Смекни!
smekni.com

Психологічна корекція та соціальна робота з хімічно залежними людьми (стр. 5 из 16)

Стадія 3. Толерантність.

Після дозволу собі повторного прийому психостимулятора включається механізм, що ми вже описували. З'ясовується, що повторити задоволення від першого прийому неможливо. Молода людина в пошуках "кайфу" починає приймати все більшу і більшу дозу наркотику. Прийом наркотику під час канікул заміняється прийомом наркотику у вихідні дні. Молоді люди зникають з будинку на усі вихідні, а ранком у понеділок вони не в змозі прокинутися, щоб піти в школу або в інститут, університет.

Організм починає звикати до постійної дії стимулятора. Інтерес до наркотику непомітно витісняє інтерес до навчання, спортові, комп'ютерові і будь-які інші захоплення молодої людини. Не визнаючи цього, вона починає відкладати усі свої справи на завтра, дозволяючи собі "ще один день покайфувати". "Як виняток" вона починає вживати наркотик і в будні дні.

Хімічна залежність може ще і не сформуватися, але організм уже звик до постійного впливу наркотику. Лікарі говорять, що він став толерантний до нього.

Стадія 4. Пристрасть.

Непомітно для підлітка пошук "кайфу" стає головною метою його життя. Обманюючи сам себе, він перестає займатися будь-чим, окрім пошуку і прийому наркотиків. Неправда стає головним принципом життя молодої людини. Шантаж батьків, перепродаж наркотиків і дрібне злодійство, тобто способи добути гроші на чергову дозу, стають чи ледве не єдиними формами його поведінки.

У молодої людини падає рівень життєвої енергії. Вона перестає цікавитися власною зовнішністю, може навіть не митися. Занижується рівень самооцінки. Самолюбство стає хворобливим. Найчастіша фраза, що чують батьки: "Так, я - нікчема, не хочете - не любіть мене". Юнак починає конфліктувати із усіма навколо, практично перестає вчитися і з'являтися у школі.

Проблеми, що виникають в житті молодої людини безкінечні, вона не пов'язує їх з прийомом наркотику. З наркотиком асоціюється тільки одержуване задоволення.

Стадія 5. Залежність.

Підліток починає розуміти, що проблеми, які виникають, пов'язані з прийнятим їм психостимулятором. Але контролювати частоту прийому і дозу наркотику він уже не може. У молодої людини виникає почуття провини перед усіма і комплекс самозвинувачення. Він починає спроби самостійно кинути наркотики, але вже не в змозі це зробити через тяжку депресію, що виникає під час скасування.

Для того щоб заглушити почуття власної провини і відчуття нездатності припинити прийом психостимулятора, він приймає усі великі і великі дози наркотиків. Усякі спроби з боку батьків і друзів домогтися відвертості або допомогти залишаються безуспішними.

Молода людина всі частіше переносить один або трохи стимуляторных психозів. Контролювати себе стає практично неможливо [21].

Він залишається на самоті. Йому здається, що довкола нього утворився вакуум, йому комусь довіритися, крім таких же наркоманів, як він сам. З'являється ненависть до себе, вона доходить до такого ступеня, що молоді люди все частіше й частіше задумуються про самогубство.

Вони бояться лікарів і не знають, як одержати допомога. Але якщо не одержують неї, то вмирають.

Основний механізм формування залежності і її наслідків єдині як від алкоголю, так і від наркотичних речовин. Специфікою його прояву можна назвати більш короткий часовий відрізок формування залежності в наркомана (від моменту експериментування з психоактивным речовиною). Часто залежний чергує психоактивные речовини (спиртне, наркотики). Незважаючи на визначені відмінності у формуванні залежності, суть їхнього впливу на людину єдина. Так і єдині шляхи видужання хворих алкоголізмом і наркоманією.

Сутність хвороби залежності у втраті контролю над уживанням.

Залежний – це людина, що не може свідомо контролювати вживання і, що не може відповідати за своє поводження, після того як почне вживати [6].

Хвороба залежності складається з двох елементів: психологічної залежності, що приводить до того, що наркоман/алкоголік не уявляє собі життя без вживання і фізіологічної чутливості. Незважаючи на те, що кожне уживання викликає усе більше проблем зі здоров'ям, родиною, що оточують, законом залежна людина вживає знову і знову.

Саме дивне те, що незважаючи на очевидні симптоми сам наркоман/алкоголік майже до кінця не вірить, що він хворий.

Залежність відноситься до особливої групи захворювань, де заперечення хвороби, її симптомів, є проявом захворювання.

Еволюцію вживання хімічно активних речовин, що приводить до формування залежності, можна обрисувати так:

Контакт із речовиною. Як правило перший досвід викликає позитивні відчуття.

Експериментування. Кількаразове повернення до вживання хімічно активних речовин у чеканні визначеного фізичного й емоційного стану. Пошук саме тих хімічно активних речовин, що, на думку самого експериментатора, найбільш оптимальні і прийнятні.

Уживання. Усі зростаючий кількісний і якісний прийом хімічно активних речовин.

