Смекни!
smekni.com

Психосоматичної складової шкіряних хвороб (стр. 8 из 8)

Цікавими для анамнезу нейродерміту у даного підлітка є стосунки з матр`ю в аспекті її ставлення до невдач хлопчика, а саме: високі бали за шкалою « ставлення до невдач» ( 5 балів з 8 максимальних) говорять про досить виражену ступінь впевненості матері в тому, що невдачі та недоліки її дитини не є випадковими і носять системний характер.

Слід зазначити, що не можна оцінювати дане ставлення однозначно позитивно чи негативно, адже тонкощі даних сімейних стосунків можна з`ясувати в процесі довготривалого та включеного спостереження за даною сім`єю. Проте не можна ігнорувати фактор можливості виникнення нейродерміту в даного підлітка саме через досить серйозний недолік у стосунках з матір`ю.

4.3 Резюме

В даному розділі на основі теоретичного підгрунтя було проведено якісний аналіз проблематики виникнення нейродерміту на основі патогенних психічних переживань дитини детермінованих певним «стилем» поведінки дорослого. За допомогою тесту батьківського ставлення (А. Я. Варга, В. В. Століна) [16] вдалося розглянути ставлення батьків до своеї дитини в цілому. Були виявлені наступні закономірності:

1) при анкетуванні жодного з 3-х батьків не виявлено позитивного ставлення до дитини за всіма шкалами;

2) всі опитані матері цілком позитивно ставилися до своєї дитини, відкритого невдоволення не спостерігалося;

3) мали місце проблеми із психологічною дистанцією між батьками (матерями в даному випадку) та їх дітьми. Особливо це видно при обробці результатів анкетування першої та другої досліджуваної. Обидві набрали низькі бали за шкалою «симбіоз»;

4) загальна недооцінка матерями певного компоненту батьківсько- дитячих стосунків. Ігнорування важливості налагодження тісного контакту між матір`ю та дитиною.

Такими були загальні тенденції стосунків у сім`ях, яким довелося стикнутися з проблемою нейродерміту в своєї дитини. Слід усвідомлювати , що розглянуті фактории є лише найбільш виразними і не виключають можливості знаходження безлічі нюансів у стосунках близьких людей.

Таким чином найпомітнішою виявилася проблема недостатнього психологічного контакту між матір`ю та дитиною в підлітковому віці та недостатності фізичного контакту в ранньому дитинстві, що могло стати поштовхом не лише для розвитку будь-якого шкірного захворювання, а набуття дитиною в процесі життя низки психологічних проблем. Вище викладене ще раз доводить необхідність особливо ставлення до шкіряних хворих та доцільність надання їм не лише суто медичної допомоги , а і психологічної.

Висновки

Отже, метою цієї роботи було дослідити взаємоз’вязок патогенних психічних переживань та їх вплив на появу та розвиток шкіряних захворювань.

Для розкриття даної проблематики в роботі було зроблено наступне:

1) Розглянуті теоретичні основи виникнення та протікання психосоматичних захворювань , зокрема шкіряних;

2) Було проведено якісний аналіз стосунків в проблемних сім`ях та встановлені зв`язки психологічного та соматичного факторів у виникненні нейродерміту у дітей та підлітків.

3) Підтверджено експериментальну гіпотезу стосовно ролі психологічного компоненту у виникненні шкіряних хвороб дітей та підлітків.

4) Зроблено комплексний аналіз психодинаміки нейродерміту та психосоціальних факторів при наявності даної хвороби у дітей старшого шкільного віку.

Слід зазначити, що нині відзначається дедалі більша інтеграція психотерапії в психосоматичну медицину. Об'єктом психотерапевтичних впливів стають різні захворювання і, перш за все, так звані шкіряні хвороби.

Психосоматика досить стрімко розробляється на теоретичному рівні, проте, поки не набула популярності в охороні здоров'я і повільно впроваджується в життя, в практику обслуговування як здорових, так і хворих.

Діагностика підлітків та їх батьків дозволяє побачити тонку, але важливу взаємодію між соматичними і органічними дисфункціями та психологічними, емоційними факторами у всіх випадках.

Хронічний і повторюваний стрес, під яким в даному випадку малася на увазі систематична дисгармонія у стосунках близьких людей, може завдати шкоди фізичному здоров'ю та порушити емоційне благополуччя.

