Смекни!
smekni.com

Психосоматичної складової шкіряних хвороб (стр. 7 из 8)

Питання опитувальника становить п'ять наступних шкал, що виражають собою ті або інші аспекти батьківського ставлення.

1. Прийняття - відкинення дитини. Ця шкала виражає собою загальне емоційно позитивне (прийняття) або емоційно негативне (відкинення) ставлення до дитини.

2. Кооперація. Ця шкала висловлює прагнення дорослих до співпраці з дитиною, прояв з їх боку щирої зацікавленості і участь у його справах.

3. Симбіоз. Питання цієї шкали орієнтовані на те, щоб з'ясувати, чи прагне дорослий до єднання з дитиною або, навпаки, намагається зберегти між дитиною і собою психологічну дистанцію. Це - своєрідна контактність дитини і дорослої людини.

4. Контроль. Дана шкала характеризує те, як дорослі контролюють поведінку дитини, наскільки вони демократичні або авторитарні у відносинах з нею.

5. Відношення до невдач дитини. Ця, остання, шкала показує, як дорослі відносяться до здібностей дитини, до її переваг і недоліків, успіхів і невдач.

Обробка і оцінка результатів

Для кожного з видів батьківських відносин, з'ясовуємо за допомогою даного опитувальника, нижче вказані номери суджень, пов'язані з даним видом.

Прийняття - відкинення дитини: -3, 5, 6, -8, -10, -12, -14, -15, -16, -18, 20, -23, -24, -26, 27, -29, 37, 38, -39, -40, -42, 43, -44, 45, -46, -47, -49, -51, -52, 53, -55, 56, -60.

Кооперація: 21, 25, 31, 33, 34, 35, 36.

Симбіоз: 1, 4, 7, 28, 32, 41, 58. Контроль: 2, 19, 30, 48, 50, 57, 59.

Відношення до невдач дитини: 9, 11, 13, 17, 22, 54, 61.

За кожну відповідь типу «Так» випробуваний одержує 1 бал, а за кожну відповідь типу «Ні» - 0 балів. Якщо перед номером відповіді стоїть знак "-", значить за відповідь "Ні" на це питання нараховується один бал, а за відповідь "Так" - 0 балів. Високі бали свідчать про значну розвиненості зазначених вище видів батьківських відносин, а низькі бали - про те, що вони порівняно слабко розвинені. Якщо говорити конкретно, то оцінка і інтерпретація отриманих даних виробляються в такий спосіб.

Високі бали за шкалою «прийняття - відкинення» - від 24 до 33 - говорять про те, що у цього випробуваного є виражене позитивне ставлення до дитини. Дорослий в даному випадку приймає дитину такою, якою вона є, поважає і визнає її індивідуальність, схвалює її інтереси, підтримує плани, проводить з нею досить чимало часу і не шкодує про це.

Низькі бали за цією ж шкалою - від 0 до 8 - говорять про те, що дорослий відчуває по відношенню до дитини в основному тільки негативні почуття: роздратування, злість, досаду, навіть іноді ненависть. Такий дорослий вважає дитину невдахою, не вірить в її майбутнє, низько оцінює її здатності і нерідко своїм ставленням третирує дитину. Зрозуміло, що дорослий, який має такі схильності, не може бути хорошим педагогом.

Високі бали за шкалою «кооперація» - 7-8 балів - є ознакою того, що дорослий виявляє щирий інтерес до того, що цікавить дитину, високо оцінює здібності дитини, заохочує самостійність та ініціативу дитини, намагається бути з нею на рівних.

Низькі бали за даною шкалою - 1-2 бали - говорять про те, що дорослий по відношенню до дитини веде себе протилежним чином і не може претендувати на роль хорошого педагога.

Високі бали за шкалою «симбіоз» - 6-7 балів - достатні для того, щоб зробити висновок про те, що дана доросла людина не встановлює психологічну дистанцію між собою і дитиною, намагається завжди бути ближче до неї, задовольняти її основні розумні потреби, захистити від неприємностей, Низькі бали за цією ж шкалою - 1-2 бали - є ознакою того, що дорослий, навпаки, встановлює значну психологічну дистанцію між собою і дитиною, мало піклується про неї. Навряд чи такий дорослий може бути гарним вчителем і вихователем для дитини.

Високі бали за шкалою «контроль» - 6-7 балів - говорять про те, що доросла людина веде себе занадто авторитарно по відношенню до дитини, вимагаючи від неї беззастережного послуху і задаючи їй суворі дисциплінарні рамки. Вона нав'язує дитині майже в усьому свою волю. Така доросла людина далеко не завжди може бути корисною, як вихователь, для дітей.

Низькі бали за цією ж шкалою - 1-2 бали - навпаки, свідчать про те, що контроль за діями дитини з боку дорослої людини практично відсутній. Це може бути не дуже добре для навчання та виховання дітей. Найкращим варіантом оцінки педагогічних здібностей дорослої людини по цій шкалі є середні оцінки, від 3 до 5 балів.

Високі бали за шкалою «ставлення до невдач дитини» - 7-8 балів - є ознакою того, що доросла людина вважає дитину маленьким невдахою і ставиться до неї як до нетямущої по суті. Інтереси, захоплення, думки і почуття дитини здаються дорослій людині несерйозними, і вона ігнорує їх. Навряд чи такий дорослий може стати гарним вчителем і вихователем для дитини.

