Смекни!
smekni.com

Психосоматичної складової шкіряних хвороб (стр. 3 из 8)

Підлітковий період хлопчиків і дівчаток характеризується різким гормональним сплеском. Провідне місце в гормональному пробудженні грає щитовидна залоза - звідси збудженість, образливість, дратівливість, зміни настрою. Поступово активність щитовидної залози зменшується і на перше місце виходить партія статевих залоз. Поступово встановлюється гармонійність вигляду підлітка, дисонанс у роботі окремих залоз припиняється, статеві залози входять в помірний ритм - це зрілість підлітка.

У невеликої кількості дівчаток (5-8%) спостерігається юнацьке збільшення щитовидної залози. Воно може протікати з пониженням чи підвищенням функції цього органу. При цьому можуть спостерігатися дискомфорт, підвищена стомлюваність, схильність до запорів, поколювання в області серця й інші неприємні для дитини явища. У цьому випадку бажано показати дитину лікарю-ендокринологу.

Батьки відчувають, що дитина вступає у складний період свого життя - період неконтрольованих емоцій, бунтарства і неусвідомлених бажань. У цей час великих змін сприйняття всього нового стає у підлітка більш досконалим і тонким, розвивається абстрактне мислення, підвищується концентрація уваги. Остаточно формується характер дитини, його індивідуальні якості. Підліткам притаманна буйна фантазія, самостійність, почуття справедливості, оптимізм, життєрадісність.

Криза юнацького віку характеризується трьома основними ознаками:

1. Відчуження від світу дорослих і утвердження себе як особистості.

Дитина прагне позначити межі свого «Я» у відносинах з іншими людьми. Чужу думку вона вже не бере на віру, як це було 1-2 роки тому, дитина висловлює свою думку, навіть нічим не підкріплену, і намагається відстояти її всіма доступними способами. Підліток створює для себе свій власний світ, у нього є свої таємниці і переживання, свій погляд на дійсність. Він намагається не допустити в цей світ дорослих, вважаючи, що вторгнення до нього, - посягання на його індивідуальність, на його «Я».

2. Протиставлення себе оточенню, особливо сімейному.

Підліток намагається відгородитися від батьків або просто дорослих за допомогою викликаючої зачіски або екстравагантного одягу, він вибирає приятелів, яких батьки не схвалюють. Він домагається визнання своєї неповторної індивідуальності, не відрікаючись від цінностей сім'ї та суспільства. Батьки, часто не розуміючи причин такої поведінки, кидаються з крайності в крайність: то виявляють надмірну суворість, то надто велику поблажливість. А найбільш правильне, що вони можуть зробити в ситуації, що склалася, це донести до своєї дитини в спокійній, доброзичливій обстановці ті відомості про статеве життя, які той чекає.

3. Прагнення до авторитетів, які є чужими батькам.

Підліток у віці 14-17 років вже не дитина, але він ще й не дорослий. Манери його змінюються швидше, ніж образ думок.

У результаті фізіологічних і емоційних змін увага підлітка звертається на самого себе. Він може засмутитися через найменший дефект у своїй зовнішності, перебільшуючи його значення. Рухи його стають незграбними, тому що він не може ще управляти своїм новим тілом так легко, як раніше; так само важко йому керувати і своїми новими почуттями. Підліток стає дуже уразливим, болісно реагує на будь-які зауваження, він соромиться своєї незграбності, своїх веснянок, занадто довгих рук і ніг, найменшої похибки в одязі. Він намагається уникати представників іншої статі, а при спілкуванні з ними, щоб не показати сором'язливості і боязкості проявляє агресію. Це особливо часто проявляється у тих дітей, які протягом багатьох років спілкувалися лише з представниками своєї статі.

Дуже велике значення в розвитку позитивних рис характеру у підлітка має навколишнє оточення. [17]

Статеве дозрівання змінює структуру шкіри. Пори збільшуються і виділяють більше жиру. Від скупчення жиру, пилу і бруду утворюються вугрі та підвищується ймовірність розвитку інших шкіряних захворювань, прогресування атопічного дерматиту .

Майже всі батьки вважають ,що шкіряні проблеми їх дітей у підлітковому віці - неминуче зло, вважаючи, що їх вилікує тільки час. Це неправильний підхід. Сучасні ліки в більшості випадків можуть дати поліпшення. Дитину, безумовно, необхідно показати лікарю або спеціалісту зі шкіряних захворювань, який вживатиме всіх заходів для поліпшення зовнішнього вигляду підлітка (що, в свою чергу, поліпшить його настрій) і для запобігання шрамів, які іноді залишаються.

Існують також і загальні заходи, які вважаються дуже корисними. Енергійні фізичні вправи, свіже повітря і прямі сонячні промені покращують колір обличчя багатьох людей.

Важливим в даний період є психологічна підтримка, адже окрім проблем із шкірою, викликаних гормональними змінами, виникають і психологічні зміни і справитись самотужки дитині може бути надзвичайно складно.

Як зазначалось вище, шкіряні проблеми у підлітків є досить розповсюдженою проблемою, але слід не ігнорувати ті зміни , які привносять проблеми зі шкірою у життя підлітка і окрім медикаментозного коректування даних проблем включити також і психокорекційні методи лікування, включаючи і роботу з батьками ,особливо у випадках підліткового загострення нейродерміту.