Помилково припускати, що стрес, патогенне мислення, дисгармонія- єдині причини психосоматичних захворювань. Різні спадкові захворювання, слабкість окремих органів і придбані реакції на стрес посилюють шкоду, що наноситься вищезазначеними факторами здоров'ю. Особистість людині та її унікальні психологічні характеристики мають в появі захворювань не останнє значення.

На різних рівнях простору буття людини, які формуються у різних типах діяльності, закладаються внутрішні інтенції (свідомі і несвідомі ресурсні установки). Вони укладаються в якісно своєрідні ієрархічні рівні психологічного благополуччя людини: психосоматичного здоров'я, соціальної адаптованості, психічного та психологічного здоров'я. Кожен наступний рівень, що формується в процесі розвитку і виховання, дає людині нове бачення самого себе, світу і себе у світі і, в силу цього, нові можливості для реалізації задумів, творчої активності, велику 'ступінь свободи' для вибору шляхів адекватного реагування.

Список використаних джерел

[1]- Ева Морозовская , //На стыке медицины и психологии, Цит. [10.11.2009] Доступний з http://www.love-to-life.com/eva_htm/na_styke.htm

[2] – Литвак Михаил// Как узнать и изменить свою судьбу

[3] - Фрейд, Зигмунд. Психопатология обыденной жизни // Психология бессознательного Zur Psychopathologie des Alltagslebens (1901). — Санкт-Питербург: Питер, 2007. — 400 с.

[4]- Анна ФройдПсихологія Я та захисні механізми Цит [10.11.2009] Доступна з http://uk.wikipedia.org/wiki/

[5]- Орлов Ю.М. Оздоравливающее мышление // Составитель А.В Ребенок .Серия: управление поведением, кн.1- 2-е издание , исправленное.-М.: Слайдинг, 2006 – 96 стр.

[6]- Бройтигам В., Кристиан П., Рад М.

Психосоматическая медицина: Кратк. учебн. / Пер с нем. Г.А. Обухова, А.В. Бруенка; Предисл. В.Г. Остроглазова. – М.: ГЭОТАР МЕДИЦИНА, 1999. - 376 с.

[7] - М. Воронов // Психосоматика 2002 г. 88-255 стр.

[8] - Конфликтология // Учебное пособие. Доступный з http://www.libbooks.ru/bookbox_113448.html

[9] – Р.А Тигранян // Стресс и его значение для организма. Под редакцией О.Г Газенко стр. 79-172

[10] - ФРАНЦ АЛЕКСАНДЕР // ПСИХОСОМАТИЧЕСКАЯ МЕДИЦИНА (ПРИНЦИПЫ И ПРАКТИЧЕСКОЕ ПРИМЕНЕНИЕ) Перевод с английского С. Могилевского Серийное оформление художника Д. Сазонова Серия основана в 2001 году 98- 200стр.

[11]- И.Г Малкина- Пых // Психосоматика: Справочник практического психолога Цит [20.11.2009] Доступна з http://magazine.mospsy.ru/nomer12/s10.shtml

[12]- Андрей Ермошин // Вещи в теле: Психотерапевтический метод работы с ощущениями. — М.: Не­зави­симая фир­ма “Класс”, 1999. — 320 с.

[13]- Ю. Ю. Елисеев Психосоматические заболевания Справочник (2003 г.) 217-218 стр.

[14]Цит. [24.01.2010] Доступна з http://www.adair.ru/soglasitelxnyj/nauchnye/allergennye/

[15] А.И. Кожемяка, д.м.н., профессор, В.А. Клименко, к.м.н., В.В. Клименко, кафедра пропедевтики педиатрии № 2 Харьковского национального медицинского университета, Л.М. Адарюкова, областной детский аллерголог Харьковской области, заведующая Областным детским аллергоцентром . Цит [12.04.2010] Доступна з http://health-ua.com/articles/3099.html

[16]Цит. Доступна з [15.03.2010] http://vsetesti.ru/251/

[17] Цит. Доступна з [15.03.2010] http://www.doctorate.ru/psychologic-changes-teenager/

[18] Соколова (Быкова) М.В. Смирнова Е.О.