Зловживання. На визначеному етапі свого життя людина, що вживає, починає цілком утрачати контроль над тим, скільки він ужив.

Отже, хімічна залежність – це захворювання, яке уражає всі рівні організації організму та виявляється специфічною поведінкою людини. Людина страждає не тільки фізично, але і психічно.

1.3 Чинники хімічної залежності

Людина – істота соціальна. Усі ми невідривно зв'язані із соціумом. Соціум – це наша родина, друзі, колеги, сусіди, суспільство в цілому. І на соціальному рівні є передумови для розвитку наркоманії [21].

Деякі соціальні передумови: вживання хімічних речовин (алкоголь, тютюн) - традиційно і легально, вживання - соціальна норма, нормально не вживати ( скажемо алкоголь, тютюн або маріхуану), неповна родина, нездорова атмосфера в родині (навіть у повній), часті переїзди, залежність у родині, доступність речовин, мода, реклама - не тільки пряма реклама алкогольних напоїв, але і непряма, наприклад реклама знеболюючих таблеток, відсутність чітких життєвих орієнтирів, розірвана зв'язок поколінь, відсутність позитивного дорослого - прикладу здорової моделі поводження.

Соціальні прояви: зміна кола спілкування, суспільство відкидає наркоманів і боїться їх, нецікаво і непотрібне суспільство, відносини "ти мені - я тобі", маніпуляції, обман, ізоляція, втрата соціальних навичок, навколишній світ сприймається вороже, втрата друзів, довіри, руйнування відносин у родині, втрата роботи, навчання, злочину.

Усе це так само необхідно відновлювати. А це дуже довгий і важкий процес, пройти через який, маючи хвору психіку, але не маючи допомоги, практично не можливо.

Людина ще і духовна істота і має визначені духовні потреби. Докладніше ми будемо говорити про це пізніше.

Передумови до наркозависимости на духовному рівні.

Декларується одне - у реальності інше. "Подвійний стандарт", як наслідок моральна дезорієнтація.

Позиція дорослих стосовно дитини "от виростеш, улаштуєшся на роботу, і так далі" - отоді життя. Ні життя в сьогоденні.

Відчуття безглуздості життя.

Відсутність контакту з В.С.

Перекручування образа "Вищої сили" (Бога).

Немає свого місця у світі, розгубленість.

Духовна порожнеча.

Нудьга.

Духовні наслідки наркоманії:

Саморуйнування.

Думки про самогубство або спроби суїциду.

Втрата інтересу до життя.

Гнів на Бога.

Утрата моральних цінностей, деградація особистості.

Самознищення.

Сучасній науці добре відомо, що наркоманія - захворювання хронічне, прогресуюч і невиліковне.

Хронічне - тому що завжди залишається можливість рецидиву, більш того, це найбільш рецидивне захворювання (рецидив - зрив) [47].

Прогресуюче - тому що руйнування будуть тільки збільшуватися. Крім того, починаючи вживання знову, уже неможливо повернутися в першу стадію контрольованого споживання.

Невиліковної наркоманія вважається не тільки тому, що на сьогодні медицина не знає засобів ліквідувати особливості обміну речовин в організмі наркомана. Але і тому, що жодна людина не здатна цілком позбутися від усіх своїх проблем: психологічних, тілесн і духовних. Але ж саме ці проблеми і є причинами багатьох хвороб, у тому числі і наркоманії. Тобто неможливо видужати, але можна видужувати.

Важливим у розумінні причин залежності є відносний внесок кожного фактора в залежності від соціального настрою суспільства, особливостей культурних традицій і звичаїв, етнічної своєрідності населення, характеру і властивостей наркотику і, нарешті, етапу розвитку пристрасті. Таким чином, провідними можуть ставати то одна, то інша група факторів.

Таким чином, причини можуть бути різними, вони сугубо індивідуальні в кожнім окремому випадку. Цей факт необхідно враховувати при аналізі причин наркотизації для визначення змісту реабілітаційних заходів [13].

Якщо в родині дитина приховує свій негативний соціальний досвід, то в школі вона, навпаки, демонструє його. У результаті стала створюватися атмосфера бездуховності, безкультур'я і моральної розбещеності. А як наслідок усього цього - залучення до алкоголю, тютюнопаління, вживання наркотиків.

Одна з вагомих причин вживання наркотиків - проблема проведення вільного часу. По-перше, у наш час молодій людині дуже важко знайти можливість повноцінно відпочити. Сучасні дискотеки і місця відпочинку сьогодні недоступні більшості молодей. Сидіти вдома з батьками дуже нудно. І коли знайомі пропонують безкоштовно спробувати наркотики - це виглядає, як правило, дуже спокусливо. По-друге, у повсякденній культурі українського суспільства сильна традиція пасивного проведення дозвілля, заснована на вживанні "легального наркотику" - алкоголю. І дуже часто молода людина ще в родині переймає установку розслаблюватися за допомогою хімічної речовини. А тому що алкоголь - це вже "не модно", тому молодь і втягується у вживання наркотиків.