І.4 Резюме

В теоретичному аналізі даної роботи були розкриті основні причини виникнення соматичних хвороб на основі патогенних психічних переживань, розкриті фундаментальні принципи психосоматичного підходу при дослідженні, діагностиці і терапії.

Розглянуті основні причини виникнення шкіряних хвороб у підлітків та можливості їх корегування.

Розділ 2

Нейродерміт як психогенне захворювання

Нейродерміт - захворювання, розвиток якого зумовлене складним сполученням алергологічних і психологічних факторів.

Вважається, що психологічними причинами можуть бути викликані нейродерміт, кропив'янка, простий лишай, атопічний дерматит, псоріаз, гніздова алопеція і свербіж, проте вагомих доказів їхнього психологічного походження немає. Проте наявність шкірного захворювання, помітного для оточуючих, значною мірою може позначатися на соціальному житті хворих, викликаючи почуття незручності і позбавляючи впевненості в собі. Більш того, багато з розглянутих в даному ряду розладів виникають і загострюються після психогенної травми, а в їх лікуванні, не дивлячись на наявність алергічних і обмінних розладів, значна роль належить електросну та гіпнозу.[13] Різко виражені прояви нейродерміту супроводжуються невротичними розладами - сильним свербінням, безсонням, емоційною лабільністю.

Відомо тільки, що при екземі і нейродерміті садо-мазохістський і ексгибіціоністські тенденції мають певну кореляцію з шкірними симптомами. Демонстрація тіла для того, щоб отримати увагу, любов і схвалення, - іншими словами, ексгібіціонізм - використовується як знаряддя суперництва і викликає почуття провини. Відповідно до закону Таліона, покарання має бути сумірно злочину; шкіра, використовувана як засіб ексгібіціонізму, стає об'єктом хвороби. Ф. Дойч і Р. Наделл (F. Deutsch та R. Nadell - 62) також описували нарцисичної і ексгибіціоністські особистісні риси. [10]

Нейродерміт - захворювання, розвиток якого зумовлений складним сполученням алергологічних і психологічних факторів. Не торкаючись питання алергії, психологічні витоки цього страждання можна в самому загальному вигляді звести до трьох випадків: у першому має місце загострена дитяча потреба в матері; у другому - перекручена статева роль; в третьому - використання хвороби як психологічного захисту.

Що стосується загострення дитячої потреби в матері, то воно може мати різну природу. Розглянемо декілька поширених варіантів.

Варіант № 1: або Заклик до материнської сердечності.

- Подібна історія зазвичай виявляє співчуваючу мати, яка намагалась в дитинстві всіляко приголубити дитину, в якої були прояви ексудативного діатезу. На жаль, дуже часто саме така дбайлива мати є реальною причиною перетворення дитячого діатезу в нейродерміт. Справа ж у наступному: не тільки дитина відчуває потребу в матері, але й мати відчуває не меншу потребу в ній. Дитина і мати взаємно прагнуть один до одного. Потім, коли у зв'язку з розвитком дитини вона поступово починає віддалятися від матері, вона інстинктивно виявляє можливість утримувати його поруч, тим самим загострючи хворобу, та збільшуючи ймовірність її виникнення. Прагнення ж до уваги й турботи у людини є невід‘ємним.

Тому не дивно, що несвідомо «дитина» починає підтримувати поведінку матері, щоб і далі залишатися поруч з нею. Так закріплюється хворобливий стан. У розглянутому варіанті нейродерміт висловлює сильний інтерес збереження близьких відносин між матір'ю і дитиною.

Важливо відмітити, що прояви нейродерміту на такій психологічній основі найчастіше розташовані на видних місцях: обличчя, шия, руки (відкриті частини)

Варіант № 2: Коли мати «одна на всіх».

У цьому випадку формування нейродерміту і застрягання людини в ролі «дитини» пов'язані з відносним дефіцитом материнської любові, коли мати не може всю свою увагу приділяти одній дитині. Конкурентами ж є брати і сестри. Маючи прояви ексудативного діатезу, дитина мимоволі використовує своє страждання для залучення материнської уваги. Історія в цілому дуже схожа на вищевикладену, але прояви нейродерміту, як правило, набагато більш помітні: щоб привернути увагу матері в умовах «конкуренції» вони повинні кидатися в очі. При цьому зазвичай мають місце також підвищена дратівливість або навіть агресивні почуття не тільки щодо тих членів сім'ї, яким мати приділяла увагу, але і щодо самої матері.

Нейродерміт як вираження душевного конфлікту на сексуальній основі.

Розглянемо таку можливість стосовно жіночої статі.

Треба обов'язково мати на увазі, що статеве становлення людини здійснюється не просто в результаті статевого дозрівання, але за рахунок освоєння відповідної статевої ролі, а вона - продукт конкретної культури і тому завжди визначена нею. Оскільки сучасна культура має патріархальний характер, їй властиво негативне ставлення до природної жіночої сутності. Внаслідок такого становища доросла жінка завжди стримує своє природне жіноче єство. І якщо таке обмеження виявляється надмірним, має місце хворобливий конфлікт, який іноді виражається у вигляді нейродерміту. При цьому розташування шкіряних змін і свербіння, як правило, таке: внутрішня поверхня стегон і гомілок, піхва; передня поверхня шиї; долонні, поверхня згинів на руках; підколінні ямки. По суті, це своєрідні ерогенні зони, від роздратування яких людина отримує деякий психосексуальної задоволення .