Низькі бали за цією ж шкалою - 1-2 бали, навпаки, свідчать про те, що невдачі дитини дорослий вважає випадковими і вірить в неї. Такий дорослий, швидше за все, стане непоганим вчителем і вихователем.

Першою досліджуваною була мати дівчинки 17 років, яка хворіє нейродермітом з 6-ти місячного віку.

Обробляючи її анкету [додаток 1] експериментатору вдалося встановити наступні результати: досліджувана набрала високі бали за шкалою «прийняття - відкинення» (23 бали),що говорить про цілком позитивне ставлення до дитини та прийняття її такою як вона є. В процесі подальшого аналізу анкети вдалося з`ясувати ,що мати не виявляє достатнього інтересу до дитини , до її захоплень та вподобань (низькі бали за шкалою «кооперація»-2 бали). Була виявлена значна психологічна дистанція між матір`ю та дитиною (2 бали за шкалою «симбіоз»). Дана досліджувана не вважає за необхідне встановлювати рівноправні стосунки з дочкою. Це підтвердилося аналізом відповідей за шкалою «контроль»(3 бали). Набрана кількість балів свідчить про досить сильно виражені педагогічні здібності матері та ставлення до дитини як до власного вихованця. Аналіз шкали «Ставлення до невдач дитини» показав, що досліджувана не вважає, що донька є систематичною невдахою( 2 бали)

Узагальнюючи вищезазначене можна сказати, що при загальному позитивному ставленні до власної дитини симбіозу та підтримки з боку матері не спостерігається, що може призводити як до психологічних проблем дитини, так і до виникнення хвороби, що ми і спостерігаємо. Безумовно, не можна виключати з анамнезу генетичний фактор, оточення, харчування та суто фізіологічні причини. Але метою даного аналізу було встановити саме психологічний аспект відносин в сім`ї з хворою на нейродерміт дитиною.

Другою досліджуваною була дівчина віком 20 років, що страждає на різноманітні проблеми зі шкірою з віку 13 років, мала діагноз атопічний дерматит з 1 року. Проте, на даному етапі хвороба себе не проявляє, наявні підліткові шкіряні недоліки. У дослідженні приймала участь мати дівчинки, яка виховує її з дитинства. Батько особливої участь у вихованні не приймав.

При обробці її відповідей[додаток 2] були отримані наступні результати: досліджувана набрала високі бали за шкалою «прийняття - відкинення» (20 балів), що в даному випадку говорить про прийняття дитини, загальне позитивне ставлення до неї та повагу її індивідуальності як такої. На відміну від попередньої досліджуваної, ця мати набрала також відносно високі бали за шкалою «кооперація» (6 балів з максимальних 8-ми),а отже вона схильна проявляти інтерес до захоплень дитини та високо оцінювати її потенціальні можливості. Бали за шкалою «симбіоз» виявилися низькими (1 бал), що говорить про відсутність психологічної близькості між матір`ю та дитиною. Були отримані досить високі бали при обробці результатів за шкалою «контроль», що вносить корективи у розуміння набору малої кількості балів за попередньою шкалою. Дана досліджувана, скоріше за все прагне тримати все під власним контролем , особливо, у стосунках з дочкою. Незважаючи на вище зазначене, матір має позитивно налаштоване ставлення до своєї дитини(2 бали за шкалою «ставлення до невдач»), її невдалі спроби щось зробити в основному вважає випадковим збігом обставин і не пов`язує з негативними рисами характеру дитини.

Загалом основною негатитивним моментом було лише відсутність психологічної підтримки з боку матері та вірогідність близького спілкування «на рівних», що детерміновано психологічними особливостями матері.

Для отримання більш цілісного якісного аналізу проблеми виникнення нейродерміту у дослідження взяла участь матір хлопчика 15 років, який також отримав цей діагноз у віці 4 місяців. В підлітковому віці алергічні реакції стали проявлятися в загальному послабленні імунної системи та хронічному риніті. Атопічний дерматит перебуває у стані ремісії, проявляючись у вигляді шкіряних висипів лише під час серйозного нервового напруження.

При аналізі анкети даної досліджуваної [додаток 3] вдалося встановити досить цілісну картину результатів: були набрані вискоі бали за шкалою «прийняття - відкинення» (24 бали), а отже матір не відчуває негативних емоцій до своєї дитини, знаходячись поряд, здатна її приймати та реагувати адекватно.

На відміну від першої досліджуваної дана матір набрала також високі бали за шкалою «кооперація», що говорить про нормальну батьківську цікавість до справ дитини та небайдужість з її боку. Відносно нижчими за ці результати були бали за шкалою «симбіоз», хоча, стверджувати про наявність психологічної дистанції між матір`ю і дитиною маючи 4 бали з можливих 7 навряд буде адекватно дійсності.

Невеликою була кількість набраних балів за шкалою «контроль» ( 2 бали з максимальних 7), що свідчить про низьку контрольованість вчинків з боку матері, яка сама виховує хлопчика. Тут можна стверджувати, що є потенційна загроза виникнення в хлопчика як відчуття всеспроможності так і самотності, що залежатиме від характеристик особистості даного хворого.