Смекни!
smekni.com

Прояви синдрому вигорання в медицині (стр. 4 из 8)

Опитувальник поведінки і переживання, пов'язаного з роботою (У. Шааршмидт і А. Фішер). Опитувальник є діагностичним інструментом багаточинника, що дозволяє визначити типи поведінки людини в ситуації пред'явлення йому професійних вимог. Він складається з 66 стверджень, з'єднаних в 11 шкал, виділених за допомогою аналізу чинника і що відображають реакції на вимоги професійного середовища і способи поведінки, формовані на основі цих реакцій. Кожна шкала містить 6 стверджень, ступінь згоди з якими випробовуваний оцінює за пятібалльной шкалою: від «повністю згоден» до «повністю не згоден». При обробці результатів підсумовують одержані бали за кожною шкалою. Максимально можлива кількість балів – 330, мінімальне – 165. Емоційне вигорання визначається при наборі 165–220 балів, група ризику – 220–275 балів, ефективна діяльність і збереження психічного здоров'я – 275–330 балів.

Автори методики виділяють чотири типи поведінки і переживання в професійному середовищі: тип G – здоровий, активний, здібний до рішення важких проблем; тип S – економний, бережливий, з середнім рівнем мотивації; тип А – що характеризується екстремально високим суб'єктивним значенням професійної діяльності, великим ступенем готовності до енергетичних витрат, низькою стійкістю до фрустрациі і стресу, що дозволяє віднести цей тип до групи ризику з вірогідністю достатньо швидкого розвитку синдрому професійного «вигорання»; тип В – з низьким суб'єктивним значенням діяльності, низької стрессоустойчивостью, обмеженою здібністю до релаксації і конструктивного рішення проблем.

Методика «мотивація вибору медичної професії». Методика є модифікацією А. П. Васильковой тесту мотивів навчання Хеннінга. Опитуваний повинен провести порівняння 9 стверджень, написаних попарно (всього 36 пар), і віддати перевагу одному ствердженню в кожній парі. Чим більше за вибори того або іншого ствердження, тим більше значущість для опитуваного має та або інша причина при виборі медичної спеціальності.

Дані методики дають можливість одержати кількісні дані і якісні результати по показниках синдрому «емоційного вигорання» і задоволеності медичних працівників своєю професією, що дозволило підвести підсумки всього діагностичного дослідження.

2.2. Базові методики дослідження, застосовані у курсовому проекті

Методика діагностики рівня «емоційного вигорання» В. В. Бойк. Дана методика виявляє як наявність «вигорання», так і ступінь «емоційного вигорання», під яким автор розумів вироблений особою механізм психологічного захисту у формі повного або часткового виключення емоцій у відповідь на вибрані психотравмуючі дії. В. В. Бойко пропонує ряд стверджень, по кожному з яких необхідно виказати свою думку. Якщо випробовуваний погоджується з одним з них, йому треба поставити біля відповідного номера «так», якщо не згоден – «ні».

Автор виділяє три фази – «напруга», «резістенция», «виснаження» – і 12 симптомів, що характеризують ці фази: напруга (переживання психотравмуючих обставин, незадоволеність собою, «загнана в клітку», тривога і депресія), резістенция (неадекватне виборче емоційне реагування, емоційно-етична дезорієнтація, розширення сфери економії емоцій, редукція професійних обов'язків), виснаження (емоційний дефіцит, емоційна відчуженість, особова відчуженість (деперсоналізація), психосоматичні і психовегетативні порушення).

Запропонована методика дає докладну картину синдрому «емоційного вигорання». Показник вираженості кожного симптому коливається в межах від 0 до 30 балів: 9 і менш балів – симптом, 10–15 балів – симптом, що складається, що не склався, 16 і більш – що склався. Симптоми з показниками 20 балів і більш відносяться до домінуючих у фазі або у всьому синдромі «емоційного вигорання».

Форма тесту, запропонованого респондентам, розташована у Додатку № 1.

Обробка даних по методиці В.В. Бойк.

Кожний варіант відповіді заздалегідь оцінений компетентними суддями тим або іншим числом балів - виявляється в "ключі" поряд з номером думки в дужках. Це зроблено тому, що ознаки, включені в симптом, мають різне значення у визначенні його важеля. Максимальну оцінку - 10 балів одержала від суддів ознака, самий доказовий для симптому.

Відповідно до "ключа" здійснюються наступні підрахунки 1) визначається сума балів роздільно для кожного з 12 симптомів "вигорання", 2) підраховується сума показників симптомів для кожної з 3-х фаз формування "вигорання", 3) знаходиться підсумковий показник синдрому "емоційного вигорання" - сума показників всіх 12-ти симптомів.

