку функціонування веб-сайтів органів виконавчої влади»
  • Постанова Кабінету Міністрів України № 1772 від 16.11.2002 «Про затвердження Порядку взаємодії органів виконавчої влади з питань захисту державних інформаційних ресурсів в інформаційних та телекомунікаційних системах»
  • Постанова Кабінету Міністрів України № 1048 від 25.07.2002 «Про затвердження Порядку проведення експертизи Національної програми інформатизації та окремих її завдань (проектів)
  • Постанова Кабінету Міністрів України № 522 від 12.04.2002 «Про затвердження Порядку підключення до глобальних мереж передачі даних»
  • Постанова Кабінету Міністрів України № 644 від 12.04.2000 «Про затвердження Порядку формування та виконання регіональної програми і проекту інформатизації»
  • Закон України № 76 від 04.02.1998 «Про Концепцію Національної програми інформатизації»
  • Закон України № 74 від 04.02.1998 «Про Національну програму інформатизації»
  • Закон України «Про інформацію»
  • Закон України «Про телебачення і радіомовлення».

6. Слайди, зображення у вигляді презентації.

Висновки

Порівнюючи засоби комунікації, які існували понад тисячу років тому - усне мовлення, музика, живопис і писемність, сучасна комунікація «розмножилася» до величезних масштабів. Це і друковані ЗМІ (газети, журнали, книги, монографії тощо), і радіо з тисячами радіохвиль, і телебачення (кабельне, супутникове), і звичайно ж найсучасніший засіб інформації – Інтернет. Можливо це ще і не весь спектр ЗМІ, але саме ці засоби вже встигли полонити кожну домівку, і жодна людина вже не може без них обійтися. Зараз, з пануванням сучасної інформаційної інфраструктури з’явився новий тип культури – аудіовізуальний.