ФАЗА "НАПРУГА"

1. Переживання психотравмуючих обставин:

+1(2), +13(3), +25(2), -37(3), +49(10), +61(5), -73(5)

2. Незадоволеність собою:

-2(3), +14(2), +26(2), -38(10), -50(5), +62(5), +74(3),

3. "Загнаність у клітину":

+3(10), +15(5), +27(2), +39(2), +51(5), +63(1), -75(5)

4. Тривога і депресія:

+4(2), +16(3), +28(5), +40(5), +52(10), +64(2), +76(3)

Фаза "РЕЗІСТЕНЦИЯ"

1. Неадекватне виборчне емоційне реагування:

+5(5), -17(3), +29(10), +41(2), +53(2), +65(3), +77(5)

2. Емоційно-етична дезорієнтація:

+6(10). -18(3), +30(3), +42(5), +54(2), +66(2), -78(5)

3. Розширення сфери економії емоцій:

+7(2), +19(10), +31(2), +43(5), +55(3), +67(3), -79(5)

4. Редукція професійних обов'язків:

+8(5), +20(5), +32(2), -44(2), +56(3), +68(3), +80(10)

ФАЗА "ВИСНАЖЕННЯ"

1. Емоційний дефіцит:

+9(3), +21(2), +33(5), -45(5), +57(3), -69(10), +81(2)

2. Емоційна відчуженість:

+10(2), +22(3), -34(2), +46(3), +58(5), +70(5), +82(10)

3. Особова відчуженість (деперсоналізація):

+11(5), +23(3), +35(3), +47(5), +59(5), +72(2), +83(10)

4. Психосоматичні і психовегетативні порушення:

+12(3), +24(2), +36(5), +48(3), +60(2), +72(10), +84(5)

Інтерпретація результатів.

Запропонована методика дає докладну картину синдрому "емоційного вигорання". Перш за все треба звернути увагу на окремо взяті симптоми. Показник важеля кожного симптому коливається в межах від 0 до 30 балів:

- 9 і менш балів - симптом, що не склався,

- 10-15 балів - симптом, що складається,

- 16 і більш - що склався.

Симптоми з показниками 20 і більш балів відносяться до домінуючим у фазі або у всьому синдромі "емоційного вигорання". Методика дозволяє побачити тих, що ведуть симптоми "вигорання".

Важливо відзначити, до якої фази формування стресу відносяться домінуючі симптоми і в якій фазі їх найбільше число.

Подальший крок в інтерпретації результатів опиту – осмислення показників фаз розвитку стресу - "напруга", "резістенция" і "виснаження".

В кожній з них оцінка можлива в межах від 0 до 120 балів. Проте зіставлення балів, одержаних для фаз, не правомірно, бо не свідчить про їх відносну роль або внесок в синдром.

Річ у тому, що вимірювані в них явища істотно різні – реакція на зовнішні і внутрішні чинники, прийоми психологічного захисту, полягання нервової системи. По кількісних показниках правомірно судити тільки про те, наскільки кожна фаза сформувалася, яка фаза сформувалася більшою чи меншою мірою:

- 36 і менш балів - фаза не сформувалася;

- 37-60 балів - фаза у стадії формування;

- 61 і більш балів - фаза, що сформувалася.

Оперуючи смисловим змістом і кількісними показниками, підрахованими для різних фаз формування синдрому "вигорання", можна дати достатньо об'ємну характеристику особи і, що не менше важливе, накреслити індивідуальні заходи профілактики і психокорекції. Освітлюються наступні питання: які симптоми домінують; яки симптоми, що склалися домінуючими супроводжуються "виснаження"; чи з'ясовно "виснаження" (якщо воно виявлено) чинниками професійної діяльності, що увійшли до симптоматики "вигорання", або суб'єктивними чинниками; який симптом (які симптоми) понад усе обтяжують емоційне полягання особи; у яких напрямах треба впливати на виробничу обстановку, щоб понизити нервову напругу; які ознаки і аспекти поведінки самої особи підлягають корекції, щоб емоційне "вигорання" не завдавало збитку їй, професійній діяльності і партнерам.

Друга методика, запропонована у роботі , що діагностує прихильність до професії – це спеціальна методика, розроблена В. А. Ядовим.

У цієї методиці проведена кількісна оцінка задоволеності професією у вигляді індексу . Це індекс заданий так, що може мінятися в межах від-1 до +1, приймаючи в даних межах будь-які значення. Значення, рівне -1, свідчить про явну незадоволеність, а +1 — про повну задоволеність. Для визначення коефіцієнта задоволеності використовується декілька зв'язаних між собою питань. Їх поміщають на різних сторінках опитувальника, щоб респондент не співвідносив їх один з одним.

Проте визначення загального рівня задоволеності професією нічого не говорить нам про причини задоволеності або незадоволеності. Щоб з'ясувати ці причини, дослідники застосовували іншу методику, направлену на вивчення чинників привабливості професії. Методика вперше також була запропонована В. Л. Ядовим. В роботі використовується її змінений варіант (модифікація І. В. Кузьміной, А. А. Реана), який використовувався в багато кому соціально - психологічних дослідженнях. Дана методика багато разів використовувалася в серії досліджень, що проводилися в основному на матеріалі вищої школи. Дана методика використовується для проведення практичного дослідження мотивації в другій частині курсової роботи. Нижче приводиться запропонований для випробовуваних варіант опитувальника.